h1

“SOTA TERRA”: llums i ombres de l’arqueologia a TV3

Juny 8, 2010


Quan TV3 va anunciar que emetria un programa sobre arqueologia en prime time i presentat per la diva d’Atapuerca, Eudald Carbonell, una gèlida suor em va començar a recórrer l’esquena: allò prometia convertir-se un veritable atemptat contra la investigació científica de les societats del passat, perpetrant una nova caricatura esbiaixada de la meva professió.

Amb uns antecedents com Indiana Jones, 10.000, la falsa troballa de l’Arca de Noè, o algunes noticies psicodèliques aparegudes sobre evolució homínida, jo ja m’havia preparat pel pitjor, esmolant les meves urpes per tal d’esbudellar el programa i apropant-me una palangana per si havia de sortir corrents a vomitar de fàstic.

Peró en comptes d’això vaig descobrir, amb grata sorpresa, un programa prou encertat, decent, científicament correcte i entretingut que, tot i alguns punts negres que ja comentaré, plantejava al públic general i per primer cop fora de l’àmbit del documental, una visió materialista, empírica i racional de l’estudi del patrimoni històric.

A continuació procediré a ponderar les nombroses llums i alguna que altre ombra d’aquest recomanable programa!

LLUMS

->Presenta la arqueologia com una DISCIPLINA CIENTÍFICA, no com un circ de freaks buscant tresors: es parteix d’una hipòtesi, es planteja una metodologia rigorosa i encertada, es ponderen correctament les evidències empíriques i s’estableixen conclusions. Només per això ja ha valgut la pena fer el programa!

– >La excavació es real, no un muntatge televisiu amb les peces acabades de soterrar.

->Hi han línies d’investigació que no duen enlloc, cosa que li dona molt realisme; no arriben i solucionen el problema en cinc minuts.

->Els àcids comentaris de la Gemma Caballé !! (si, es amiga meva, passa algo?)

->El context històric està molt ben explicat, però espès i poc entenedor per a un públic no iniciat.

->La interdisciplinarietat investigadora: antropologia física, paleografia, diferents tècniques de prospecció i excavació, ecografies, endoscòpies i termografies del sarcòfag… això està molt bé, llàstima que siguin els únics arqueòlegs de Catalunya amb pressupost per fer-ho. Jo això tan sols ho he vist als llibres de text.

>No busquen peces maques i espectaculars, sinó que la ceràmica és tan sols un mer instrument per obtenir informació cronològica, trencant així amb el misticisme de “la peça” creat per Indiana Jones, que tan fascina a espoliadors.

->Emprar l’orientació dels enterraments per esbrinar si la població era islàmica o cristiana és una idea brillant!

->Experimentació: Aquí van estar superbs! Reconstruir una catapulta per provar el seu radi d’abast amb diferents tipus de pedra, ja va ser per nota! Gairebé em cau una llàgrima d’emoció!

OMBRES

->Tot i el cientifisme rigorós que envolta el programa, cal fer esment al sensacionalisme fashion, tot i molt menys del que era d’esperar, aportat especialment pel presentador Fermí Fernàndez, provinent del món de l’humor i, al meu parer, no del tot adient per aquest tipus de programa.

->El fet que es plantegés la investigació en termes de “l’inici de la reconquesta catalana” era una concessió a la demagògia folklòrica, del tot sobrera!

->Tot i que la metodologia és absolutament correcte científicament i encertada pel marc de la investigació, la vaig trobar molt poc explicada a nivell didàctic: haurien de detallar que son les eines, com el teodolit, perquè es fa un georradar, o un sondeig, que és la estratigrafia… El meu company de pis, un neòfit en la matèria, no entenia res!

->3 dies??? Quina bogeria!! Es absolutament impossible fer una excavació arqueològica en tant poc temps i a sobre obtenir resultats clars. Els anàlisis del georradar triguen setmanes en publicar-se, no uns minuts! Han donat una sensació d’immediatesa que res te a veure amb el feixuc ritme de les excavacions programades

->L’objectiu de la investigació al capítol d’ahir, esbrinar la ocupació islàmica a la vall d’Àger, es presenta personalitzada en la biografia d’un personatge històric, Arnau Mir de Tost. Un error segons el meu punt de vista: la història la fan els pobles no individus aïllats, centrar el passat en una sola persona és absurd i, a més, del tot fútil i prescindible per a aquesta investigació en concret.

->L’arqueologia programada, seguint els marcs d’un  projecte d’investigació, amb prou feines representa un 3-5% dels permisos d’intervenció emesos per la Generalitat de Catalunya. Estaria molt bé que en els propers programes facin esment al 95% d’arqueòlegs que treballem a peu d’obra, lluitant contra la voracitat destructora de les obres públiques o privades, amb una elevadíssima precarietat laboral i investigadora.

Doncs res! Espero que els audímetres donin una oportunitat a aquesta encertada iniciativa audiovisual i en les properes setmanes puguem seguir gaudint de les peripècies d’aquesta troupe! El proper programa tracta sobre la guerra civil, a veure que tal!

53 comentaris

 1. Per la teva informació: van anar a grabar una excavació que feia Atics a la plaça del Pi de Barcelona. Totalment d’acord amb que la Gemma es una crack com arqueologa i persona. Per últim a mi em va resultar una mica marejant el ritme del programa, una cosa es fer-lo dinàmic i una altra fer un dragon-khan.


 2. Encara no he vist el programa, i espero poder veure’l via net, però es d’aquells tipus de programes que per una banda m’agraden i per una altra em fan por. Com a estudiant d’història, m’agrada veure que s’expliqui i que la gent tingui coneixements històrics, potser si la gent en tinguès aniriem millor… però d’altra banda segons com l’orientin, pot caure en tòpics o en errors greus com el que comentes sobre el fet d’orientar-ho en els individus.


 3. Ja tens el teu CSI en versió arquèologia 😉


 4. Extra! Extra!

  TV3 estrenó con éxito el programa ‘Sota Terra’ con el que 678.000 personas (21,4%) viajaron por la historia medieval de Àger

  Olé!! Líders d’audiència! A veure si es manté


 5. Doncs pel que dius, se’n han sortit prou bé, i venint d’un crític ferotge i bon coneixedor de la matèria.

  Per cert, molt meritòria l’audiència, tot un encert.

  Per quan un culebrot de floristes?, això si que seria realment fort. Sexe, odi, drogues, violència, explotació laboral, vaja el nostre interessant dia a dia.


 6. Hola Arqueòleg,

  Per ser el primer programa que es fa sobre la matèria, crec que li hem de posar bona nota al programa. Si la resta de capítols tenen la mateixa qualitat que l’episodi d’ahir, els espectadors hem de demanar una segona temporada on, amb tots els nostres comentaris, podran millorar les poques cosetes que hi hem pogut veure a millorar.

  Fins aviat,
  http://cabrablog.blogspot.com/


 7. A mi també em va semblar una mica fora de lloc parlar de tres dies d’excavacions, s’ho podien haver estalviat.

  Ho sento pel Fermí però el seu guió no estava ben lligat, com a conductor del programa estava totalment fora de lloc.

  Encara i així feia temps que tenia ganes de veure un programa en català que no fos del Benet i Jornet.


 8. Jo també el vaig veure. A nivell general em va agradar i més encara quan vaig veure que hi havia un historiador de l’art (corporativisme al poder, jejeje). I també pel fet de no presentar-vos com indiana Jones.

  Però com dius em, va sobtar molt el pressupost que tenien.Em sembla que no sempre és així. Però, després de veure l’audiència em sembla que deixo fora altres crítiques.

  Tinc una activitat que faig a la casa de colònies que treballo ara sobre arqueologia. Ja te la passaré perquè t’estiris els cabells.


 9. Doncs encara no l’he vist, dos exàmens en dos dies m’ho han impedit, però demà me’l miraré per internet si el trobo i ja comentaré què tal, a priori a mi em va fer molt bona pinta (tot i tenir dubtes sobre en Fermí).


 10. He esperat aquesta crònica amb moltes ganes, la veritat.

  Crec que tens raó en el que dius del sensacionalisme, però bueno has de pensar que al cap i a la fi la tv està per treure audiència. A mi el to del presentador com si li anés la vida en ello, francament, em feia ràbia.

  Tampoc estic d’acord en que la història no la fan els individus aïllats, és una nyonyeria. Els pobles col·locats dins les societats determinen una manera de veure les coses, però és evident que si no hi ha ningú que dispara el gallet no passa res.

  Discrepo, potser perquè sóc historiador de l’art, sobre el fet del que has anomenat “misticisme de la peça”. Penso que una peça té un valor propi, que va més enllà del valor purament científic. El concepte d’Aura creat per Walter Benjamin a inicis del segle XX( penso que amb molt d’encert ), és el que acaba derivant a la prostitució del concepte d’obra d’art que efectua Indiana Jones.

  Però bueno, en general estic bastant d’acord amb tu, esperem que aquest programa esborri la percepció popular de que la història i les disciplines que l’envolten, no són tan sols un hobby.


  • Estic completa i radicalment en contra del misticisme de la peça, especialment de la concepció que en teniu els historiadors de l’art!!

   Degut precisament a que heu aconseguit popularitzar aquesta visió idealista, romàntica i nyonya, a nosaltres ens costa sang suor i llàgrimes explicar a les visites didàctiques, les visites d’obra o als museus que nosaltres fem ciència, que el patrimoni es públic i que l’arqueologia és tan sols una eina per estudiar de forma objectiva les societats (que no els superherois) del passat.

   Aquest misticisme tan sols fomenta l’espoli i el trafic d’antiguitats! L’arqueologia és la praxi del materialisme històric, no del chamanisme!


 11. Finalment l’he pogut veure, i m’ha decepcionat una mica el programa. Presenta una arqueologia CSI de tipus fast-food irreal que es poc creïble inclús pels foranis. No entenc tanta presa i la figura de l’Eudald Carbonell em sobra totalment. Espero que millori perquè l’idea és bona, però amb una mica més de rigor i de calma. Per cert, els moviments de càmara m’han possat negre, no se si era fet expresament per demostrar velocitat o què…


 12. Sempre serà millor que un Salsa Rosa o un Supervivientes. No crec que calgui ser massa crític, és com Redes, que de tant en tant es passen el mètode científic pel folre de … però almenys fomenten l’interès per a la ciència al televidents habituals.


 13. A mi em va agradar però em va sobrar l’aire dels programes americans de Megaconstrucciones i per l’estil… no cal repetir tant, transmetre tanta tenssió al final de dia… per la resta em va semblar un bon producte. I que maca és la vall d’ager!!!


 14. Francament, el programa és decebedor…sobretot per als que cada dia estan deixant-se les cames, les mans, el llom, la pell i el intel·lecte per no dir alguna cosa més, en aquesta professió… potser es que després d’anys empassant soroll de maquinària, polució de cotxes i camions, vent polsegós un dia qualsevol amb 4 tragelles al meu voltant ja ho veig tot marró…. i gris (quan fas estudis o informes mal pagats, o pagats tard i malament…SI te’ls paguen).
  Parteixen d’una idea, que és fer un programa de TV i aquí està la resposta de tot(una excavació en 3 dies amb conclusions i reconstruccions: si ens demanessin les memòries de les intervencions en 3 dies la taxa d’abandonament seria molt més escandalosa que ara; alguns dels jaciments estan preparats -ho sé per persones involucrades en el programa- i es van tornar a obrir expressament, o sigui, com sempre que ve la tv a filmar-nos, que et diuen que has de netejar corrents i agafar el palétí; la percepció popular que quedarà per molt que ens pesi, per ara, és la de sempre: els indianas-CSI i el comentari de “què interessant no? clar que d’això no es pot viure…has de treballar d’una altra cosa no?” i aquí és quan ensenyes el llistat interminaaaaaable de la teva vida laboral en 12 anys en l’arqueologia! ( molt esborronador quan el miren en ocasions al Servei català d’ocupació-SOC, i et diuen a continuació “no me sale el código o epígrafe de la profesión”).
  Ah! l’audiència mana (el nivell de tots plegats es veu que es mesura així?) però penseu que a Tv3 no retiren els programes ni a tiros, fins que s’esgoten de pur tedi
  Ho sento per ser tant catastrofista!


 15. Primer, coincideixo amb el comentari de més amunt de què “més val un programa sobre arqueologia que no pas un tipus salsa rosa”; per descomptat!! Un milió de vegades abans!!

  Ara bé: una TV pública, quan es digna a fer divulgació científica, ho ha de fer necessàriament en to sensacionalista? A què cony venia aquella música de pel·lícula de suspens a cada moment? Donen per descomptat que si no hi ha “redoble de tambors” la gent és tan idiota, que, adonant-se’n de què allò no és circ, deixarà de prestar atenció o sintonitzarà unaltra programa?

  Per altra banda, l’espècie d’entusiasme en concloure que, en el moment de la “re – conquesta”, la població “autòactona”, NO havia estat islamitzada, sinó que seguia els rites cristians… i si havñes estat “islamitzada”? què? i si havès estat adventista del setè dia o atea…?

  Només em resta desitjar que es faci lo propi (en un to apropiat) amb una altra ciència apassionant com és la geologia, de la qual, sense anar més lluny, la mateixa vall d’Àger i el Montsec en son un excel·lent llibre obert.


 16. El programna no està malament del tot, però
  m’estranya que una persona tan exigent com tu, i més, tractant-s’hi d’un tema en el qual ets un expert, parli tantes meravelles de ell. M’agrada l’enfocament científic del programa, però perd molt amb aquell toc de show americà que li han donat.


  • He intentat ser objectiu i ponderar llums i ombres! Serà que tenia unes expectatives molt baixes!


 17. Com a programa, té més llums que foscors, com tu dius. Però pensa que és un programa de TV que vol ser divulgatiu. Suposo que algunes “concessions” cal fer. A mi em va agradar; tot i l’angoixa de fer les coses corrents que segur que no és gens professional. El Fermí, fluixet.


 18. Totes aquestes visions enconttrades demostren una maduresa cultural i personal de la nostra societat. Segons quins països, clamarien el programa, el comentarien amb veu ampulosa dia rere dia, i en farien Nacionalisme ranci. Ens podem felicitar!


 19. […] “SOTA TERRA”: llums i ombres de l’arqueologia a TV3 glamboy69.wordpress.com/2010/06/08/sota-terra-llums-i-ombres…  per papyrus fa 22 segons […]


 20. a mi em va agradar molt,el programa. A més,hi ha moments d’especial dinamisme, com quan Mola Ram intervé per a intentar quedar-se les pedres shivalinga.felicitats a tv3!


 21. Hola a tots!
  Sóc la Gemma una de les arqueòlegues que hem format part de l’equip del Sota Terra. Li vaig prometre a l’Arqueòleg que comentaria el que havia escrit ell i tots vosaltres al blog. El que passa és que estic fora i no m’he pogut connectar. Suposo que el dissabte a la tarda-vespre podré penjar els meus comentaris!


  • Gràcies Gemma! Ho espero amb candeletes!! Serà un plaer comptar amb la opinió d’una estrella televisiva, jeje!

   Espero que em puguis aclarir, de pas, un dubte:vau fer memòria de la intervenció? Es va obrir un permís?


 22. Doncs jo vaig canviar de canal quan els arqueòlegs diuen:

  – Ens posem a cavar aquí.

  I, en el següent pla de càmera és veu un noi amb un pic i cap dels dos arqueòlegs…


  • Com saps que no eren arqueòlegs? Que jo sàpiga es va fer el càsting, precisament, entre professionals d’aquest sector!

   Anyway, moltes empreses tenen auxiliars que no han passat mai per una facultat!


   • No dic que no fos arqueòleg o estudiant o un subcontractat. El que dic és que els dos arqueòlegs que debateixen on faran l’excavació (El del barret i la noia) Van dient farem, farem, farem i cavarem, cavarem, cavarem i llavors no fan ni caven sinó que manen fer. Podrien haver fet el mateix en un despatx.


    • “El del barret”, que és el Jordi Rossell, és doctor i investigador de fa molts anys de l’Àrea de Prehistòria de la URV i de l’IPHES (Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social).A veure si abans de rajar ens enterem del curriculum del personal


 23. Estic d’acord: el programa va tenir llums i ombres. El fet més destacable és que TV3 programi arqueologia en prime time. Efectivament, és bo que es vegi que a vegades s’excava i no hi ha els resultats que hom espera. No és bona la imatge que donen segons la qual excavar és qüestió d’un parell de dies, pim-pam i fora. Em va molestar la realització tan dinàmica i super-guai (aquells moviments de càmera), també el to d’en Fermí Fernàndez (fora de lloc en un programa com aquest), i l’ambient d’Indiana Jones que volen donar a tot plegat. Però malgrat tot, benvingut sigui el programa.


 24. Hola novament a tots!!!
  He de començar disculpant-me pel retard a l’hora de penjar els meus comentaris ja que al final el dissabte no vaig poder penjar-los.
  Vinga doncs, anem al gra!! Ja us aviso que el que he escrit és un pèl llarg, però em sembla que val la pena i us mereixeu que comenti tot allò que heu exposat. Espero que això enceti una via de comunicació de cara als propers capítols, sempre amb el respecte que heu demostrat tots. No us talleu per res, critiqueu tot allò que us sembli!
  Primer de tot us vull agrair a tots els vostres comentaris i crítiques, tant les positives (Arqueòleg i Eva, “vale” que som amics però no us passeu tirant-me floretes!! ,sincerament crec que no les mereixo i no sóc tan àcida!), com les negatives! Només el fet que us miressiu el primer capítol amb expectació i esperit crític ja és molt i molt important.
  El Sota Terra, com ja sabreu, és una adaptació del Team Time anglès, que ja fa 16 anys que s’emet. D’entrada ja hem d’agrair que una productora (BataBat) s’interessi per aquest tipus de programa, el compri i treballi per adaptar-lo a l’arqueologia del nostre país! A nivell general, l’objectiu del programa és apropar i sociabilitzar (com diu l’Eudald Carbonell) l’arqueologia i la feina dels arqueòlegs a la societat d’una manera dinàmica, adaptant-lo al que és un programa de televisió per a tots els públics! Crec que és un projecte ambiciós, novedós al nostre país i molt complex de cara a que agradi a tothom! Posar l’arqueologia en “prime-time” és brutal i fins fa ben poc, una cosa inimaginable per nosaltres!! A nivell general em sembla que la valoració del programa l’hem de fer en conjunt un cop s’hagin emès tots els capítols. N’hi haurà que us agradaran més o menys i tots i cadascun d’ells tindran aspectes per considerar, criticar i destacar. Com deia l’Eva, en el cas que hi hagués una segona temporada, hi ha molts aspectes a millorar i a considerar, tant en relació a tot el que hem anat veient tots nosaltres mentre hem anat gravant els diferents capítols, com en el que aneu opinant tots vosaltres.
  Els arqueòlegs que hem format part de l’equip hem vetllat perquè no en sortís perjudicat el rigor científic i també que en sortissin reforçats els equips de treball dels jaciments on hem anat (tant els d’intervencions programades com preventives). Entenc moltes de les vostres crítiques perquè els que sou arqueòlegs, historiadors, historiadors de l’art teniu una perspectiva molt diferent del que és la recerca històrica, però repeteixo que és un programa que està destinat a un públic general i no especialitzat! Crec que tots i cadascun de nosaltres podem fer una valoració a partir de la nostra perspectiva i la nostra experiència professional. Aquests dies he estat parlant amb companys arqueòlegs de tots els àmbits (els que fem preventiva, programades, administració) i els comentaris són per a tots els gustos: tot i que a nivell general l’objectiu es valora positivament, diguem que tothom hi troba a faltar moltes coses i n’hi sobren moltes altres.
  El tema del moviment de càmara, que heu comentat molts de vosaltres, és una cosa que a mi també em va costar al principi, però crec que t’hi vas acostumant!
  Arqueòleg, la part del sensacionalisme fashion forma part de la televisió, juntament amb el fet dels tres dies de treball. Això és per donar-li ritme i expectació. El tema de la reconquesta crec que és una cosa que ja està bastant superada a nivell historiogràfic. A partir d’aquest punt aprofito per parlar del Fermí Fernández, que és el que fa de pont entre la part més tècnica i científica i l’espectador. A ell se li poden permetre certes llicències a l’hora de parlar en termes que poden no ser curosos i fins i tot exagerats (crec que cap de nosaltres va parlar de reconquesta). Als que heu opinat respecte la seva feina en el programa, tan sols dir-vos que tot i que (evidentment) tothom té els seus gustos i opinions, considero que és una figura molt important. Personalment us puc dir que a mi m’agrada moltíssim i que ha fet la seva feina d’una manera molt acurada i amb molt respecte i passió cap a l’arqueologia. I això us puc assegurar que no ho ha fet per exigències del guió.
  Pel que fa a la didàctica, tens raó Arqueòleg però és molt difícil poder explicar-ho tot i més quan l’objectiu és explicar un punt concret d’un moment històric a partir de les dades arqueològiques (podríem opinar que pot quedar fora de lloc). A més, imagineu si amb tota la informació que es va donant en aquest capítol s’hi afegeix la part de metodologia arqueològica…uf!
  El tema que la història la fan els pobles i no els personatges, com deia l’Arqueòleg és certa. Però com deia en Guillem, també hi ha personatges que són determinants per al desenvolupament de la història. En el capítol de dilluns estava molt centrat en l’Arnau Mir de Tost (que és un personatge molt important) però a la resta de capítols no es personalitza tant (ja ho veureu).
  En relació a l’arqueologia preventiva i programada, en aquest punt crec que val la pena parlar-ne especialment de cara als arqueòlegs que ens dediquem a l’arqueologia preventiva. D’entrada us diré que a mi personalment un dels capítols que em va agradar més de treballar va ser el de Barcelona, on es mostra què és l’arqueologia urbana, que, com sabreu alguns, és al que em dedico. El capítol d’avui (de la Batalla de l’Ebre) es desenvolupa també en el marc d’una preventiva. Tot i això, la majoria dels capítols s’han gravat en jaciments on s’hi fan intervencions programades. La tria dels capítols ja estava feta a l’inici del rodatge.
  Segurament, com diu l’Arqueòleg, s’hauria de ressaltar més el que és l’arqueologia preventiva, que suposa la majoria de les intervencions que es fan en el nostre país i, tot i els pocs mitjans, que es fa d’una manera molt digna a nivell metodològic i científic. Entenc els comentaris catastrofistes de Glycymeris, però et diré que jo intento veure-ho des d’un punt de vista positiu, perquè la gent no et vingui mentre estàs en una obra i et digui “per a què serveix això que fas?”. Pel que fa als jaciments preparats, la gran majoria són excavacions reals i, excepcionalment en dos capítols, hi ha alguna cosa preparada (perquè si no era realment molt dificultós).
  Pel que fa a la feina dels arqueòlegs, hem estat excavant nosaltres, amb l’ajut de companys arqueòlegs, oficials i auxiliars d’arqueologia. En relació al comentari d’en Toni on no hi havia els arqueòlegs picant, et puc dir que estàvem tots picant (tot i que a les imatges potser no surti l’arqueòleg allà –no sé si era a la meva zona- ).
  Roger, a la teva pregunta en relació als permisos i memòries, t’he de dir que tots els treballs tenen els corresponents permisos del Servei d’Arqueologia i Paleontologia, i que queden emmarcats en les intervencions que es duen a terme als jaciments on hem anat.
  Uf! Em sembla que m’he passat amb tant de rotllo! Perdoneu-me però la meva intenció era respondre a tots els vostres comentaris. Potser m’he deixat alguna cosa per comentar, espero que anirem parlant-ne a mesura que es vagi emetent el programa!

  No us perdeu el capítol d’avui: Batalla de l’Ebre. Crec que serà molt emotiu! A veure què us sembla!!


  • WoooooooW
   Mooltes gràcies per la teva argumentadíssima aportació Gemma, només per això ja et mereixes totes les floretes ajajaj


   • Arqueóleg,els teus comentaris, com sempre, són sublimes. La resposta de la Gemma és molt adequada,i oportuna , i esperem a veure el programa d’avui.
    Se sap quins temes hi haurà altres dies?
    Felicitacions, Gemma .


    • Ei
     Arqueòleg, espero que mantinguis la teva ploma àcida i crítica! Ja n’anirem parlant tots plegats!
     Martí, si entres a la web del programa (tv3.cat/sotaterra)hi ha els diferents capítols (i crec que en ordre d’emisió)


 25. Tot i que tens raó en molts aspectes com el fet que una excavació no es fa en tres dies ni molt menys, pot ser un programa que apropi a la gent a veure amb uns altres ulls l’arqueologia. Sembla una bona idea, malgrat que sigui un programa televisiu.

  Records!


 26. Confesso que no he llegit tot el post, però em tranquil·litza saber que el programa és prou rigorós.

  Per cert, sembla que L’Eudald Carbonell no us convenç als arqueòlegs, no és la primera vegada que en sento a parlar malament per algun company teu de professió.


  • Un altre cop, abans de rajar mireu-vos el curriculum del personal, en especial de l’Eudald. Mentres anem així no cal ni que ens plantejem la professionalització


 27. francament, científicament no el vaig trobar gens rigorós, amb les claus que van donar en el primer capítol, no podien donar per bona la tesi, que per suposat ja la portaven feta de casa, a cas no saben que cal contrastar! A més el senyor Eduard Carbonell no em pot sortir com expert en temes medievals quan parla de Reconquesta! mare meva! Pel que fa al d’ahir no el vaig veure però en la promoció es veien dones fent de milicianes a la batalla de l’Ebre, i ja feia uns quants mesos dels fets de maig…


 28. Eudald és un geni, encara que ara té una mica la imatge de mediàtic. Ja ens agradaria a alguns tenir
  la seva capacitat. Si algú en parla malament, o no el coneix o li fà enveja.
  Dispensa, Xavier, ok? Jo el conec de fà quasi 30 anys.


  • Jo també coneixo a l’Eduard i reconec la seva gran capacitat, i m’ha ensenyat molt en evolució humana i prehistòria, però siguem realistes, ell és un crack en la seva matèria, perquè que a dia d’avui encara ens parli de reconquesta demostra força desconeixement d’aquella època…


   • Eudald, es diu Eudald…


 29. No se perqué defenses a la Gemma Caballé. Saps que és la germana d’un dels territorials d’arqueologia de la Generalitat? Saps com s’han fet les coses en aquest pais de “facinerosos”? Et faries creus.
  A mi em fa vergonya aquest programa. No es dibuixa, ni registre res, pic i pala i a buidar. El dia que aparegui una estació total farem una festa…
  salut i treball


  • Hola esbrina!
   Sí, sóc la germana d’un territorial del Servei d’Arqueologia, però em sembla que això no vol dir res, perquè he hagut de currar com tothom i et puc ben assegurar que ningú m’ha regalat res! Però em sembla que aquest no és el tema a parlar.
   A l’hora d’excavar s’ha fet el registre de tot, una altra cosa és que s’ensenyi als capítols (això depèn de la direcció del programa i els muntadors dels capítols).


   • Gemma, la fama té com a contrapartida el sorgiment de trolls que s’alimenten d’enveja i rancor.

    Ni puto cas! Tots els que et coneixem sabem de sobres com n’ets de currante!!


   • Completament d’acord amb tu, Gemma. Lo d’esbrina està fora de lloc i solament es pot interpretar des de l’enveja. Ja ho he dit abans, mentre anem així, de professionalització, res. Salut


 30. Se de primerissima mà, que al menys en el segon programa, han sigut absolutament ineptes i poc professionals en les seves investigacions, espero que demà tothom se n’assabenti de l’actuació poc professional d’aquest equip amb el tema del segon programa: un tema tan seriòs com és la guerra civil, i el respecte obligat als dos senyors de la quinta del biberó, no es mereix una investigació tan cutre i deficient referent al soldat “owen”…ho deixo aqui, hi han masses coses a dir i encara no puc dir-les clarament, però al menys, em desbravo.


  • Doncs si no les pots dir clarament… no les diguis! Calumniar és molt fàcil!


   • No ho puc dir encara, perque ha de sortir la nota de premsa, i no tinc autorització per explicar-ho fins que no aparegui en els mitjans. Aixó no impedeix que pugui fer sortir la meva indignació afora.


 31. I de calumnia res, perque precisament, sóc part afectada. A veure si ara estarà limitada la llibertad d’expresió! a sobre de, repeteixo, la poca professionalitat que han tingut en filmar determinat tema -sense demanar permís a sobre. Bon dia.


 32. No està gens malament el programa, tot i que el papaer del Fermí es una mica dubtós, potser massa sobreactuat, l’Eudald es un bon professional, però hagués estat millor portar-ne un de diferent a cada programa, no?….també així s’afegiria una mica de humilitat i menys idealització d’un home que ja ho té tot fet….


 33. […] he començat a assumir que, a menys que em contractin per la segona temporada de “Sota Terra”, mai aconseguiré arribar a la fama mitjançant  l‘Arqueologia, doncs els cinc articles […]


 34. EL SEGUNDO capitulo ha sido mortal, científicamente,

  Menudo fraude lo del brigadista americano, la contunencia que la inscripción de hace más de 60 años, pifiada, la los nombres de la cueva; Owen Y Yannick los sobrinos del dueño del terreno hecha hace poco.

  Video, 5′ resumen del capitulo, los teleespectadores, a punto de la lágrima en los ojos con la tesis docta del descubrimiento: Con subtitulo:

  ¿Cuanto costo la superprofucion arqueologica?

  (con lo fácil que era ver la Y que aparecía en la pared y no en la inscrición la and o & tan amricana )


 35. […] aquesta barreja de reality show i documental que ha abordat l’arqueologia catalana a TV3. Com ja vaig valorar les llums i ombres del format de programa arran de l’emissió del primer episo…avui tan sols analitzaré laa seva evolució, així com les diferents pol·lèmiques que l’han […]


 36. […] de “Sota Terra”, el reality show arqueològic de TV3, va llegir les meves crítiques (llegiu-les aquí i també aquí) que en vaig fer a l’anterior temporada (em consta que alguns membres si ho […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: