h1

Vagues que han canviat la Història

Setembre 26, 2010

La Història és nostre i la fan els pobles

Salvador Allende

Un dels arguments amb que la patronal i la dreta, a través dels seus portaveus esquirols, ens han bombardejat es darrers dies es que les vagues no serveixen per res, que la lluita obrera col·lectiva no ha existit  mai i que no hi han alternatives a la submissió de la democràcia al capitalisme salvatge. Doncs bé, aquesta vomitiva insídia es una mentida històrica del mateix calibre que la negació de l’Holocaust o el creacionisme bíblic, com a continuació veurem.

Marx ja va demostrar científicament com el conflicte de classes és el motor de la història , així com que les causes econòmiques o de repartició del treball es troben darrere de tots i cada un dels fets que han transformat la existència de la societat des de la Revolució Neolítica fins avui dia. I, estimats lectors, la vaga és l’instrument més efectiu per aprofundir en la contradicció treball-capital, aconseguint així modificar l’explotació econòmica de la classe treballadora.

Anem a repassar breument la Història de les Vagues al nostre estat:

Vaga General del 2 de Juliol de 1855: La 1a de la nostre història, convocada després de la repressió militar realitzada pel general Juan Zapatero, que havia prohibit les Societats Obreres i els convenis col·lectius. La revolta culmina amb l’assassinat de l’industrial Josep Sal i Paradís. El Govern es veu obligat a legalitzar els sindicats i reduir les jornades laborals a infants i adolescents.

-Setmana Tràgica, 26 de Juliol de 1909: Vaga General convocada per Solidaritat Obrera contra l’enviament de tres lleves militars a les aventures imperialistes del Nord d’Àfrica. La vaga es descontrola en atacs a propietats religioses i a Sabadell es proclama la república. La repressió militar culmina amb 5 penes de mort, entre les quals la del pedagog anarquista Ferrer i Guàrdia, així com la clausura de les escoles laiques.

Vaga General Tèxtil de 1912: Vaga exclusivament femenina i convocada pel sindicat anarquista “La Constància“, aconsegueix que la legislació proteccionista dels treballadors  aprovada el 1900 es faci efectiva.

Vaga General del 19 de Juliol de 1917: convocada per UGT i CNT per tal de provocar un canvi de règim polític, culmina amb una duríssima repressió militar de 37 morts i 64 ferits. Els republicans Lerroux i Macià han de marxar a l’exili. Cau el govern conservador de Dato i el succeeix un executiu de coalició amb membres de la Lliga Regionalista.

Vaga del sector elèctric de 1919: Realitzada per la CNT, els sindicalistes s’apoderen de la fàbrica elèctrica “La Canadenca”. El govern acaba cedint i aprovant la jornada laboral de 8h. Salvador Segui, alies “el noi del sucre”, exigeix la llibertat immediata de tots els presos o amenaça amb convocar una Vaga general. No ho aconsegueix i es expulsat del país.Dimiteix el Govern Romanones i es substituït per Maura.

Vaga General Revolucionària d’Astúries, Octubre de 1934: Revolta obrera armada convocada per CNT, PCE i UGT-PSOE, en contra de l’entrada de la ultradreta de la CEDA al govern republicà de Lerroux. Els enfrontaments violents duren 15 dies on es proclama la fí del capitalisme i la República Socialista d’Astúries. La repressió, comandada pel General Franco, acaba amb 2.000 morts.

-Vaga General contra l’Alzameinto Nacional del 18-23 de Juliol de 1936: Convocada per UGT i CNT en contra del cop d’estat militar feixista per destruir la República Espanyola. La victòria sindical a les principals ciutats espanyoles aconsegueix parar el feixisme i origina la Guerra Civil Espanyola.

Vaga General de 1951: convocada després d’un boicot massiu al tramvia, per la pujada abusiva del preu del bitllet, es declaren 3 dies de vaga general en la que participen 250.000 treballadors. Es va convocar de forma espontània i pacífica, tot i ser durament reprimida.

– Vagues de 1956 al tèxtil i el metall: s’aconsegueix que el franquisme aprovi la Llei dels Convenis Col·lectius, permetent la negociació directa de les condicions salarials entre patrons i delegats sindicals.

Vagues sectorials i locals al tardo-franquisme: Entre 1969 i 1975 es convoquen una mitjana de 400 petites vagues cada any. Finalment els empresaris acaben negociant directament amb el nou sindicat CC.OO., ometent l’obsolet sindicalisme vertical oficial.

Vaga General al País Basc del 3 de Març de 1976 (coneguda com els “Successos de Vitoria”): Convocada per demanar millores laborals, un grup de treballadors es trobava reunit a l’Església de San Francisco de Vitoria per fer una assemblea laboral quan les tropes feixistes, per ordre de Manuel Fraga, entren a matar dins l’edifici causant sis morts per bala i centenars de ferits greus. Es considera el conflicte més greu i violent de tota la Transició espanyola.

Vaga General del 14 de Desembre de 1988: Sense cap lloc a dubte la Vaga amb més èxit de tota l’historia d’Espanya, convocada en contra de la Reforma Laboral de Felipe Gonzalez, basada en l’abaratiment de l’acomiadament i els contractes temporals juvenils.   L’inesperada tallada d’emissions de TVE (la única emissora del moment)  origina una reacció en cadena, provocant un seguiment massiu i una parada total. Gonzalez rectifica i comença una política d’ampliació de les inversions públiques. Contra Felipe Gonzalez també es es vàren celebrar exitoses aturades generals el 1985, el 1992 i el 1994.

-Vaga General del 20 de Juny de 2002: Convocada en contra del decret laboral de José Maria Aznar, que pretenia retallar drets als treballadors. Tot i els intents de TVE de minimitzar la protesta, acaba dimitint el Ministre de Treball Juan Carlos Aparicio i es retiren 10 dels 12 punts del decret.

Com seria avui la nostre realitat social i laboral si els treballadors del passat s’haguessin rendit al capital? Que hauria passat si els sindicats no haguessin liderat la lluita obrera pels nostres drets? Si no ho voleu saber, aquest dimecres teniu una nova oportunitat per ser protagonistes de la Història! NO PASSARAN!

36 comentaris

  1. Per desgràcia, no sembla que aquesta vaga vagi a tenir una gran repercussió. S’ha convocat tard, molt tard. Sembla que els sindicats l’han feta per a cobrir l’expedient, perquè no quedava més remei. Independentment d’això, penso, igualment s’hi ha d’anar. Perquè si aquesta vaga no té èxit, les brutals retallades socials que han començat encara s’accentuaran més. Perquè, pel que hem sentit, això sembla que no ha fet altra cosa que començar i ara el proper punt a tocar seran unes pensions que si ara ja són baixes en el futur encara ho seran més.
    Per desgràcia, però, veig molta por i abatiment entre la gent. D’on treballo, menys els delegats sindicals, amb tothom que he parlat diuen que no hi aniran. De gent de meu entorn, o no hi van o tenien previst fer-ho però en ser els únics de la seva empresa que hi anaven ara s’estan replantejant la seva decisió. No volen, diuen, quedar marcats. Està tot molt complicat.


  2. T’ho has treballat company, però tot i que hi ha motius per això i molt més, no veig a la gent tant conscienciada com a la darrera vaga general, ja veurem… i ara un parell de preguntes:

    Creus que en traurem alguna cosa de la vaga?.

    I ja posats a preguntar, que et sembla l’acció dels antisistema ocupant el banesto?


  3. […] Huelgas que han cambiado la historia [cat] glamboy69.wordpress.com/2010/09/26/vagues-que-han-canviat…  por erbauer hace 2 segundos […]


  4. Calen recordatoris com aquest de tant en tant.

    De tota manera crec que patim un associació d’idees massa forta respecte del fet de fer vaga = parar la producció. I hi ha altres formes de fer vaga, no tant èpiques, però més efectives.

    Crec que en el estat actual de capitalisme son més útils les vagues de zel, aquelles que consisteixen en anar a treballar seguint al peu de la lletra el manual. Ja que parar la producció un dia, en la major part de les feines tal com son avui dia, l’endemà curres més ràpid i problema solventat i 100 € menys que cobres. Si segueixes al peu de la lletra el manual segurament no acabes la feina d’un dia en tota una setmana.


  5. jo estic d’acord amb el dret a vaga però i el dret a no fer vaga? això no és democràcia!


    • el dret a la no-vaga?? ein?? I que serà el proper? El dret a no tenir vacances? A no estar educat? A tenir un judici injust?

      Em pots citar quina llei reconeix els no-drets? Vivim en un estat de dret, no de no-dret.
      Et recordo que la vaga es una decisió col·lectiva dels representants democràtics dels treballadors, escollits en eleccions sindicals i per tant es vinculant per tota la classe treballadora.


      • Correcte, els no-drets no existeixen, però el fet de tenir un dret no implica la obligació de fer-lo servir, i per tant dóna el dret a no exercir aquest dret (m’ha quedat molt enrevessat això però crec que s’enten).

        El tema dels piquets és una cosa que em supera. De fet, trobo que l’ús dels piquets deslegitima en part les vagues, per més motius que hi hagi per a fer-les.


      • completament d’acord amb Caleglin, gràcies perquè t’has explicat molt millor que jo!!

        Si els piquets fossin informatius per mi cap problema, però si per anar a treballar han de punxar-me les rodes, aturar els serveis mínims que ja em van malament i en els que estem tots anxovats o no deixar-me entrar per la porta (i això PASSA)… crec que no és democràcia!


        • Els piquets serveixen per donar coartada als treballadors que volen fer vaga i es veuen coaccionats pels seus amos a anar a treballar.

          Tu el 18 de Juliol de 1936 també hauries anat a treballar com si res??
          Per respecte a tota la sang vessada a la nostre història obrera, un xic de respecte pels lluitadors sindicals.
          O es que tu vols una jornada de 12h des dels 8 anys als 80, cobrant a 10 cèntims l’hora?


          • Ufff.. ¿Si algú ha d’anar al metge un dia de vaga s’ha de fotre o morir.se? Avui la meva dona tenía la primera ecografia i no m’ho perdo per res. I que ningú em digui esquirol, que ja en porto quatre denúncies a la meva empresa davant d’inspecció de treball. Estic segur que molts dels que formen els piquets posen el cul de cara a la empresa, si no en tenen recolzament. Ja n’ estic tip de molts “sindicalistos” que l’únic que volen es un bon tracte de la empresa cap a ells, i de tios que util.litzen les hores sindicals per treballar en un altre lloc. Ho se perque he treballat amb mès d’un. El millor es que quan et foten, denunciis particularment o parlant amb els companys. No tinc gaire bona experiència dels sindicalistes, ja que smpre he vist el meu comitè d’empresa com una màfia. La empresa els en dona un bon lloc, i fan el paperet. Portem mesos amb retards en el cobrament, iamb les consequències dramàtiques que això te, i el comitè està calladet. No soc contrari a les vagues, soc contrari a la obligaciò de seguir.les. El 1936 haguère fet vaga amb o sense sindicat. Avui en día, el sindicat s’ha convertit en una manera de viure, ja no es com abans, penso, i es uba llàstima.


  6. Arqueòleg estaràs content, el post està “meneado”.

    Es pot estar més o menys d’acord amb el que dius, però la veritat és que t’ho curres molt.

    Felicitats pel blog.


  7. Molt bé, d’acord, les vaguesw han servit per alguna cosa al llarg de la història. Però això em sembla un argument poc vàlid de cara a la pròxima vaga… no es pot valorar fins dijous, però crec que aquest cop poca cosa es pot fer quan ja esta tot aprovat i la gent només confia en si mateixa.


  8. […] Vagues que han canviat la Història glamboy69.wordpress.com/2010/09/26/vagues-que-han-canviat-la…  per Dan fa 10 segons […]


  9. Molt bo l’article. Em sembla que a partir d’ara les vagues seran molt més habituals o més necesaries que mai.

    Com diuen els polipoetics: VAN A POR NOSOTROS!!

    Res de nou, però ara amb molt estat del benestar per desmuntar.

    salut


  10. Crec que els Sindicats són necessaris i n’estic convençut del paper que al llarg dels darrers 150-200 anys han tingut en el desenvolupament dels drets socials i dels drets dels treballadors i treballadores.

    A ben segur que sense les mobilitzacions que expliques i d’altres, no estaríem com estem. Segur.

    Ara bé, la vaga general plantejada pel proper 29 no és una vaga general revolucionària, ni una vaga revolucionària. No es sortirà al carrer, penso jo, a cercar una autèntica revolució social.

    Així i tot, si als Sindicats compromesos amb els treballadors.


  11. Heu de saber que aquest post ha entrat a la portada de meneame i que m’ha donat 5000 visites de cop!

    Ja en porto dues portades i, de pas, he superat les 200.000 visites!!!


    • Felicitats!!!

      Un èxit més pel blog i per la teva causa.

      Salut!!!


    • enhorabona per la fita!! Renoi, has aconseguit més visites en un dia que jo en el que porto obert el blog!!!


      • Felicitats!!

        Avui ets el nº1 amb visites al wordpress en català!!!, però vigila… que vaig el vuitè i t’enxamparé aviat!! (calculo que més o menys en 100 anys…)


  12. El dret de vaga és indiscutible, com el dret a no fer-la. I ni l’un ni l’altre s’han respectat sempre. El que ara copso entre companys de feina i amics és que possiblement molta gent no en farà, de vaga, per la senzilla raó que la situació econòmica de les famílies no està per vagues. En el meu cas concret, em descompten 190€ del meu sou. Amb tota la mala consciència possible i demanant que els ossos dels meus avis no es remoguin a la tomba, no seguiré la vaga, simplement perquè no em puc permetre aquesta esquilmada econòmica.


  13. Un post molt currat, Arqueòleg, i interessantíssim! Potser molta gent no estarà d’acord amb jo però esper que la de demà no sigui una d’aquestes memorables. No estic a favor del govern espanyol, de com ha gestionat les coses, però els sindicalistes me fan molta ràbia. Van al que van, com tots.


  14. […] Anteriors al període democràtic també hi ha hagut un bon grapat. Podeu fer una repasada a l’interessant post Vagues que han canviat la Història. […]


  15. Que pena, si estuviese es castellano lo podrian leer 300 millones de personas más.


  16. […] obertament). De la vaga se n’ha parlat abastament en altres blogs, a destacar l’article sobre vagues històriques de l’Arqueòleg glamurós o les reflexions d’en Miki, però en el meu cas, us vull presentar […]


  17. […] This post was Twitted by rainfallsdown […]


  18. Recolzem plenament la vaga.
    Salut arqueòleg!
    Signa Fessols&naps.


  19. Completament d’acord amb l’article, cal tenir memòria històrica per tot i no només per quatre papers. En quan a si servirà per alguna cosa o no, crec que el primer que la gent s’ha de plantejar és tenir coherència personal amb els seus propis pensaments i sentiments. Ja sabem com són els dos sindicats majoritaris, ja sabem de qui mengen, però no deixaré de fer el que crec és just i necessari perquè no m’agradi qui soposadament organitza la proposta. No val dir que no agrada i no fer-hi res, i amagar-se darrera d’escusses mes o menys el.laborades intel.lectualment.
    Parlar sobre quins sindicats majoritaris tenim és un altre tema, no val despistar-se perque els de sempre intenten manipular les nostres opinions per tal de desviar l’arrel del tema.
    S’ha de tenir respecta per tots els que si varen deixar la pell abans de nosaltres, s’ha de pensar en els nostres fills i quin món els deixarem, s’ha de ser valent i no tenir por a les pressions dels que sempre ens fan anar com a xais adormits. S’ha de tenir orgull i dignitat. S’ha de ser coherent amb un mateix sense deixar-se influenciar per arguments basura i no oblidar que si ara fa mal que ens treguin calers més ens en farà quan siguem de la tercera edat. S’han de tenir sang a les venes i no orxata per respondre a les agressions intel.lectuals, emocionals i econòmiques.
    La vaga serà revolucionaria si les persones tenen actituds revolucionaries. I personalment no necessito a cap sindicat per que em digui que és bo per mi i que no, que és just i que no, que haig de fer i que no.
    SI A LA VAGA, NO AL CAPITALISME SALVATGE, SENSE POR NI CONFUSSIÓ, PER MI, PELS MEUS FILLS, PER TU, PER ELLS.
    SIGUEM VALENTS


  20. […] d’un arqueòleg glamurós La ploma més àcida de la xarxa « Vagues que han canviat la Història La meva primera Vaga General setembre 30, 2010 Per a un marxista una Vaga General, és […]


  21. […] pensar que les vagues no serveixen per res. Òbviament tu no has llegit el meu celebèrrim article “Vagues que han canviat la Història” (que fins i tot una revista troskista m’ha plagiat by the face) on s’explica com, […]


  22. […] drets laborals que tenim actualment a l’estat espanyol. Fent una mica de repàs, i gràcies a aquest post de l’arqueòleg glamurós, podem anomenar els […]


  23. […] anteriors hits sobre les “Diferències entre ETA IRA” ( 9.356 visites) o les “Vagues que van canviar la Història” ( 7.537 […]


  24. M’agrada com es posa aquesta pàgina junts. Has fet una feina meravellosa. El seu lloc web és impressionant.



Deixa un comentari