h1

La imatge de la Dona Paleolítica a través del Cinema

Agost 28, 2013

El cinema ambientat a la prehistòria ha prescindit sovint de tot assessorament científic i ha projectat al passat models estètics o tòpics masclistes actuals, tot i que al Paleolític no hi havia cap mena de divisió sexual del treball ni existia el patriarcat. Us deixo amb un petit recorregut per la imatge femenina a la història del cinema ambientat al paleolític i que forma part d’una publicació meva de la que en sentireu a parlar en un futur proper.

La gènesis del hombre, 19121912– “La gènesis del hombre“- Curiós modelet fet amb fulles de parra i arrels!

his prehistoric past 19141914– “His prehistòric past“- Charles Chaplin, un monarca paleolític amb el seu harem de dones servils

Las tres edades,Buster Keaton, 19231923Las Tres Edades“- Buster Keaton introdueix el mite del “cavernícola” un mascle agressiu i violent que arrossega a les fèmines per la melena fins a la cova

Flying Elephants, Laurel i Hardy1928-Flying Elephants” Lauren i Hardy amb la seva submisa amant amb pentinat anys 20 i un estilitzat vestidet de lleopard

Hace un millón de años, 19401940– “Hace un millón de años” (versió original)- El mascle protegeix la seva dona, coberta un sensual bikini, d’un dinosaure que en realitat es una iguana augmentada!

Prhehistoric Woman, 19501950– “Prehistoric Woman”. Per fi dones fent tasques productives! En aquest cas pescant.

Hace un millón ae años 19661966– “Hace un millón de años” (remake)- Una impressionant Rachel Wels amb bikini arrapat, escotazo i un cabell cardat tota divina ella, com acabada de sortir d’una perruqueria californiana.

Hace un millón de años, 1966 (2)1966– “Hace un millón de años” (remake)- Una altre imatge del film, on un grup de dones paleolítiques fan punta de coixí a la cova mentre esperen que el seus maridets tornin de caçar dinosaures.

Cuando los Dinosaurios Dominavan la Tierra1967-Quan els dinosaures dominaven la terra”- Amor romàntic, heterosexual, monògam i sempre entre membres de raça blanca, of course!

Mujeres Prehistóricas 19671967– “Mujeres Prehistóricas”– Un altre film ple de sensuals femelles paleolítiques amb un canon de bellesa a anys llum dels mitxelins de la Venus de Wilendorf.

Cuando los hombres usaban cachiporra y los hombres hacian ding dong1971“Cuando los hombres usaban cachiporra y las mujeres hacian ding ding“- El destape arriba al Paleolític! Film humorístic de Bruno Corbucci, una espècie d’Alfredo Landa italià.

Criaturas olvidadas del mundo (2)1971– “Criaturas Olvidadas del Mundo“- L’èxit de Rachel Wels crea escola i aquest film segueix la seva estela de sex símbol paleolítica

en busca fuego1981– “En Busca del Fuego”– Gollum al Senyor dels Anells? No, una dona prehistòrica que descobreix el foc fa 80.000 anys (es de fa 500.000). Passem de la bellesa exuberant al túnel del terror, però al menys les dones tenen alguna importància més enllà del sexe.

El Clan del Oso Cavernario 19871985– “El clan del oso cavernario“- Aquí trobem ja una dona intel·ligent amb coneixements de medicina i herbolisteria

flintstones1996-Els Picapedra“- La projecció d’una família tradicional i conservadora americana dels anys 50’s (del s. XX) a la prehistòria. Vilma i Betty, dones de la llar que passen una aspiradora-dinosaure mentre Pablo i Pedro treballen de picapedrers i juguen a bitlles.

Ao le derrier neanderthal, 2010 (2)2010– “Ao, le derrier neanderthal”- Gairebé un segle després del primer film, per fi trobem una dona… CAÇANT! Al·leluia!! Miracle! Un film ben documentat científicament i sense perjudicis falocèntrics! Us prometo que se’m queien les llàgrimes veient-ho.

PER SABER-NE MÉS-> SOLER, B. (2012) “¿Eran así las mujeres de la Prehistoria?” a Prehistoria y Cine, 2012, Museo de Valencia, pp 83-99.

20 comentaris

 1. Jajaja, que fort!! Homee!!! No has de ser tan dur, la majoria de les pelis semblen utilitzar la prehistòria per mostrar cossos de dones amb el mínim de roba possible. Rigor històric?, pa’ que???


 2. Parlant de rigor històric al cine, recordo un capítol dels Simpson on veuen una peli on els tres mosqueters maten a la Pimpinela Escarlata i salven al rei Artur, la Lisa surt del cine traient foc pels queixals, jajaja.


  • Es el mateix que em passa a mi quan veig cinema històric o documentals del canal Història o XPlora on asseguren que els aliens son els responsables de les piràmides. Ja quasi que prefereixo ciència ficció directament.


   • Aquests dos canals també tenen programes on uns “cazatesoros” es dediquen a “recuperar” objectes arqueològics amb detectors de metalls. Em va tocar explicar a dues persones diferents perquè no es pot expoliar (una d’elles estava pensant en comprar-se un detector). Pero comparant la meva capacitat de difusió amb la d’aquests canals, el mal que fan es molt gran.


    • ARGGHH. Apologia del delicte!! Es com si fessin un programa per ensenyar a atracar bancs


 3. Jo sempre ho he dit i mira, fa una setmana al Marítim amb la expo de Darwin vaig trobar més probes: la visió de la prehistòria és un misteri per una gran part de la població més que res perquè hi ha un munt de gent que no accepta un avantpassat primitiu, lleig sense cap mena de divisió social. Tot es mira des dels nostres ulls però és evident que no té cap mena de sentit. A la expo de Darwin feien cinc cèntims de com a EUA s’ha intentat treure l’evolució de les aules perque això no pot ser. Però a més hi és aquesta tradició de que ells ja eren com som nosaltres i aquestes imatges que dius són la proba. Jo tinc un llibre sobre la imatge de la dona a la prehistòria, ja hi parlaré algun dia, que també parla de les imatges, quadres etc, que es fan pensant en prehistòria i com intenten canviar la realitat. 😉


 4. “El sexo invisible. Una nueva mirada a la historia de las mujeres” d’edicions Lumen. Encara que digui història, és de prehistòria.


 5. Reblogueó esto en Mujer tenías que sery comentado:
  Me gustaría mostraros el trabajo de mi amigo sobre la imagen de la mujer en la prehistoria a través del cine. No le falta razón y es que parece que la prehistoria deba ser tan limpito todo, tan patriarcal y tan políticamente correcto como si fuera hoy día. Aceptar el inicio primitivo y sin ley que el ser humano tuvo parece no ser aceptado por la gran industria, que sigue tratando a la mujer como una sexy sapiens con bikini. ¡¡¡ Bikinis en la prehistoria!!! Es que es de risa!!!! Un saludo Arqueòleg espero que no te moleste el reblog!!!!!!!


 6. Ara només falta que facin una peli on es vegi un home prehistòric fent puntes al coixí, t’ho imagines? jo no…


  • No cal q sigui prehistòric. Es que directament no m’imagino un film on surti un home fent una tasca domèstica i no sigui la Sra Dubfire


 7. Patriarcat no n’hi havia. O més ben dit, més probablement era més habitual el matriarcat.
  Divisió de tasques per sexe, en canvi, és molt improbable que no n’hi hagués. La lògica de la indefensió d’un nadó i, sobre tot, el dimorfisme sexual així ho indiquen.


  • EL matriarcat no s’ha documentat mai en cap lloc. Mai s’ha explotat sexualment als homes, el que hi havia era societats matrilocals o matrilinials com els Irokesos.

   La divisió sexual es donava en tasques , en el part i part del manteniment de cries, però no en el el treball productiu: caça i recol·lecció, al menys fins en entrat el mesolític


   • Parlava de matriarcat, no de ginecocràcia, que tampoc té a veure amb explotació sexual.

    Una dona que comença a parir als 15 i no para fins la infertilitat, caça poc.


    • ajajaj quina bestiesa més gran! Els caçadors recol·lectors tenen una pressió demogràfica extremadament baixa per tal de no esgotar el medi, per tan NO estan parint tot el dia. La caça paleolítica es fa per persecució i abatiment i participa tot el grup. Les aborígens australianes o les Selman deTerra del foc son extraordinàries caçadores. Tenim desenes de pintures ruprestres de dones caçant com la “Dama Blanca” de Namíbia Et recomano deslliurar-te de perjudicis masclistes actuals per interpretar el passat


     • No he dit que no cacessin. La pressió demogràfica baixa que esmenta són una cria cada 4 anys de mitja.

      Però hi ha un dimorfisme sexual molt clar si ambdós gèneres participessin per igual en totes les tasques (això no vol dir que no fos una societat més paritària que la que teníem fa no més de 30 anys).

      Com es nota que sou un home i no heu parit mai…


     • Dimorfisme sexual en el gènere humà? Comor?? Diformisme tenen els orangutans o els braus, no nosaltres. Si les aborígens australianes cacen cangurs i son humanes!!
      Com cony saps l’índex de natalitat paleolític???

      Sius plau, prou bestieses! Llegeix això abans de seguir escampant tòpics masclistes -> http://www.casadellibro.com/libro-cuerpos-sexuados-objetos-y-prehistoria/9788437619491/814208


   • En qualsevol cas, miri literatura sobre dimorfisme sexual i paleopatologia, que val la pena per contrastar.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: