h1

ETA: Truc o tracte?

Setembre 5, 2010

Un cop més els assassins fanàtics de la banda terrorista Euskadi Ta Askartasuna, han tornat a anunciar un alto al foc. Ho han fet, com és habitual, disfressats amb les seves caputxetes blanques, pròpies d’infants anglosaxons celebrant la diada de Haloween i del seu sinistre missatge es podria desprendre la mateixa pregunta que fa la quitxalla vestida de monstre quan truca un timbre: Truc o tracte?

Després de l’estrepitós fracàs de la darrera negociació, quan els homicides van decidir matar dos immigrants amb una bomba a Barajas enviant en orris els esforços de Zapatero i Rubalcaba, resulta evident que el Govern anirà amb peus de plom a l’hora d’establir el més menor contacte amb les profunditats del submón etarra, no fos cas que de nou l’alienació psicopàtica de la que viuen envoltats els pistolers els faci prémer el gallet en quant Batasuna ja torni estar als ajuntaments.

Peró evidentment, qualsevol ocasió per la Pau, per remota que aquesta sigui, cal ser aprofitada.

Però… és exactament igual aquesta treva a les anteriors? Quines circumstàncies fan aquest moment excepcional?

– Per primer cop a la història aquesta treva es fa sense el PNV al Govern de Vitòria. ETA ha acabat comprovant com la seva estratègia en comptes de portar Euskadi a la Independència, els ha dut a una aliança contra natura PSE-PP i a la expulsió  parlamentària del seu braç polític.

-A Catalunya augmenta (suposadament) l’independentisme democràtic, realitzant un seguit de simulacres de referèndums per l’autodeterminació que, tot  i la seva escassa participació (un 19% dels possibles electors), és molt més del que mai ha aconseguit el nacionalisme basc. Això per no parlar de la multitudinària desfilada filo-convergent en que es va convertir la manifestació del 10J, amb connats de magnicidi contra Montilla inclosos.

-Els presos d’ETA estan fins al monyo de l’actual estratègia de la banda. Si en comptes de perpetrar l’abominable assassinat de Barajas hagués continuat el diàleg, de ben segur ara serien en una presó de Guipúscoa. No és estrany doncs que el passat 10 de Maig vuit presos firmessin un manifest apartant-se del terrorisme, demanant el reconeixement de les víctimes i la dissolució irreversible de la banda. Aquests reclusos ja han obtingut beneficis penitenciaris.

-Batasuna es troba acorralada, fora de les institucions i desacreditada per la pròpia  ETA, que va ignorar la voluntat d’arribar a acords amb el PSOE, per part de líders com Arnaldo Otegui i Jone Goreizelaia. L’esquerra abertzale ha obert ponts amb Eusko Alkartasuna, s’ha mig reconciliat amb la seva escissió Aralar i ha signat un manifest insistint de nou en un desarmament definitiu i en l’entrega de les armes a l’Estat Espanyol. Sembla evident, doncs, que es comença a obrir una  esquerda entre el sector polític i el violent.

-En menys de dos anys el Ministeri de l’Interior ha decapitat la direcció de la banda sis cops seguits!! Es evident que els actuals militants son jovenets novells sense cap mena de preparació estratègica ni militar i que es troben infiltrats de talps fins al cap de munt!

Qui no ha trigat ni unes hores a intentar avortar aquesta ocasió per a la Pau és, com no, Jaime Mayor Oreja. No esperava menys tenint en compte que la seva família té interessos econòmics a les següents empreses de seguretat privada:  Falcon Contratas Seguridad S.A.,  Falcon Servicios de Seguridad Integral, Cobra Sistemas de Seguridad S.A, Prosegur, Segurotec S.A, Seguritec S.A.,  Protección Custodia S.A., Falcon Contratas y Seguridad S.A. Cal recordar que el negoci dels escortes es va veure molt beneficiat de la política de privatitzacions del Govern Aznar amb Mayor Oreja al front del Ministero de l’Interior.

PD: Llegeix també el meu postDiferències entre ETA i IRA

14 comentaris

  1. Com m’ha agradat el saber els interessos d’aquest crack d’en Mayor Oreja, un dels mil motius que tenen els nacionalistes espanyols per no voler acabar amb ETA.

    Per altra banda crec que son tant de fiar els de ETA com els del govern, i això és molt poc. Si se’ls deixa fer un referèndum, cosa que em sembla molt be, de cop perden un 80% dels motius que tenien per lluitar, o sigui que per aquí caldria anar.

    Dubto molt que el govern opti per una opció tant democràtica, ja veurem…


  2. Interessant anàlisi, tot i que potser un xic precipitat. La mateixa esquerra abertzale ha fet avui una valoració de les declaracions d’ETA quasi de circumstàncies i ningú sap massa bé com prendre-s’ho ni el rumb que agafarà aquests possible nou procés. Paciència i bona voluntat…


  3. ETA va morir simbòlicament el dia que Al Qaeda va perpetrar l’atemptat terrorista més gran de la història d’Espanya. Fet i fet des de llavors els morts d’ETA es poden comptar amb una ma, versus els 191 madrilenys assassinats vilment per Al Qaeda, més un segrest de 267 dies al Sahara… estadístiques dignes dels “millors” temps d’ETA. Tant de bo ETA s’acabi però molts l’11 de març de 2004 vam tenir la sensació d’anar de guatemala a guatepeor.


  4. La teva anàlisi fora encara més interessant si fossis objectiu: els “esforços de Zapatero i Rubalcaba” (!); “desfilada filo-convergent” (allà hi havia ple de socialistes i independentistes!)…

    L’estratègia d’Eta, suposant que en tinguin, no va enlloc. Suposo que fins i tot ells en són conscients, sobretot veient, com bé insinues, que a Catalunya, sense morts a la taula, les coses es belluguen més profundament que no pas a casa seva.

    Interessant la informació sobre els interessos de Mayor Oreja; la desconeixia.


  5. […] és l’entorn social espanyol. De moment, tret de les explosives reaccions de Mayor Oreja (que com molt bé s’ha indicat des de diversos blocs la seva familia és té interessos económics a les empreses de seguretat privada a Euskadi: Falcon […]


  6. Comento unes cosestes:

    – Aralar no és una escició de Batasuna. Es va formar al 2001 a partir de la iniciativa de Patxi Zabaleta, ex-HB, de crear un partit independentista separat de la violència. Es va nodrir d’intel·lectuals indepes i d’alguns, pocs, membres de batasuna.

    – El que passi a Catalunya interessa més aviat poc als vascos, més enllà dels deliris de la treva parcial a Catalunya de 2005 i qüestions de simpaties lingüístiques. Els referendums de calçotada d’aquí, no són un referent de res per a ningú excepte per les dives que els van promoure.

    – Per últim, jo no trobo tan contra-natura el pacte PSE+PP dintre d’un context exclusivament vasc, on són les forces abertzales les que marginen a les forces espanyolistes des dels 80. Això ha sigut un símptoma inequívoc de que a Euskadi hi ha alguna cosa que es sembla a la normalitat democràtica.

    Per últim, em permetràs que et deixi el meu artícle sobre el tema. Hi espero comentaris 😉

    “Una pausa o l’inici del final?” http://wp.me/pXeSq-47


  7. Renoi, quin anàlisi exhastiu. Tant de bo tot aiò s’acabi d’una vegada, que treves ja n’hem viscut unes quantes. És cert que ara, el terreny està una mica més nivellat i planer. Esperem que sapiguen aprofitar l’ocasió.

    És lògic que al PP s’estiguin arrencant la pell a tires. Podria ser que el PSOE aconseguís acabar amb ETA aquesta legislatura i tot l’avantatge que el PP li anava retallant, per com el govern ha gestionat la crisi, s’envagi a fer punyetes.


  8. Que curioso… a pocos meses de las erecciones catalanas…

    Asi no se hablara de la crisis, y se hablara del buen acercamiento del gobierno (aunque ahora se hagan los durillos) con eta, y como esta vez si es posible el final de la paz…(es algo que me imagino que pasara)

    Ahora se haran los durillo “porque da votos” y luego pasara lo de siempre, “que hay qu eser optimista”… aun recuerdo la anterior tregua, aumento la kale borroka, el numero de atentado(si bien no hubo muertos) aumento el numero de extorsiones a empresas, robo de pistolas.. “pero hay que ser optimista”…y encima habia gilipollas que apoyaban la tregua(el psoe aumento en las encuestas durante meses).. con todos estos datos.

    Espero equivocarme, ojala… pero resulta muy comodo al psoe esto, justo cuando esta en medio de la crisis y cataluña contra todo pronostico esta siendo uno de las peores comunidades que lo esta pasando en la crisis(lo normal es que cataluña lo hubiera tenido mas facil para capear la crisis),ysabiendo que cataluña es un granero de votos, por lo que es IMPRESCINBLE que ganen.

    Desde luego es mucha casualidad…


  9. […] ¿Truco o trato? glamboy69.wordpress.com/2010/09/05/eta-truc-o-tracte/  por erbauer hace 2 segundos […]


  10. […] » noticia original […]


  11. Si el que ahir varem veure és un primer pas i es donen les condicions d’alto el foc de manera permanent i completament verificable, establertes pels mediadors i assessors internacionals pròxims a Batasuna i els firmants de la Declaració de Brusel•les del març passat, podríem estar en un nou escenari en el qual potser l’actual govern intenti de nou una negociació.

    Imagino que contactes ja n’hi han d’alguna manera, ni que sigui de manera indirecta o mitjançant assessors internacionals que es dediquen a aquests afers.

    No crec que el govern iniciï res seriós i públic, sense tenir bastant clar que aquesta vegada va de veritat.

    Un company em va dir una vegada que: a Mayor Oreja, Mayor Sordera.


  12. Bé, doncs he de d’afegir una nova dada més per a la reflexió: la brillant reacció del PNB, completament allunyat de Lizarra i Anoeta, amb una postura ferma al costat de la democràcia (i no del nacionalisme).

    Quina falta li feia passar a la oposició i desfer-se per sempre de la rèmora Ibarreche, sens dubte un obstacle per a la Pau.

    Molt bé Urkullu!



Deixa un comentari