h1

El que TV3 no explicarà sobre el jaciment del Mercat del Born

Setembre 10, 2013

DIGITAL CAMERA

Catalunya ja té un indret on retre culte al mite de “la resistència davant el setge enemic“, igual que el nacionalisme espanyol amb Numància (celtibers resistint a romans) o el sionisme jueu amb Massada (hebreus resistint als romans). Es tracta del mercat del Born, on podreu veure cases, carrers i un tram del Rec Comtal tal com estaven quan Felip V va derruir el barri per fer la Ciutadella. Però de ben segur que TV3 no explicarà alguns detalls que potser hauries de saber sobre el jaciment:

1) Quan es va projectar la biblioteca provincial sabien perfectament que hi havien restes: El 1994 la Universitat Pompeu Fabra va encarregar sondejos arqueològics ja que hi volia situar la facultat de comunicació. Al veure la bona conservació i densitat d’estructures ho va descartar. Increïblement dos anys més tard el Govern d’Aznar (no la Generalitat)  hi decideix posar una biblioteca i excavar el jaciment.

2) Explotació laboral: Els arqueòlegs que hi van treballar no tenien conveni i els auxiliars (la gran massa de la força de treball) van cobrar uns 650 e/mes. L’empresa que ha guanyat la subcontracta per fer el control de Sala és Manpower, una ETT sense cap relació amb la cultura que paga 3,5 e/h nets al personal

3) Ha acaparat tot el pressupost d’arqueologia: Ha costat 76 milions d’euros, això sense comptar els 200.000 que va costar arreglar goteres al darrer moment o els 3 milions dels actes del tricentenari. Per que us feu una idea es 380 vegades el que es va gastar la Generalitat en donar subvencions a totes les excavacions científiques programades l’any 2006, per posar un exemple.

4) El jaciment no està acabat d’excavar… ni molt menys: Tan sols s’ha tret la runa que cobria les estructures de 1714. A sota hi han restes de la Barcelona comercial baix-medieval dels s. XIII-XIV, els suburbis altmedievals, o possibles tombes vinculades amb la necròpolis tardoantiga de l’església de Santa Maria de les Arenes o una altre d’islàmica del s.VIII. Però, per poder documentar això, hauríem de desmuntar estructures de 1714. PD: Darrerament s’ha descobert que hi podria haver una necròpolis musulmana única a la ciutat

5) Altres jaciments molt més importants científicament s’han destruït per falta de diners: Per exemple el jaciment de Pla de Domeny, a Girona, un campment neanderthal a l’aire lliure i posició primària de fa 250.000 anys es va destruir el 95% de les seva superfície sense documentar científicament per passar una autopista d’ABERTIS. En el Mercat de Santa Caterina, també a Barcelona, es va desmuntar un convent dominic del s. XIII al fer el mercat deixant tan sols l’absis en un racó, amb plafons explicatius.

6) Restes idèntiques s’han destruït pels carrers del voltant per fer-hi pisos: A l’Avinguda Picasso, just darrere del Mercat del Born, s’han excavat diversos solars on s’han trobat també restes idèntiques de la Barcelona de 1714, però això no ha estat impediment perqué es donés permís per desmuntar-les i destruir-les, ja que allí hi anaven pisos privats, no biblioteques públiques.

7) El material arqueològic era tan repetitiu que ni es va inventariar de tot: Les restes de ceràmica blava catalana eren tan abundants (milers i milers de caixes) que tan sols es van inventariar els plats que estaven més del 75% sencers o eren d’importació.

8) L’anterior director va ser expulsat per no ser prou convergent: Alberto Garcia Espuche, director de recerca del CCCB, era especialista en història de Barcelona, però tenia un petit defecte: volia fer un museu explicant història de forma científica i objectiva, en comptes de fer un santuari patriòtic.

9) L’actual director no té ni idea d’arqueologia, però es de l’ANC i d’Omnium: Quim Torra, advocat, editor i venedor d’assegurances en una multinacional Suïssa, té com a única experiència prèvia dins l’administració pública l’eradicació del xabolisme al 22@. Però això si, es un dels impulsors de l’ANC i membre d’Omnium i va declarar en un article de la revista VIA, del Centre d’Estudis Jordi Pujol,  la seva intenció de convertir el Mercat en la “zona zero” dels catalans. Torra era també President de Foment de Ciutat Vella, es a dir, de les empreses constructores. Posteriorment ha estat dirigent d’Omnium Cultural i ha estat conegut per declaracions racistes i feixistes.

Ah i aquí ja no entro en la versió que es ven de la nostre història, el mite de Rafael Casanova (un covard o bé un traïdor) ni de si la Guerra de Successió va ser un conflicte entre Catalunya i Espanya o entre la noblesa tradicionalista i la burgesia mercantil. I un altre dia ens fiquem també en si cal rememorar 1714 quan la veritable pèrdua de llibertats nacionals en mans del feixisme espanyolista va ser el 1939.

50 comentaris

 1. Jo ho vaig criticar al seu moment, quan s’ excavà. Era obvi que si excavaven al barri de la Rivera, hi trobaríen, obviament ¿que?… Doncs, obviament, la Ribera. No calía ser un geni. De tota manera, essent d’ un període tan recent, doncs hi han edificis sencers conservats del s. XVIII. Com diuen en castellà, “para tan corto viaje no hacían falta tantas alforjas”. I per cert arqueòleg, en un altre tema. He reflexionat, i tampoc estic d’acord amb l’atac a Siria.


 2. Excel·lent article i molt clarificador. L’impuls polític que tenia aquesta conservació arqueològica del Born, però, era evident des del principi, tot i que òbviament no es coneixien els detalls que tu has exposat. Els últims punts, els del gir ideològic, si són certs són també molt transparents, i mostra com l’exposició de la història que es fa del país cau en mans d’un burgès que, pel que sembla, més l’interessa l’aspecte econòmic i simbòlic, que no el cultural.


 3. Quin gran descobriment de blog, felicitats al seu creador!! espero no tardar molt en haberme’l llegit tot, per cert t’invito a participar i a publicar els teus articles al grup de facebook: https://www.facebook.com/groups/apossadesse/ per la difusió de cultura i el propi creixement intel·lectual.


 4. Ens espera un any gloriós pel què fa a la reelaboració de la història, els espectacles i la reinterpretació. M’agradaria sentir en directe el conseller Mascarell “cabell d’àngel” en la seva nova reconversió com a sobiranista, ara subvencionador alhora del Sònar i dels actes del tricentenari… qui li ho havia de dir!
  Al meu blog vaig dedicar algun post a la commemoració de la batalla de l’Ebre, i al correu vaig rebre un comentari (ferotge i anònim) on se’m deia que no cal (no toca) remenar les batalletes. En canvi, amb diners públics remenaran una guerra medieval.


  • No t’has preguntat mai pq el nacionalisme ha de recórrer a 1714 quan la veritable suspensió de la democràcia i autonomia catalana va ser el 1939? A quin bàndol estava la burgesia catalana? Doncs això…


   • Sí, és obvi i és ben senzill. La commemoració de la batalla de l’Ebre no té ni un euro de pressupost, Però sabent a quin costat eren els qui ara són al govern queda tot perfectament aclarit.


 5. De fet TV3 no explica ni això, ni res del que passa a Catalunya, fora del món independentista no hi ha vida. En quant al tema nacional i històric, tinc la impressió que vivivim una dictadura de mediocres endollats sense pensament crític. Com han dit abans els 75 anys de la Batalla de l’Ebre a qui importen… mescla d’espanyols i fraternitat.. va home va! Mascarells hi han més a l’esquerra del PSC i publiquen a Vilaweb…


  • Ja es veu que no mires TV3 fa temps… no en saps res!!! mon independentista? jajajaja deus mirar tele5 i et creus el que diuen, perquè si veiessis TV3 sabries que es parla de tot, no com a noltes aldres cadenes.
   A banda que les teves impressions no m’interessen gaire, per repetides, avorrides i previsibles, són totalment falses. Dictadura??? però tu saps que és això???? i de la batalla de l’Ebre, se n’ha parlat i se’n parlarà !!
   Ep, i practica els pronoms febles…


 6. […] Lo que TV3 no explicará sobre el yacimiento del Mercado del Born [CAT] […]


 7. […] El que TV3 no explicarà sobre el jaciment del Mercat del Born | Reflexions d'un… […]


 8. […] » noticia original […]


 9. Me acabo de acordar la historia de Villa Urania:

  http://blogs.elcorreo.com/el-navegante/2012/05/07/barcelona-derribara-villa-urania-la-casa-de-comas-i-sola/

  Villa Urania fue la casa de Comas i Solà, un astrónomo de prestigio internacional que, entre otras cosas, descubrió 11 asteroides (Uno de ellos lleva de nombre “Barcelona”), un cometa y consiguió medir con exactitud el diámetro de Mercurio.

  Pero claro, este hombre era un simple científico, no se le conoce ninguna actividad política en favor del catalanismo, así que nuestros queridos gobernantes han decidido que no hay ninguna necesidad de preservar su legado y que lo mejor que se puede hacer con su casa es derribarla para especular con los terrenos y pegar un buen pelotazo (Villa Urania está en una de las zonas mas caras de Barcelona).


  • I de qui era casa seva? de l’estat? tu haguessis fet un museu amb fotos dels asteroides. Si noi, segur que hauries triomfat. Poca feina, nano !!!! Sort que españa es cuida tant dels seus ciutadans encara que no siguin españolistes… això s’acaba !!!!!!


 10. M’encanta llegir-te i poder trobar explicacions lògiques i amb seny a tota aquesta manipulació mediàtica que estem vivint cada dia…Felicitats pel teu blog 🙂


 11. molt bona info


 12. Sobre el Born. Entre 1991 i 1992 es va excavar a la plaça Comercial per fer un aparcament subterrani i van apareixer totes les restes del barri de la Ribera, en alguns trams en millor estat que sota el mercat i part de la necròpolis romana de Santa Maria del Mar. Tot va desapareixer. Les olimpiades ho demanaven!!!


  • Efectivament!! Pisos i aparcament tenen barra lliure per destruir restes. Ara, una biblioteca? Pot esperar


 13. tu no cobras 650, cobras 1200 que es lo que paga el empresario, otra cosa es que el estado te quite 550, para tener a funcionarios que cobran un 30% mas que sus equivalentes en el sector privado…(y eso de media que en algunas comunidades autonomicas se cobra un 50% mas)


  • No. Te explico. El empresario saca un beneficio de mi esfuerzo de 4.000 e, de esos de queda 2.800 e como PLUSVALIA, es decir, como parte de mi producción que es alienada por un empresario por el simple hecho de ser propietario de los medios de producción. De los 1.200 restantes unos 540 van destinados a pagar el paro y las jubilaciones a los trabajadores que ahora mismo no pueden estar en activo, así como a la educación y sanidad de la que yo me beneficio y a pagar una deuda injusta e irracional con bancos alemanes. Finalmente unos 10 euros a los funcionarios, que tienen todo mi respeto, ya que sin médicos profesores o bomberos seria imposible que nuestra sociedad funcionara. Ok?

   Más o menos esa es la proporción. Ahora fíjate en cual de las cantidades es la injusta y prescindible.


   • lo cierto es que no estaba hablando del beneficio del empresario , estaba hablando de tu trabajo y de lo que te paga que por cierto en condicones generales te paga primero antes de obtener el beneficio, a ti te paga pro tu trabajo, y luego ya vera si obtiene el beneficio, que puede llegar en tardar, y no se si eso lo aceptarias…aparte que es un acuerdo que has accedido.. (se supone porque te conviene) por otro lado.

    te explico de esos 4000, se van en iva, 800, de esos 3200-1200 hay 1400, de esos 1400, otro 30% se van en el impuesto de sociedades, 470 ya 900, de esos 900, el estado se pilla otro cacho en concepto renta de diviendo otro 30% (por cierto doble tributacion) eso son 600, en definitiva de 4000 euros, tanto el empresario como el trabajo solo ven 1100 euros netos, el empresario ha aportado capital, riesgo, saber, gestion de empresario, etc etc.. el trabajo trabajo, y el mayor beneficiario es el estado luego por supuesto , hay que dar gracias al estado por usar el 15% del pib, en pensiones(por cierto usando sistema ponzi y que si lo hiciera una empresa seria un fraude) educacion y sanidad (la sanidad y la educacion se podrian apgar solo el impuestos de sociedades) aparte me dejo muchos mas impuestos como ibi, especiales, etc etc…

    como dijo lao tze la gente se muere de hambre porque el estado les frie a impuestos…


    • La gente se muere de hambre porque una èite de superrricos tiene sus millones en paraisos fiscales que no pagan impuestos. Y si alguno sobrevive es grácias al estado del bienestar


     • el estado no produce recursos los extrae, ahora me vas a decir que subir el iva, el irpf, el ibi y los mas de 30 impuestos que se han subido desde la crisis nos va mejor, lo cierto es que cada vez vamos peor, subir impuestos y que el estado acapare cada vez mas porcentaje del pib , nos esta haciendo que vayamos peor…y luego encima diras que el estado chupe todo el credito es de puta madre… XD no… ya vemos que bien nos va…joder si es que hay referencias empiricas.. esos superricos lo son gracias a el estado..pero vamos tu a defender al rico verdad


     • En serio. No puedo con el populismo neoliberal, que defiende la evasión de impuestos y cree que el problema es el estado y no la explotación capitalista. Vete al Tea Party!
      Si fuera por mi nacionalizaba hasta las tiendas de chuches


 14. tienes coña que diga eso.. alguien que se queja de salario bajos y luego propone medidas keynesianas( o dicho de otra manera bajar salarios ya que keyens era partidario de bajar salarios) como bien explico en su libro “teoria general”. en serio la verdad es que tiene hasta gracia… te quejas de tu salario neto.. y luego votas a la izquierda… pues la izquierda es la quiere mas dinero para el estado.. para joder al ciudadno.. pero nada tu sigue predicando medidas keynesianas.


  • El keynesianismo es la defensa del estado como motor d la economia. Y es la antitesis al neoliberalismo q nos ha llevado al abismo de la crisis debido a la deregularización bancaria y del suelo. Estoy a favor de reducir el beneficio empresarial, no el IRPF


   • Poco has leido tu a keynes me parece…keynes , el keynesianos es la defende la bajada salarial mediante inflacion (lo que se llama ilusion monetaria), te lo explico ,si tu ganas 1000 euros, puedes comprar 10 cosas de 100 euros, si te bajas el salario a 900, solo puedes comprar 9, pero si el estado imprimi dinero este dinero vale menos, por lo que las cosas suben de precio, a 111. como ves al final solo puedes comprar 9 cosas.. pero que pasara que el politico le echara la culpa a un “especulata” de la subida del precio. (por lo que la gente lo aceptara mas facilmente) si te das cuenta todos lo keynes dicen “estar en contra de bajar salarios” pero luego piden generar inflacion o que el banco central europeo imprima dinero…

    Si bien los trabajadores suelen resistirse a una reducción de su salario nominal, no acostumbran abandonar el trabajo cuando suben los precios de las mercancías para asalariados.»

    keynes teoria general

    Decir que con una determinada organización, equipo y técnica, los salarios reales y el volumen de producción (y por consiguiente de empleo) están relacionados en una sola forma, de tal manera que, en términos generales, un aumento de la ocupación sólo puede ocurrir acompañada de un descenso en la tasa de salarios reales

    keynes etroia general…

    y sobre la liberalcion bancaria… si curiosamente lo que ha quebrado son las cajas de ahorros… esas entidades tan amigas de los politicos que tus amigos de attac quieren defender…aunque eso suponga joder al pueblo…

    si es que estareis encantado con impedir quebrar a bankia..


 15. […] majúscul, considerant aquella molesta troballa de la Barcelona del 1714 que fa anys es va fer al subsòl del mercat del Born i que, per la tossuderia d’un aleshores poc conegut regidor de l’Ajuntament, no va ser colgat […]


 16. […] Deixar la gestió del patrimoni històric en mans de (mals) polítics no deixa de generar problemes. A l’hora de decidir que es conserva i que es destrueix, els criteris científics brillen per la seva absència i sempre acaben pesant més les pressions de les constructores que les sensibilitats per la cultura. Darrerament hem vist com la Generalitat ha destruït sense documentar el 95% major jaciment neandertal a l’aire lliure d’Europa per fer una autopista d’ABERTIS, mentre es gastava 76 milions d’euros en unes cases de pescadors i un rec de fa 3 segles a mig excavar. […]


 17. […] policials amb banderes, la caspa folklòrica de Núria Feliu, o que es manipuli la nostre història amb Santuaris Patriòtics. En la ment d’un etnicista unineuronal, els dissidents al relat oficial de la oligarquia […]


  • Estàs molt fotut noi !!!! cuida’t, i no pensis tant que no és bo. Si et sembla un santuari patriòtic un espai on s’explica EXACTAMENT el que va passar, estàs pitjor del que em pensava. Rectifico. Pensa, pensa una mica i ho veuràs tot més clar. I treu la teva neurona a passejar de tant en tant.


 18. […] – La Guerra Civil es el gran tabú. Ni una sola ponència ni menció. Es veu que Franco no era anticatalà. O igual es que la burgesia convergent no vol que recordem en quin bàndol van lluitar ells per recuperar les seves fàbriques.Mirant els cartells de la gran solidaritat que va existir entre Catalunya i Madrid durant aquell conflicte bèl·lic també s’entén la desídia dels nacionalistes per aquest període i el poc interés en excavar foses d’antifeixistes, en comparació als milions destinats al Mercat del Born, un jaciment d’escàs interès científic […]


 19. […] de les dades estan extretes de la entrada “el que TV3 no explicarà sobre el jaciment del Mercat del Born” del bloc “Reflexions d’un arqueòleg […]


 20. […] de les dades estan extretes de la entrada “el que TV3 no explicarà sobre el jaciment del Mercat del Born” del bloc “Reflexions d’un arqueòleg […]


 21. […] El que TV3 no explicarà sobre Jaciment del Mercat del Born (7.608 […]


 22. […] feudalisme la gent era lliure.  Des d’aleshores ens han bombardejat amb tramposos simposis, jaciments a mig excavar que han costat una milionada, o d’altres que es basen en poesies i llegendes,  biografies […]


 23. el saber no ocupa lloc i sempre fa bon profit gracies!!!


 24. Si tant us molesta tot plegat, no hi aneu al mercat del Born, i estareu més tranquils. I els que ens agrada també ho estarem. A mi hi ha moltes coses que no m’agraden, que han costat millonades i que no voldria, però m’aguanto. És el que té viure en societat, que mai plou a gust de tothom. Però per adonar-se’n cal fer servir una mica el cervell, i veig que no s’estila gaire per aquí. I ja està bé de dir que de la guerra civil no se’n parla, perquè ja no sé que més voleu que es faci. Moveu-vos, viatgeu per Catalunya, sortiu del Born i aprendreu cosetes. Que cony té a veure una cosa amb l’altra?
  I l’altra mania, fotre’s amb TV3. No la deveu veure mai, perquè mira que se n’ha fet de debats, sèries, documentals i tertúlies sobre la guerra civil. però si mireu tot el dia tele5 que carai voleu saber???Au, cuideu-vos i no us feu tanta mala sang !!


 25. […] quedat a la porta del Centre Cultural del Born, el caríssim jaciment a mig excavar de fa 3 segles, convertit en el lloc místic i sagrat pel nacionalisme, on pixar a prop ha esdevingut una heretgia […]


 26. […] segle més tard, la troballa atzarosa del jaciment del Mercat del Born (científicament gens destacable, tot i que ha costat 72 milions d’euros) esdevindrà un nou temple sagrat pel nacionalisme, la “zona zero dels catalans” segons […]


 27. […] de sectores académicos y de los profesionales del sector, tal como muy bien se explica en el blog Reflexions d’un Arqueòleg Glamurós […]


 28. Hola, me gusta el artículo y quisiera aportar unos datos. En el subsuelo del Born sobre 1980 se instaló una estacion transformadora que debe existir era propiedad de Fecsa. Al preparar la exposición Qui es Barcelona? 1981,como memoria del primr mandato de Maragall por cesión de Serra se puso en marcha ya que el edificio no tenia electricidad y para trabajar alquilamos generadores. Por tanto se sabia muy bien lo que habia en capas hasta cuota – 4 o 5 metros aproximadamente. En cuanto a la construcción del aparcamiento en sus inmediaciones se hicieron antes olimpiadas. Mintiero y mienten. Saludos


 29. […] setmana passada hem assistit a la darrera demostració de com el Museu del Born ha esdevingut un espai sagrat pel nacionalisme català, on qualsevol element simbòlic profà o […]


 30. […] los restos de la “Barcelona de 1714” y que la zona no está terminada de excavar. Cito a  a  Arqueòleg glamurós :“El yacimiento no está acabado excavar ni mucho menos: Solamente se ha sacado la runa que […]


 31. […] Intentaré compartir con el lector más sensaciones que informaciones respecto a la visita. Quien esté interesado en la parte científica del tema puede consultar la carta arqueológica del Born aunque hay que decir que esta solo incluye los restos de la “Barcelona de 1714” y que la zona no está terminada de excavar. Cito a  Arqueòleg glamurós ( @arqueoleg ) : “El yacimiento no está acabado excavar ni mucho menos: Solamente se ha sacado la runa que cubría las estructuras del 1714. Debajo hay restos de la Barcelona comercial de principios de la edad Media de los siglos XIII –XIV, los suburbios tardomedievales o posibles tumbas vinculadas a la necrópolis tardoantigua de la iglesia de Santa María de las Arenas u otra islámica del siglo VIII. Pero para documentar eso habría que desmontar estructuras del 1714…” […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: