h1

“10.000”: El pitjor film de la (pre)Història?

Març 11, 2008

10.000, pero quines ganes de potar!Estic absolutament indignat!! Per una vegada que Hollywood es gasta cuartos en fer una superproducció sobre un tema en el que en soc especialsta, la prehistòria, va i el resultat és la aberració històrica més horrible que mai hauria pogut imaginar. Estic parlant, obviament, de “10.000” de Roland Emmerich, que ja havia dirigit altres pel·lícules tan vomitives com “El dia de mañana“.

Obviament no he arribat a veure-la (abants em tiro a la Ana Botella que gastar diners en subvencionar aquest atemptat a la cultura) però amb el trailer  ja n’he tingut prou per jutjar fins a on arriba aquesta montruosa barbaritat tan sols apte per a les masses de garrules semi-analfabetes.

Anem per pams: l’acció es situa en l’any 10.000 abants de Crist, com indica el seu títol, es a dir, en el periode històric conegut com Mesolític, una època en que la societat estaba formada per petits grups nòmades que es guanyaven la vida recol·lectant fruites i caçant d’espècies de petit i mitjà tamany (conills, llebres, cabres, senglars i cèvols), així com de la pesca i la marisqueria de mol·luscs. Vivien en cabanes i coves i encara no havien desenvolupat cap tipus d’arquitectura.

Així doncs els principals errors històrics del film son que fa deu mil anys…

1.-No hi havien mamuts ni tigres amb dents de sabre: aquestes espècies s’havien extingit 30.000 anys abants, durant el Paleolític Mitjà i, de fet, mai van conviure amb els  Homo Sàpiens sinó que ho vàren fer amb Neanderthals i Erectus.                    

2.-No hi havien piràmides: Al Mesolític la construcció més complexe a la que es deuria arribar va ser la cabana! I faltaven 7.000 anys per que els Summeris fessin el primer Ziggurat i 8.000 perqué els egipcis comencessin a fer piràmides!

3.-No hi havien cavalls domèstics: En aquesta època tan sols s’havia aconseguit domesticar el gos! No serà fins a la Primera Edat del Ferro, 9.000 anys més tard, que es començaràn a cavalcar els èquids.

4.-No hi havien exèrcits ni guerres: Encara no s’havia originat l’estat, ni les desigualtats socials, no hi havien armes, ni imperis, ni molt menys guerres!! La gent es dedicava a pescar, caçar i recol·lectar fruites silvestres!

Ja posats, com suggereix una companya meva de feina, podrien fer aparèixer en mitj del film a Juli Cesar comandant la Enterprise, per anar rescatar a Isabel la Catòlica de les mans d’Adolf Hitler. Perqué no?

De veritat senyors cineastes: contractar a un assesor històric no és tan car!!

32 comentaris

 1. Pensar en la quantitat d’historiadors a l’atur que hi ha…que trist.


 2. nose, tu no has vist un home a la dutxa amb dos homes més molt contents tots tres?

  però a ver, tu t’imagines un home muntant un gos, enfrentant-se a un conill a mort i que l’activitat més violenta que pogués tenir fos arrancar de cuajo una planta?

  per favor, una mica de consciència d’empresa!


 3. buf ja em feia mandra… ara més!


 4. El pitjor no ho sé, però sí un dels més dolents.

  Deixant de banda les anacronies històriques (mamuts, dents de sabre, piràmides….) és un film sense cap mena d’interès argumental i de final més que previsible des d’un primer moment. No hi ha ni un sol instant del film que no faci pensar que “això ja ho he vist en d’altres pel·lícules. Ni les pelis d’en Jhon Wayne eren tant previsibles com aquesta.

  Una peli pobre, sense cap mena d’interés, fregant la subnormalitat per part dels guionistes, i sense cap mena de novetat a nivell de direcció. Patètica.

  Si us plau, feu-vos un favor, no aneu a veure-la.


 5. Oxtia, pues me apunto para ir a ver la de Julio Cesar, ya imagino la segunda parte en la que Napoleón y Darth Vader apadrinan a Eduardo Manostijeras mientras cantan “Time Warp” y pescan a Moby Dick y a Nemo desde la proa del Titanic…mmmh
  Besos


 6. Ja m’havien avisat que sortien els egipcis (deu n’hi do quina cultura tan antiga! 😉 ) De totes maneres no cal espantar-se tant, a la fi a no sé quina cadena fan una sèrie de dibuixos amb la Moby Dick i el capità Ahab, on aquest en comptes de ser un ànima turmentada que persegueix la balena és un sapastre avariciós.

  I és que per que hi són la literatura i la història sinò per refer-les com ens interessi.

  Segur que si parlem amb els que l’ha feta diran que s’ha pres una llicència poètica.


 7. o que es un homenaje, que también lo dicen mucho…


 8. ki aniria a veure la pelicula si aparequés el mesolític tal com era? i totes les pelis d’acció, de terror… no trenquen la mateixa coherència? no hi apareix FICCIÓ? que passa doncs? q ens token la nostra parcela?


 9. Tinc estil conec totes les tendencies abans de que arribin al carrer i el meu carisme es plásticament perfecte. Si tothom creu en mi com tu es questió de temps que jo surti a les pantalles com a presentador del MTV.


 10. Arqueòleg el teu fuet castigador no deixa a ningú lliure, ets com el nou mesies que has vingut per salvarnos de l’ incultura.
  Et proposo una cosa: fes arrivar aquest post al director o a la productora del film aviam que diuen d’ això.
  Segur que amb el que s’ han gastat amb actors, efectes especials i demes, haurien pogut pagar algú per assesorarlos una miketa i no fer el ridicul d’ aquesta manera.
  Enhorabona pel post


 11. És possible fer tantes cagades en una sola peli? Jo no dubto de la teva perspicacia, però, vols dir que no hi haurà un motiu?


 12. Per a Roger, el problema no es que ens toquin o ens deixin de tocar la nostra parcela, ja sabem que una cosa es una peli d’entreteniment i una altra un documental del National Geogràphic. Però almenys es podrien documentar una miqueta i fer una cosa coherent. Si ho haguessin situat en una realitat paral-lela o en un mon de fantasia(rollo Conan), doncs perfecte com si volen ficar naus espacials. Però, ja basta amb el desconeixement general que hi ha de la història com per a sobre fotre cacaos mentals a la gent.

  A més, es la típica pel·licula d’heroi que aconsegueix acabar amb un imperi de dolents molt dolents i a sobre salva la noia. Pfff. Almenys s’ho podien haver currat una miqueta.
  Pel que fa a pel·licules incoherents en aquest bloc només es permeten les de David Lynch, jajajaja.


 13. Se que per l’ultim comentari acabaré a la foguera per heretgia.


 14. Bàsicament reiterar la opinió de la Eva! Si volien ficar tantes coses fantàstiques pel mig que ho haguessin ambuientat en una realitat paralela!

  Perque aquí un servidor es deixa les banyes cada dia per investigar i difondre com era la vida a la prehistòria de forma rigorosa i científica i aquests films ens tiren per terra la feina d’anys!!

  I per que veig aquells que us heu atrevit a veure-la l’argument està a l’alçada dels anacronismes!


 15. l’assassinem ara o després de veure lost highway, arqueòleg?


 16. ya ves… no la he visto, tampoco tenía ni tengo intención…

  esto me recuerda a un anuncio de movistar o una de estas que hablande los apuntes de prehistoria y salen unos cavernicolas corriendo perseguidos por dinosaurios…. ejem ejem

  estas cosas me hierven bastante la sangre, pero bueno


 17. XFAR-> Assassinem-la ja no? Ahjajaj


 18. Tengo una duda Arqueólogo y es sobre las pirámides.
  Leo por ahí que datan las primeras del 7.500 a.C., pero hace algún tiempo leí, no recuerdo donde, que habían hecho unas pruebas con el C 14 y que se habían llevado algunas sorpresas pues varias de ellas databan de muchísimos, pero muchísimos años antes.
  Del órden de entre 12.000 y 30.000 años a.C.
  ¿Qué puede haber de cierto?.


 19. Jonkpa-> Deja de leer revistas parapsicológicas anda!
  Las primeras piràmides se construyen durante la III dinasta en la transición entre el periodo Tinita y el Imperio Antiguo en el primer milenio antes de Cristo.
  Ya te puedo asegurar yo que en la Edad de piedra no pasaron de la cabañita de barro y ramitas!


 20. però perquè estàn els documentals? per explicar la història tal com és. Sinó quina diferencia hi hauria amb les pelis?
  xD
  puc arriva a compendre la teva indignació però a la majoria de gent que sigui del mesolític o del paleolític no els hi traurà el son.


 21. Com a col·lega de professió, entenc la teva indignació. I crec que tens raó: només posant-li un altre títol, deixant clar que es tracta d’una història ambientada en un món fantàstic, n’hi hauria hagut prou. No crec que sigui casual que no ho hagin fet.
  Ja saps que deia Khrushchev, el successor de Stalin, dels investigadors del nostre àmbit: “Els historiadors són gent perillosa. Són capaços de trastornar-ho tot”. Els yankis també ho saben, açò, i els va bé que Hollywood desculturitzi les masses, pel que fa a qüestions històriques.


 22. M’encanta veure com sl tres arqueòlegs que han comenta en aquest post, la Eva, el Topo i el Rassputin, m’han donat la raò inmediatament i la resta no comprén la meva indignació!

  S’ha de ser arqueòleg per saber el que és que Hollywood trepitgi la teva professió d’aquesta forma!


 23. Vosotros os habeis dado cuenta porque tocan un tema que conoceis.
  Ni te imaginas lo que te podría contar de Titanic o del Poseidón, por poner unas de barcos.

  Lo de la edad de las pirámides lo saqué de un lugar teóricamente serio.


 24. jonkepa, eso de las piramides lo defiende una ciéncia llamada MARCIANOLOGIA, dedicada a relacionar qualquier monumento antiguo con alineaciones estelares que sólo se dieron hace un minimo de 12000 años. tb acostumbra a relacionar las medidas de dichos monumentos con el perimetro del equador terrestre, entonces se pregunta si esas civiliaziones misteriosas y desaparecidas ya sabian que la tierra era redonda y tenian contactos con seres de otras galaxias. asegura q se han encontrado restos de uñas y pelo en el interior de los bloques de piedra de Giseh, ergo ahí esta el secreto, los egipcios sabian moldear la piedra!

  otros temas tratados son el santo grial, la llegada de los templarios, griegos, fenicios, romanos a América antes de colon, los secretos mágicos encriptados en las plantas de las catedrales, el priorato de Sión, el matrimonio de jesus con maria magdalena….


 25. Hola Roger, la verdad es que lo oí hace tiempo pero no recuerdo ni donde , ni a quien.
  No suelo ser seguidor de grupos extraños como ese que citas.
  Gracias por la información.


 26. Aquest gènere de pel·lícula els hi dic “What if…”, com el nom que rep també un tipus de còmic USA. ës una pel·lícula que no pretén demostrar la seva incultura històrica sinó plantejar un mon hipotètic en el que es mostra que passaria si (aquí lo de “What If…”) tinguessis alhora homosapiens guerrers, animals prehistòrics que no van conèixer l’home i li afegim construccions que interessants que a més sempre queden bé a la pantalla. Doncs que tenim? Un film que agradarà a nens i pares, hi haurà qui no li agradarà porque no hi ha cap rigor històric però ja ho diu el mateix trailer “Lies a Legend”.

  En altres pel·lícules com “300” tampoc es té en compte el rigor històric 100% però clar, com que és un còmic de un cèlebre autor (m’encanta l’autor) ho podem passar per alt. I perquè no vam criticar a “Jurassic Park” perquè tracta de dinosaure a el ptorodàctil…

  A 10.000 BC se l’hauria de tractar com la TVSerie “Lost World”, “StarGate SG1”, o similars, un film més de un mon imaginari.


 27. […] això de l’arqueologia? … veiem… doncs, a la seva entrada sobre la pel·lícula 10.000B.C., en podeu trobar una […]


 28. Senyors, això es una pel·lícula per entretenir-se, quin fonament científic tenia la nau de l’enterprise (ja que vostè la nombra), o quin rigor històric de la novel·la gràfica de 300, o quina pel·lícula és la que no conté cap error?
  El cinema, i més el d’aquestes característiques està fet per entretenir, i si vostè m’ha d’assignar el qualificatiu de neo-garrulo per disfrutar amb films d’aquest caràcter, doncs bé, ho sóc. A mi m’agrada veure una pel·lícula i no pensar si el que veig es cert o no, sinó simplement deixar-me caure per el camí de la trama.

  Salut!

  Eric


 29. Eric: “Neo-garrulo”, no ;-). Ningú ho ha dit això i estic segura que no hi ha ningú tan esnob per aquí com per pensar-ho. El que passa és que si bé Star Trek sempre s’ha presentat com a serie (o llarg metratge) dins del gènere de ciència ficció, a 10.000BC la presenten a molts llocs com a (copy & paste) “película enmarcada en un contexto prehistórico” i és clar, els experts s’indignen perquè no especifiquen dient “fantàstic” o “fictici”.

  Suposo que efectivament és un succedani de 300 que pretén recollir les molles que els espartans van deixar a taquilla. Ni tan sols he vist el tràiler però amb la imatge que hi ha al post, en tinc prou.El bitxo em resulta massa familiar (no se si de 300 o de les Cròniques de Narnia o una d’aquestes)i la llança super fashion i tan ben dissenyada que du el prota, que per cert, sembla que l’hi han pres la foto al mateix lloc a on els perses queien daltabaix al cartell de 300… 😀


 30. […] ens hem recuperat del ensurt de veure com mamuts i piràmides convivien en el mesolític de “10.000“, ara resulta que el nostre més temut arxienemic contraataca de nou: després de quasi dues […]


 31. […] constructors, la despreocupada administració, el món de la obra, el sistema educatiu o els horribles films de Hollywood i les seves monstruoses i prescindibles seqüeles, però no, avui toca entonar un mea culpa i […]


 32. […] uns antecedents com Indiana Jones, 10.000, la falsa troballa de l’Arca de Noè, o algunes noticies psicodèliques aparegudes sobre […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: