h1

TOP: Les millors històries d’Amor Gai en la Història (II):Tardoantiguitat i Edat Mitja

Juny 27, 2012

Després de fer un repas a les històries d’amor gai més apassionades de l’Antiguitat Clàssica greco-romana, avui m’endinsaré dins la fosca Edat Mitja, on les passions carnals entre homes eren durament perseguides… tot i que sempre hi van haver amants disposats a desafiar les tenebres!

1.- Sant Sergi i Sant Bac (s.IV dC)

Dos alts militars romans que van ser martiritzats fins a la mort al descobrir que eren cristians, denunciats pels seus subalterns envejosos de la confiança que els hi tenia l’Emperador Maximilià. Segons l’historiador de Yale Jonh Boswell, es tractaria d’un exemple de parella homosexual perfectament tolerada en el cristianisme primigeni, on es celebraven cerimònies d’unió entre persones del mateix sexe dins de l’església cristiana, tot i que aquesta teoria no està acceptada per l’església actual. Bac va ser colpejat fins a la mort, Sergi va ser obligat a córrer amb claus dins les botes i posteriorment fou decapitat. Poc després foren santificats, es constuiren diverses esglésies en el seu nom i la seva representació iconogràfica es troba carregada d’homoerotisme. La comunitat homosexual cristiana dels EUA els ha adoptat com a patrons i celebren les seves unions, legals o no, sota la seva protecció. El seu dia és el 7 d’Octubre.

2.- Al-Mutadid i Ibn-Ammar (s.XI)

El poeta Abu Bakr Ibn Ammar, d’origen humil, va seduir al tercer Rei de la taifa de Sevilla, Al Mutamid i aquest l’acabà nomenant Visir.  Les poesies de Ibn Ammar son considerades la cúspide de la poesia homoeròtica andalusí, un gènere comú en aquell temps a Al-Andalus, on es vivia un règim de tolerància sexual molt més obert que en l’Europa cristiana d’aquell moment. Aquest romanç, però, té un tràgic final:  Ammar, un cop Visir,  volia més poder i es va annexionar Múrcia, auto-proclamant-se Rei d’aquesta regió, fet pel qual el seu amant el va ordenar capturar i empresonar a Saragossa. Ibn escrigué una elegia poètica suplicant-li perdó i Al-Mutadid en un principi s’inclinà per creure’l, però va interceptar una carta d’Ammar amb obscurs plans i ell mateix l’assassinà, escanyant-lo amb les seves mans.

3.- Eduard II d’Anglaterra i Hug Despenser el Jove (s.XIII)

L’ambiciós cavaller Hug Despenser, va enamorar al Rei d’Anglaterra Eduard II,esdevenint així Chamberlain Reial. Aquest acumula cada cop més poder i terres dins de la cort, generant odis i enveges, especialment de la Reina Isabel que, furiosa de gelosia, trama una conspiració per assassinar-lo. Finalment els nobles s’uneixen per expulsar-lo al exili, on Hug serà un temut pirata al canal de la Mànega, tot i que posteriorment el Rei derrota als comptes de Lancaster i Mortimer, aconseguint així el retorn del seu amant, que torna a ser el favorit de la cort. Finalment la Reina abandona Anglaterra i fuig a França amb els nobles derrotats i, aliada amb la cort francesa, envaeix Anglaterra aconseguint l’abdicació del seu marit. Un cop al poder, la Reina ordena empresonar Eduard i matar-lo amb un ferro roent introduït per l’anus; així com també mana jutjar a Hug per traïció i sodomia. Aquest es declarat culpable i se’l condemna  a morir a la forca despullat, castrat i esbudellat.

4.- El Papa Juli III i Innocenzo Ciochi del Monte (s.XV-XVI)

Un cop proclamat Papa als 63 anys, Juli III nomena Cardenal al seu jove amant i patge de tan sols 17, que no tenia cap mena de coneixement teològic i, posteriorment,el fa Secretari d’Estat.  Aquest Papa era conegut per les orgies homosexuals celebrades al Vaticà, recollides al llibre In Laudem Sodomia (Elogi de la Sodomia) del arquebisbe Giovanni Della Casa. Aquests fets foren veritables escàndols d’una cúria eclesiàstica en ple conflicte amb el sorgiment del protestantisme. Un cop el Papa mor, s’acusa a Innozenzo d’assassinat, se l’empresona al Castell de Sant Angelo i, posteriorment, viu reclòs en un monestir. Quan finalment mor, és enterrat al costat del papa Juli, a la seva capella familiar.

13 comentaris

 1. Tot un descobriment!!, no en tenia ni idea d’aquests casos.

  “Chochi” del Monte, aquest m’ha agradat…


 2. Papes, Sants,… i l’església que ho nega tot. Això si que és un ‘culebrón’ i no ‘La riera’.
  Quines morts tant agradables les de Eduard II i Hug Despenser…


 3. […] "CRITEO-300×250", 300, 250); 1 meneos Las mejores historias de amor gay en la historia II: Edad Media (CAT) glamboy69.wordpress.com/2012/06/27/top-les-millors-histor…  por ligerodesliz hace […]


 4. Home… falta el gran Ricard Cor de Lleó i els amorius amb el príncep Felip de França.. clar que finalment acaben a la gresca però d’història mítica ho és…


  • Vaig estar buscant informació sobre això i, a part del film “León de Invierno” poques fonts més hi ha del tema, que siguin clares.


 5. M’encanta la història però desconeixia els fets d’aquestes relacions amoroses tant d’aquest post com de l’anterior. Els he trobat els dos francament interessants. Potser desconeixia els fets perquè hi ha de coses que no se’n xerren, o no s’expliquen, i més encara en determinades èpoques…


 6. Molt interessant!

  La història Papal és forta, però ja sabem que la cúria romana ens ha regalat històries sorprenents de tots els colors.

  El que més m’ha agradat és la relació entre Bac i Sergi, soldats romans, cristians i enamorats…, pobres! tenien tots els números per no sortir-ne indemnes.


 7. Hi haurà una tercera entrada amb la modernitat?? Interessant repàs de la història, però de l’anterior trobo a faltar a Sócrates i companyia…


  • Saps el nom d’algun dels amants de Sòcrates?


   • Ah!! Això és cert… crec que en el llibre de Plató sobre el judici a Sòcrates surt el nom pel qual va ser acusat de corrompre a menors.
    Però la definició d’amor per part de Plató fa referència a l’amor que sentia aquest per Sòcrates.


    • Hauria de rellegir el “Banquet de l’Amor” i el famós Diàleg de Diótima!


 8. Carai, Arquèoleg, en saps de tot. Per cert, i parlant de gais, no et perdis ‘Rade state’, de Kevin Smith. Però patiràs, t’ho asseguro. Duríssima! Sort que sempre hi ha un parell de bromes, al seu estil més pur, que et permeten respirar una miqueta. Una abraçada.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: