h1

ENTREVISTA INTERACIVA AL CAP DE LLISTA D’ICV-IU (PART 1)

febrer 27, 2008

Avui us deixo amb la PRIMERA PART  de l’entrevista interactiva al cap de llista de la coalició ICV-IU per la próvincia de Lleida, Josep Antoni Moreno, (que per cert, avui participarà en un debat al Canal 33) a partir de les preguntes que vosaltres mateixos li vàreu deixar. La segona part es publicarà en uns dies, en quant la seva apretadíssima agenda de campanya li deixi temps sufucient com per contestar la llarga llista de questions que li vàreu deixar.

ICV

MIQUEL!- Malauradament sembla que el consum elèctric a Catalunya / Espanya segueix creixent any rere any. ICV sempre ha apostat per la generació neta de energia (no nuclears entre altres), tenint en compte aquest creixement imparable, i tenint en compte que només amb les energies renovables no podrem, ni de lluny, generar l’energia que necessitem. Quines solucions reals planteja el seu partit? Comprarem l’energia a França (el més important productor i venedor d’energia a Europa gràcies a ser el país més nuclearitzat del món)? No creu que cal una moratòria nuclear?

Primer: el consum elèctric segueix creixent, és evident. Segon: ICV sempre hem apostat i apostem per la generació de energies renovables i netes. Tercer: Amb aquestes energies ÉS POSSIBLE generar l’energia que veritablement necessitem. Les nostres solucions? Moltes. Però en primer lloc destacar que en el marc global dels problemes del sistema energètic i de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, molts han volgut veure l’energia nuclear com si fos la panacea: però ni és la solució al canvi climàtic, ni és una energia barata, ni existeixen recursos il·limitats ni tampoc elimina la dependència energètica.  I no és la solució al canvi climàtic perquè substitueix emissions de CO2 per residus radioactius, la vida activa dels quals va més enllà de desenes de milers d’anys, i pels que encara no hi ha tractament factible. Per tant, l’energia nuclear és un perill, com el canvi climàtic. Per això no podem combatre un perill amb un altre. No podem llençar oli al foc. Per tant, perquè utilitzar energia bruta si podem utilitzar energia neta?

ICV proposem un “Pla Pont” per l’energia nuclear, amb la finalitat de permetre el tancament gradual de les centrals nuclears tot assegurant el subministrament energètic a partir de fonts netes. Es tracta de definir un periode de transició un cop les centrals nuclears estiguin amortitzades (pel cas d’Espanya són 25 anys) i fer una pròrroga de 5 anys més, durant la qual es generaria un fons a partir dels beneficis de les centrals.

I per tant, amb la nostra major influència, establirem una “Llei d’estalvi i eficiència” (proposició de llei que hem presentat junt amb Ecologistes en Acció, WWF/Adena, Greenpeace, CCOO i Els Verds al Congrés dels Diputats) que inclou un conjunt de mesures contundents per a frenar el continu creixement del consum d’energia en el nostre país i crear un marc legal que fomenti una cultura energètica basada en l’estalvi, l’ús de tecnologies més eficients i les fonts d’energia renovables. Per a aconseguir-lo, la proposta de llei estableix un objectiu uniforme d’estalvi en el consum total d’energia a nivell nacional de, almenys, un 1% anual en termes absoluts, durant els primers cinc anys a partir de l’entrada en vigor de la llei. Aquesta xifra hauria d’ajustar-se posteriorment per a arribar a una reducció mínima absoluta del 20% en 2020 pel que fa a 2005.

Precisament, amb la finalitat d’arribar a aquesta meta, la proposició de llei recull la necessitat d’engegar una sèrie d’actuacions i mesures de gestió de la demanda en els sectors consumidors finals. Entre elles, s’ha de destacar la disponibilitat d’auditories energètiques a l’abast de tots els usuaris finals, especialment per a les PYME i els sectors residencial-terciari, i la introducció i el compliment de criteris d’eficiència energètica en la planificació territorial i en la construcció i manteniment dels edificis. Els preus i les tarifes elèctriques haurien d’establir-se de manera que reflecteixin els costos socials i ambientals originats per les energies brutes.

I, finalment, complementar aquestes mesures amb una Llei d’Energies Renovables, que potenciï aquestes energies  amb l’objectiu d’assolir a partir d’energies renovables un 30% de l’energia primària l’any 2020, i un 80% l’any 2050.

I com a mostra: Àustria Dinamarca, Itàlia, Luxemburg, Noruega, Nova Zelanda, Austràlia, … no generen energia nuclear*.

*Àustria va decidir a 1987 no posar en funcionament la seva única central nuclear i la va reconvertir a gas. Dinamarca, el país a més nivell de vida de tota la UE, té prohibit per llei utilitzar l’energia nuclear com a recurs energètic. Suecia, que va decidir en referéndum tancar les seves 12 centrals nuclears l’any 2010, ja ha establert un plan basat en l’eficiència energètica i les energias renovables per a reconvertir el seu sistema energètic. Als Estats Units, país pioner de l’energía nuclear, fa més de 20 anys que no ha hagut cap encarrec de central nuclear. A Alemanya, Regne Unit, Bèlgica, Suiza, Finlàndia, Canadà, …, fa molt de temps que hi ha una moratoria per a la construcció de centrals nuclears. A França, l’últim estudi comparatiu sobre els costos de generació portat a terme pel Ministeri d’Industria per 1997, va demostrar clarament que l’energia nuclear no és el recurs més barat per a la nova generació elèctrica.

FERRAN MIRQuina es la postura del seu partit en referencia al Concordat Esglessia-Estat de 1979 i posteriors modificacions?

La més clara de tots: la derogació d’aquests pactes clarament anticonstitucionals. L’Estat ha de garantir la igualtat de tracte amb totes les religions i no pot subvencionar-ne ni potenciar-ne cap.La legislació de l’Estat ha de ser ACONFESSIONAL. Per això, amb més influència, reformarem la Llei Orgànica 7/1980 sobre llibertat religiosa, a fi d’eliminar les referències que privilegien l’Església catòlica discriminant altres confessions i opcions de pensament no religiós.

FERRAN MIRM’agradaria coneixer que diuen sobre la reforma de la Llei Electoral en el sentit d’admetre llistes obertes. Per a mi (i suposso que per a la majoria dels ciutadans) els Srs. Herrera, Chacon, Duràn, Puigcercós, Cirera, (e tutti quanti!) no son més que entelequies (fotos en un cartell electoral). ¿Quan podré votar a un candidat que pugui sentir proper i a qui pugui traslladar les meves inquietuds com si parlés amb un amic?

La nostra solució és la reforma de la llei electoral per garantir una major proporcionalitat, amb la capacitat de les CCAA de convocar referèndums, la limitació dels mandats a dos per les responsabilitats executives i a tres per les representatives. Per un altra banda, la solució és apropar les institucions a la ciutadania, facilitant la seva intervenció en els afers que es tracten i es decideixen. Així com la d’assegurar una representativitat i participació política que garanteixi l’equitat de gènere, avançant cap a una progressiva feminització de la política que ens porti a guanyar la plena igualtat. Objectiu totalment necessari que no quedaria assegurat amb les llistes obertes. El que cal és la màxima participació de la ciutadania establint els mecanismes per fer-ho possible. En tot cas, ICV no està en contra d’admetre les llistes obertes, sempre hi quan s’assegurin els anteriors preceptes que per la nostra coalició són prioritaris.

PAPITU–  Des de fa un any, a les enquestes del Centre d’Estudi d’Opinió, el nombre de persones que volen un estat independent o un de federat amb Espanya per Catalunya supera ja el 50%. Ha arribat el moment de redefinir la nostra relació amb Espanya més enllà de la constitució vigent?

Segons el darrer baròmetre del CEO a Catalunya, un 17% dels enquestats prefereixen un estat independent, un 5,1% que Catalunya sigui només una regió més dins d’Espanya, un 37,8% desenvolupament de l’autonomia i un 33,8% per un Estat dins una Espanya federal. Per tant, les opcions a favor de l’autogovern són hegemòniques i les partidàries d’una opció federal clarament superior a la independència o al centralisme. En aquest sentit, ICV-EUiA planteja un horitzó nacional, més enllà del marc actual basat en el federalisme plurinacional, plurilingüístic i pluricultural, amb el dret a l’autodeterminació des d’una perspectiva federal, doncs per a ICV-EUiA, el dret a decidir significa que un poble, i en el nostre cas Catalunya, pot decidir partir de la seva sobirania com a nació si vol tenir un estat propi i independent, si vol estar integrat en un altre i, en aquest cas, de quina manera es materialitza aquesta integració. En tot cas, per a ICV-EUiA el dret a decidir, en termes federals, ha de ser un pacte, un acord, primer al si de la societat catalana per conformar una majoria que decideixi el seu futur i per altra un pacte amb l’estat.

PAPITU 1.284.081 vots va rebre IU-ICV el 2004. Sota una llei electoral amb circumscripció úca aquests vots haguessin representat 18 en lloc dels 5 escons obtinguts. No hauria de ser prioritària un reforma de la llei electoral?

Exactament. Cal reforma de la llei electoral estatal per garantir una major proporcionalitat. Molta gent no és sent representada perquè el sistema electoral beneficia clarament als dos grans partits (PP-PSOE). Només així s’entén que
la coalició IU-ICV amb 1 284 081 vots a les passades eleccions generals obtingués només cinc diputats mentre altres partits amb menys vots aconseguissin més diputats. Per fer-ho possible caldrà considerar, entre altres mesures: Garantir que el valor d’un vot sigui el mateix independentment d’on s’exerceixi aquest dret. Augmentar el nombre d’escons del Congrés a quatre-cents. I estudiar la fórmula de càlcul de vots en escons que garanteixi la major proporcionalitat.
.
PAPITUAllí on podeu pacteu amb els socialistes per fer polítiques més d’esquerres. A llocs com Barcelona fins i tot ho vau anunciar abans d’anar a les urnes. Aquesta entrega incondicional al PSC, no us està fent molt de mal? A Barcelona la Mayol crec que és la presidenta del ZOO, quina política d’esquerres es pot fer des del ZOO?

De cap manera la nostra opció és pactar amb els socialistes i menys una entrega incondicional. Tot lo contrari. Els nostres pactes estan condicionats a poder desenvolupar polítiques d’esquerres i ecologistes, és a dir, progressistes, socials i mediambientals. Quan algun pacte no ens ho a permès, o no l’hem signat o l’hem abandonat. En quant al ZOO, aquesta és una de les competències d’una regidoria tant important com la de Sostenibilitat, Serveis urbans i Medi ambient, on a més es desenvolupen campanyes de consciència de la desaparició de determinades espècies per l’efecte del canvi climàtic.

VALENTÍTORRAHola! M’agradaria saber si ICV pensa, ni que sigui nomès en un pla teòric, en les RENDES BASIQUES com a instrument de justícia social.

Totalment! Amb la major influència d’ICV-EUiA establirem una Pensió Bàsica Universal que millori i unifiqui les pensions no contributives (actualment de 328,44€) per sobre de l’index de suficiència (544,48€). I per un altra, també la Renda Bàsica d’Emancipació dirigida al jovent per tal de garantir uns ingressos mínims als i les joves per ajudar-los a emancipar-se i començar a plantejar el seu propi projecte vital. Aquesta RBE suposaria un pagament d’entre 400 i 500€ mensuals entre els 18 i els 23 anys, que s’hauria de reduir a 300 entre els 23 i els 28 anys.

IMAGINA- Dando por sentado que en un mundo globalizado por las multinacionales, donde los ciudadanos sólo piensan en sus intereses y la derechización es inevitable en todos los estamentos sociales, ¿cuanto cree que tardará su partido en poder ser llamado “de derechas (muy moderado)”, o podríamos decir que ya lo es?

Mai, de cap manera! Aquesta és la nostra lluita. No comparteixo l’apreciació que fa del món globalitzat. Ni tots els ciutadans únicament pensen en els seus interessos, ni la “derechización” és inevitable. Un gran exemple és ICV. Però a més, uns moviments socials cada vegada més forts i influents. ICV-EUiA treballa desenvolupant polítiques per fer possible un altre món, més just, igualitari, solidari i sostenible, i no estem sols. ICV-EUiA apostem per redefinir la relació que Espanya té amb els paradisos fiscals i introduir mesures sobre els fluxos del capital especulatiu, la recaptació de la qual serveixi per a combatre les conseqüències més perverses de la globalització.

REDTESTOSTERONA He leído que es posible que Hugo Chávez nos regalará unas fotos a lo Putin: en el campo, con el torso desnudo y subido a un caballo. Mi pregunta es ¿le están prestando mucha atención a ese fabuloso torso montado en un espléndido caballo que es el proceso revolucionario de socialismo democrático de Venezuela y que es un gran apoyo moral para la izquierda mundial?

Aquesta evolució de l’Amèrica llatina més favorables a les opcions progressistes ha de consolidar-se i donar els seus fruits. En tot cas, la nostra postura és la de reforçar les cimeres iberoamericanes com a àmbit de reforçament de les relacions amb Amèrica Llatina, i també per canviar el paradigma de les relacions d’Espanya amb el continent per passar d’una política basada fonamentalment en la defensa dels interessos empresarials espanyols per una política de suport efectiu al desenvolupament econòmic i social, d’associació estratègica entre Amèrica Llatina i Europa com als dos grans espais democràtics de les relacions internacionals, de relacions bilaterals en peu d’igualtat i de suport a l’augment del pes dels estats llatinoamericans i llurs sensibilitats a les grans institucions del sistema internacional.

REDESTOSTERONA–  He leído (sigo leyendo jejejjeje) que en Catalunya hay una nueva fuerza de ultraderecha en ascenso llamada “Plataforma per Catalunya”. Mi pregunta es ¿no teme que entre tanto nombre parecido y genérico (iniciativas y plataformas per catalunya) la gente pueda confunidrse entre los que son verdes como un hermoso bosque y los que son marrones como la caca (los ultraderecha)?

No ho crec. La ciutadania és més intel·ligent del que en determinades circumstàncies pot semblar. Però en tot cas, l’única manera de barrar el pas a la dreta i la ultradreta és fent polítiques d’esquerres, amb desenvolupament de l’estat del benestar per a tothom de manera que ningú és pugui sentir exclòs. Vull dir, que a més de reformar l’actual Llei d’estrangeria, substituint els seus aspectes repressius i de control policial per una veritable política d’integració social de la immigració, aquesta ha d’anar acompanyada per altres mesures com la millora i ampliació de l’Estat del Benestar amb major pressupostos cap aquesta finalitat, per tal d’absorbir amb normalitat el creixement demogràfic present i futur i cohesionar el conjunt de la classe treballadora, així com el desenvolupament de noves mesures jurídiques contra fets i discursos racistes i xenòfobs. En tot cas, és més probable que es puguin confondre el PxC entre PP i CiU, partits que  haurien d’abandonar els seus discursos sobre el control de la immigració que fins i tot vulneren drets fonamentals recollits a la Constitució i a acords internacionals com ara la Declaració dels Drets Humans. Recordem? El govern del PP va retallar drets d’atenció sanitària, de protecció jurídica, d’accés a l’ensenyament, … fins i tot es va negar a gran part de la població migrada el dret de vaga, reunió, associació i manifestació. El govern del PSOE no ha fet res per recuperar aquests drets socials i ha hagut d’estar el Tribunal Constitucional, mitjançant sentència, la que alerti que cal modificar aspectes importants d’aquesta repressiva llei.

SHYSH- ¿Com pot afectar les parelles homosexuals casades (en el cas de victòria hipotètica del PP)els canvis que anuncien en la llei de matrimoni?

De cap manera, doncs el PP ha renunciat a guanyar les eleccions amb el seu gir cap a l’extrema dreta. No ens deixem portar per la por, pel vot de la por. Recordeu? “Ara cal tensionar”. Recordem més? La regulació del matrimoni entre persones del mateix sexe formava part de les reivindicacions del moviment LGTB i era un compromís programàtic d’ICV-EUiA. A més el nostre grup havia presentat iniciatives en aquest sentit en les legislatures anteriors que foren rebutjades tant per les majories del PP com per les del PSOE. ICV-EUiA som la força que barra el pas a la dreta i la única que treballa clarament pel ple reconeixement de les llibertats sexuals. Així, en la propera legislatura no retrocedirem, sinó que avançarem amb la major influència d’ICV-EUiA també en l’aprovació d’una Llei Estatal de Parelles de Fet.

SHYSH- S’ha plantejat mai la federació les causes de la pèrdua progressiva de votants? Quines sol.lucions s’han adoptat?

ICV-EUiA no únicament no ha tingut pèrdua de vots, sinó que anem guanyant elecció darrera elecció. En tot cas, el cas d’IU és diferent, al que suposo que es refereix la pregunta (ICV-IU)… En IU Llamazares encapçala el desig d’un canvi més pròxim a ICV però que dintre seu troba moltes dificultats, sobretot per l’ala més dura del PCE. En el cas d’ICV és ben diferent. Som un partit modern amb propostes modernes per a reduir les desigualtats, avançar cap un estat més just i solidari, agosarat i valent en la lluita contra el canvi climàtic, a favor de la sostenibilitat, … Un partit que cada vegada té més presencia arreu el territori, fins i tot, ara al País Valencià.

ESTEVECom us penseu diferenciar del PSOE quan les eleccions hagin passat? Perquè sou molt diferents: per començar, vosaltres sou d’esquerres i ells no. Però no és tan fàcil fer-li veure tot això a un ciutadà del carrer!!!!
Si el PSOE ho fa malament als ulls de l’Estat, ara mateix vosaltres no guanyeu més vots: tot va al PP.

Continuant treballant com ho hem fet els darrers quatre anys, amb fites com la Llei de la memòria històrica, la llei de l’autonomia personal i de la dependència, la regulació del matrimoni entre persones del mateix sexe, … I si tot això ho hem fet únicament amb dos diputats d’ICV i 3 d’IU, que podrem fer amb més força? Aquest és el repte. Si el PSOE ho fa malament, la solució no és votar al PP, la solució és votar l’esquerra de debò. En tot cas però, aquests vots no van al PP, sinó que s’abstenen de forma crítica. I a aquests és als que ens dirigim, als joves mileuristes, a les dones que treballen a casa i fora de casa, als treballadors, a la gent gran que té dificultats per arribar a final de més, a tota la gent que es sent d’esquerres i es sent defraudada per unes polítiques de dretes, a tota aquesta gent ens dirigim per demanar-los el seu vot per a fe possible la nostra major influència i, per tant, un govern d’esquerres.
(CONTINUARÀ….)

31 comentaris

  1. OFF Topic

    Aquest és per comunicar-li que té vosté un paquetet a can sietevidastieneelgato. Passi quan vulgui a recollir-ho.


  2. Hola glamboy69. Joer he leido las respuestas mias y de otros y qué tono más genérico y soso, como casi de escurrirse el bulto de encima. Sobre la República Bolivariana de Venezuela y Hugo Chávez yo creo que fui muy conciso y esperaba una respuesta algo más concisa y distendida. Cambiandole dos palabras, pero es que esa respuesta y perdona glam, pero es que eso me lo puede decir hasta el rey todo eso de cumbre, europa, america latina y relaciones internacionales. Yo no le pregunto por eso ni si quiera por fuerzas progresistas de america latina, sino que pregunto por la Revolucón Bolibariana de Venezuela y su presindete de la República nada más. Lo dicho igual que esos discursos pomposos vacios de cualquier burgues, empresario, rey o titiritero derechista. Me ha chocado joer, me ha parecido como muy socialdemácrata derechista. Para hablar así que pidan el voto al PSC sin más porque es que contestan igual. Lo tengo claro que se mezclen con PSC y ya está. Y lo de segunda respuesta pues lo mismo, pero al menos ha sido algo más conciso y más cercano. Qué raro el tono. De todas formas tenía razón, la izquierda está atrgantada con la revolución bolivariana y con Hugo Chávez. Pues yo digo directamente sin rodeos raros que nadie pide: ¡Viva la Revolución Bolivariana de Venezuela! ¡Viva Hugo Chávez! Considero la primera respuesta como un No claro (o sea que pasan de Hugo Chávez) y la segunda como un Sí Pero. Debe ser por la respetabilidad institucional que habla así, pero espero que los militantes de esa formacion sean algo más decididamente Socialistas o comunistas o como quieras llamarlo pero Izquierda izquierda. Un saludo Glamboy y muchas gracias tanto a ti, por sacar mi respuesta, como a Josep Antoni por contestar, su tiempo y cortesía. Gracias.

    P.D.: Habla bien sobre los temas homosexuales segun lo que he leido, mira que esos la cagan en seguida pero no, mantiene el tipo con nota jejejejej Me gusta más que hablen de “movimiento LGTB” como bien dice a que de “comunidad LGTB”. Y respecto a lo del “pleno reconocimiento de las libertades sexuales”, buena terminologia y los gays luchamos por la Liberacion Sexual y Social. Pero de todas formas tiene razón el tio, el único partido de los parlamentarios que puede presentar la cabeza con bastante tranquilidad ante nosotros los gays por la voluntad política y trabajo hecho es Izquieda Unida (IU) y sus alianzas. Yo seguiré votando IU, a pesar de los problemones que tengamos.

    Saludos Glamboy y gracias otra vez.
    Ariel.


  3. Redtestosterona-> Mmm si! En el tema bolivariano ha sido mucho más clara IU (EUiA, en Catalunya) dando su apoyo a la revoluión i organizando actos y debates sobre el tema.
    ICV lucha por deshacer-se de la imagen de comunista a la vieja usanza y de su pasado como PSUC, lo cual le da muchos votos, la verdad, mientras que su socio de coalición sigue siendo el alma matters más marxsta… bueno no me parece del todo mal el tandem! Antes así que por separado, que fué un desaste!!


  4. Si us plau, fes arribar al candidat el meu agraïment. Em quedo amb dos dubtes ¿no entenc perquè vol ampliar el nombre de diputats? Només cal canviar la llei, una persona un vot. D’altra banda he flipat amb això que des d’una regidoria de l’ajuntament de Barcelona és lluita contra la “desaparició de determinades espècies per l’efecte del canvi climàtic”.


  5. Ariel, no queria dar esa impresión. En todo caso, creo que era una buena oportunidad para dejar claro lo que pensamos con hechos como los del rey, empresas como Repsol, etc. Por otro lado, no creo que sea cuestión de apoyar incondicionalmente a ningún político o dirigente. Creo que lo verdaderamente positivo és apoyar el derecho a la libre expresión de los ciudadanos de un país. Y si. Personalmente me encuentro más cercano a un Chavez que a Bush, faltaria más! Y creo que en mi respuesta si que ha quedado clara nuestra postura respecto a como deberia ser una relación del estado español con el resto de paises, sobretodo de latinoamerica a la que tanto debemos despues del gran espolio a la que la sometimos a al yugo al que actualmente tambien someten algunas de “nuestras” multinacionales.

    Y por otro lado, plataformas per catalunya, o como quieran llamarse, nunca podran confundirse con ICV. Por eso intento dejar muy claro cual es nuestra postura, nuestras propuesta, nuestro ideal. Posiblemente sea cierto que hacerlo le quita “viveza” a la respuesta. Pero creo que siempre se han de contrastar las propuestas para un mejor entendimiento.


  6. Arquèoleg, ICV sempre ha tingut un ideal socialista, veritablement socialista. Quan alguns recolzaven el comunisme, nosaltre ho feiem a l’eurocomunisme. Sempre hem tingut una preocupació mediambiental i més nacionalista, d’esquerres és clar. El naixement d’ICV es va fer amb la confluència de bona part del PSUC, ENE (Entesa dels Nacionalistes d’Esquerra) i Verds (Alternativa Verda a Lleida).
    I defensem com defensem la interrupció voluntaria de l’embaràs per propia decisió de les dones, gratuita i lliure, a més a més, de la pujada d’impostos per que els rics paguin més, i la despenalització de l’eutanasia, per posar uns exemples, no es donen més vots. Ens donen els vots dels que pensem com nosaltres. Dels que veuen que cap altre partit ho fa tant clarament.


  7. Papitu, gràcies a vosaltres per aquesta oportunitat.
    Incrementar el nombre de diputats és precisament per intentar aconseguir que fins i tot circumscripcions electorals amb menys pes al nombre de diputats, com per exemple Lleida on únicament escollim 4, puguin tenir una representació més amplia, de més sensibilitats que no únicament la o les majoritàries.
    I lo del ZOO encara que xocant és cert. Però l’important és que aquesta és una tasca més que va associada a un altra més important dintre de la mateixa regidoria.

    Espero poder enviar la resta de les respostes el més aviat possible. Ara mateix tinc un altre debat.

    Salutacions a tots i totes!


  8. Dues coses:
    Estic amb el Papitu: no crec que augmentar el nombre de diputats sigui una sol.lució. Jo recordo perfectament que, quan governava l’UCD, el Alfonso Guerra va dir: “En este país votan las hectàreas, en lugar de las personas”. Però, clar, ara qui se’n recorda d’això al PSOE?
    Per la resposta a la meva 2a pregunta, entenc que no sou partidaris de les llistes obertes. Es a dir, os agrada més la partitocràcia que la democràcia. No és cap retret, eh? En definitiva, sembla que és el que pensen tots els partits.


  9. Responent a ne’n Ferran et diré que jo tampoc sóc gaire partidària de les llistes obertes excepte en les municipals, per fer llistes obertes caldria que la gent tingués un coneixement sobre els candidats que no tenim evidentment. I com fariem les campanyes? Podria un candidat fer-se campanya per sí mateix? de quins recursos disposaria? Qui la finaciaria, el partit? L’Estat? Cadascú amb els seus propis recursos i estarien permesos els lobbys? No sé, a mi em sembla que la partitocracia està bé: un partit dóna garanties i controla els seus candidats i electes, é una ideologia determinada i fa propostes adequades a la seva ideologia.
    Jo que sóc una política no activa en aquests moments tot i que he militat al psc durant 22 anys activament, que he sigut candidata a quasi tot i he tingut càrrecs orgànics de responsabilitat sé com funcionen els partits d’esquerra on hi ha un gran debat i finalment consens per a les propostes polítiques, continúo creient en el partit , perque els partits no són unes organitzacions inamobibles sinó que evolucionen amb el context social i històric i les seves es fonamentant precisament en aquesta realitat social. Els partits són una eina no un fi en si mateixos. Sempre confiaré molt més en un candidat avalat i controlat per un partit que en un candidat independent per molt carismàtic i mesiànic que sigui perque els primer té al darrera molta gent que pensa i proposa i l’atre no te a ningú, i això em sembla poc democràtic.
    Perdoneu aquest rollassu, però és que a mi la política m’apassiona des de molt joveneta i tinc 54 anys (es que jo al 14 ja era antifranquista i vaig rebre alguna garrotada).


  10. Ho sento “lavacacega” però no puc estar d’acord amb tu.
    En primer lloc, quan he parlat de llistes obertes, no estava pensant en campanyes a la americana (Obama-Clinton), sino simplement en aixó, en llistes obertes presentades pels partits polítics, peró en les que l’elector tingui alguna influéncia sobre qui serà el finalment escollit. L’espectacle de la disciplina de vot es lamentable: no calen debats si els responsables del partit ja han decidit que tots els seus representants votaran a favor o en contra de qualsevol proposta.
    En segón lloc: lo del candidat “carismatic i messianic” ho has tret tu de la teva collita. Jo no ho he dit pas. No pot haver-hi res de més perillós que aixó, i si no, fixem-nos amb com va arribar al poder Hitler.
    En tercer lloc: que els partits donen garanties i controlen els seus candidats i electes es un suposar que va més enllà de la realitat. Si fos així no hi hauria transfuguisme, ni corrupció, ni …
    Finalment, veig que no t’has fet ressó del que apuntava el candidat sobre la igualtat de génere. Però aquest és, per a mi, un argument falaç: jo no vull que els polítics siguin meitat homes i meitat dones, jo vull que els polítics siguin bons, independenment de la seva natura.


  11. No m’ha contestat la pregunta…
    Jo pregunto q si van tant units amb el PSOE com es volen diferenciar als ulls del ciutadà desinformat i em respon la seva llist de propostes electorals.
    Em sembla molt bé que sigui d’equerres, ho secundo, però responguim el que pregunto…


  12. Bé, no t’enfadis Ferran, mira em sembla bé que dins d’una llista avalada per un partit puguis triar qui votes…em sembla bé, pero es el que deia, qui coneix els candidats tant com per això? I els candidats nous que només els coneix la gent del seu barri o de la ceva ciutat qui els votarà?
    Mira, la disciplina de vot en realitat no existeix, encara que un sigui militant de un partit ningú el fiscalitza ni li pregunta a qui has votat.
    Ara bé, jo he intervingut en l’elaboració de llistes et puc dir que es cert que hi ha una certa tendència a posar en llocs més endavant o sigui amb més posibilitat de ser elegits als candidats de les agrupacions més fortes que són les que tenen més militants en el cas del PSC les del barcelonès i el Baix Llobregat, ex. Montilla, Iceta, Chacón i es una cosa que sempre m’ha semblat discriminatòria. Pero si fosin llistes obertes pasaria exactament el mateix, els votaria mes gent, o no? Jo sóc d’una federació petita, la d’Osona i sempre hem tingut que lluitar amb les dents per tenir algun candidat ben colocat, el fet territorial i la densitat de població compta molt.
    Quan a les llistes paritàries es cert que s’ha de mirar que els candidats siguin els millors però no dubto que els millors estan tan ben representats per els homes com per les dones i la tendència és que els homes mai pensen amb les dones, senzillament les obliden i per això la discriminació positiva em sembla un corrector bo i efectiu. Qui diu homes i dones, diu franges d’edat: joves i grans. Minories: territoris amb menys població, inmigrants, o el que vulguis, però equilibrar les coses és bo i cal que els partit ho tinguin en compte.
    M’ha semblat entendre que per a tu la partitocràcia i la democràcia són coses diferents, no ho crec, no es menys democràtica la opció d’un partit que la de una agrupació d’independets, la diferència es que un partit representa a més persones i els independents a uns interesos més personals i concrets. En fi no voldria que et prenguéssis malament les meves paraules, no es cap atac es que m’agrada polemitzar.
    Una abraçada.


  13. No t’he contestat, Ferran, lo del candidat carismàtic i messiànic, ho faig ara.
    Sento a vegades dir que un lider com per exemple el President de la Generalitat o el president del Govern espanyol els falta aquell punt de lideratge que tindria, no sé el Chavez, o el Castro o fins i tot el Sarkozy, i sempre em pregunto però la gent què vol? un pare ideològics que els remogui el sentiment patriòtic i nacional, que posi els punt sobre les is a cada moment?, que els encanti amb la seva oratòria i saber? Doncs jo personalment m’estimo més el Montilla, o el Llamazares, allunyats de la retòrica que com a formiguetes van sembrant i fet la seva i fan moltes coses però no ho proclamen, potser ja es hora que donem pas als gestors amb idelogia que son gent molt senzilla però que treballen com a mules i ens treuen les catanyes del foc cada día sense fer escarafalls.


  14. Wooo! Així m’agrada que aquest blog sigui un lloc on debatre lliurement, sense qu jo hi hagi d’intervindre! Ben fet!!

    EN quant al tema d eles llsites obertes o tancades, jo oc infinitament més partidari de les tancade: cal votar idees i partits no persones, no vull que la meva democràcia esdevingui individualista, jo vull escollir que representa els projectes i els propostes més interessanst, no qui somriu millor o porta una corbata més xula!


  15. “lavacacega” (i arqueòleg):
    No m’he enfadat; i si ha donat aquesta impressió, ho sento.
    No em pots dir que la disciplina de vot no existeix!! Evidentment que no hi ha cap norma que l’avali, però és un fet. I si no ho fós no hagués estat noticia aquell vot contrari al seu partit de la Villlobos, per exemple. I no trobaràs gaires exemples més.
    Està clar que cal votar idees, però idees generals. Voleu pretendre que tots els candidats d’un partit estiguin d’acord amb tot? Suposo que haurán d’estar d’acord en el programa, però la vida és tant diversa que hi hauràn una munió de temes que ni tant sols están en el programa; ¿perqué no poden votar els elegits amb llibertat en aquest cas?
    A mi hem fa l’efecte que amb el temps (vull dir des de l’inici de la democracia al nostre pais) s’ha produit una esclerotització de les estructures dels partits polítics i que seria bó que els candidats haguesin de passar pel cedaç dels votants. Potser aixó els faria ser mes propers.


  16. Vale, Ferran, no m’ho acabo d’imaginar… un parlament amb 220 diputats on cada un pensa el que li dona la gana i no existeix cap disciplina de vot ni de partit… cal? Com triem el president? I la campanya electoral? tenim a 500 diputats fen campanya pel seu compte lluitant uns contra els altres?

    A nivell municipal, potser a pobles de menys de 1.000 habitants pot funcionar…


  17. Esteve, crec que si que estava respost. En tot cas, quan relaciono algunes de les nostres propostes que CLARAMENT ENS DIFERENCIEN DEL PSOE-PSC és perque mitjançant aquestes es quan quedem clarament diferenciats. Però intento aclarir encara més: aquests dies, així com en la precampanya, hem tingut moltes reunions amb organitzacions i associacions, tant per rebre com per contrastar les nostres postures. Ara molt al carrer, als mercats setmanals, al boca a boca, … I mitjançant una campanya que intenta atraure als mitjans de comunicació per tal d’aconseguir un forat per on diferenciar-nos amb la resta de partits.

    Per un altra banda, també mitjançant els debats que a Lleida hi ha a tots els mitjans de comunicació (en total fem 12 debats!) i on deixem molt clar que no hem anat tant units al PSOE doncs nosaltres únicament hem fet pactes puntuals que han servit per avançar socialment (matrimoni entre persones mateix sexe, llei dependencia, derogació trasvassament Ebre, …) i en canvi en l’econòmic PSOE-PSC a preferit pactar amb CiU, per rebaixar impostos i beneficiar les rendes més altes.

    Bé, aquesta és la nostra feina. No és fàcil, però crec que ho anem fent. En tot cas, queda clar que quan millor ho sapiguem fer, millors resultats podrem tenir.

    Moltes gràcies!


  18. Encara que Josep Antoni no m’ha contestat directament (si més no de moment), la veritat és que la primera pregunta de les que li planteja Shysh s’assembla bastant al que jo li demanava… i la resposta de Josep Antoni no em convenç, la veritat. El PP no “ha renunciat a guanyar les eleccions” ni literalment ni figuradament. La seua estratègia pretén convertir en vots la xenofòbia, l’homofòbia, la catalanofòbia i altres baixes passions que es troben àmpliament difoses en la societat espanyola actual. A Le Pen, actuar de manera semblant li ha servit per a apoderar-se d’un sector de l’electorat francés que abans votava l’esquerra, i fins i tot comunista. Per descomptat que jo també desitge que aquesta repugnant estratègia no els isca, als de Rajoy, tan bé com ells es pensen! Però no sobren els motius per a estar tranquils respecte d’això: entre el record dels anys d’Aznar, la miserable legislatura que ens ha donat Rajoy i aquesta campanya d’odi, el PP hauria d’eixir en les enquestes amb unes xifres baixíssimes… i més aviat ocorre el contrari.

    Jo crec que no és impossible, ni molt menys, que el PP guanye aquestes eleccions. Si la gent progresista es confia i no va a votar massivament, tem que això és justament el que ens trobarem a les urnes d’ací a pocs dies. És imprescindible, al meu parer, que tothom que no vulga Rajoy a la Moncloa es mobilitze i vaja a votar el 9 de març.


  19. Nemo, és que el que ens estem jugant realment el proper 9 de març no és si guanyen uns o tornen uns altres. Ens juguem quin model de societat volem. Si apostem per convergir amb la UE en estat del benestar social, si reduim les desigualtats, si apostem per la lluita contra el canvi climatic, o si, per exemple, despenalitzem la interrupció voluntaria de l’embaràs que cap dels dos partits majoritaris es proposen.

    Al mateix temps. Respecte a la immigració, el govern del PSOE no ha volgut abordar la reforma de la llei d’estrangeria aprovada pel govern del PP i que retalla drets humans als immigrants. Una llei represiva i de control que no soluciona el problema i que no aborda la integració dels immigrants.

    Per tant, em dona molta por aquesta jugada de la por, a que si no guanyen uns, guanyen uns altres. Si us plau, no estem en un sistema presidencialista. El nostre és un sistema parlamentari amb més sensibilitats que la d’aquests dos partits que, malauradament, tant comparteixen en temes socials i econòmics.

    Per barrar el pas a la dreta, es necessita una esquerra de debò que aposti per un govern d’esquerres que desenvolupi polítiques socials i progressistes de debò.


  20. Per cert, sí. La mobilització és molt, molt important. Però sense pors. Amb total consciència del que volem i per que apostem. Lliurement! sense condicionants aliens al nostre pensar.


  21. Arqueòleg:
    No facis cabòries amb el que jo he dit. No sé com podrien funcionar les llistes obertes, tot seria questió de regular-ho. No veig que els candidats hagin de competir entre ells (aixó no serien llistes obertes, sino sistema majoritari, com a França o als EUA). Les llistes obertes, no bloqueixades, vol dir que els votants no solsament voten un partit sino que, a més esculleixen les persones concretes que creuen que les poden representar millor (per proximitat física o ideològica, o per qualsevol altre motiu).
    I, ho sento, però jo prefereixo que em representi la Lali Vintró que el Joan Josep Nuet (per dir-ne dos que més o menys conec).


  22. Amb tot el respecte del món, però… trobo a faltar d’altres temes apart dels “polítics”… a veure si de tant en tant ens oblidem de tot plegat o pararem bojos… un desenganyat absolut en això de la política que prefereix viure en una realitat alternativament més atractiva… o atractivament més alternativa. O alternativa i atractiva per l’alternativitat de la mateixa proposta… A la mierda! com va dir el Labordeta…


  23. Per cert: aquest últim era jo!!! el meu PC és boig, segur!


  24. Josep Antoni Moreno-> Espero amb delit la segona part de l’entrevistaaa

    Ferran-> Podries fer un post desgranant aquesta proposta política, no?

    Xfar-> Tu tranquil que despres de les eleccions torno a parlar de tot!


  25. Arqueòleg:
    No em sento capaç de fer un post amb una proposta concreta. Ni soc jurista, ni conec prou sistemes electorals per a fer-ho. L’idea que d’alguna manera volia recollir és que en els sistemes majoritaris, per exemple, existeix una proximitat personal candidat-elector que no tenim en el nostre sistema amb llistes bloqueixades. I trobo a faltar-la; tot i entenen que ha de ser dificil regular-la.

    Xfar:
    De que vols que parlem -a part de política- en un post que es una “entrevista” a un candidat a unes eleccions que es faran la propera setmana? Li podriem preguntar per la salut de la seva familia, per la seva opinió sobre la teoria del caos o a quina hora es lleva cada dia. Peró tot aixó no ens conduiria enlloc. Jo, con tal de que no sigui un serial killer, en tinc prou.


  26. no deia del post, deia el to general del bloc, res més. deu ser que no sóc massa a l’alçada, que hi farem… i no et posis tant rabiut home, que no era un atac personal a ningú… si que estem susceptibles!


  27. suposso que dec tenir un problema de comunicació: lavacacega em diu que no m’enfadi i el xfar que no em posi rabiut !!!
    NO M’HE ENFADAT NI ESTIC RABIUT !!
    i sento molt haver donat aquesta impressió.
    a partir d’ara expresaré les meves idees posant sempre al devant la muletilla: “a mi ja em perdonareu, però jo penso que …”.
    A veure si així evito donar aquestes “males” vibracions


  28. Saps que no es tracta d’això, només deia que no estic interessat amb el tema polític i prou, i admeto la resta d’opinions, nomñe faltaria: ni sóc tant important com per a censurar res ni pretendria mai fer-ho… però quan torni la “normalitat” estaré molt més content. De totes formes entenc la vostra ànsia de política, però a mi no m’interessa, res més; i heu d’admentre que ara per ara aquest bloc parla bàsicament sobre aquest tema. JO ni ho trobo bé ni malament, i ho entenc, només és que em cansa, n’estic força fins el capdemunt i trobo a faltar d’altres temes que m’interessen més. Ah! Preferiria, jo sí, un Dexter com a candidat al govern que els impresentables que veig cada dia a la tele mentint i manipulant.. però bé, deu ser la opinió d’un passat de voltes, suposo… i també suposo, Ferran, que hi veuràs la conya a tot això que dic, perquè sinó estem arreglats no? Au, salut!


  29. Xfar-> El primer que reconeix qu la política ha monopolitzat el blogsoc jo! Però has d’entendre que per un freak e la pol´tica com jo unes Eleccions Generals son com l’equivalent a la final de la Copa d’Europa per un futbolero!

    Don’t worry que despres del 9M doaré un merescut dscans a aquesta secció!


  30. HOSTIA!!!
    Dexter Morgan for President!!! Believe me!

    Aquesta ha estat total, si senyor.
    Al menys esmorçariem cada matí, jajaja!


  31. a mi m’agradaria fer una pregunta a en Josep Antoni Moreno:

    Es conscient vosté i el vostre partit de les fumigacions secretes, il·egals i immorals que s’estan duent a terme a Lleida i a Catalunya?

    Avions cisterna militars ens fumiguen intencionadament productes químics quasi cada dia, en el meu blog hi ha centenars de fotografies i videos que ho demostren

    Obrireu els ulls i mirareu al cel, o seguireu mirant al terra?

    PROU DE QUE ENS FUMIGUIN
    http://www.chemtrailslleida.wordpress.com



Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: