h1

ICV i el Moviment 15M

Juliol 2, 2011

El passat Dijous vaig assistir a una Assemblea Oberta a la Seu Nacional de ICV al carrer Rellotge de Barcelona, per debatre a micro obert, com ho he estat fent darrerament a l’Acampada d’Hospitalet, quina havia de ser la postura i la posició del darrer partit d’esquerres del Parlament català davant aquest moviment social del 15M. Es evident que existeix una enorme coincidència entre la ideologia d’Iniciativa (i no de cap altre partit) amb les propostes que s’estan fent a les Acampades, però al defugir logos i lemes de cap mena, el 15M ha demostrat una capacitat infinitament més elevada de convocatòria que cap altre partit, sindicat, ONG o plataforma.

ICV, així com EUiA-IU o Compromís, porten molts anys proposant lleis i mesures que ara el 15 M presenta com innovadores, com per exemple: Prohibir que empreses subvencionades facin donacions a partits i fundacions, endurir penes de presó a polítics corruptes, regulació dels lobbies de pressió, renuncia del cotxe oficial del Parlament, declaració de bens dels diputats, Llei de Transparència Pública, incompatibilitat d’alts càrrecs, renuncia dels eurodiputats a volar amb classe preferents,   proposta al Congrés per renunciar als privilegis dels diputats, Iniciatives Legislatives Populars, aturar els desnonaments i la dació hipotecària, rebuig a la reforma laboral, a la reforma de les Pensions, a la jornada laboral europea de 65h, suport a la Vaga General, salari mínim de 1.000 euros, en contra dels privilegis dels banquers i de l’ajuda pública al rescat bancari, en contra de la bancarització de les caixes, presentació de querelles contra les agències de rating, en contra de la rebaixes d’impostos als rics (futbolistes, IRPF, impost de sucessions…), entre moltíssimes més propostes recents, per citar algunes! Podeu llegir un dossier on es recullen totes aquí: ICV i propostes moviment 15M

Doncs res, després d’una breu introducció i benvinguda de Joan Herrera ens van anar passant el micro als assistents, sumant fins a 30 intervencions, on els simpatitzants de base vàrem tenir el mateix temps per ser escoltats que regidors i diputats, com Ricard Gomà, possiblement un dels millors oradors de la classe política catalana.

El que més em va sorprendre va ser l’elevadíssim nivell d’autocrítica, molts dels militants es queixaven de la verticalitat del partit, que ICV havia perdut el contacte amb els moviments socials que tenia PSUC, que tan sols es feien accions de cara als mitjans de comunicació en mans de la dreta que ens ninguneja en comptes d’anar al carrer, que ICV és vist com un partit de l’establishment i no com un sector alternatiu com les CUP.  També es van explicar moltes experiències positives de les assemblees i es van desgranar moltíssimes propostes que el partit podia portar a les institucions.

Jo vaig demanar torn de paraula i el que vaig dir va ser, més o menys, el següent:

” En primer lloc gràcies per haver convocat aquesta assemblea oberta  que, de ben segur, cap altre partit ha fet. Soc de l’Hospitalet i he participat en l’Acampada del meu barri des del primer dia. L’experiència ha estat fantàstica i mai m’he sentit rebutjat per simpatitzar amb un partit, al contrari, m’han vingut a buscar per fer xerrades, així com a molts altres militants nostres vinculats a Associacions de Veïns i altres plataformes socials.

A la meva ciutat hem viscut amb molta preocupació el fet que en els barris obrers més afectats per la crisi, on la ideologia política s’escampa exclusivament als bars, han caigut en mans dels feixistes de PxC, que es presenta com un partit antisistema i fins i tot adopta ginys anticapitalistes com el nazisme clàssic. Aquestes assemblees han de servir per portar la política a aquests racons, assenyalant que els veritables culpables de la crisi son els banquers i corruptes, no els nouvinguts.

No sé quan durarà aquest moviment del 15M, però una cosa està clara, quan acabi ICV seguirà allí. No hem de pensar a curt plaç, en si ens donarà un diputat més o menys. Si aconseguim que una generació es socialitzi en els postulats de l’esquerra al carrer , si aconseguim difondre els nostres principis en nanos de 15-18 anys que fins ara tan sols feien cas a la seva playstation, tard o d’hora hi sortirem guanyant.

Finalment recomanar als nostres càrrecs electes que prenguin exemple de Mònica Oltra, diputada d’Iniciativa a les Corts Valencianes, que ha aconseguit el respecte de les xarxes socials del 15M gràcies als seus vídeos a You Tube defensant als indignats de les càrregues policials al Parlament Valencià i molt especialment amb les seves samarretes contra la manipulació a Canal 9 i la corrupció de Camps

Al meu darrere tenia a Janet Sanz, la nova regidora a l’Ajuntament de Barcelona de només 21 anys, que al matí següent va acudir al ple d’investidura de Trias amb una samarreta contra les retallades, mentre el que queda d’Ex-querra Republicana entregava el seu vot gratis et amore al primer Govern de Dretes de la capital catalana.

Casualitat? Ho tenia pensat ja? Ho desconec, però en tot cas ho trobo un gest simbòlic excel·lent! Per si en cabia cap mena de dubte en els fòrums de la dreta més rencorosa, convergent i palanganera de Felip Puig van dedicar nombrosos comentaris a insultar-la, tractant-la de merda seca en amunt. Lladren? Cavalquem!

34 comentaris

 1. No t’emprenyis, però crec que el que hi ha és una mica de ganes d’aprofitament per part d’alguns partits d’aquest moviment, espero que no es deixin institucionalitzar.

  Mònica Oltra!!, aquesta senyora és impagable, en soc un fan total, les seves intervencions son memorables.


  • La majoria d’intervencions, com la de Joan Herrera, van anar encaminades a demanar als simpatitzants que ens involucréssim a les assemblees a títol personal, sense anar a buscar cap vot, però sense amagar les nostres afinitats polítiques.

   Si ha una coincidència total d’ideologies no és per casualitat! Jo també espero que no es deixin institucionalitzar, però que tampoc acabi esdevenint un moviment nihilista i antipolític, com els okupes.


 2. El partit sha dividit bona part dels membres dEsquerra XXI es donaran de baixa i volen fundar una formacio propia. La tensio entre els qui volien mantenir la relacio amb Izquierda Unida i els qui volien un partit sobira amb David Abril atrapat enmig ha esclatat.Esquerra XXI el corrent encapcalat per la consellera Fina Santiago i el vicepresident del Consell Miquel Rossello acorda no anar a lassemblea gairebe per unanimitat. Lescissio dEU obre doncs un proces que pot ser semblant al que a Valencia dugue a la divisio entre EUPV i Iniciativa pel Pais Valencia.Abans de la reunio dEsquerra XXI i poques hores despres de la dimissio dAbril en una conferencia de premsa una faccio dEU que sautodefineix com a sector majoritari havia fet una crida a la unitat a Esquerra XXI per discutir i consensuar tot allo que sigui necessari per evitar que el partit es divideixi .


  • M’estas parlant de les Ïlles Balears oi? Desconec absolutament el tema, però si voleu desallotjar el PP de les institucions feu com a Catalunya i feu coalició entre Iniciativa i IU, mantenint cada escú el seu perfil pròpi


 3. La meva opinió, en primer lloc, es que ni ICV ni el moviment 15-M son monolítics; ni tant sols es poden presentar com portadors d’un sol projecte. Per tant, caldria especificar si les coincidencies son aquelles que responen a objectius reformistes i socialdemocrates o plenament transformadors. Dins d’ICV, hi ha sectors que no estan molt més a l’esquerra que la socialdemocràcia, per tant seria perillós que hi hagues afinitats; el cas es que dins el 15-M, també hi ha gent que no te objectius que vagin molt més enllà d’una “indignació” per la crisi i la corrupció. El veritablement important, son les noves formes de mobilització i participació, i sens dubte el fons anticapitalista que es pot concretar en objectius concrets. Entre la socialdemocràcia i el nihilisme hi ha uns quants graus arqueòleg. En tot cas, i amb tot el respecte que em mereixes personalment, no crec que sigui just que ICV, es presenti ara com un partit concident amb postulats que questionen l’ordre establert. Clar que com et deia, hi ha gent dins, que probablement si que ho feu a nivell de barri i local. L’esperit del 15-M es però, molt més proper a les concepcions llibertaries de rebuig a la lluita institucionalitzada, que la de aquells que han fet de la política parlamentària un fi i no un mer instrument, que cada cop es menys convincent. Salutacions.


  • Sens dubte una de les (auto)crítiques més recurrents a la assemblea va ser que ICV s’havia centrat massa en els institucions oblidant el paper que tenia el PSUC com a eix vertebrador de tots els moviments socials.El mateix Herrera va reconèixer que aquesta havia estat la major errada del Tripartit, pensar que es podia transformar la realitat des del poder, sense comptar amb un suport social al carrer.

   Jo, personalment, crec que s’ha de tenir un peu al carrer participant a totes les mobilitzacions de l’esquerra transformadora, i un altre a les institucions que no es poden deixar en mans de la dreta convergent i la ultradreta feixistoide.

   Agradi més o menys, davant l’entrega d’ERC a CIU i la descomposició del PSC l’únic partit que pot fer aquest pont entre el carrer i les institucions és ICV-EUiA que està obligat a cobrir tot l’espai entre la socialdemocràcia i l’anarquisme tronat.


 4. Es evident que hi ha alguns temes on no coincidim. El problema de tot això es la coherència. Si ICV fos un partit transformador: fora pactes amb grups com CIU en alguns ajuntaments… et parlo de casos anteriors com Pallejà, poble al costat del meu, programes transformadors més enllà d’un ecologisme domesticat i uns postulats socialdemocrates de vasallatge amb el PSC. Va fer molt de mal, veure qui es posava davant dels treballadors o en les mobilitzacions estudiantils… Si el camí, ara es un altre, endavant! No crec que estiguem per sectarismes, davant l’escenari amenaçant de la ultradreta i l’amenaça neoliberal. Però considerar que Iniciativa es el referent per als projectes del 15-M, no ho comparteixo gens. De fet, no n’hi ha de referents exclusius. Una abraçada.


 5. El llegat del 15M comença a ser reivindicat pels partits polítics, i ICV no n’és l’únic, tat ERC com C’s ja fa temps que diuen que ells reclamen el mateix que els 15M, i fa poc El PSOE també reivindicava com a seves algunes a de les peticions. I això es un problema, quan partits tan diversos diuen ser els que representen l’essència de les reivindicacions.
  I no dubto que ICV (junt amb Equo) siguin els mes propers als idearis dels indignats, però malauradament tenir les simpaties de bona part de la població et converteix en un pastis mos apetitós.


 6. http://www.ara.cat/ara_premium/cronica/ICV-capitalitzar-moviment-dels-indignats_0_510549002.html

  Un article al diari ara on també s’aborda la relació entre ICV i el 15M!


 7. Crec que la Janet ho tenia pensat abans de la teva intervenció, però en tot cas, calen més persones que tirem endavant noves propostes de noves formes i en això el exemple que dius de la Mònica Oltra és una referència. En tot cas, crec que de portes a fora el més important és ideologitzar el moviment i demostrar qui a defensat què, quan i com. Avui se’m posaven els pèls de punta quan veia al canal #democraciasecuestrada a gent de DRY dient que IU havia bloquejat la dació en pagament al Congrés. Aquestes falsedats s’han de combatre. I internament, convèncer a tothom (i no tothom te la sort d’una assemblea com la de L’H, que pel que explicaves està força bé) de que el 15M atura les retallades i el neoliberalisme. Una salutació!


 8. Per a mi es un exemple, el que ha passat a Andalusia, en algunes mobilitzacions laborals i socials, on gent de CGT, CNT, CUT, Izquierda Unida i altres grups han demostrat que es pot treballar amb uns acords, si es presenta un combat alternatiu anticapitalista plural i serios. Això sí es el més proper al esperit 15M. El demés son focs d’encenalls esperant les eleccions generals del 2012, i estratègies de les direccions. Si EQUO i altres plataformes socialdemocrates son el més coincident al 15M seria en la meva opinió bastant preocupant. Però apropiar-se d’un moviment plural, directament es injust.


 9. Si és com l’expliques, aquesta assemblea d’ICV va ser un èxit. I si a més la coalició coincideix tant amb els postulats del moviment 15M, m’estic plantejant de votar-los a les generals sense que sembli un vot de càstig als sociates.

  Vejam si en prenen nota el PSC i ERC per als respectius congressos, que han de ser decisius per al futur dels dos partits..

  Per cert, hi ha un article d’en Carod-Rovira parlant del 15M del tot infumable, que arriba a una graus d’etnicisme i conspiracionisme escandalosos i impropis d’un militant d’esquerres. Potser espera amb això que els de l’extrema ceba el perdonin per haver format part del tripartit…


 10. La Janet Sanz té 26 anys.


  • Doncs juraria que Catalunya Radio va dir 21! En tot cas dir que els 21 els podria aparentar perfectament! ajaj


 11. La vella dicotomia entre esquerra i dreta només serveix per a ments dèbils que no podem assumir el canvi de paradigma que porta el pas del temps. El reduccionisme dreta-malvats contra esquerra-bons cada vegada s’assembla més a una pel·lícula de Hollywood.


  • Perqué serà que tan sols les persones properes a la dreta voleu superar aquesta dicotomia?

   Mentre existèixin classes socials existiran ideologies socioeconòmiques que representin els seus interessos. No hi ha pràcticament cap democràcia a Occident que no es basi en un eix conservadurisme- progressisme o liberalisme -socialisme, es a dir, dreta – esquerra!


   • Doncs no ho se, li hauràs de preguntar a algú proper a la dreta, perquè jo no ho soc.

    Les classes socials que menciones evolucionen, i no és el mateix un obrer d’una fàbrica del s.XIX que un paleta de qualsevol obra avui dia. Curiosament les ideologies sembla que han quedat anclades en el passat. I el fet de l’existència de l’eix conservadurisme-progressisme no justifica la seva existència ni la seva utilitat o sentit, és a dir, la clàssica diferència entre el que és i el que hauria de ser.


 12. Tens raó en això que dius al respecte que ICV ja fa temps que pregona i lluitar per bastants dels arguments i motius que defensen des del 15M.

  Pel que fa a la Mònica Oltra, la segueixo des del que va passar al Cabañal quan la van fer fora.

  Si voleu entrar a la seva pàgina Web, podreu veure la col•lecció de samarretes de les quals parla l’Arqueòleg


 13. Es cert, no havia llegit lo de Carod, i es absolutament impresentable, demagògic i vomitiu. El curiòs es que posats a dir, es sembla més al d’un articulista de La Razon, que al supossat membre d’un partit d’esquerres. Inclús quan hi ha hagut gent vinculada a ERC que ha pogut participar puntualment. Però hi ha un aspecte que es encara més preocupant i es la referència a FE. Els feixistes no hi tenen cabuda a cap lloc. Son grups que defensen el gran capital, racistes, homòfobs, i una llarga llista d’ idees que no tenen cabuda a l’esquerra ni als moviments socials. Lamentable Carod Rovira, sembla més aviat un article de Sentís contra els murcians als anys 30.


  • Completament d’acord! He penjat aquest article al meu Facebook i ha generat una gran controversia!

   A les assemblees que he aprticipat jo s’ha rebutjat el feixisme i la implicació amb Unitat contra el Feixisme ha estat total i absoluta.

   Els independentistes, i aquí desgraciadament he d’incloure també a les CUP, han declinat participar en aquest moviment ja que la llengua castellana és majoritària. Jo no em canso de repetir que l’ús de la llengua sempre ha estat lliure i que en el cas que algún nouvingut no entengués el català no s’ha optat per obligar a ningú a canviar d’idioma, sinó que voluntaris s’han ofert d’interpretes.

   Definitivament sembla que Carod seguirà l’estela de tots els ex-liders d’ERC que un cop fora del partit han girat sobtadament cap a la dreta, com Barrera, Hortalà, Colom i Rahola.


   • Fent un googleig ràpid veig que això que afirmes de les Cup és almenys inexacte. M’agradaria que aprofundissis aportant proves a això que dius.


   • No acabo d’entendre això q dius de les CUP…


 14. ICV és una mica tancada, al menys al Raval de Barcelona, q és el q jo conec, massa ple d'”ecopijos”.

  Per no parlar del PCE(EUiA)… Cada cop més estalinista. Si ICV vol presentar-se com una opció seriosa, millor que trenqui amb IU. Coses de l’establishment. El gust pel poder!!

  No estaria malament q els regidors d’ICV, si són tant d’esquerres com diuen, es baixin el sou i les dietes, com ho fa la força política realment alternativa a Catalunya.


 15. No sé quina postura ha adoptat CUP en altres llocs, a Hospitalet he hagut de’escoltar com destacats membres de CUP es queixaven per l’ús de la llengua castellana per alguns membres de l’assemblea (estem a Hospitalet, que esperaven?) i no els he vist practicament mai participar en els debats i no diguem ja a les comissions.

  Baixar-se el sou val, anular-lo i dedicar-se a la política com una afició, tal com ha fet CUP de Girona, ja em sembla un populisme de festa major!

  Jo em porto genial amb EUiA d’Hospitalet i em sabria molt greu que es trenqués la coalició, tot i que els deliris stalinistes d’alguns blogs i forums del PCC és per donar-lis de menjar a part!


  • Home, és q a mi no em sembla normal això d’amagar la llengua “para que nos entendamos”. La llengua pròpia del país és el català. Si la gent parla en castellà (pa que nos entendamos), jo he proposat parlar en anglés o esperanto, llengua més internacional que els imperialistes castellanoparlants! Aviam si haurem de tornar a entrar a l’armari ara que hi hem sortit!!! Racisme anticatalà no, si us plau!

   Per cert, el que han fet les CUP de Girona els ha valgut per deixar fora a ERC i triplicar els vots d’ICV-EUiA al municipi! T’ho diu un ex del PCC (que no del PCE!). Allò fa mooolta pudor! Ecopijos no! Volem polítics realemnt compromesos amb els seus pobles i ciutats, gent normal que no faci de la política llur professió! hi ha algun partit que cregui en això a part de les CUP? NO!!). Quant cobra en Herrera? més de 6.000 €? I en Dino-Saura i la seva dona, xq no es van baixar mai el sou? Això és populisme? Em sembla q no vols acceptar q algú us avançi per l’esquerra i us faci ràbia! Que hi ha por a ICV de deixar el poder i q els ecopijos no tinguin per anar a esquiar?

   Salut i fins aviat!


 16. No s’amaga cap llengua! Cada escú empra la seva, mai s’ha recomanat a ningú canviar d’idioma i si algún nouvingut no entén el català es posen voluntaris a traduir.

  Que la política fos remunerada va ser una conquesta social de l’esquerra. Imagino que els regidors de la CUP a Girora (que no en altres alcaldies) deuen tenir la vida molt solucionada per tal de poder fer política sense cobrar a canvi.

  Els regidros i carregs d’ICV donen 1/2 del seus ou (i mes) per finançar al partit, per tal de no haver de dependre de lobbies i crèdits externs!

  Em creuré el discurs de la CUP quen els vegi governar en una gran ciutat, fer oposició és molt fàcil!


  • No se on vaig llegir que a l’acampada de plaça Catalunya es van aplaçar les votacions sobre l’autodeterminació 2 vegades perquè la gent s’entestava a votar a favor. Jo crec que en això tenen dret a queixar-se.

   D’altra banda i com estic segur que entendràs, la gent de les Cup que coneixes no son tot el partit i generalitzant estàs fent demagògia barata (Com m’agrada aquesta paraula!) com lamentablement ens tens acostumats. Tot i així, gràcies per la resposta.


   • Es va aplaçar pq es un tema en el qual no hi ha consens social dins de l’esquerra i dubto que n’hi arribi!

    Més amunt ja he dit q parlo de les CUP pel q jo conec, ja que no tenen un líder nacional. Que consti que em cauen força bé (he estat monitor d’esplai d’alguns ells) i comparteixo el 95% de la seva ideologia social i el 5% de la nacionalsita!


    • Sembla ser que al final es va aprovar per 310 vots a 284, el qual fa una majoria absoluta…


    • Bona tarda,

     Home,a les CUP els va millor sense líder nacional! No volem ser com ICV-EUiA (IU) que li dòna el govern als socialistes a un munt d’ajuntaments catalans, a la Generalitat, o al PP a Extremadura.Això de pactar amb dretes…desgasta els partits i posa a tothom al seu lloc!

     No és exactament el nostre model! Ni ICV ni ERC!

     Salut i fins aviat!


     • Ens posem a mirar les alcaldies que CIU ha aconseguit gràcies a CUP? Quasi totes en les que ha tingut poder per decantar la balança! Anirán entrant dins el sistema a mida que vagin augmentant els seus resultats
      I que consti q em cauen bé eh! De fet ahir vaig estar d’excursió per uns matorrals a Hospitalet amb un noi de la CUP que veure unes possibles restes arqueològiques que poden estar afectades per un pla urbanístic!


 17. ………… Publicat al …Carod Rovira ho deia en una entrevista abans-dahir El que farem aquest divendres ahir s una cosa absolutament inslita reunir gent dun partit poltic per reflexionar sobre poltica. Ja s que se li hauria de dir i jo li vaig dir pblicament en el darrer congrs que quan ell presidia el partit a Esquerra es feia el mateix que sacostuma a fer a tot arreu limitar-se a la justificaci permanent ms que a la reflexi.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: