h1

Quines son les propostes d’arqueologia dels nostres partits polítics?

Setembre 2, 2010

Com estic fart que els polítics només parlin d’aspectes metafísics que tan sols interessen a ells mateixos, he decidit enviar un mail al correu electrònic dels sis grups parlamentaris amb representació a l’actual Parlament, per tal de conèixer quines son les seves propostes en quant a la meva professió.

Tenint en compte que la Generalitat té competències exclusives en matèria de gestió del Patrimoni històric, crec que seria força interessant saber que pensen fer els nostres representants amb els milers de jaciments arqueològics i els milions de restes que trobem cada any!

Aquest és el correu:

Hola, bon dia!

Soc un jove arqueòleg preocupat per la situació del Patrimoni Històric de Catalunya i el futur de la seva gestió per part de l’Administració Pública. En els darrers anys de democràcia hem avançat molt en la protecció dels nostres jaciments arqueològics, de valor incalculable, gràcies a la legislació,  el control preventiu, les intervencions d’urgència, així com en divulgació, museització,  restauració i investigació científica.

Peró, per altre banda, el “boom” constructiu de les darreres dècades ha provocat nous conflictes entre el desenvolupament urbanístic i la deguda protecció de les restes materials del nostre passat. En pocs anys hem excavat milers i milers d’estructures arqueològiques, alguns cops en condicions laborals força precàries, i  sovint sense les eines, ni els mitjans per treure tota la informació científica que seria possible.

Així doncs m’agradaria molt que em contestéssiu el següents dubtes:

 • -Quina valoració fa el vostre partit de la gestió pública del Patrimoni Històric per part de la Generalitat de Catalunya?
 • -Quines son les vostres propostes, de cara a la futura legislatura, referents a la protecció, conservació i difusió del Patrimoni Històric català?

Moltes gràcies per avançat! La vostre resposta, si la rebo abans d’un més, es veurà publicada al meu blog personal “Reflexions d’un arqueòleg glamurós”  juntament amb les respostes de la resta de partits polítics de l’actual arc parlamentari català.

Doncs res!! Espero que algun partit es molesti a pensar sobre aquest tema, em contesti i ho pugui compartir amb tots vosaltres! Crec que seria una experiència de política 2.0 molt interessant i enriquidora!

35 comentaris

 1. Espero que em contesti algú… encara que sigui per dir-me “Poj la verdá ej que nunca m’havia preguntao ezo”
  Quin serà el primer en respondre?? S’admeten apostes!!


 2. No sé jo si no és massa demanar que responguin tots. I sigui com sigui, tampoc sé jo si no és demanar massa que contestin alguna cosa coherent que vagi més enllà de la resposta estandar políticament correcta.

  Aposto per resposta heterogènia de tots els partits: “Ens preocupa molt el patrimoni històric, per això el protegim allà on governem i això seguirem fent si aconseguim el poder de nou/a la fi/sorprenentment”.


 3. Molt bona idea! 😀
  A veure què et responen… 😆


 4. Felicitats per la pensada, sincerament trobo que serà un experiment molt interessat.

  Jo crec que els primers en contestar podrien ser els d’iniciativa, crec que ells son molt “bonrollistes” i especialitzats en quedar be de manera gratuïta, ho dic per experiència (sona a crítica??).

  Sort i que contestin molts, sobretot el teu amic i col·lega Carretero.


  • Òbviament només he enviat el mail als partits polítics de l’arc parlamentari, no he perdut el temps explorant els centenars de grupuscles extraparlamentaris freaks i monotemàtic!
   Em quedaré sense saber quines propostes d’arqueologia té el Partit Familia i Vida, els carlins o el Partit dels Jubilats!


   • Vinga home, que no et costa res i al teu públic (parlo per mí) li donaria molt de morbo saber que contesten des de el Partit Pirata, Partit Familia i Vida,La Cori, els carlins, falangistes, Reagrupaments varis o el Partit dels Jubilats…

    No et faci por promocionar partits extraparlamentaris, son tant indignes com els altres.


    • A mi personalment em semblaria més interessant el partit cannabis…


 5. La veritat és que has tingut una molt bona idea, però un àmbit d’especialitat no el tocaran els partits en general. Tots deuen tenir una secció de cultura, no? Què tal si proves sort allí?


 6. Doncs ja tinc ganes de conèixer les respostes, més que res per saber si contesten aquest tipus d’e-mails. Costa confiar en molts d’aquests polítics. Una abraçada, Arqueòleg.


 7. Amb dos collons!!! Clar que sí. Però esperat a rebre respostes amb moltes palla i poques idees.

  Jo apostaria per ERC, no sé perquè. Com sempre els han interessat les restes antigues… No recordeu en Carod amb la corona d’espines??


  • Jo tb crec que hauria de ser ERC… més que res pq son ells qui gestionen Cultura i n’haurien de tindre les dades més a mà!


 8. Molt bona idea, a veure què contesten. Segur que les respostes poden ser molt surrealistes.

  No se qui serà el primer, perquè suposo que qui el rebi no sabrà què contestar i se l’aniran passant d’una a l’altre a l’espera de l’inspiració divina. Haurem d’esperar…


 9. Digueu on s’han de fer excavacions…

  I el Govern posarà les excavadores!


  • ajaja no es tracta d’això! Nosaltres no decidim on s’excava, tan sols controlem que les obres no es carreguin res!
   A les excavacions programades dins de projectes d’investigació, tipo Atapuerca o Empuries, òbviament es fan servir eines més acurades que les excavadores!


 10. Has fet un exercici molt interessant, dels que haurien de ser “normals” en qualsevol democràcia. Molt em temo, però, que quan algú l’hagi llegit hagi dit: “arqueoloquè? si home! si encara no sabem ni a qui li donarem el càrrec de cultura! aquest paio no sap que això s’improvisa! innocent!”. O sigui que …


 11. Bé, arribo dels últims i ja ho heu dit quasi bé tot.

  Així i tot. Penso que és una bona idea la que has parit.

  Ja ens faràs partícips de les respostes. Penso que alguna en tindràs.


 12. Els ciutadans i PP segurament proposaran restaurar les escoles en castellà, com els vells temps, ja que tothom sap que el sistema educatiu era més bo i el castellà està en perill d’extinció.


  • Espero que no em contestin això… més que res perquè no té absolutament res a veure amb el que jo els hi he preguntat!


 13. Jo et diré alguna de les coses que et diran tos i alguna que no et dirà cap:

  ET DIRAN:
  La gran preocupació que tenen per la conservació del patrimoni.
  La seva voluntat de fer complir rigorosament les lleis de conservació.

  NO ET DIRAN:
  Quants euros anyals creuen necessàris per a complir els objectius (simplement no ho saben…)
  Quina mena de formació s’ha de donar a policies i demés autoritats per a poder fer efectiva aquesta voluntat de conservació (si les autoritats no saben distingir una muralla romana d’un marge de pedres…)


  • La Policia ho ha de tenir cap mena de coneixement específic sobre patrimoni, ja que el control d’obra es competència dels arqueòlegs! No em treguis la feina!! Son els ajuntaments i la Gene els que s’han d’encarregar de sol·licitar que qualsevol obra que pugui afectar el seu patrimoni tingui un control preventiu.
   En tot cas els mossos haurien d’actuar contra les màfies d’espoli i tràfic d’antiguitats il.legals amb més contudéncia


 14. Un experiment interessant, arqueòleg. A l’espera de llegir les respostes (dono per fet que respondran)


 15. […] This post was mentioned on Twitter by Arqueòleg Glamurós, Arqueòleg Glamurós. Arqueòleg Glamurós said: Quines son les propostes d'arqueologia dels nostres partits polítics?: http://wp.me/paaYl-1t1 […]


 16. Jo tinc confiança en que algú et responga. T’imagines preguntar-ho a Camps o a Rita? Els polítics valencians són altre món.

  Sort!


 17. Bé heu de saber que un partit ja m’ha respost dient que és un tema molt interessant i que quan votin el seu programa marc em faran arribar l’apartat corresponent!
  Bueno, com a mínim és una senyal de vida…


 18. Sincerament? Ets el meu ídol. Chapeau!!! Però dubt que te contestin. Quants ho fan? I se suposa que estan on estan perquè el poble els vota però a l’hora de la veritat, quan hi ha problemes o queixes, se passen el poble pel forro. Molta sort!


 19. Perdó, no havia acabat de llegir totes les respotes en fer el comentari. Un partit ja t’ha respot. Sigui quin sigui, almenys diu molt al seu favor…


 20. Desdel meu punt de vista, i no sòc polític, tan sols consultor en patrimoni cultural (PC), el PC és un espai força ampli.

  Si parlem de conservació, divulgació, museologia, crec que cal avançar en la linea actual que preveu un conjunt de museus en xarxa sobre el territori. En aquest sentit, estic bastant d’acord amb el projecte que va ser presentat l’any passat per part del Director General del Patrimoni Cultural i l’actual direcció del Museu Nacional d’Arqueologia.

  En relació al patrimoni arquitectònic, arqueològic, estic força en desacord amb les polítiques actuals. Per resumir tot el que penso, la paraula és “enderreriment”. Enderreriment respecte altres comunitats com Andalusia, on la gestió del patrimoni cultural i la feina feta per l’IPAH no té res a veure amb el que es fa aquí. Enderreriment amb les eines amb que el ciutadà pot conèixer el patrimoni cultural i prendre decissions al respecte d’activitats diverses. Hem de pensar que l’administració està al servei de l’administrat. I finalment, enderreriment en l’aplicació de normatives, i quan aquestes s’apliquen, algunes vegades l’aplicació ratllaria la legalitat, per part de departament.
  Des del meu punt de vista, si hi ha una opció política que aposta per millorar aquests camps, ja estará fent feina per millorar el pais.

  Daniel Gutiérrez
  Consultor en patrimoni cultural
  http://diagnosiscultural.wordpress.com


  • Moltes gràcies per la teva argumentada opinió que en termes generals comparteixo!

   A mi, com a arqueòleg de camp i, normalment, treballador en arqueologia preventiva, trobo a faltar una digitalització total i fàcilment consultable de totes les memòries arqueològiques, un projecte de GIS amb totes les planimetries, més arqueòlegs territorials, una unitat de criteris en tots els municipis a l’hora de determinar les zones d’expectativa arqueològica, que l’Administració obligui als promotors a incloure dins el pressupost de la memòria els estudis de fauna, antropologia física i altres matèries, que les empreses privades es corresponsabilitzin de la memòria i l’estudi de materials (i no només el director…)

   Buf, son tantes coses que no sabria per on començar! No dic res més que no vull que els partits em plagiïn gratis les meves propostes ajajaja


   • Pues res… continuarem parlant del tema…

    Per cert, no ho he dit… em sembla molt interessant la teva iniciativa.

    Aviam que diuen!


 21. Espero un nou post amb les respostes, si és que n’hi ha més d’una…


  • De moment tan sols ICV i PSC m’han contestat dient que en quant aprovin el programa definitiu em faran arribar l’apartat de cultura i patrimoni, de la resta ni flowers!


   • Vaja, així he guanyat l’aposta, jo vaig votar per ICV com a primers a respondre, sabia que no em defraudarien!!.


 22. En què ha quedat tot plegat? T’ha contestat algú?


  • CIU, ICV i ERC ja m’han enviat les respostes, el PSC ho fa la setmana vinent i ja publicaré l’article.
   De PP i C’s no en sé res i mira que he insistit!


 23. […] catalans he aconseguit que quasi tots contestin la carta que els vaig enviar el dia 2 de Setembre (LLEGIU-LA AQUÍ), fent-me arribar les seves propostes envers el meu àmbit professional: l’arqueologia i el […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: