
TOP: Les millors històries d’Amor Gai en la Història (I): Antiguitat Clàssica
Juny 25, 20121.- Zeus i Ganímides (Mitologia egea prehel·lènica, possiblement minoica)
Segons la mitologia grega el deu Zeus es va enamorar de Ganímides, un jove i bell Príncep de Troia, i el va raptar transformat en àliga al Mont Ida de Frígia. Un cop al Olimp, Zeus el va convertir en el seu amant, suplantant així a Hebe. Aquest fet va desfermar la gelosia de la dona de Zeus, Hera; aquesta odiarà tant als troians que serà un dels motius pels quals s’inicià la guerra de Troia, segons les fonts mitològiques. El rapte de Ganímides ha estat representat a l’Història de l’Art en infinitat d’ocasions, inclús durant les èpoques més fosques de la inquisició.
2.- Aquil·les i Patrocles (Mitologia Grega, Homer i Esquil)
Segons la Iliada d’Homer, va existir un gran romanç entre els personatges mitològics Aquil·les, el gran heroi de la Guerra de Troia, i seu amic de la infantesa, el guerrer Patrocles, tot i que aquest amor ha intentat ser difuminat d’amistat en els segles posteriors. El dramaturg Esquil al segle V aC escriu una obra anomenada “Els Mirmidons”, on es representa sense ambigüitats la seva apassionada i carnal relació. Entre els filòsofs grecs tan sols hi havia el dubte sobre qui d’ells era l’actiu i qui el passiu (erostes i eròmenos). Segons Homer, Aquil·les es desespera davant la mort de Patrocles, abraça el seu cos i pronuncia plorant aquestes paraules: “No vas tenir consideració per la meva pura reverència cap al les teves cames, ingrat, a despit dels nostres molts petons“. No cal dir que la versió de Hollywood de Troia, va ometre totalment aquest aspecte.
3.- Alexandre Magne i Hefestió (s.IV a.C)
El Rei de Macedònia més poderós de tots els temps, Alexandre, va mantenir una estreta relació amorosa amb el seu general i màxim home de confiança, l’aristòcrata Hefestió. Ambdós es sentien molt identificats amb el romanç d’Aquil·les i Patrocles, fins al punt que ambdós van honrar junts la tomba dels dos herois, al conquerir Troia. Els pares d’Alexandre estaven molt preocupats per l’homosexualitat d’aquest i la possibilitat de que no deixés descendència, enviant-li constantment cortesanes a l’exèrcit, que aquest solia refusar. Quan Hefestió va morir a Ecbatana de tifoides, l’any 324 aC, Alexandre es va tornar boig de dolor, es va afaitar el cap i va tallar les crins del seu cavall, va crucificar al metge que el va atendre, va ordenar celebrar uns Jocs Funeraris en el seu honor a Babilònia i va ordenar que es tractés a Hefestió com una heroi diví, ordenant la construcció d’un gran monument en la seva memòria que mai va veure acabat, doncs ell també morí. Molts grecs actuals, carregats de perjudicis homòfobs, consideren una heretgia que el seu màxim heroi nacional fos gai i intenten ocultar aquesta faceta seva.
4.- Emperador Adrià i Antinoo (s.II dC)
L’Emperador de Roma Adrià, d’origen hispà, un gran guerrer que va aconseguir la major extensió territorial de l’Imperi al llarg de la Història es va enamorar d’Antinoo , un adolescent que va ser capturat a Claudipolis per formar part de l’acadèmia imperial. Aquest en poc temps, esdevingué l’efeb favorit de l’Emperador i l’acompanyava en els seus viatges i campanyes militars. Antinoo era molt sensible i tenia un gran gust per l’art, així com per la caça i l’atletisme. Segons el poeta Pàncrates d’Alexandria, Adrià va matar amb una javelina a un lleó que volia atacar a Antinoo i de la sang d’aquest sorgí una flor de Lotus, que a partir d’aquell moment s’anomenà “Flor d’Antinoo“. El 30 d’Octubre de l’any 130 dC, Antinoo mor ofegat després de caure a l’aigua del Nil, davant la mirada d’Adrià. L’Emperador va ordenar construir en aquell lloc la ciutat d’Antinoópolis, amb un gran monument funerari a aquest, que a més va ser divinitzat, convertit en el Deu Dionís i Osiris.
(continuarà…)
molt bó, cada vegada m’agrada més llegir l’Arqueòleg Glamurós (i això que la primera lectura va ser una enrabiada política per lo dels peatges!) ara me’l llegeixo desseguida que m’arriba, sigui el tema que sigui. Bracvo !
Joan E
ah, i m’agrada la meva Brompton molt (a tots els que la tenim ens agrada) I m’agraden molt les dones atractives (massa: sempre hi estic pensant !) Salut Sr glamurós (i m’agrada aquest adjectiu també) i no pari de pensar i d’escriure be. gracies.
Me n’alegro que t’agradi! No sé que és una Brompton, deu ser algo hetero!
[…] "CRITEO-300×250", 300, 250); 1 meneos Las mejores historias de amor gay de la Historia (I) [CAT] glamboy69.wordpress.com/2012/06/25/top-les-millors-histor… por aritzcirbian hace […]
[…] d’un arqueòleg glamurós La ploma més àcida de la xarxa « TOP: Les millors històries d’Amor Gai en la Història (I): Antiguitat Clàssica TOP: Les millors històries d’Amor Gai en la Història (II):Tardoantiguitat i […]
Està molt bé el post.
Els clàssics, els herois, els semideus i els deus eren una mina gai. A més, eren històries amb glamour.
Ara on hauriem d’anar per trobar alguna cosa d’aquest nivell? Al Vaticà, al FMI, al BCE?
Al Consell General del Poder Judicial o a l’Ajuntament de València, per exemple!
Tens raó, jo ho he dit sense pensar en casos concrets o reals, i tu has anat a casos concrets. En els dos organismes que esmentes hi ha casos ben famosos i coneguts.
Sens dubte els millors per a mi s´n els amors mitològics. A més, demostra com era la mentalitat de l’època: sense prejudicis per la lliure expressió sentimental i eròtica de déus i mortals. Fins i tot feia fi que l’emperador tingués un jove efebus al seu costat!
L’observació d’en Tomás és molt graciosa: no crec que les històries d’amor que hi hagi en el si del BCE tinguin tanta categoria com les clàssiques…
Zeus, partidari d’adoptar diferents formes animals segons la misió que decideixi realitzar a la Terra, tan aviat és un toro blanc per seduir a Europa, com un cigne quan el que vol és acostar-se a Leda, qui al seu torn s’ha embutit dins el cos d’una oca. Si el que pretèn és intimar amb Hera, esdevé un cucut.