
Restes Arqueològiques de 1714 al Barri del Born destruïdes o cobertes
Octubre 24, 2016Aquesta setmana passada hem assistit a la darrera demostració de com el Museu del Born ha esdevingut un espai sagrat pel nacionalisme català, on qualsevol element simbòlic profà o impur per la Mitologia Llegendària de 1714 (que res té a veure amb la història científica) es interpretat com una heretgia i pot acabar degenerant en una fúria iconoclasta, com si fos el Sant Sepulcre, la Kaaba, o el Mur de les Lamentacions. Quelcom similar va passar quan l’Ajuntament volia posar urinaris a prop.
Algunes organitzacions polítiques juvenils (JERC i JNC) acaben de descobrir l’antifranquisme amb 40 anys de retard, dedicant més energies contra una estàtua decapitada de Franco que a lluitar contra el dictador quan encara estava viu. Lamentablement les protestes van acabar amb agressions físiques contra històrics lluitadors del PSUC i acusant de feixistes a l’Amical Mathausen, organització formada per supervivents dels camps d’extermini nazis.
Quin problema hi ha en fer una exposició pedagògica contra Franco? Es una ofensa a la memòria històrica les imitacions del dictador que fan al programa d’humor Polònia? No volen que estudiem aquest període perquè va ser una guerra de classes i no de pobles? O es que potser els convergents no volen que se sàpiga que dels 75 alcaldes franquistes i feixistes que van mantenir el carreg en democràcia a Catalunya, 48 es van passar a CDC, com Primitivo Forastero, combatent de la División Azul i alcalde convergent de Camarles (Baix Ebre) o Josep Gomis, alcalde falangista de Montblanc que va arribar a Conseller de Governació amb Jordi Pujol?. O potser es que ERC no vol que recordem que entre 1940 i 1975 la seva direcció no va posar un peu a Catalunya, mentre el PSUC era la força hegemònica del antifranquisme?
Ja ho va dir el el primer director del Museu Quim Torra (un venedor d’assegurances sense cap formació en arqueologia i conegut pels seus comentaris racistes) el Born s’havia de convertir en “la zona zero dels catalans, per on havien de passar totes les escoles, ja que d’aquest indret emanava la memòria viva del país que interpel·lava a la nació per guiar-la fins a la llibertat. Parlant de franquisme! Just després de deixar el Museu Torra va ser proclamat President d’Omnium Cultural, organització legalitzada el 1967 per Manuel Fraga i fundada per un combatent del bàndol falangista, el banquer català Fèlix Millet i Maristany.
I la meva pregunta és… Si tan sagrats son els murs de 1714 que no es poden profanar lavabos públics o amb exposicions temporals antifranquistes, com es que durant l’alcaldia del convergent Xavier Trias es permetien desfilades fashion del 080? La moda no es un element sacríleg per la fé hiperventilada? Que curiós! Es que potser els sacerdots processistes fan butlles per eximir del pecat als seus fidels més devots?
Però com a arqueòleg el que més em sorprèn es que aquest culte envers unes restes no serveixi per protegir l’arqueologia de l’especulació immobiliària. En aquest article faré un repàs a totes les estructures documentades corresponents a la destrucció del Barri de la Ribera el 1715 situades al voltant més immediat del Museu del Born i que han estat desmuntades o bé tapades amb el permís oficial de la Generalitat de Catalunya (que en té competències exclusives segons la Llei de Patrimoni 9/1993 i el Decret d’Intervencions Arqueològiques 231/1991), del qual sempre n’ha format part al menys un dels dos partits processistes, CIU o ERC. No deixa de resultar paradoxal que l’únic jaciment que s’han acabat museïtzant és el que es van excavar per iniciativa del Govern espanyol de José Maria Aznar quan aquest hi volia fer una Biblioteca Provincial.
Anem a fer un cop d’ull a l’excel·lent Carta Arqueològica de l’Ajuntament de Barcelona que permet consultar online totes les publicacions arqueològiques de la ciutat, sobre un mapa digital:
– Plaça Comercial (1991) Link a la Memòria Científica: Es va documentar restes intactes de 1714 corresponents a una part del Rec Comtal, el carrer Gensana, la part nord del carrer Qui va del Born al pla d’en Llull, la part nord dels carrers Qui, Joch de la Pilota i Bonayre i diverses estructures relacionades amb les cases i tallers artesanals.Del moment més antic es van recuperar deu enterraments d’inhumació en fossa simple i tombes de tegula a doble vessant dels segles IV-VII dC i 18 tombes d’època altmedieval. Totes les restes es van destruir per fer un aparcament.
– Passeig Pujades 1 (1995): Nivells i estructures arqueològiques que anaven del segle XIV al segle XVIII, a la vegada que es va posar al descobert una inhumació en fossa de possible cronologia tardorromana de 18 tombes D’èpoques posteriors, es va documentar restes d’un possible dipòsit i restes muràries d’època baixmedieval. Per damunt, es van documentar diverses restes de murs, del segle XVIII, així com pous, retalls negatius de 1714. No hi ha memòria científica consultable, però si alguns articles científics. Totes les restes es van destruir per per un edifici municipal.
– Carrer Comerç 7 (1997-1998): Restes muràries d’antics edificis del barri de Ribera. Es van poder identificar les restes d’una estructura de carrer amb construccions adossades, datada com anterior al segle XV, que es va interpretar com la continuació del carrer Tirador. Una segona fase estaria definida per la necròpolis conformada per un total de 20 tombes amb una cobertura de lloses de pedra, dels segles VIII i IX. No hi ha memòria científica consultable. Totes les restes es van destruir per poder edificar.
– Passeig Picasso 38-38 Bis (2003): Excavació arqueològica del nivell estratigràfic corresponent a 1714 i destruït per poder-hi edificar. No hi ha memòria científica consultable.
– Passeig Picasso 22 Bis- 30 (2004-2007) Link a la Memòria Científica: Excavació arqueològica on es documentaren, per sota del nivell de destrucció de l’any 1715, un seguit d’estructures que es corresponien a part de la capçalera d’una església, consagrada a l’Esperit Sant custodiada pels Clergues Regulars Menors, construïda entre mitjans i finals del segle XVII, amb diverses construccions relacionades amb la mateixa juntament amb restes del carrer Joan Grec. També es varen documentar restes baixmedievals. Totes les restes van ser destruïdes per fer pisos.
– Passeig Pujades 10-20, Passeig Picasso 7-21, Parc Ciutadella (2005-2006) Link a la Memòria Científica: Es va posar al descobert un tram de la muralla que tancava la ciutat de Barcelona pel seu vessant nord-est, la cantonada d’una torre que estaria relacionada amb el proper Portal de Sant Daniel, així com restes dels baluards borbònics de la Ciutadella i de la Exposició Universal de 1888. Actualment les restes estan conservades, però cobertes i no museïtzades
– Portal de Sant Daniel (2006) Link a la Memòria Científica: La intervenció documenta el Portal de Sant Daniel. La primera fase es de s.XIII -XIV, i es trobava representat per un tram de la muralla medieval que tancava la ciutat, flanquejat per dues torres poligonals. La segona fase, s.XVI-XVII, corresponia a les restes d’un edifici de planta rectangular que s’adossava a la muralla. A tocar d’aquest edifici, també es va poder documentar alguns murs de la trama urbana de la ciutat. La tercera fase estava representada per diverses construccions pertanyents al moment final de la Guerra de Successió que dificultaven un possible accés de l’enemic a través del Portal. Les restes estan conservades, però cobertes i no museïtzades.
– Passeig Picasso 22 (2006-2007) Link a la Memòria Científica: Es van documentar un conjunt de pous i dipòsits corresponents a la Barcelona de 1714. Totes les restes es van destruir per fer un Spa de luxe.
– Passeig de la Circumval·lació 8-14 (2006-2007) Link a la Memòria Científica: Es recuperen restes de la muralla de mar i el tram final del Rec Comtal, just en el punt on travessa la muralla, diversos elements relacionats amb la conducció del Rec Comtal fora muralles i la contraescarpa del fossat que unia el vall de la Ciutadella amb el de la muralla de la ciutat de Barcelona. Actualment les restes estan conservades, però cobertes i no museïtzades.
– Passeig de la Circumval·lació 1B (2007-2009) Link a la Memòria Científica: Es va poder documentar un fragment de quasi 30 m. del baluard conegut com “De la Reyna”. A la vegada, es va poder documentar restes del camí cobert que envoltava l’edifici militar, restes d’una trava defensiva i tres fragments del mur que limitava el camí cobert pel seu costat exterior. Finalment, hi havia les restes de l’encaix destinat a posar una palissada en cas de setge. La major part de les restes es van destruir per poder edificar complex esportiu Casc Antic al parc de la Ciutadella, un fragment de mur es va integrar a l’edifici.
– Passeig Picasso 5-21 (2009) Link a la Memòria Científica: Es documenta un nivell fruït de l’enderroc de l’antic barri de la Ribera fet l’any 1716, per tal de construir la Ciutadella. També es va poder documentar un mur de maçoneria, corresponent a l’antic barri de la Ribera, i que podria correspondre a un mur de façana nord de l’illa de cases que delimitava per l’oest la plaça del Born. Les restes estan conservades, però cobertes i no museïtzades.
–Parc Zoològic (2010) Link a la Memòria Científica: Es va documentar un tram de la muralla del s.XVI, restes constructives d’un magatzem de palla i ordi que es localitzava just davant del baluard de Don Fernando així com restes de l’Exposició Universal de 1888. Les restes es van destruir per construir equipaments del zoològic.
Si tan sagrades son les restes de 1714 perquè han ordenat els nacionalistes que es destrueixin tantes estructures per fer pàrquings, equipaments i pisos? Si porten dècades arrasant jaciments al barri del Born, com es que ara s’ofenen tant per un urinari o una estàtua i ens venen a donar lliçons a nosaltres? Si d’aquestes pedres emana l’esperit de la nació, cada cop que destrueixen un mur no cometen un crim contra la pàtria?
I que consti que jo, com a professional de l’arqueologia preventiva, en cap cas defenso conservar el 100% de restes (es impossible!), ni de gastar més diners museïtzant jaciments d’aquest període després d’haver invertit ja més de 73 milions d’euros en el museu arqueològic més gran del món d’una cronologia tan recent. El que es veritablement important no es la conservació fetitxista de cada pedra, sinó documentar-ho tot bé i que la informació sigui consultable i accessible, doncs l’objectiu de l’arqueologia ha de ser conèixer empíricament el passat i no per generar rituals de veneració a un fals passat per legitimar el poder de les classes dirigents del present. A mi m’agradaria una gestió racional i científica de la història, l’arqueologia i els nostres museus, fora de fanatismes religiosos i nacionalistes de cap mena. Respecto la devoció procesista, i de tots els cultes en general, però l’estat i l’administració pública han de ser laics i actuar amb objectivitat i no es base a creences místiques i tabus irracionals.
Rate this:
Comparteix!
Relacionats
Arxivat a Arqueologia, Història i Antropologia | Etiquetat 1714, arqueologia, barcelona, born, JERC, JNC, Museu del born, nacionalisme, Quim Torra |
clar però l’estàtua franquista?
Perdona, però el comissari de le’xposició (que suposo que en deu saber una miqueta més que tu) si que defensa que el 1714 i el 1939 estan relacionats:
El comissari de l’exposició “Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà”, l’historiador Manel Risques, ha defensat que el 1714 i el 1939 són “moments complementaris”.
“El 1714 -ha afegit- és un gran moment de destrucció, però a Catalunya n’hi ha hagut un altre: el 1939. Són dos moments complementaris, en el sentit que destrueixen una part de la societat”.
Si tant tenen que veure… perquè els molesta tant als nacionalistes que han arribat a atacar violentament l’exposició?
Magnífico artículo, arqueòleg. Me lo he leído enterito y te agradezco que me hayas ilustrado sobre un tema del que tenía todas las sospechas y que tu artìculo me ha despejado y confirmado. Gracias, otra vez. Un abrazo nvs
2016-10-24 21:28 GMT+02:00 Reflexions d’un arqueòleg glamurós :
> Arqueòleg Glamurós posted: ” Aquesta setmana passada hem assistit a la > darrera demostració de com el Museu del Born ha esdevingut un espai sagrat > pel nacionalisme català, on qualsevol element simbòlic profà o impur per la > Mitologia Llegendària de 1714 (que res té a veure amb la his” >
Honestament em costa força, de fet molt i molt i molt, pensar que algú de Podemos/Catalunya sí que es pot/En comú/IU/whatever no estigui d’acord en tirar l’estàtua de Franco a terra.
Un altre tema és l’exposició que crec, humilment, que s’ha fotut malament, perquè les protestes eren previsibles. I perquè les pròpies protestes haurien pogut servir com a “performance” per donar mes força a l’objectiu de l’exposició: España/Catalunya encara no ha superat la fractura franquista ni la rendició que suposà la transició.
p.d: Posar estàtues a Barcelona sense vigilància i esperar que no passi res de res és ser ingenu. O voler d’entrada que passin coses per poder vendre X discurs. Posats a ser paranoics, diguem que la Colau també juga a la hipernormalització (si poden vegin el documental d’en Adam Curtis https://www.youtube.com/watch?v=JeMwfS4_eLM).
No sé si conoces este video https://www.youtube.com/watch?v=k78UzjWgKro donde Joan Margarit, que era uno de los arquitectos que estaban construyendo la biblioteca del Born, habla sobre el hallazgo de los restos arqueológicos y su valor respecto a los edificios que siguen de píe justo al lado.
Això del Born és un seguit de despropòsits.
Ens ho volien vendre com el descobriment arqueològic del segle, quan no era cap secret que sota la urbanització vuitcentista d’en Fontserè hi havia les restes de la Ribera medieval (i fins i tot de sabia la disposició de les finques i el nom dels propietaris).
També van deixar que penséssim que el barri havia estat destruït, potser per un bombardeig, durant el setge de 1714, quan la veritat és que el van enderrocar uns anys més tard per fer-hi l’esplanada de la Ciutadella.
I l’últim despropòsit ja el coneixem: la reposició de “El fascista, doña Pura y el follón de la escultura”.
[…] Restes Arqueològiques de 1714 al Barri del Born destruïdes o cobertes […]
[…] Restes Arqueològiques de 1714 al Barri del Born destruïdes o cobertes […]
Els nacionalismes han de crear els seus mites per justificar-se i acostumen estar condimentats amb llegendes o són elevats reis i altres personatges assassins.
El català: El Born, El Pi de les Tres Branques, Rafael Casanova, Jaume I, Els almogàvers, i si Colom (el que diversos testimonis deien que es dedicava a assassinar i ordenar tallar mans tan de colons com d’indígenes)o Cervantes éren catalans,etc. L’espanyol té el Valle de los Caídos (el més ranci), el Cid Campeador, els reis catòlics,etc.
El llibre Eric Hobsbawm “El mito de la tradición”, se l’hauria de llegir més d’un…
El born s’ha convertit en la Meca del nacionalisme català, com anteriorment recordo quan vaig anar al País Basc, com per la joventut catalana que simpatitzava amb l’esquerra abertzale peragrinaven cap allà, i els veies pel casc antic de Donosti amb estelades quan aquí no ho feien pas.
Si que és cert que l’Ajuntament de Barcelona hagúes pogut posar l’estàtuta del Paquito a una altra banda per tal d’evitar tota la polèmica. Ara bé, al final tampoc ha sortit tan malament, ha sigut com una performance on la gent expressava el seu “amor” cap el dictador.
Bon article. Coincideixo en molt apunts, però sobre el “maltractament” a l’estàtua del dictador Franco, no he pogut deixar de treure un somriure amb la iconoclastia popular, una vella tradició catalana que semblava perduda…
[…] los restos arqueológicos de una zona bombardeada que Felipe V había hecho cubrir con tierra. No es la única zona con restos en Barcelona pero a diferencia de otras zonas descubiertas que finalmente la Generalidad optó por cubrir con […]