h1

Les claus de l’èxit de “Golden Dawn”, el nazisme grec sense complexos.

Mai 7, 2012

Les eleccions legislatives gregues d’ahir, tot i l’èxit de l’esquerra alternativa Syriza, ens van deixar l’amarg regust de l’entrada del partit neonazi “Golden Dawn“, que obtenia el 7% de vot i 21 diputats, quan en anteriors comicis era un irrisori grupuscle marginal amb menys del 1%. Analitzem les claus del seu èxit

“El vell món es mor. El nou triga a aparèixer. I en aquest clarobscur sorgeixen els monstres”. GRAMSCI

Aquest partit va un pas més enllà del que representa el Front Nacional a França o PxC a Catalunya, doncs en aquest cas no es molesten en disfressar-se de demòcrates sota la fal·lacia eufemística d'”identitaris“. En el cas del partit grec llueix obertament un emblema que recorda a l’svastica, tenen forces paramilitars uniformades que apallissen i apunyalen immigrants, realitzen la salutació romana, tenen creences neo-paganes i veneren l’ocultisme nazi (que alternen amb l’ortodòxia cristiana grega), editen llibres anti-semites, defensen la superioritat de la “raça hel·lènica“, han profanat monuments a Holocaust i mostrat suport al KKK o als afrikaners sudafricans.

Aquest grillats proposen augmentar el pressupost de Defensa (elevadíssim i principal causa del dèficit grec) per tal d’envair la República Iugoslava de Macedònia, ja que consideren que forma part del seu espai vital, mentre reivindiquen obertament la dictadura feixista de Ioannis Metaxás, durant la qual 30.000 persones varen ser torturades o exiliades. També cal destacar que el seu líder és un ex-militar expulsat de els forces armades acusat de terrorisme.

Quines son les claus de l’èxit d’aquest grup feixista?

1.- El context econòmic: Atur del 20%, retallades brutals a l’estat del benestar, plans de rescat draconians imposats per la Troika, rebaixes del sou al·lucinants, un dèficit públic disparadíssim amb uns interessos tan elevats que resulta difícil d’imaginar que algun dia s’arribin a pagar. Fa uns dies m’explicaven el cas d’un catedràtic que vivia en un caixer, ja que amb el seu sou de 400 euros no podia fer front al lloguer.

2.- El fracas de Laos: El partit feixista Laos (un xic més camuflat i moderat), va entrar al Govern de concentració amb el PASOK i Nova Democràcia acceptant el pla de rescat imposat per Europa, fet que els ha comportat un enfonsament total del seu electorat fins al 2,9%, esdevenint extraparlamentaris.

3.- La legitimació del seu discurs xenòfob per part dels dos partits grans: PASOK i ND han competit durant tota la campanya a veure qui prometia més ma dura envers l’arribada d’immigrants, fet que ha normalitzat el discurs nazi, situant-lo en la centralitat política i assenyalant els nouvinguts com a culpables de la crisi dins l’imaginari col·lectiu. Res que no hagi passat abans a Vic o a França.

4.- El fracàs d’un antifeixisme unitari i massiu: el caïnitisme suïcida de l’esquerra grega es per abufetejar-los fins a dir prou. Si bé “Unitat contra el Feixisme” existeix a Grècia, i fins i tot han fet accions mediàtiques impressionants com llençar iogurt en directe a un presentador que havia donat cobertura a Golden Dawn,   es tracta d’un moviment molt petit, en mans d’anticapitalistes radicals que es neguen a teixir un moviment ampli i plural, deixant enrere el  seu sectarisme i l’absurd fraccionalisme irracional que impedeix a l’esquerra arribar al poder, tot i tenir molts més vots que la dreta o la social-democràcia. Cal destacar que la passada setmana a Anglaterra, el BNP va perdre tots els regidors que es votaven, gràcies a la brillant campanya massiva de “Unite Against Fascism“.

5.- La seva presència normalitzada als mitjans: A part d’editar un diari setmanal amb una tirada de 5.000 números, que es ven als quioscos normals, el seu líder presenta un programa propi cada dilluns en un canal de televisió privat ( Tile-Asty, propietat d’un milionari anti-semita). També cal destacar que tenen una xarxa de llibreries, una editorial pròpia i que realitzen festivals de black-metal amb assiduïtat.

6.- La preocupació de la burgesia per l’auge de l’esquerra: I vostè es preguntarà: qui paga tot això? Doncs bé, resulta evident que darrere aquest partit es mou molt diner i que aquest no prové de les quotes de quatre skins poligoneros semi-analfabets, sinó d’un capital financer que observa amb preocupació com l’esquerra radical de Syriza ja és la segona força parlamentària (hauria estat la 1a de lluny si s’hagués presentat unida amb la resta de grups rojos i verds) , cada cop hi han més revoltes al carrer i cada dia més radicals, amb la qual cosa una part de la dreta liberal tem per les seves propietats, comença ja a pensar que la democràcia pot ser un perill i que cal aturar les revoltes amb violència al marge de la llei.

30 comentaris

 1. […] Les claus de l’exit de “Golden Dawn”, el nazisme grec sense complexos. […]


 2. Bé, també m’he oblidat de comentar que la seva campanya s’ha basat en el populsime més repugnant: anar repartint menjar gràtis als barris pobres, com fa Keiku Fujimori al Perú, filla d’un corrupte autócrata d’ultradreta.


 3. La veritat és que és espectacular que aquesta gent hagi rebut tant de suport. M’agrada l’anàlisi que fas perquè hem permet entendre una mica les coses. Podríem dir que aquests neo-nazis han millorat resultats tant com els de PxC de forma proporcional a l’estat financer i econòmic de cada país. No hi ha res com tenir un discurs populista en èpoques de crisi.


 4. Què vols que diga? Fins i tot em sembla bé la pujada dels vots per este tipus de partits. Em fa por en el fons, clar que sí, però és sintomàtic del moment polític, social i economic que ens ha tocat viure. Això sí, m’agradaria veure com li posen un judici als banquers i polítics, siga per part d’un govern d’esquerres o de dretes extremista… En fi… t’invite a que conegues la campanya que hem encetat al Circo Iberia: http://wp.me/p8sHI-10S Campaña VÁYANSE A LA MIERDA


 5. Hola. No et sembla un paralelisme molt interessant amb l’ascens de Hitler als anys 30 ¿? Una economia desfeta, una societat radicalitzada, i un partit que guanya presencia en el parlament. Haurem de seguir l’evolució de Grecia, per evitar que es repteixi aquí.
  Per unaltra banda, nosaltres tenim la falsa seguretat que no hi ha res a la dreta del PP, pero nomes que surti un partit que prometi mes ma dura, pot desestabilitzar la dreta del PP, aixo si no el fagocita abans…


  • “tenim la falsa seguretat que no hi ha res a la dreta del PP”

   Això serà tu, que no tens a PxC on fire al teu ajuntament!


  • Paralelisme absolut… Ja veurem el que passa amb nosaltres


   • Tinc PxC al pis de costat de casa, un veí que semblava la mar de normal, me’l vaig trobar a les ultimes eleccions amb la xapa de PxC a la taula electoral…Per sort no van sortir…


 6. Avui la nostra “amiga” Pilar Rhola ha fet un gran esforç per equiparar als de “l’albada daurada” amb el partit d’esquerres “Syriza”. Ja se sap que n’hi ha que ho volen aprofitar tot…


  • …. QUE?????
   La repugnància que sento envers l’escurçó sionista és equivalent al que sent ella envers la raó humana.


   • Ha estat avui pel matí a la (per a mí casi sempre repugnant) tertúlia de RAC1. Tot i així cal dir que ningú li ha seguit el joc.


 7. Ο εκδότης αυτής της σελίδας ήταν εσφαλμένη. Πιστεύω ότι η ισπανική σημαία είναι κόκκινο και κίτρινο. Τον άνθρωπο να τα εθνικά σύμβολα, καθώς και η κρίση, προκαλέσει την παράδοση ή την επανάληψη της ιστορίας να επικαλεσθεί εξτρεμιστικών κομμάτων. Δύο δεξιάς και Αριστεράς. Δύο εθνικές σοσιαλιστές και μαρξιστική λενινιστική. Δύο δεν διαφέρουν σε οποιαδήποτε πτυχή.

  TRADUCCIÓ AUTOMÀTICA:El editor de esta página es incorrecta. Creo que la bandera española es roja y amarilla. El hombre de los símbolos nacionales, y la crisis causan la entrega o la repetición de la historia para reclamar a los partidos extremistas. Tanto la derecha como de izquierda. Dos nacional socialista y marxista-leninista. Dos no difieren en ningún aspecto.


  • 1) La bandera con la franja lila és de la República Española, mientras que la franja roja és monárquica.

   2) Solo un majadero ignorante puede pensar que no hay diferència entre un partido que apuñala inmigrantes i otro que hace manifestaciones vecinales y sindicales,

   ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
   1) Η σημαία με το μωβ λωρίδα είναι της ισπανικής Δημοκρατίας, ενώ η κόκκινη γραμμή είναι μοναρχικό.

   2) Μόνο ένας ανόητος μπορεί να αγνοεί ότι από καμία διαφορά ανάμεσα σε ένα κόμμα που θ μαχαίρωσε άλλη γειτονιά των μεταναστών καθιστώντας διαδηλώσεων και των συνδικαλιστικών


 8. Us recomano aquest article sobre el fracàs de la resposta de l’esquerra al nazisme: http://www.vientosur.info/articulosweb/noticia/index.php?x=5166


 9. La cita de Gramsci és una descripició lúcida de la realitat actual.


 10. I la cosa és que aquest partit és legal.
  No hem aprés, res? Sabem que això pot succeïr en el context actual. Ho hem viscut abans i si res no ho atura, ho viurem de nou.


 11. L’auge del nazisme a Europa estava cantat… però ¿No estem exagerant una mica? Vull dir que l’auge no està sent, com alguns profetitzaven, com el dels anys 30. Marinne Le Pen, a França, té el 19% a les presidencials, però haurem de veure si es capaç de mantenir aquest suport a les legislatives, cosa que dupto perque mai mai aconsegueixen aquest suport. A Grècia no deixen de ser un 6% dels sufragis, res comparat amb el 18% de l’Esquerra.

  Crec que estem millor vacunats contra el nazisme en estat pur del que ens pensem. Això no treu que el discrus xenòfob estigui infectant certs sectors de la dreta… i hem de vigilar que no vagi a més.

  Potser sóc massa optimista o sóc un inlús, però crec que si en el pitjor moment de la crisi, el sostre de l’ultradreta europea és el 19% de Le Pen podem estar minimament tranquils.


  • El problema és quan la dreta democràtica i, molts cops, sectors atontats de la socialdemocràcia veuen en aquest discurs un calador de vots, l’adopten com a propi i el duen a la pràctica tipu Sakozy, Albiol o Vilda d’Abadal

   A Anglaterra i Alemanya els moviments socials unitaris i massius Unite Against Fascism i Block Dresde Nazifrei han aconseguit que ultradreta desaparegui pràcticament de les institucions. Un regidor ja és més del que haurien de tindre en un país normal, el seu sostre ha de ser el % de vot que els impedeixi tindre ni un regidor.


  • Auge del nazisme a Grècia?

   Aquest plagi descarat del NSDAP es diu “Chrysí Avgí”, la mateixa paraula que, presa directament del grec clàssic, ha donat “auge”.

   Esperem que l’auge se’ls acabi aviat i el “Golden Dawn” se’n vagi “down”.


 12. Avui a El Periodico donaven una rao de l’increment de vots d’aquesta gent. Posa que els “camises negres” acompanayen als jubilats a treure diners als caixers, i que un home que es va trobar un pis seu ocupat per inmigrants, ho va anar a denunciar a la policia, que li van dir que ho tenia negre per treure’ls, i que va trucar a “Amancer Dorado”, i els hi van enviar una brigada de “camises negres”, que amb una pallissa van desallotjar el pis. Mes paralelismes amb els “camises marrons” de les SA/SS, i el mateix missatge de ser l’unic partit capaç de donar seguretat. Em sembla preocupant…
  Anem de dret cap a una radicalització de les ideologies i dels missatges.


 13. Espero que sigui una resposta feta des de la ràbia i la por per part de milers de grecs al dipositar el seu vot. Una reacció visceral a la situació que estan vivint i als missatges equívocs que alguns polítics han estat llençant en la campanya electoral.

  Hi ha problemes per poder formar govern. Si tornen a haver-hi eleccions caldrà veure si són capaços d’ampliar aquest 7%.


 14. Comentes del moviment antifeixista grec: “un moviment molt petit, en mans d’anticapitalistes radicals que es neguen a teixir un moviment ampli i plural”. No és ben bé així.

  Vaig parlar fa 15 dies amb un company del grup germà grec d’En lluita, SEK. Fa temps intenten impulsar una mena d’UCFR, però han tingut molta oposició de la resta de l’esquerra. El partit comunista ortodox, KKE, parla com els estalinistes de 1928-1933; tothom són enemics de manera igual, no només els nazis. I molta gent de Syriza, segons em va explicar el company, adopta la “posició francesa”; es neguen a treballar directament contra els nazis.

  Resultat, qui més impulsa el moviment antifeixista-antiracista són els de SEK, així com molts moviments d’immigrants. Això és el que es veu a les fotos de les seves manis.

  Per cert, el moviment grec és una mica diferent d’UCFR (i d’UAF a GB); treballen contra els feixistes, però també contra l’equivalent dels CIEs, contra abusos policials, etc.

  Però, i tornant a aquest post, el problema no és la gent que impulsa aquest moviment, sinó la negació de prendre el tema seriosament per part dels altres sectors.

  I finalment, el fet que SEK no formi part de Syriza, sinó d’Antarsya, és una altra cosa, un altre debat. Hi pots estar o no d’acord, però això no és una excusa perquè la majoria de Syriza es negui a treballar en un moviment unitari contra els nazis (l’actual, o si prefereixen, proposant la creació d’un de nou i més ampli).

  Tot plegat, però, crec que hem tingut molta sort aquí, el haver pogut ajuntar-nos en UCFR. Qui tingui amistats arreu de l’Estat, que els animi a treballar en aquest sentit, perquè fatxes n’hi ha, encara que ara per ara tinguin poc suport. Salut i endavant!


 15. […] de fet, a Grècia tenen un escenari força semblant amb l’auge de Syriza (esquerra radical) i Alba Daurada (ultradreta nazi) i que, en el fons, és el mateix que hi havia a Europa als anys 30: o Lenin o […]


 16. […] Aquest proper Diumenge es duran a terme les eleccions més importants per Europa des de la creació de la UE, uns comicis que han esdevingut un referèndum maniqueista entre els mercats i la democràcia, es a dir, entre les dues úniques opcions amb possibilitats d’esdevindre vencedores: Alex Tsipiras de Syriza o Àngela Merkel, representada electoralment amb els seus mesells portanoves de  PASOK i Nova Democràcia. En quant a la resta de partidets no son més que insignificants convidats de pedra, on tan sols destaquen, com a perillosa advertència, els violents nazis d’Alba Daurada . […]


 17. Be doncs… els feixistes de cada país es pensen que son el millor del millor. Per una altra part, penso que el feixisme es una manera de reaccionar, mès que de pensar. Aquests garrulos no pensen que en Hitler considerava els grecs moderns com a inferiors. Nomès hem de llegir en Winckelmann(del segle XVIII) en el seu tractat sobre l`art de l`antiguitat grega i veure com estableix una diferència entre la Grècia Clàssica ideal.litzada per el mòn occidental, i el baix concepte que s`ha tingut i en certs sectors es tè envers la Grècia medieval, moderna i contemporània, a l`igual que s`ha tingut d`Itàlia o d`Espanya(incloent la sagrada Catalunya, ho sento, pubilles patriòtiques). Els païssos de la Mediterrania han sigut durant molt de temps els paries d`Europa, sobre tot a partir de la Pau de Westfalia (1648), i així ho consideraven els nazis. Recorda l`acrònim P.I.G.S.(porcs) (Portugal, Italy, Greece, Spain).

  Això nomes es per veure la ruquería i el semianalfaburrisme d`aquesta gent. Crec que son un producte corregit i augmentat del nacionalisme, gran error del segle XIX.

  Per una altra banda, el BLACK METAL es, per a mi, un INSULT al Metal, que es un gènere del Rock derivat del Blues-Rock, i per tant, acostar.lo al nazisme es desnaturalitzar.lo. No obstant això, no tot el Black es concentra en idees neonazis, ja que existeixen bandes de Communist Black Metal, per exemple.

  De totes maneres, el Black Metal es un subgènere ja força marginal dins el Heavy Rock, o sigui que no generalizem.


 18. Poso l` exemple d`en Winckelmann perque es representatiu de l`Europa Moderna en alguns dels seus pitjors aspectes, un senyor que pensava, no en la llibertat dels pobles, mès aviat en la llibertat de costums dels rics que vivien a Itàlia. Ell visquè a Itàlia bastant de temps. Aquestamanera de pensar en els meridionals com a inferiors la heredàren els centre y nordeuropeus dels segles XIX i XX, entre ells els nazis.

  Es curiòs com quan un ignorant disposat a seguir el primer que li dona “sol.lucions” i un fanàtic i malintencionat “Il.lustrat”(el nazisme fou recolzat tambè per “intel.lectuals”), sàjunten, la veritat històrica i la moderaciò del pensament salten pels aires. El feixisme (i la dreta dura) son formes de reaccionar i conservar els uns el poder i els altres la droga tranquilitzant(em refereixo als “obreretes de derechas”).


 19. Ah, i per qui pensi que el Heavy es feixista li dedico aquests videos:

  Barón Rojo. Tema “Hiroshima”. http://www.youtube.com/watch?v=4t7kRsEm6Sc

  Mägo de Öz: “Für Ïmmer”. http://www.youtube.com/watch?v=wKUdvhnSRIQ

  I el video de 1985 “Stars” del projecte “Hear n`Aid” patrocinat per el cantant Ronnie James Dio per ajudar l`Àfrica, on participa la plana major del Heavy internacional: http://www.youtube.com/watch?v=0sHaQxEMM_g

  Rock make us free…LET`S GET ROCKIN` EVERYBODY, hahaha.


  • En aixó completament d’acord, jaja.Larga Vida al Barón!! Cuerdas de acero és una de les millors cançons de la història 🙂 Una abraçadaDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: