
Davant el Feixisme l’esquerra no pot dubtar: UNITAT!
Abril 24, 2017Si jo fos francès hauria votat, sense cap lloc a dubte, per Melenchon candidat de la França Insubmisa, un “moviment ciutadà” que aplega comunistes i ecosocialistes entre altres. Tot i que no estic d’acord al 100% amb el seu programa, especialment amb el sobreactuat patriotisme als mítings (plens de banderes nacionals), així com algunes postures ambigües sobre Europa que semblen obrir la porta a un cert euroescepticisme. Però bé, cal reconèixer el seu èxit històric: es el candidat a l’esquerra de la socialdemocràcia que ha obtingut el millor resultat a França des de 1969, quan l’històric dirigent comunista Jaques Duclós va obtindre un 21,27% de vot, quedant en tercer lloc.
Però tota aquesta eufòria va quedar un xic deslluïda quan a la nit electoral Melenchon va ser l’únic dels cinc candidats destacats que no va demanar el vot per ningú a la segona volta, en comptes de cridar a aturar el feixisme de Le Pen demanant el vot pel centrista liberal Macron.
Postura que va ser fulminantment desautoritzada pel principal partit de la seva confluència, el PCF, que s‘expressava així en un comunicat:
“Tenim el deure, de cara a les generacions futures, d’evitar l’arribada de l’extrema dreta a la presidència de la República i al control de tots els instruments del estat. (…) Per ara, conscients de les enormes batalles que estan arribant i les responsabilitats del nostre partit, fem una crida de cara al 7 de maig, durant la segona volta de l’elecció presidencial, per bloquejar el camí a la Presidència de la República a Le Pen i l’amenaça del Front Nacional per a la democràcia, la república i la pau, amb l’únic vot que per desgràcia davant d’ell per fer-ho: Macron. (…) El nostre suport pel 7 de maig no és, en cap cas, un suport al programa liberal antisocial d’Emmanuel Macron, l’hem combatut quan era ministre i lluitarem contra ell al dia següent i contra les seves polítiques, perjudicials pel món del treball, els nostres drets i els nostres serveis públics.”
Hi ha dubtes que ofenen i molt. Com es pot fer una brillant campanya transversal i post-ideològica i, de sobte, passar la nit electoral competint en sectarisme dogmàtic amb els dos grupuscles marginals troskistes que no arriben ni al 1% de vot? Us imagineu a la CNT o al POUM el 18 de Juliol del 36 dubtant si donar suport al Govern de la República o a Franco ja que cap dels dos eren prou revolucionaris? O anant a fer una consulta a les bases? Per favor! I mira, si et fa coseta demanar el vot obertament, sempre pots dir que es faci amb una pinça al nas (com va fer l’esquerra el 2002 amb Chirac contra Le Pen pare) o sempre pots posar un preu al teu suport exigint algun gest assumible per part de Macron cap a l’esquerra. Però el silenci o l’ambigüitat NO!
Durant la passada Convenció Nacional Demòcrata també es van veure molta gent d’esquerres que sota l’apocalíptic lema “Bernie or Bust” cridaven a no votar a Hillary Clinton a les eleccions americanes. Una bogeria que, afortunadament, Bernie Sanders no va seguir ni per un instant. Veient les atrocitats xenòfobes que Donald Trump està duent a terme des de la Casa Blanca, em pregunto com es que aquells que van facilitar la seva arribada al poder amb la seva abstenció no surten a demanar perdó a la Humanitat i a la Història per ser tan curts de gambals. Clar que, possiblement, siguin estudiants universitaris blancs de classe mitja alta, amb assegurança mèdica privada, a qui mai deportaran a Mèxic. Per ells Trump, simplement serà una fantàstica oportunitat per sortir a manifestar-se i divertir-se una estona.
Això recorda un xic (salvant totes les distàncies) a la política dels comunistes alemanys del KPD entre 1928 i 1933 quan van declarar que feixisme i socialdemocràcia eren simples instruments idèntics de la burgesia per impedir la revolució i que el SPD seria mil cops pitjor que el nazisme. El KPD es va presentar com a únic partit antifeixista “pur” (que considerava feixistes a la resta per igual) i es va negar a fer un front comú amb els reformistes del SPD contra Hitler, propiciant així que aquest acabés sent proclamat Canceller tot i que el suport electoral del NSDAP ja estava baixant. Poc després els seus líders eren detinguts, el partit il·legalitzat i els seus militants torturats ai assassinats en camps d’extermini. El 1934 la direcció soviètica de Stalin feia un gir de 180º, fent una crida als Fronts Populars amb socialdemòcrates i centristes per aturar el feixisme. Però ja era massa tard.
A França el feixisme ha assolit una posició central en política precisament perquè la resta de partits, sense excepció, han seguit estratègies absurdes i errònies davant aquest. Per una banda els dos partits centrals, els socialistes de Valls i els republicans de Sarkozy, creien que si imitaven les polítiques racistes i populistes policials atraurien el vot xenòfob lepenista, ridiculitzant els activistes dels drets humans com “bonistes“. Doncs no, el votant sempre prefereix l’original a la mala còpia i això tan sols ha servit per legitimar l’hegemonia cultural de la ultradreta. Per altre banda, tot l’espai a l’esquerra dels socialistes sempre tan tingut massa prejudicis sectaris per fer un front comú transversal als moviments socials per combatre el discurs ultradretà.
Des de Unitat Contra el Feixisme de l’Hospitalet, diferents persones de les ideologies més diverses, des del minut zero que PxC va entrar a l’Ajuntament al 2011, vam anar a fer feina de formigueta als carrers on ells tenien més vot. Vam fer actes, xerrades, cineforums, embustiades d’ocavetes, cartells, concentracions… Mentre que a l’Ajuntament un pacte de tots els partits democràtics va impedir que mai cap moció del PxC fos mai aprovada. Al cap de quatre anys els nazis van desaparèixer de les institucions i ja poca gent recorda la seva existència. Actualment les principals forces de ruptura amb l’estatu quo son indubtablement d’esquerres i democràtiques.
Aquest es el camí. I no cap altre. Queda clar?
A França ha esclatat la campanya #SansMoiLe7Mai (sense mi el 7 de maig) justament per promoure un abstencionisme ferotge i ben visible. Personalment, tot i que no comparteixo aquest posicionament, els puc arribar a entendre: ha de fer molta angúnia haver d’escollir entre, posem per cas, Mayor Oreja o Aznar (la ultradreta la tenim ben instal·lada al PP, no cal anar a PxC) i Albert Rivera. Tu dipositaries fàcilment un sobre amb el cap de Ciutadans, que té força punts en comú amb Macron? Jo crec que m’hauria de medicar…
No, Le Pen es pitjor que Aznar ja que Aznar en cap cas pretenia trencar la eurozona de cop, ni negar drets humans a minories ètniques en funció de la seva nacionalitat, ni acabar amb els Drets Humans.
El problema es que hem banalitzat tantissim el feixisme que quan tenim un nazi de debó al davant no es sabem reconèixer.
Si Le Pen guanya per culpa d’aquesta estúpida campanya espero que al primer que deportin sigui al seu autor.
De vegades la democràcia obliga a elegir la menys dolenta de dues opcions, si no hi ha la que ens agrada.
Una altra vegada, els francesos d’esquerra hauran de votar el candidat de la dreta amb una pinça al nas per aturar l’extrema dreta. O aternir-se a les conseqüències.
Veient les atrocitats xenòfobes que Donald Trump està duent a terme des de la Casa Blanca, em pregunto com es que aquells que van facilitar la seva arribada al poder amb la seva abstenció no surten a demanar perdó a la Humanitat i a la Història per ser tan curts de gambals.
Jo no demanaré perdó per un bona decisió política.
Així doncs facilitar a un nazi a comandar la primera potencia militar del mon es una bona decisió política?? Ok, ja m’ho has dit tot
la classe baixa a EUA està patint i molt els estralls capitalistes
Doncs no, el votant sempre prefereix l’original a la mala còpia.
Això s’estudia a Ciència Política i no és té gaire en compte.
Està clar que davant el feixisme no hi cap l’equidistància. Però si critiquem a en Melenchon per haver dit que, a la segona volta de les presidencials franceses, tots dos candidats eren dolents (cosa que és veritat, perquè el Macron és, objectivament, un enemic dels drets socials de les classes treballadores), també hauríem de criticar els que van propiciar la divisió de les esquerres a la primera volta (i especialment al Hamon, que sabia que no tenia cap possibilitat de passar-hi a la segona, però ni es va plantejar la possibilitat de recolzar al candidat d’esquerres millor situat, que era el Melenchon). I sobretot s’hauria de criticar el sistema electoral francès, que és estrictament majoritari i, per tant, distorsiona greument la representació de la voluntat popular.
(Aquí, a casa nostra, tenim un sistema electoral “teòricament” proporcional però en la pràctica també força majoritari, a causa de la imposició de la província com a circumscripció electoral, i per això tenim governs de dretes, tant a Catalunya com a la resta d’Espanya, amb el suport d’un escàs 30% dels electors, que poden amb tota la barra del món atribuir-se la representació de “la voluntat de tot un poble”…)