h1

RAFAEL CASANOVA: Traïdor o covard?

Setembre 10, 2009


rafael casanova

La burgesia nacionalista, necessitada de màrtirs a qui idolatrar, van triar al atzar un suposat heroi, i fins el dia d’avui, els catalans s’han empassat acríticament el conte fantasiós segons el qual aquest obscur personatge va guiar gloriosament les tropes catalanes contra el Setge de Barcelona, a la sagnant derrota de la Guerra de Succesió… però resulta que no va ser ben bé així…

Elegit Conseller en Cap, per pur torn, a les deliberacions de la Junta de Braços del 1713 es mostra en tot moment partidari de la rendició catalana i la negociació amb els borbons, tot i que guanya la opció contraria per majoria aclaparadora.

Rafael torna a proposar als dirigents municipals, el dia 3 de Setembre de 1714, signar la rendició de Barcelona amb el borbònic Duc de Berwick, però novament les seves postures covardes son derrotades per 26 vots contra 4 i Barcelona s’enfronta al setge final.

La nit del 10 al 11 de Setembre Rafael, tot i ser l’encarregat de la supervisió de les Milícies que protegien la ciutat, es trobava dormint plàcidament al seu llit i ho va fer fins ben entrat el matí, quan la ciutat feia hores que estava sent assetjada, i encara sort que el van venir a avisar!

Quan finalment es desperta, Rafael Casanova realitza el següent discurs a les milícies:

“Por nosotros y por la nación española peleamos. Hoy es el día de morir o vencer. Y no será la primera vez que con gloria inmortal fuera poblada de nuevo esta ciudad defendiendo su rey, la fe de su religión y sus privilegios”

I aquí us adjunto el fragment del pregó editat per Rafael Casanova i Antoni Villaroel el dia 11 de Setembre de 1714

“(…) y extermine todos los honores y privilegios, quedando esclavos con los demás españoles engañados y todos en esclavitud del dominio francés; pero así y todo se confía, que todos como verdaderos hijos de la Patria, amantes de la libertad, acudirán a los lugares señalados, a fin de derramar gloriosamente su sangre y su vida por su Rey, por su honor, por la Patria y por la libertad de toda España (…)”

Es a dir, Rafael creu que el seu paper és protegir la integritat del territori espanyol d’una invasió de les tropes franceses que donaven suport a Felip V, en cap moment s’intueix ni la més remota noció de Catalunya ni dels seus drets.

En el moment que és ferit per una bala a la cama, Casanova fuig al col•legi de la Mercè on falsifica un certificat de defunció, crema documents que l’implicaven amb assumptes tèrbols, delega en un altre conseller la capitulació barcelonina i fuig com el covard que era a la veïna vila de Sant Boi, sense que ningú li ho impedeixi.

A Sant Boi viurà a cos de rei a casa de la seva dona Maria del Bosch. Les tropes borbòniques no mouen un dit per capturar-lo i finalment el Rei Felip V el perdona totalment l’any 1719 i torna a exercir feliçment d’advocat fins a la seva mort el 1737.

Aquest tracte estranyament privilegiat per part del Borbó contrasta amb el rebut per altres membres molt menys destacats de la resistència catalana a la mateixa guerra: per exemple, Josep Moragues, governador militar de Castellciutat, una fortalesa a situada prop de Vic, va ser jutjat, torturat, se li retiraren tots els honors militars, i va morir per esquarterament. El seu cap fou tancat en una gàbia on penjà d’un portal de la ciutat durant dotze anys.

Perquè doncs aquest tracte de favor de Casanova tan sospitosament desproporcionat?? Felip V va premiar la covardia del català o bé aquest era un talp a les ordres de la Casa de Borbó amb la missió de facilitar la victòria sobre els catalans?

Una altre dada curiosa es que quan el cronista de la època Francesc Castellví li demana dades sobre les darreres hores de la batalla del 11 de Setembre, aquest es nega a cedir cap document i li demana per escrit que no faci cas dels “rumors que circulen sobre ell”… a que es referia??

En tot cas, en nom del rigor històric, demano als nacionalistes i als polítics catalans que desemmascarin d’una vegada per totes amb aquesta absurda fal•làcia que ja fa quasi 300 anys que dura!

60 comentaris

 1. […] Rafael Casanova: Traïdor, covard, miserable i espanyolistaglamboy69.wordpress.com/2009/09/10/rafael-casanova-traidor-c… per glamboy69 fa pocs segons […]


 2. COMENTARIS VIA FACEBOOK

  JONKEPA -joder ho he llegit tot, pero no se hi ha tanta gent falsa i que ha ocupat el carrec de president de la generalitat , no creus que un tio com el montilla si aixo fos realment aixi no faria res al respecte no se ara em quedo amb la dubte . mira tb els axius de la generalitat van ser custodiats per en tarradellas y casualment frança plena de nazis i a ell no li va passar res.pero aixo son cosas que la historia les ha possat hi han vingut aixi no se m agradaria un dia parlarho amb tu aixo es interesant……tot el texte que has penjat …..


  • JUAS, JUAS, JUAS, ANALFABET, IGNORANT, PATÈTIC.

   Com a ésser humà ets una puta merdeta i t’hauria de caure la cara de vergonya, JUAS ,JUAS, JUAS


 3. I la font de tot això és un video de Ciutadans, no?

  De tota manera estic d’acord que la figura està sobrevalorada, també prefereixo la del general Moragues, però si ell hagués estat l’escollit avui diries que va ser un assassí i un sanguinari. És l’autoodi que portem els catalans a dins, no podem fer-hi res.

  Tots els països construeixen mites i martirs majoritàriament falsos, tots, sabies que el ‘dos de mayo’ no va existir? però només nosaltres ens carreguem els nostres mentre els altres reten honors i fan desfilades. És la diferència entre tenir sentit d’estat i patir síndrome d’Estocolm.


 4. No, la font és el Diccionari d’Història de Catalunya, editorial Barcanova i el discurs és extret del cronista de la època Francesc Castellví. Cap d’ells sopitós de ser espanyolista precisament!

  Fer el redícul idolatrant a rates covardes un acte de patriotisme?? ahhh vaaale!! Acabo de recordar per que jo soc internaciolaista, gràcies!

  Ho sento però la meva ètica professional com a historiador no em permet seguir callant davant la mentida, la falsetat i la tergiversació, i menys en nom de la Pàtria!!!


  • Jajaja,… arqueóleg glamurós, deixa de dir mentides. Ni ets internacionalista perquè ets impeialista i feixista ni ets historiador, manipulador. En primer lloc espanya no existí com a país fins la constitució de Cadis de 1812, que fou rapidament abolida pel vostre heroi,… Felie el deseado,… el de “Vivan las cadenas” que tant us agraden als feixistes espanyols. Espanya en aquella época eren tots els PAÏSOS LLIURES I INDEPENDENTS de la península ibérica governats per una monarquía que s’havia auto-otorgat el títol d’espanyola amb Carles I (i no pas amb els reis católics com sempre heu afirmat els falangistes i els fills dels falangostes que avui militeu al PP o a Ciutadans). Aaaaahhhh,… i parlant d’herois,… precisament els covards que per expulsar els moros de Granada necessiten als catalans, per robar la llibertat dels catalans necessiten als francessos i per robar la justicia social i la república federada de Catalunya necessiten a Hitler i Mussolini sou ls primers quehauríeu de callar,… covards.


   • Espanya existeix des de 1812?? Perdó?? I sobre quin territori governaven els Reis Visigots? I els Reis Catòlics? I els Austries? I Felip V?

    Si els estats només existèixen des de que els defineix un text legal, Catalunya existeix des de 1931.

    La confusió entre nació liberal i estat tan pròpia del populisme identitari, es penosa.

    A la resta d’insults no contesto ja que titllar de feixista a un dels impulsors d’Unitat Contra el Feixisme es tan ridícul que no mereix contestació


    • Els reis visigots, i també els romans governaven sobre Hispania que incloia Portugal i Andorra, incult. Mai desprès es va referencia a espanya com un estat sinó com un territori geogràfic ruc. El que tú fas és presentisme aplicant conceptes sorgits el 1812 al passat històric.


     • Ah, que Espanya no ve d’Hispania pq inclou més territòris, clar. Be, la de 1812 inclou Sudamèrica i Filipines, però no passa res


     • que Espanya no ve d’Hispania pq inclou més territòris????? Però on collons hauràs llegit tú això? Això no ho escrit mai jo. T’imagines coses,… o millor dit te les inventes perquè no tens arguments.


 5. Digues que si, …el rigor, la veritat, la professionalitat i la ètica per damunt de tot.

  una abraçada amic


 6. […] Girona de Barcelona, porque la tarde del 11 de septiembre de 1714 un patriota español llamado Rafael Casanova, consejero en jefe de Barcelona, emitía su famoso bando que repartió por las calles de la […]


 7. Massa poques flors que li posen a en Rafael de Casanova (és que jo miro pel negoci…).

  Deixa que els polítics li fagin ofrenes, els “nostres” polítics de finals del segle XX i el que portem de XXI son uns dignes seguidors de’n Casanova.


 8. Ara per acabar de fer el pes podries haver afegit en el teu escrit que Rafael Casanovas era maricon


 9. On vas a parar!!!!, maricón i españolista, collons quina canya!!


 10. Jorfont: Ho sento molt però el terme maricon m’ha ofes tot i no ser homosexual… hauriem de començar a apendre que aixo no és un insult.

  Arqueòleg: em sembla completament ben presentat el text i no hi ha res més a dir, tot i que crec que esperaves més indepes criticant-te i no ha sigut així. Tenen massa feina manifestant-se i idolatrant al Rafa.
  Per cert, castellciutat no esta a prop de La Seu? o es que n’hi ha dues??

  Salut!!


 11. Ja saps com funciona això de la construcció del mite: dona’m un personatge del que se’n sápiga poca cosa, omple els buits biogràfics amb invents plausibles que estiguin d’acord amb els teus interessos… et voilâ! ja tens un heroi. després només cal fer-ne publicitat; aquesta és la part complicada, però en el cas de la política i amb el nivell intel·lectual dels nostres polítics, no sembla que hagi de ser difícil…


 12. Els mites són llegendes encarnades en algú que va existir ja fa temps, i sempre s’acaba distorsionant.

  Mai ningú sabrà del cert el què feia o pensava en Casanova ara fa 295 anys, però el fet és que després de l’11 de setmbre, pels que van sobreviure, venia el 12 de setembre; és a dir, la vida continuava. Cadascú ha de mirar per a un mateix. Jo no sé què faria/hagués fet en una situació límit com aquella, però que es fes passar per mort per continuar vivint no em sembla criticable.
  No es pot jutjar el passat des del present (sabent tot que se sap i en aquell moment s’ignorava).

  Estic d’acord que no era un independentista, només exercia el seu càrrec i com a tal estava en un bàndol (els dos bàndols defensaven un Rei) on es defensava la indiosincràsia del país.

  La història, el romanticisme del XIX sobretot, ha fet la resta. Casanova era un patriota o un traïdor? Depèn. Napoleó era un invasor o un heroi? depèn si li ho preguntes a un francès o a un alemany…


 13. Aquesta tésis de que Casanovas era un traidor,
  és molt aventurada. Si dormia del 10 al 11 tampoc ho trobo tan extrany. Jo dormo cada nit.
  Treure conclusions dels seus discursos analintzant-los a partir d’una óptica independéntista catalana del segle XXI és una xorrada. Aquella guerra no la feien en nom d’un pretendent a ser Compte de Barcelona, la feien per un pretendent a ser rei d’Espanya, a qui li pot extranyar que les seves proclames feien referéncia a la derrrota de tota Espanya si guanyava el Borbò.
  Catalunya lluitava pels seus privilegis però alhiora per un rei de tota Espanya. Nosaltres no rememorem la derrota de una rebelío dels catalans contra els espanyols. Rememorem la derrota dels catalans que s’oposaven a un rei borbò, la victoria del qual a tota Espanya va significar la anul·lació de les constitucions catalanes.
  Hi ha molta superficialitat entre nosaltres i això ens perd.


 14. Haha! EL tens ben atravessat el personatge de Rafael Casanova!! Només hem quedat una vegada per fer un cafè, i no sé com va acabar sortint en Rafael Casanova…i això que no era 11 de setembre!
  Merci pel comentari, a veure si m’animo i faig alguna entrada, perquè tinc el blog ben avandonat!


 15. Jo no faig honors a cap heroi i menys si aquest era o va ésser un militar, ja pot ser català, espanyol o neozelandès. Tots són herois fins que furguem en la seva vida. Salut!


 16. Doncs si Biel, la veritat es que la meva tirria cap a aquest eprsonatge ve de lluny! Algún dia explicaré com vaig perdre una feina (de merda, per cert) en un museu local per posar en entredit la hagiografia d’aquest suposat martir de la patria!


 17. Per una vegada que l’encertes… ha, ha, ha. Coincideixo plenament amb tu. Per això alguns ja fa anys que no anem a fer-hi res davant del monument a aquest farsant.
  Parles encertadament del general Moragues, un dels autèntics herois que hi va haver durant la resistència catalana, com n’hi ha tant d’altres que no han gaudit de reconeixement, encara. Quina casualitat que uns trabucaires de dretes -Reagrupament- l’homenatgin com es mereix. Potser en Moragues era rústic i de dretes? Segur que en treus un comentari brillant dels teus.
  A reveure, company.


 18. En Carretero deu voler que també l’esquatrerem, pengem el seu cap d’una gàbia 12 anys i ens oblidem d’ell, mentre els generacions futures reten homenatge a Vidal Quadres, considerant-lo per error un gran catalanista!

  Bé, ara seriosament, no s’em cauen els anells per reconeixer que coincideixo en un 1% amb la ideologia d’aquest partit.


 19. Puc estar d’acord amb l’anàlisi que has fet aquí, però li cal profunditat i desfer-se d’aquestes ganes tant teves de provocar.

  Com a independentista fervent (per cert, 96% del sí a Arenys de Munt!) me la pela bastant que et fiquis amb Rafael Casanova. És equiparable a ficar-se amb el nen jesús: és un símbol amb escassa vinculació amb el que pogués fer el seu temps. Ara, Casanova no es un traïdor, és un tros de pedra al peu del qual se li fiquen flors.

  De totes maneres, el meu independentisme mira cap al futur. M’és igual Moragues o Casanova. M’importa Catalunya i el que li passi durant els propers anys.


  • 96% de Sí amb un ¿20% de participació? I a Catalunya què ha votat ¿un 10%? Va home va. ¿Aquest és el recolçament de la independència a Catalunya?


 20. que en aquell temps no hi havia un sentiment nacional modern dels i les catalanes envers Catalunya, donat que amb prou feines existeixen els estats moderns, implica que Rafael de Casanova, per voler la pau per mitjà del pacte en comptes de la carnisseria estúpida, i per invocar el nom de la llibertat de “tota Espanya”, ha de ser un traïdor espanyolista?

  que jo sàpiga, el pretendent austríac al tron, l’arxiduc Carles, ho era al trobn de Castella, ja que com a rei d’Aragó-Catalunya va exercir, i és registrat com a tal al llistat de monarques catalans… Carles III de Catalunya-Aragó.

  si el rei volia ser rei d’Espanya, i en Rafael servia el rei, on hi ha la traidoria???

  o és que esperàveu descobrir la figura històrica d’un rei anarco-indepe, quan no existeix ni tan sols el subjecte polític del qual es pretén la independència?


 21. No si a mi el seu comportament covard i espanyolista no em sembla especialment detestable, tenia por i en comptes de guiar a els tropes fuig. Perfecte, segurament tots haguessim fet el mateix.

  Ara bé: perqué Felip V no l’esquartera i decapita com al Moragues? Perqué el deixa fugir, el perdona i el deixa exercir d’advocat tan feliçment?? HOLA? SOC L’ÙNIC A QUI TOT PLEGAT LI SEMBLA UN XIC SOSPITÓS???


 22. Tant se val, l’11 de setembre els catalans no fem honors a aquest Casanova, sinò a l’inici de l’ignomínia a què ens va sotmetre españa, aviat farà 300 anys.


 23. Como dijeron unos autenticos obreros..(y no la odiosa e hipocrita izquierda caviar provinientes de un colegio de privados Y CATOLICOS)

  MENOS BANDERAS Y MAS TRABAJO….


 24. […] amb el dia que es pugui ser catalanista i escopir a la memòria del traïdor Rafael Casanova o en el feudalisme sanguinari de Jaume I;  el dia que parlar català no signifiqui agenollar-se […]


 25. JUAS, JUAS, JUAS, ANALFABET, IGNORANT, PATÈTIC.

  Com a ésser humà ets una puta merdeta i t’hauria de caure la cara de vergonya, JUAS ,JUAS, JUAS


  • Darrer avis a aquest comentarista provinent de la noblesa: o modera el seu discurs, emprant arguments en comptes d’insults, o em veuré obligat, contra la meva voluntat a censurar els seus comentaris, cosa que, certament, em desagrada profundament fer ja que soc un fervent defensor del dialeg i la discrepança!


   • Deixa, deixa… sempre és millor que parlin d’un, encara que sigui malament, que no pas que t’ignorin!


   • Se me enamora el alma,
    Se me enamora,
    Cada vez que te veo
    Doblar la esquina
    Perfumado de albahaca y manzanilla.
    Se me enciende la luna cuando me miras.
    Se nos ha hecho tarde.
    Entre risas y llanto la vida se ha ido.
    Yo soñando con el,deshojando las noches
    Tu viviendo con alguien que nunca has querido


 26. És increïble, una cosa és discrepar i una altra insultar


  • Se nos ha hecho tarde
   Tu sonrisa y la mía se las llevo el rió.
   Tu mirada y la mía se hicieron gaviotas
   Y volaron al aire
   Y volaron al aire.

   Cada vez que te veo
   Rondar mi calle
   Vigilando mi casa mañana y tarde.
   El fuego esta encendido
   El fuego esta encendido
   El fuego esta encendido
   La leña arde.


 27. Qui avisa no es traïdor!
  Queda decretat per ordre expressa de la meva divina i glamurosa voluntat que a partir d’aquest insant tots els comentaris signats per “Marqués de Poal” o el seu Ip corresponent seran canviats per lletres d’Isabel Pantoja o Rocio Jurado


 28. Grabe tu nombre en mi barca
  me hice por ti marinero
  para cruzar los mares
  surcando los deseos.

  Fui tan feliz en tus brazos
  fui tan feliz en tu puerto
  que el corazón quedó preso
  de tu cuerpo y de tu piel.

  Como una ola tu amor llegó a mi vida
  como una ola de fuerza desmedida
  de espuma blanca y rumor de caracola


 29. Como una ola.
  Y yo quedé prendida en tu tormenta
  perdí el timón sin darme apenas cuenta.

  Como una ola,
  tu amor creció
  como una ola.

  Bajé del cielo una estrella
  en el hueco de mis manos
  y la prendí a tu pelo
  cuando te dije “te amo”.

  Pero al mirarte a los ojos
  vi una luz de desencanto
  me avergoncé de mi estrella
  y llorando me dormí.

  Como una ola tu amor llegó a mi vida
  como una ola de fuego y de caricias
  sentí en mis labios tus labios de amapola
  como una ola.

  Y me escapé contigo mar adentro
  sin escuchar las voces en el viento.
  Como una ola,
  se fue tu amor
  como una ola.


 30. Si, probablemente lo sea


 31. Ànims. Hem de dir PROU a la manipulació nacionalista de figures com Casanova! Gràcies per dir una veritat incòmode. #alguhohaviadedir.

  PD: Boníssim lo del Marques de Poal!!!!!


 32. Hay algo en el texto que no acabo de entender. He leído el artículo y los comentarios y en ellos he leído que te autodenominas internacionalista y hablas del sitio de Barcelona, plato fuerte del nacionalismo catalán. ¿Dónde está tu internacionalismo?


 33. Cuanto mas leo el artículo y los comentarios mas me embarga un internacionalismo fraternal. Estoy tan henchido de internacionalismo que se me va a salir por las orejas. Nada mas, el título, a mí el tal Casanova, plin, me llena de buenas vibraciones. En realidad no sé donde voy a meter tanta bilis como se destila en este artículo.


 34. Doncs a mi no em sembla res estrany el discurs… Si sabem que Catalunya (a través de la Generalitat i les seves institucions) va participar en la guerra per la successió de la corona Espanyola no amb la voluntat d’independitzar-se, sinó amb la de seguir sent part de la mateixa monarquia però amb la dinastia dels Àustria, mentre que la resta dels territoris ho van fer pels Borbons, trobo normal que parlés d’Espanya i del rei i no pas de Catalunya.

  Trobo que els fets són els fets i fer-ne una lectura en una o altra direcció és completament arbitrari i innecessari. No més lectures barretinaires, però tampoc més subscriptors a la causa de Pio Moa i César Vidal (qui acaba de treure un llibre que de ben segur que t’interessa, quelcom semblant a “Mitos i falacias de la historia de España”).


  • Claegin, hi ha un llarg camí entre desmitificar el romanticisme idealista del nacionalisme català a subscriure el que fa la ultradreta espanyolista, igual de romàntica e idealista.

   El camí es diu materialisme i objectivitat!


 35. […] 8.- Perquè l’11S és una data històrica amb forces ombres i dubtes sobre el que realment es celebra: Tal com ja vaig exposar, la Guerra de Successió va enriquir enormement a la burgesia catalana, enfront a la noblesa i, per altre banda, Rafael Casanova té forces números per ser un talp o un traïdor a sor de l’exèrcit borbòni… […]


 36. Noi, t’has deixat un detall prou important… A les hores per què no va dimitir el 8 de setembre desprès de la votació? En Villarroel ja ho va fer abans de que s’arribes a àquesta… I ell també tractava de convencer al Consell que no tenia cap sentit continuar. Malgrat aixòno va dimitir. No encaixa amb la parida teva. Salut i País nano… El nostre.


  • Una pena que el fanatisme nacionalista no et deixi veure la realitat històrica


 37. Tal com expliques qui era el tal Rafael (això està recollit en algun llibre, però sembla que preferim viure enredats) se m’ha acudit que aquest home avui militaria a Convergència, sens dubte!


 38. Només puc dir que en uns escrits reflectits per Víctor Balaguer, entre el i Mossen Mateu Bruguera. Es diu que Casanova no apareix a les llistes de ferits morts o presoners. ¿? Es va publicar en el Diari El Telègraf de Barcelona. Avui si sabem que Antonio Villaroel va morir al Castell de La Corunya, sense haver recuperat la llibertat. Encara que el seu cas era el d eun militar felipista fins a 1710 i que es va passar al bàndol austriacista, pel que potser la seva condemna o càstig no es pugui vincular al seu comandament de l’exèrcit de Catalunya.


 39. […] aquí ja no em fico sobre la versió que es ven de la nostre història, sobre la versió mítica de Rafael Casanova (un covard o bé un traïdor) ni de si la Guerra de Successió va ser un conflicte entre Catalunya i Espanya o entre la noblesa […]


 40. He llegit VICTUS de l’Albert Sanchez Piñol.També ell en el llibre deixa en evidència la figura de Rafael de Casanova.
  M’agrada despertar a la realitat, a la veritat de la història.
  M’he quedat molt sorpresa del tracte que se li havingut atorgant a aquest senyor en la Diada.
  M’agradaria saber on puc trobar més informació sobre els fets.


 41. no hi ha mes mite que una espanya unida e indivisible


 42. […] a mig excavar que han costat una milionada, o d’altres que es basen en poesies i llegendes,  biografies tergiversades de falsos herois d’una guerra d’interessos econòmics, disfressada d’un suposat conflicte de […]


 43. Ahir vaig passar per davant de l’escultura a Rafael de Casanoves i hi havia un panell del tricentenari explicant la biografia d’aquest personatge. Recordava el teu article i ho vaig voler comparar: em vaig quedar força sorpès, perquè explica gairebé el mateix que expliques tu, traient naturalment la teva crítica àcida. Ara bé, el discurs que cites tu no es nombra, però la resta: que estava a favor de la rendició, que va fugir i es va estar a Sant Boi, tot aixó si.


  • Ostres, me n’alegro! Em deixes parat, millor, millor. Ara només faltaria que al Museu de Sant Boi (on pràcticament l’han convertit en un superheroi de còmic) prenguin exemple també


 44. Castellciutat esta a la Seu d’urgell i no a Vic em semblà…


 45. […] mercantil).  Van triar com a heroi nacional Rafael Casanova, a qui van fer una estàtua molt maca (tot i que la seva biografia es bastant mediocre i dubtosa), en comptes de Pau Claris, a qui ningú recorda, tot i que va proclamar per primer cop a la […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: