h1

Les estratègies davant el Feixisme

Octubre 9, 2011

Com ja estic una mica cansat de que en molts actes o assemblees del moviment social Unitat contra el feixisme i el racismedel que formo part molt activament, sempre aparegui algú expressant seriosos dubtes sobre la nostra  forma d’actuar i plantejant si no seria millor ignorar i silenciar a les formacions ultradretanes, he decidit fer un article detallant els motius i raonaments que hi han al darrere de la línia seguida per UCFR, segons el meu punt de vista particular i subjectiu.

A Europa ja fa anys, i en alguns llocs fins i tot dècades, que tenen formacions de caràcter, xenòfob, populista i neonazi amb representació política a les institucions. Arreu del continent líders embogits com Jorg Haider, Jean Marie Le Pen, Geert Wilders o Pim Fortuny han aconseguit importants quotes de vot i poder, generant odi i confrontació al seu pas.I quines han estat les estratègies que han seguit l’esquerra antifeixista davant aquest fenomen? Bàsicament ho podem resumir en dues vies:

LA VIA FRANCESA

A França el Front Nacional, una coalició de formacions d’extrema dreta, ha anat creixent poc a poc des del 0,5% del  1973 fins a que el 2002 Jean Marie Lepen, negacionista de l’Holocaust Nazi, passava a la segona volta de les eleccions presidencials de 2002 i, la seva filla Marine Le Pen ja apareix en algunes enquestes com la candidata favorita a les Presidencials de 2012   sent especialment preocupant el 21% de vot que té a la Catalunya Nord.

Sense cap lloc a dubte el seu major èxit ha estat normalitzar el feixisme com una ideologia més, amb presència habitual  al carrer i als mitjans de comunicació.

La dreta democràtica de Sarkozy ha optat per fer com Duran Lleida i Xavier Garcia Albiol aquí: copiar el seu discurs en una versió un xic més light per tal de robar-los els votants. Doncs bé, després que el Govern francès iniciés un demagògic procés d’expulsió dels gitanos romanesos de França, el FN va sortir encara més reforçat a les enquestes, doncs el seu discurs s’havia vist legitimat, normalitzat i emparat pel poder executiu, però els votants populistes sempre preferixen l’original a la còpia.

Per altre banda els partits d’esquerres (socialistes, ecologistes, comunistes i troskistes) sempre han optat per no enfrontar-se directament al FN, per “no fer-los propaganda“, creient que si no parlaven d’ells desapareixerien per art de màgia. I, amagant el cap sota terra com una covarda estruç, han vist com el FN es convertia en el partit de la classe treballadora, arrasant en barris obrers i marginals, antics feus comunistes als anys 70’s.

Un exemple català d’aquesta postura seria Vic, on PxC ha escalat de 1 a 5 regidors mentre la resta de partits miraven cap a una altre banda o, fins i tot, CIU-PSC-ERC adoptaven part del seu programa per expulsar immigrants.

LA VIA ANGLESA

Anglaterra a les passades eleccions locals de 2010, sorprenentment el British National Party va passar del 5,1% de vot al 1,9% perdent TOTS i cada un dels 25 regidors que havia aconseguit a la província de Londres, tot i comptar amb un àmpli moviment social feixista de hooligans que els dona suport (English Defense League, amb més de 100.000 membres) En el mateix moment que la ultradreta puja a Europa, aquí desapareix del mapa! On és el secret?

Doncs molt senzill: UNITE AGAINST FASCISM, un moviment social unitari, que reuneix a milers d’activistes d’ideologies molt plurals i que ha impedit que la ultradreta pugui esdevindre una ideologia més, mobilitzant pacíficament a milers de persones davant de cada un dels seus mítings, anant porta per porta als pobles petits explicant que BNP i EDL son feixistes i violents, fent xerrades i tallers, o empaperant els carrers amb fotografies dels seus membres fent salutacions nazis. Els membres de UAF tenen ideologies molt plurals i de ben segur en qualsevol altre tema econòmic o social es barallen constantment, però davant el feixisme laboristes, ecologistes i liberals treballen colze amb colze i han aconseguit que 4 de cada 5 votants del BNP deixi de ser-ho i BNP esdevingui extraparlamentari en una sola legislatura.

Un exemple català d’aquesta postura són Vilanova o Reus on, gràcies a la gran campanya de mobilitzacions a les passades municipals d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme, PxC va perdre el 50% del seu vot respecte a les autonòmiques, quedant-se sense representació política.

No tota la propaganda és bona i que parlin de tu no sempre és fantàstic, oi Anglada?

14 comentaris

 1. Mireu el final del vídeo on entrevisten a l’Anglada…es ben retrata a si mateix!!


 2. Interessants referències i punts de vista. I un cop queda clar, segons el que aportes que cal plantar cara a la ultradreta, com ho faries? És a dir, imagina una tertúlia oberta on has de defensar la teva posició respecte la d’un deixeble de José Anglada. Jo particularment, en una situació com aquesta sóc bastant francès, em mantinc al marge, perquè sé que si que ho dic tot fins a les darreres conseqüències, m’encendré de valent.


 3. No sé que em passa que últimament estic d’acord amb tots els teus posts, i aquest no és una excepció.

  És més, trobo que la feina que fas denunciant aquestes postures és molt important, segueix retratant aquests moviment i fent posts i enviant notícies al meneame, amb això es pot molestar molt més del que pensem.


 4. Interessant resultat el britànic, la meva ignorància en temes polítics es força descomunal però faig el que puc aprenent de mica en mica. Es pot dir que amb aquests posts ja fas una gran tasca divulgativa.
  Si entenc bé la web a Barcelona només n’hi ha un grup dels vostres a Ciutat Vella? Poder hauries de fer un post divulgatiu de les accions de la Unitat contra el feixisme, trobades, funcionament .. qui sap! Poder guanyeu adhesions!


  • Veurás que a la dreta de la web hi ha un Google Calendar amb la creació dels nous grups a Barcelona. Avui es constitueix a Sants!


 5. Malgrat la mala experiència francesa i trobo elements a favor de la seva postura. Però a la vista de la via anglesa, he de dir que els resultats són expectaculars.

  Vist el vist, m’inclinaria per provar la denúncia directa.


 6. “Los fascistas del futuro se llamarán a sí mismos antifascistas.”

  Winston Churchill


 7. La via anglesa, a casa nostra, és totalment impossible: nosaltres no tenim uns lliberals i/o conservadors com els anglessos. Puc imaginar-me que algun convergent (no tots) pugui participar en un moviment social d’aquesta mena, però un pepero? Ni de conya! Suposo que aquesta és la diferència entre portar 200 anys de democràcia o només 30.


  • Tens raó Ferran, a Unitat Contra el feixisme no hi ha manera de q participi algú del PSC, CIU o no diguem ja PP!


  • Tens raó que, a la vista del que empíricament diu l’entrada, sembla que la via anglesa funciona. També comparteixo el que ha dit l’Arqueòleg que no hem de passar del tema, per tant cal combatre-ho bé. Per a mi, però, l’ideal no és contraatacar el feixisme (que també), sinó refermar els valors democràtics i ressaltar la seva significació (en la línia del que he comentat anteriorment: recuperar l’autèntic significat d’aquest concepte i altres), la qual cosa porta implícita que el feixisme és rebutjat.


 8. […] de Troia per posar el seu peu al Parlament, pensant que seria molt senzilll. Fins ara tots els partits progressistes havien cregut que el millor que podien fer davant el feixisme era no parlar d&… amagar el cap com una estruç, pensant que plantar-los cara era fer-lis propaganda, una idea […]


 9. […] el Feixisme i el Racisme, que es dediquen a fer aquesta tasca i que en el cas d’Anglaterra ja ha demostrat la seva eficàcia. Molt sovint, a més, els nazis actuen sense raonaments, només moguts per instints i foteses que […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: