h1

Uniformes a l’Escola Pública? NI DE CONYA!

Juny 29, 2011

Irene Rigau, Consellera d’Adoctrinament del Govern dels Horrors, prossegueix imparable la seva croada per destruir l’Educació Pública i, en el dia d’ahir, va fer un pas més en la seva pèrfida estratègia: un col·legi públic de l’Hospitalet de Llobregat serà el primer en tota Catalunya on els seus alumnes aniran vestits amb un uniforme que, per postres, és absolutament sexista i patriarcal (faldilla plisada per noies, polos i pantalons per nois).

Tot i que la iniciativa ha sorgit del mateix centre educatiu, no podem obviar que la Conselleria porta mesos impulsant aquesta “nova” forma d’entendre l’escola com un quartell militar, retornant així a l’autoritari model franquista. Tampoc podem negar que aquesta acció forma part de l’estratègia convergent per modelar el sistema educatiu a imatge i semblança al Opus Dei: cal fer esment que, també a Hospitalet, a l’escola privada Xaloc, propietat de la secta cristiana Opus Dei, aquest curs se li ha ampliat el concert educatiu  amb 300.000 euros anuals per part de la Generalitat, mentre la resta de centres públics han patit retallades del 20%.

No cal dir que la única veu que s’ha alçat en solitari a la ciutat en contra d’aquest despropòsit ha estat la del Regidor d’Educació Lluís Esteve (ICV-EUiA), que va ser l’únic vot  en contra d’aquesta absurda decisió en la reunió del Consell Escolar i ha enviat una carta expressant el seu rebuig al director del centre (tot i que, per desgràcia, les minses competències municipals no han permès fer gaire més). Per contra, l’alcaldessa (PSC) ha passat de puntetes sobre el tema, la portaveu de CIU ha aplaudit la decisió i el cap de llista de la formació extraparlamentària ERC ha expressat el 100% de suport al seu Facebook:

Els defensors d’aquest despropòsit pedagògic s’han escudat en que això afavoria la igualtat. Ah val! Així doncs ara el sexisme és igualitari? Doncs no! La igualtat és fonamenta amb més inversió pública, beques, menys alumnes per aula, la sisena hora, la redistribució d’alumnes nouvinguts als centres concertats, models pedagògics de valors inclusius i una escola pública laica, gratuïta, digna, humana i de qualitat; es a dir, just el contrari del que està fent Irene Rigau.

Els uniformes son una oportunitat de negoci per una empresa privada (valen 90 euros per alumne), suposen la supressió de l’expressió de la identitat pròpia per part dels joves i introdueixen un model educatiu no basat en valors sinó en  disciplina militar, obediència, adoctrinament i imposició Ja de pas podrien haver rapat al 0 a tots els alumnes per tal de fer-los més iguals, encara.

Que serà el proper, Mis Rigau? Els braços en creu? Cantar himnes patriòtics aixecant una bandera? Desfilades marcials el dia de l’aniversari d’Artur Mas? Millor no donar idees…

12 comentaris

 1. Estic d’acord en quasi bé tot el que dius, tret del tema econòmic. Parlant exclusivament d’aquest tema, segurament és més barat l’uniforme, que el desgast de pantalons, sabates, camises, jerseis…que haurien de portar en altre cas cada dia del curs.

  Pel que fa a la resta del concepte, solament en pensar en el Nom (uniforme) ja ens evoca idees igualitàries però no en el sentit que la Rigau ens vol vendre.

  Ara ja fa anys que no sovintejo les escoles, però en passar pel davant d’algunes, he d’admetre que penso en el que pensaran els/les professors/es quan a l’aula els entren amb gorres, samarretes del Barça (o del que sigui)…

  Entenc el debat entre llibertat total i absoluta i uniforme. Jo em quedaria amb llibertat amb algunes normes.


  • I l’uniforme no es gasta? I no portaran una roba específica per fer esport, estar per casa, sortir al carrer o al cap de setmana? Una roba que pot ser heretada dels germans grans i no comprada a una empresa que en té el monopoli? Calia imposar un model sexista?

   Compte! No s’ha de confondre la igualtat amb la uniformitat del ramat d’ovelles!


 2. Totalment d’acord. Especialment la part sexista del tema uniforme, que no se’n parla gens: reproduir models on elles van amb faldilla i ells amb pantalons és continuar defensant un model social arcaic.


 3. Si ho fem, fem-ho bé, ells pelats al 1, elles amb meleneta i a l’hora del pati tots cantant “Els Segadors”. Ja n’estic tip d’hipocresia o som fatxes totals o no fem res…

  Per cert, jo no he anat mai d’uniforme a l’escola, no tenia tanta categoria.


  • Bon cop de falç. Certament el problema no es només de sexisme, que existeix, sinó del retorn a idees arcaiques i reaccionaries sobre els valors educatius. Anular la personalitat dels nens i nenes i criminalitzar en ells tots els problemes de la societat. Crec que per a molts, l’arcadia feliç dels neocons montserratins catalans es aquesta. Quina casualitat que s’intenti exportar el que es producte dels irrisoris col-legis privats i católics al model públic, suposadament laic i democràtic. Suposadament…


 4. Com a docent, 100% contrari al ús d’uniformes a la pública (que tant li agrada a la senyora Rigau).

  Diu que l’uniforme “iguala” als alumnes, ja que no permet visualitzar les diferències socials. I un pebrot! Això és fals, els nois i noies saben perfectament de quin peu caça cadascú des de cicle inicial a primària.

  El tema té tela. Ara, una noia no pot anar amb vel islàmic al cole xq és un símbol religiós i no sé que sobre els drets de la dona…però obliguem als nens i nenes a portar faldilla i corbata. Pot haver-hi quelcom més sexista? I si jo vull anar amb faldilla i una noia vol anar amb pantalons? No fotem!

  Per últim, a la pública he vist i sentit comentaris
  sobre la convenència de no anar amb determinades robes tals com samarretes de tirants o escotades a les noies o de no portar bermudes i/o pantalons amples que al recollir un guix es vegin els calçotets. Si se’m veuen, és que en porto, no?

  En fi, la senyora Rigau (i moltes direccions escolars) estàn imposant el seu model educatiu, basat en la repressió sexual i identitària.


 5. Gràcies als Simpsons tots sabem què passa quant a una escola obligues a posar un uniforme
  http://es.wikipedia.org/wiki/Team_Homer


 6. El tema de les faldilles de les nenes no es tan inicuu com algú vol fer creure. Ni només es tracta d’un tema de diferenciació sexual imposat des de l’escola (es a dir que ho reforcen), a més resulten més incomodes per jugar, saltar o fer activitats mogudes, es a dir fomenten la passivitat i el que les nenes juguin juntes (que quan jo feia EGB moltes vegades jugavem junts, encara que no sempre)

  El fet d’igualar no s’el creu ningú, perquè els “objectes de prestigi” si no és la roba, seran les motxiles les que mostraran l’estatus econòmic dels pares. A més, hauran de portar uniforme si van a les extraescolars al cole? T’ho dic jo que l’uniforme durarà 0,2 en sortir de clase.

  En el fons no es més que una cortina de fum davant el desastre que s’aproxima. Menys professors per ratio, menys recursos… jo vull veure com amb aquestes mesures s’acaba amb el fracás escolar.


 7. La teoria de l’igualitarisme de l’uniforme és falsa de soca-arrel. Quan duus uniforme els que més poden ja procuren que es notin les diferències. En quant a l’evident sexisme de la mesura em sembla, senzillament, repugnant. Ah! i no tos els d’ERC pensem com el senyor Suárez al respecte. Em sembla lamentable tot plegat, com què no podem, o no sabem, gestionar la diversitat l’eliminem i prou: ridícul.


 8. Gràcies Arqueòleg pel teu escrit. Afortunadament s’han aixecat forces veus aquests dies en contra de l’uniforme. Dues d’elles s’han escoltat a través d’un escrit molt àcid de l’Empar Moliner al diari Ara, juntament amb un article molt potent en el mateix diari titolat: “El violí com alternativa a l’uniforme”. En aquest article contraposaven el programa que dse de la Regidoria d’Educació de l’Hospitalet hem fet d’aprenentage de la música i la dansa a sis escoles de l’Hospitalet com un element clar de prestigi de l’escola pública davant la falsa idea que l’uniforme sexista pot prestigiar una escola. Una abraçada


  • Gràcies a tu Lluís per comentar! Seria genial tenir l’enllaç a aquests articles, aquest és un tema on podem marcar perfil polític propi!


 9. Ah, no! Si els alumnes han de portar uniforme, que els professors portin toga i birreta.

  Si hem d’anar de folklòrics, anem-hi tots.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: