h1

MELENCHON vs LE PEN: La mare de totes les batalles!

Juny 6, 2012

Aquest proper diumenge es celebra la primera volta de els eleccions legislatives a França, però sens dubte tots els focus estan centrats en la petita regió de Hénin-Benaoumont, una comarca que agrupa 14 petits municipis que sumen 125.000 habitants, en un racó al nord del país. La raó? L’únic diputat que s’hi escull se’l disputaran en persona els màxims líders de Front Nacional (ultradreta feixista) i del Front d’Esquerres (coalició entre ecosocialistes i comunistes), es a dir, Marine Le Pen i el meu admirat Jean Luc Melenchon.

Aquesta comarca es tracta d’una antiga regió minera que havia estat molt comunista, que als anys 80’s es va tornar industrial i socialdemòcrata, fins que a partir de 2008 la crisi va provocar que les fàbriques tanquessin per deslocalitzar la seva producció al 3r món , augmentant així l’atur en picat. L’antic alcalde socialista de la ciutat, Gérard Dalongeville, ha estat empresonat per corrupció. Així doncs ha esdevingut una regió marginal i abandonada per les forces polítiques tradicionals, on el proletariat desesperat s’ha llençat en mans del populisme incendiari del FN que va arrasar als comicis cantonals amb el 51% de vot arribant al 80% al poble de Beaumont.

Marinne Le Pen va escollir aquesta província com a cavall de Troia per posar el seu peu al Parlament, pensant que seria molt senzill. Fins ara tots els partits progressistes francesos havien cregut que el millor que podien fer davant el feixisme era no parlar d’ell, amagar el cap com una estruç, pensant que plantar-los cara era fer-lis propaganda, una idea suïcida, estúpida i dement que s’ha demostrat objectivament errònia. Doncs bé, finalment Melenchon ha obert els ulls i plantarà batalla a la gola del llop.

Els nazis francesos, desconcertats per aquest cop d’efecte, han emprat tot el joc brut que han pogut: falsificant propaganda de l’esquerra on s’utilitzen falses declaracions de Melenchon a favor dels algerians i berbers o titllant aquest de “marquita atolondrada“. Repugnants i vomitives estratègies que, de ben segur deuen haver copiat a PxC, doncs son la seva marca de la casa.

Es tracta doncs, de LA batalla de les idees, un ring en el qual es batran en duel les dues úniques sortides possibles de la crisi en estat pur: o acabem amb les retallades amb la redistribució de la riquesa o limitant dels drets humans a les persones segons el seu lloc d’origen, es a dir, unint els pobres contra els rics, o o unint els nacionals contra els estrangers. Un debat que, a mida que la crisi enfonsi més i més a socialistes i populars, s’estendrà per tot  Europa com la pólvora i, de fet, a Grècia tenen un escenari força semblant amb l’auge de Syriza (esquerra radical) i Alba Daurada (ultradreta nazi) i que, en el fons, és el mateix que hi havia a Europa als anys 30: o Lenin o Hitler.

L’única enquesta publicada fins a la data indica que a la primera volta Le Pen obtindria una pírrica victòria del 34% contra un 29% de Melenchon, un 18% pels socialistes i un 16% per la dreta moderada; mentre que a la segona volta, la que val, el Front d’Esquerres derrotaria  al feixisme amb un avantatge de més de 10 punts, impedint així que la ultradreta tingui una veu mediàtica dins les institucions.

Per si fos poc morbós el combat, la diva i Reina del Pop, Madonna, s’ha ficat pel mig de la batalla. A la seva gira actual es projecta una imatge de la cara de Marine amb una svastika nazi al front, durant la cançó “Nobody Knows Me“, fet que ha desfermat la ira del Front Nacional, rabiós per que algú hagi desemmascarat la seva veritable ideologia mal camuflada rere tints rossos i amables somriures, amenaçant en denunciar els concerts de París. Podeu veure la imatge projectada concert aquí:

22 comentaris

  1. Sociològicament la gent d’esquerres, que no té una formació intel·lectual (no vull faltar al respecte!) o no llegeix premsa habitualment, acaba votant a formacions reaccionaries (ara pel que llegeixo els hi agrada aixo de “identitaris”) on es defensa l’ordre social i l’autoritarisme moral: ja sigui expulsant immigrants, endurint el codi civil… és un discurs simplista però altament triomfador, no fa falta esdevenir un mestre de la politologia per entendre que fotent una patada al cul als de “fora”, els “meus” tornaran a ser els “amos” del carrer. Es enginyeria social, tu fora… jo no! Amb aquesta trampa cauen molts: jubilats, joves en l’atur, classes populars abatudes per la crisi, despistats, i com no els reaccionaris i neo-nazis que restaven a l’ombra.

    Des de l’esquerra, parlo de casa nostre, s’ha afrontat malament les coses i el fenomen català del PxC i altres formacions de tall neofeixista: doncs implica un dilema important, marginar-los o denunciar-los? Personalment crec que ja sigui a França, nord d’Itàlia, Grècia… la premsa juga un paper important, jo apostaria per cordons sanitaris, doncs per escons i vots, no poden aplicar cap llei que es proposin (excepte Vic, que allo és un laboratori de CiU) i optar clarament pel desgast polític. Denunciant les seves tècniques mafioses i la seva compra-venda de vots, deixant de banda si abans eren nazis, de Falange o de la banda del Paco (perquè s’ha comprovat que el seu passat polític els importa poc a la ciutadania). Denuncies clares i transversals, deixant de banda (sense caure en la marginació) si tenen un bar nazi a Cornellà o reparteixen propaganda a Mataró contra els gitanos. Que actuï la fiscalia directament, els polítics si aneu junts als jutjats us van cas.

    Et posaré un exemple, potser la Catalunya “rural” el fenomen del PxC no té tanta similitud amb l’àrea urbana de BCN, només fes una ullada a la ciutat de Vic (llegeix premsa de la ciutat: El9Nou i el putrefacte naciodigital), la CUP i el PxC es retroalimenten constantment amb actituds infantils que no van més enllà de denunciar-se i fer ‘manis amb els colegues’ de torn, sense actuar transversalment i amb el suport de totes les entitats i partits de la ciutat i la comarca. L’ultima mani de la CUP, va portar polèmica malgrat ser una manifestació anti-racista, pel seu egoisme i el seu sectarisme, resulta que ells són l’unica via per combatre el racisme? Pam, error al ‘canto’!

    El sistema de partits de Vic s’ha enrocat amb els immigrants. La persona immigrada, segueix sent la base dels cops i envestides polítiques. Són ells els observadors d’aquest sainet que ha acabat per convertir-los en els actors d’una gran obra política, on els “anti” i els “pro” s’han muntant una paradeta a costa seva que els ha permès entrar a formar part de l’administració, amb tot el que comporta. A principis d’aquest any una regidora de la CUP del consistori vigatà va dimitir perquè creia que la seva formació retro-alimentava els discursos contra la cohesió social i afegia benzina a la flama de la xenofòbia. No deixa d’esser simptomàtic que aquesta regidora “plegui” perquè no creu en la feina que fa, o senzillament perquè la forma d’actuar de llur partit no sigui la mes idònia per combatre les posicions marcadament racistes. Una acció simbiòtica en tot cas, perquè barreja dosis d’humilitat i al mateix temps, de fracàs i abatiment polític.

    Convenen dosis de calma, i de treball comunitari, tolerància zero i també maduresa alhora d’actuar políticament.

    Per cert, no se si has llegit l’article de l’Adam Majó, crec que parla amb arguments convincents però s’equivoca en el fons: http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/223515

    Salut!
    (perdona per la parrafada!!!)


    • Gràcies per l’encertat comentari!! A les jornades d’Unitat contra el Feixisme d’aquest finde hem tractat molts dels temes que tu exposes.

      En quant a l’artice de l’Adam trobo que destaca els punts febles d’ICv prou encertadament, però s’oblida de veure els nombrosos de CUP, que també en té uns quants, tot i que no els conec amb profunditat el que a mi m’ha arribat és: sectarisme i vampirització total en els moviments socials i culturals (aquest es el principal), populisme en la oposició, manca absoluta d’experiència en la gestió pública i una acció política massa “teenager”, així com una visió des catellanoparlants amb certs tints etnicistes.

      Però bé, no son coses que impossibilitin una entesa futura, en absolut. De fet, m’encantaria!


      • Comparteixo l’ideologia de la CUP en molts aspectes, però té actituds sectàries que fan moltíssima pudor i deixen molt a desitjar. Et puc dir sense més remordiments, que jo els vaig votar a les darreres municipals (com molts d’altres manresans/es de 20 a 30 anys) que sense fidelitzar molt amb el seu nivell de vida i relacions socials, si “comprem” el seu programa polític perquè ens mostra la fissura entre la realitat que patim i el sistema actual. Un apunt polític a remarcar és que al Bages l’ascens de la CUP, va en detriment de ICV, potser s’enten aquest discurs que dius de vampirització a tot allò que fa pudor a espanyol (i més si prové del sud peninsular) on la CUP sap molt be quina carta jugar. El seu “populisme” a l’oposició potser és fruit de la tendència actual, i de les polítiques que ens estan aplicant. En tot cas jo considero que estan fent bona feina, alhora de presentar mocions i de treballar. Potser amb el temps esdevindran menys combatius, jo humilment espero que no, peró de moment no s’amaguen i van de cara als plens municipals.

        El cas de Vic és un clar exemple de com el desgast polític sense gestió “real” t’acaba conduint allò al que pretens combatre: el racisme i les actituds que van en contra la cohesió social. Crec que la CUP de Vic s’equivoca i cada error seu, es aprofitat no només per PxC, sinó pels seus rivals dintre del camp, com ERC, SI i fins i tot CiU (que ja saps que s’apunta a la carta del immigrant dolent seguint el model del “Baron Blanco” Albiol a Badalona). Suposo que el clima que es respira a Vic és més tens i es necessiten mesures més dures, no ho sé, peró el que si sé es que el sectarisme polític es rebaixar-se al nivell dels reaccionaris i filofeixistes.

        Per sort a Manresa, la CUP actua més pluralment (com es va veure en el cas de l’atemptat nazi a la sala Stroika) amb el fenomen PxC i tot el que és la política neoliberal de retallades imposades des dels governs de torn de Barcelona i Madrid. Potser tenen certs punts de “militància dura” (encara que et venguin el discurs de que ells no tenen estructura ni alliberats) però en política cal mirar des de dintre cap a fora.


        • Que curiós! La veritat és que la CUP és un fenomen polític que desconec bastant i m’abstindré d’opinar amb més profunditat. A Hospitalet no superen el 0,5% de vot ni els 18 anys de mitjana d’edat en la militància, però no tenen problemes amb col·laborar amb qui calgui. De fet, ells no ho saben, però en una reunió d’Unitat contra el Feixisme al seu Casal Indepe va vindre una persona de Ciutadans sens problema. Clar que es va oblidar de presentar-se jiji…


  2. Esperem que els socialistes ens tornin a sorprendre com van fer unes setmanes enrera!!


  3. ME-LEN-CHON! ME-LEN-CHON! ME-LEN-CHON!

    Si nosaltres, tot i que no votem, no animem els nostres favorits, qui ho farà?


  4. Crec fermament que cal una lluita unitària per derrotar el feixisme, però no principalment en termes d’una sola candidatura d’esquerres, sinó de la mobilització social.

    Dit això, crec que no fomenta la unitat el fet de fer acusacions poc fundades a la gent de les CUP. No en formo part, però les CUP inclouen molta gent molt vàlida (i també individus que no em cauen bé, però això es pot dir de gairebé tots els grups de l’esquerra). I respecte a Vic, segur que es van equivocar en les formes quan van proposar la mani contra els feixistes, però han fet tot el possible per rectificar després. I al menys han fet alguna cosa. Ho trobo una posició més correcta que la dels sectors de l’esquerra i dels moviments socials que prefereixen ignorar PxC, esperant que desaparegui per si sola.

    Per això trobo totalment fora de lloc el primer comentari quan diu “la CUP i el PxC es retroalimenten constantment amb actituds infantils que no van més enllà de denunciar-se i fer ‘manis amb els colegues’ de torn”. Hi va haver 130 entitats adherides a la mani contra el racisme de Vic, incloent-hi diverses associacions veïnals i la UGT. No són “els colegues de torn” de la CUP, sinó organitzacions serioses que, sembla, han decidit que val més combatre el racisme que no pas cercar excuses per no fer-ho.

    Jo espero i realment crec que els diversos sectors de l’esquerra vigatana puguin superar els malentesos i crear la unitat davant l’amenaça feixista. El to del debat que ha sorgit aquí (que poc té a veure amb l’article original, tot s’ha de dir) no ajuda.

    Per un altre punt de vista sobre els temes del debat, mireu les meves respostes a l’entrevista al 9Nou aquest dilluns passat:
    http://davidkarvala.blogspot.com.es/2012/06/entrevista-si-shagues-aturat-hitler.html


    • Gràcies pel comentari com sempre encertat David! Pel meu compte celebro que, tot i que encara no hagin arribat els moviments socials antifeixistes a França, almenys un partit trenqui el tabú i la omertà de plantar cara a l’extrema dreta a França, a bones hores! El fenomen de la CUP, com ja he dit, se m’escapa i m’abstinc d’opinar amb més profunditat.

      PD: comentari genèric per tots els que comenteu en aquest blog-> La ultradreta llegeix amb molt detall tot el que aquí es publica així que us convido a ser extremadament curosos!


  5. Per cert, parlant de feixisme, no deixeu de veure aquest vídeo dels nazis d’Alba Daurada atonyinant en directe en un debat als representants dels partits d’esquerra Syriza i KKE


    • Aquest video és un exemple de com és la seva democràcia: et crido, et crido, et segueixo cridant i si no aconsegueixo res potser a base de cops si.
      Però tot i això segurament a les pròximes eleccions tornaran a tenir representació al parlament grec.
      Pel que fa a França, ja veurem que passa, però el que expliques em recorda una mica a l’Astèrix…


  6. Veig molt nivell de comentaris en aquest post. Jo seré breu, com sempre… que ja m’enrotllo prou al meu bloc. Aviam si Melenchon guanya. Una abraçada.


  7. Trbo l’estratègia de Mélenchon molt encertada i agosarada, però per això mateix prou arriscada. Està bé que forci Le Pen a pujar al ring de les idees, com ho has anomenat, així tindrà repercussió i es pot notar què hi ha al darrera en realitat del partit. Sens dubte políticament és molt intens, estic segur que poques vegades (no conec la història electoral francesa) dos líders s’han disputat un escó, i menys en uns moments tan crucials com aquests.
    Però voldria observar una cosa, sense ser un expert en politologia: si la gent de la regió era tradicionalment d’esquerres i cau davant del populisme xenòfob, com s’ha comentat al primer comentari, i això és una cosa que sempre passa, doncs vol dir: 1) que no són d’esquerres del tot, per convicció, perquè (potser perquè veritablement no llegeixen sempre el diari) no tenen els ideals ferms; i 2) que Mélenchon haurà de fer ús també del populisme per, en aquest clima i per competir amb Le Pen, atreure els votants.

    No trobo estrany que guanyés en segon volta d’aquí una setmana, perquè veritablement la dreta neofeixista està prou estigmatitzada i al poble no li costarà gens fer vot útil. Ara bé, el millor seria, més espectacular i més rellevant políticament, que guanyés en primera volta: seria una autèntica victòria política i, sens dubte, l’efecte que tindria en general sobre França en favor de l’esquerra seria prou potent.


  8. Espere impacient la teua reflexió sobre el RESCAT


  9. Com ha dit en Mélenchon, aquesta batalla per derrotar el feixisme s’ha de convertir en unexemple a nivell nacional i fins i tot internacional. Es tracta de parar els peus a la ultra dreta.

    Mélenchon ha fet un pas endavant a l’anunciar que serà candidat per Hénin-Beaumont, obligant d’aquesta manera a Marine Le Pen ha no poder defugir el debat polític i d’idees. Ha decidit jugar a l’atac a camp contrari, i espero que l’estratègia hagi estat l’encertada. Ara només ens resta esperar els resultats de les eleccions.


  10. Males notícies des de França! Finalment serà el candidat del Partit Socialista qui passi a la 2a volta contra Le Pen! En fi, esperem que la derroti…


  11. L’única enquesta publicada fins a la data indica que a la primera volta Le Pen obtindria una pírrica victòria del 34% contra un 29% de Melenchon, un 18% pels socialistes i un 16% per la dreta moderada; mentre que a la segona volta, la que val, el Front d’Esquerres derrotaria al feixisme amb un avantatge de més de 10 punts, impedint així que la ultradreta tingui una veu mediàtica dins les institucions.


  12. Los partidos xenofobos europeos dan asco, pero mientras aqui tengamos diputado como alberto garzon y su famoso “los inmigrantes presionan los salarios a la baja” (dicho en un charla hace meses) o lo que dijo en su libro “hay alternativas” (libro que te puedes descargar gratuitamente para que verifiques que lo que digo es cierto), donde dice que los inmigrantes han servido para bajar los salarios.. pues mal vamos… aqui mientras tengamos diputados de esa ralea, deberiamos preocuparnos mas por lo que pasa en nuestra casa… que ya tenemos bastante de tener un xenofobo en el congreso…


    • Mmm que raro… des de luego que ICV mantiene posiciones muy alejadas a esta lógica y diria que IU también, independientemente de la opinión de un diputado. Me baje el libro hace tiempo, ya buscaré esa cita, no vaya a ser que la hayas dexcontextualizado a propósito…


      • pagina 84(de la version que tengo yo): “En nuestro país hemos podido comprobar en los últimos

        años que la presencia de gran número de inmigrantes ha sido

        utilizada para contratar a más bajo salario”

        Vamos lo que dice diariamente anglada…u otros partidos xenofobos de que la inmigracion baja el salario


        • En part és cert, Jerik, però no ho malinterpretis com si fos es qualifiqués o es valorés la immigració en lloc del que realment és: un judici del funcionament de l’estructura econòmica. L’immigrant, ni la seva religió, ni el seu color de pell ni res per l’estil, no té la culpa que vagin els salaris. Pel funcionament de l’estructura econòmica (això qualsevol historiador, economista o sociòleg t’ho pot dir), a més gent disponible en el mercat laboral, més baixos seran els salaris. És la llei de l’oferta i la demanda. Però, atenció, això no és quelcom d’objectiu universal ni infranquejable: això és així pel comportament d’aquells que tenen el poder per contractar. La mateixa cita que tu has posat ho diu: “…ha sido utilizada…”. Si el treballador no vol acceptar un salari baix, l’empresari sempre pot accedir a un altre treballador per l’existència del que s’anomena un “exèrcit de mà d’obra de reserva”.
          La realitat sociològica és la mateixa: la presència d’immigració, en termes no valoratius, fa baixar els salaris per la’cció dels qui fixen els salaris. Però la interpretació d’aquesta realitat no és en absolut la mateixa. Angalda desqualifica la immigració per motius prejudicials i totalment aliens a un cneixement analític de l’estructura social. Això no és, en absolut, el que diu Alberto Garzón i que la cita que tu mateix has posat demostra. No s’han de barrejar les dues coses.


          • Desde mi punto de vista, ha “intentado” camuflar su xenofobia, para evitar que le tildaran de xenofobo, vivimos en la epoca de “lo politicamente correcto” por eso sabe que es mejor camuflar las cosas, cuando ciertos partidos de extrema derecha quieren darse un aire “mas democratico” tambien dicen que no estan contra la inmigracion, “sino que la inmigracion pueda bajar al salario de los trabajadores españoles ” un bonito eufismo, aqui se puedo aplicar lo mismo…de hecho los partidos extrema derecha mas camuflados o que quieren darse un aire mas democratico, tambien dicen cosas parecidas a esta…aun asi estos se supone que son “economistas” digo se supone por que si hubiera visto los datos desde la 1994 hasta 2007 (cuando la inmigracion fue positiva) veria que los salarios reales han subido un 2% (segun datos de niño becerra) como veras la inmigracion ha sido positiva no solo porque nos da mas bienes servicios y oferta de estos, sino porque mueve la economia, y esto son datos objetivo.. muy alejado de que “la inmigracion ha sido utilizada para bajar salarios” de hecho ahora que la corriente migratoria es negativa (emigran mas inmigran) los salarios reales tienden a la baja, Aparte tu dices de la reserva de mano de obra, siento corregirte, pero lo cierto es que los inmigratnes viene a trabajar pero como sus propios jefes actualmente el 60% de lo snuevos negocios son de inmigrantes, osea que no quitan curro al trabajar de cuenta ajena, sino que crean riqueza con nuevos servicios (el gusto que dar poder comprar un producto a las 24 noche y antes de la inmigracion nose podeia hacer), cosa que “deciden omitir” alberto garzon…como entenderas y respetando mucho tu opinion para mi es el tipico camuflaje del “xenofobo” que usa un lenguaje politicamente correcto, que se puede ver en cierto partidos de extrma derecha que aparenta ser mas “racionales”.



Deixa un comentari