h1

10 Recomanacions per Sant Jordi 2017

Abril 22, 2017

patria Patria” de Fernando Aramburu

Si aquest any només podeu llegir un llibre, llegiu aquest sense dubtar-ho ni un segon. Ens trobem davant una obra mestre de la literatura espanyola. Un llibre que, a partir de la ficció dramàtica, ens permet entendre l’irracional espiral d’odi que va enverinar i fracturar la societat basca durant diverses generacions. Una història caleidoscòpica i àgil, explicada en 125 breus capítols de 4 o 5 pàgines, pinzellades impressionistes que van fent salts constants en el temps i la memòria, on s’ens dona una visió subjectiva, fragmentada i plural de diversos testimonis pertanyents a dues famílies d’un poblet guipuscoà que viuen el terrorisme d’ETA des d’òptiques totalment contraposades. Podeu llegir una crítica meva més extensa aquí.

spqr

SPQR. Una historia de la antigua Roma de Mary Beard

Una genial i entretinguda forma per recórrer la història de la Roma antiga, des de la Monarquia fins a l’Alt Imperi, de la ma d’una de les seves màximes especialistes. L’autora ens aporta una visió crítica sobre la història escrita clàssica, sempre plena de mites i hiperbòliques cròniques de la versió dels guanyadors. Beard empra l’arqueologia per confrontar l’evidència empírica al relat oficial, buscant sempre que hi ha de real (o no) en els textos de l’antiguitat. També ens permet veure com d’actuals son els debats al Senat republicà sobre la corrupció i el nepotisme, o com les campanyes electorals dels Cònsols ja estaven preocupats per no semblar una casta política allunyada del poble.

Para acabar con Eddy Bellegueule_135X220

Para acabar con Eddy Balleguelled’Édouard Louis

Aquest colpidor relat es una resposta catàrtica sobre com afrontar la identitat homosexual i l’assetjament homòfob a l’adolescència en un entorn desfavorable. El relat autobiogràfic comença amb una escopinada a la cara, Édouard Louis no empra cap eufemisme per endolcir l’espiral de violència, física i psicològica, en que es veu immers des dels 12 anys, en una ciutat obrera de la perifèria on la força física viril es l’única mesura per l’estatus social i qualsevol mostra d’interès per la cultura es una sospita d’efeminament. El ritme frenètic dels fets i les reflexions no ens deixarà ni un paràgraf per agafar aire. El recomano com a forma de visibilització d’una realitat encara massa present a instituts i entorns socials del nostre voltant. També he recomanat aquest llibre a la Revista Treball.

Un altre llibre força similar es “El Chico de las Estrellas” de Chris Pueyo, que tot i ser un autor molt jove i amb una visió i narrativa molt més adolescent, també es força recomanable.

tan poca vida

Tan poca vida de Hanya Yanagihara

Brutal llibre sobre l’amistat entre quatre joves al llarg de diverses dècades a Nova York. Una història terrible i crua que busca la bellesa dins el dolor. Una lectura no apte per a persones aprensives, doncs aborda sense pels a la llengua els abusos infantils, violacions, autolesions, violència de gènere, suïcidis, traumes infantils o autoodi, fins al punt que m’ha fet plorar o haver de parar de llegir sobtadament davant les esgarrifances i els esglais que em provocaven les escenes relatades, amb una capacitat per donar versemblança a les situacions més extremes imaginables. Una prosa tan àgil i addictiva que fa que les 1.000 pàgines del llibre es devorin amb delit.

9788499926391

La Gran Ilusión. Mito y Realidad del Proceso Indepede Guillem Martinez.

Si us agrada aquest blog adorareu aquest assaig. Martinez bàsicament es dedica a documentar objectiva i detalladament una hipòtesis que fa temps que defenso: el Procés independentista català es una farsa teatral  que tan sols serveix per mantindre a la dreta al poder. L’autor diferència entre dues fases: el “Procés popular” (2010-2012) amb els referèndums locals o el “No vull pagar”, on l’independentisme es quelcom espontani  i popular. I per altre banda, el “Procés Governamental” (2012-2017) on tots els actes estan controlats i teledirigits pel Govern per tal de seguir manant, sense fer absolutament res de real que efectivament provoqui la independència. Alguns detalls morbosos faran les vostres delícies, com Junqueras plorant tancat en un lavabo quan  Artur Mas l’obliga a fer la llista de Junts pel Si.

9788416120642

 “El Gran Frio” de Rosa Ribas i Sabine Hoffman

 Arrel dels grans èxits comercials com la Triologia del Baztan, La Chica del Tren o El verdad del caso de  Harry Quebert (els quals he devorat amb fruïció) la novel·la negra policíaca torna a estar de plena actualitat. Però com aquests bestsellers no requereixen més publicitat, us recomanaré aquesta obra molt més desconeguda i undergroud. Ambientada a la postguerra franquista, ens explica com una periodista d’un diari sensacionalista va a un fosc i perdut poblet d’Aragó, en mig d’una glaçada, per esbrinar que hi ha de debò en el cas d’una nena que té estigmes de santa a les mans. La història està perfectament ambientada en una Espanya empobrida, rural, ignorant i devota subjugada al caciquisme dels pitjors temps del feixisme.

c2627a82866f80ed1e11755d48dd025fd6d22241

Las Chicasde Emma Cline

Que porta a una adolescent a formar part d’una secta hippie, participar en orgies amb el seu Gurú i, finalment acabar realitzant una de les matances més famoses de la història americana? Aquest llibre repassa la macabra història de Charles Manson, però no des del punt de vista d’aquest psicòpata, sinó d’una de les innocents noietes plenes de corones de floretes, a les qui va acabar convencent per degollar i assassinar a diversos actors de Hollywood a la Califòrnia de la Primavera del Amor del 1969.  La pega del llibre es que no es exactament fidel als fets, canvia els noms i els assassinats que narra son lleugerament més light que els reals.

lynchLa última salida de Federico Axat

Un llibre indubtablement inspirat en l’avantguardista forma narrativa del director de cinema David Lynch. Una confosa història de crims i acció explicada de forma que en tot moment es barreja la realitat amb els deliris psicòtics del narrador i on mai acabem d’estar segurs si cada capítol està passant de debò o es tan sols la deformada interpretació surrealista que en fa la ment malalta del principal personatge. El repte serà nostre per tractar de recompondre els fets, destriant la part onírica de la real. Un llibre molt original, però que porta fins un barroquisme excessiu allò que a Lynch li funciona tan bé a la pantalla.

9788467036497 Fabiografia de Mario Vaquerizo

Com va passar Fabio McNamara de ser una superestrella del glam a la Movida Madrileña, cantant “La coca me vuelve loca” o “Voy a ser mamá, voy a tener un bebé, le pondré Lucifer” a convertir-se al ultracatolicisme, esdevenint un fan d’Esperanza Aguirre i fent discursos a You Tube contra l’avortament? Per entendre l’estrany viatge ideològic, aquesta biografia ens explica la seva autodestrucció a través de la droga o la fama i com va acabar sobrevivint gràcies a la fé. Mario Vaquerizo demostra ser un excel·lent narrador, lluny del paper d’ignorant que sovint interpreta als mitjans, i explica els diversos episodis de la vida i obra de Fabio en primera persona, mantenint sempre les seves divertides expressions i sortides de to.

edad iraLa Edad de la Ira de Fernando J. López

Un llibre a mig camí de la novel·la negra i el reportatge, explica la investigació d’un assassinat en l’entorn d’un institut amb el rerefons del bullyng homòfob. Aquells que hem patit l’odi i l’assetjament d’adolescents sabem fins on ens pot conduir la ràbia, l’odi o la frustració que es van acumulant en silenci dins teu fins que acabes explotant. El llibre aborda la investigació des de diferents punts de vista i resulta especialment interessant el d’un professor que es pregunta com fer front a aquesta espiral d’odi silenciós.

Un altre excel·lent novel·la negra ambientada en un institut es “El desorden que dejas” de Carlos Montero. En aquest cas la víctima del assetjament serà una professora d’un petit poble gallec, que substitueix a una altre mestre morta en estranyes circumstàncies.

I ara us toca a vosaltres! Que em recomaneu per aquest Sant Jordi?

10 comentaris

  1. Bueno, he leído Patria, SPQR, Tan poca vida… así que pienso que compartimos gustos, por lo que tomo buena nota de tus otras recomendaciones.
    Por mi parte, sugiero:

    Galveias – José Luis Peixoto. Un gran escritor portugués. La novela tiene algo de realismo mágico (que habitualmente no me gusta), pero posee una potencia narrativa fantástica. Imaginativo y brillante.

    La ley del menor – Ian Mcewan. No es la última (Cáscara de nuez), sino la penúltima. Excelente. Mucho conflictos éticos y morales, pero con buen pulso narrativo. De lo mejor.

    Venían a buscarlo a él – Berta Vías. Es un libro antiguo (2010). Extraordinario. Una gran sorpresa. Es sobre la vida de Camus, contada de una forma muy particular (salen hasta personajes de sus novelas). Me encantó, y aficiona a Camus, que siempre es bueno. Quizá antes de leerla habría que leer o releer El extranjero. Me pareció brillante.

    El justiciero cruel – de Arsenio e Ignacio Escolar (el del diario.es) – Para cualquiera que le guste Juego de Tronos. Comprobará que la Historia de España supera a la serie en asesinatos, traiciones, engaños, etc. Es sobre el inicio de los Trastámara, pero entretenido y divertido como la mejor de las novelas.

    Pensar rápido, pensar despacio – Kahneman, Daniel. Ojo, 800 páginas. ¿Y de qué va el libro? Pues fundamentalmente de cómo tomamos las decisiones. Hay una parte de nuestro cerebro que es rápida, y a menudo equivocada, y otra que es lenta y a menudo acierta más. Muchos ejemplos, muchos juegos. Más entretenido de lo que podría parecer.

    La España Vacía. Viaje por un país que nunca fue – Sergio del Molino. Muy interesante libro que introduce el concepto de “España Vacía”, todo este territorio que queda entre Madrid y la periferia, donde la densidad de población es menor que la del norte de Finlandia. Curioso, bien planteado.

    Ánimo y a leer, que son dos días.


    • pensar ràpido ya me lo he leído y la España vacia lo tengo pendiente de leer en mi ebook. El resto me los apunto!


  2. Muy interesante lista…

    Yo podría poner muchos pero pondré sólo uno. En este blog, en estos tiempos que corren, solo puedo recomendar “La democracia sentimental” de Manuel Arias Maldonado. Una joya. En algún momento complicado de leer, pero un auténtico repaso psicológico a los males de la democracia.


  3. Hola! Excel·lent llista, prenc bona nota del llibre d’Édouard Louis, que buscaré en francès, i d’SPQR i “El gran frío”, moltes gràcies. Coincideixo amb tu al 100% amb “Patria”, hauria de ser lectura obligatòria per a estudiants d’ESO i/o Batxillerat. Jo afegiria “Manual para mujeres de la limpieza” de Lucia Berlin, em va semblar tendre, salvatge, expressionista i corprenedor, tot alhora. Feliç Sant Jordi!


  4. Els més interessants, a banda de “Patria”, diria que són “SPQR” i “La gran ilusión”. Aquest, com que té l’estelada a la coberta, sembla que sigui l’enèsim llibre sobre el procés, fins que t’adones que es tracta d’una banda de Moebius, un camí tancat que porta sempre al mateix lloc.

    Però segurament acabaré fruint d’algun altre llibre que encara no conec…


  5. llibre actual???



Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: