h1

És l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) realment assembelària?

Mai 27, 2013

Es l’Assemblea Nacional de Catalunya un moviment social assembleari i de nova democràcia (com el seu nom suggereix)? Com pot ser que es convoquin actes a favor del President de la Generalitat una vegada i una altre? Que s’enviïn cartes insultants a partits d’esquerres? O que algunes sectorials defensin idees militaristes extremistes i ultres? Per tal de donar resposta a aquests interrogants he fet una tasca d’investigació sobre el seu funcionament intern

ANC Barretinaires votant

1) Té una  estructura piramidal interna amb diversos nivells jeràrquics de càrrecs i òrgans  “representatius” no sempre escollits directament per les bases. (vegeu-> Estatuts i Reglament de Règim Intern)

LOCAL-> Les Assemblees Locals  tenen una cúpula directiva anomenada Secretariat Territorial format per un petit nucli de persones que s’escullen per candidatures individuals (per exemple a L’Hospitalet son 7 membres). Aquests escullen a un Coordinador Local, així com un Tresorer i Secretari. Per sobre d’aquests encara hi ha una altre nivell jeràrquic que és la Coordinadora Comarcal.

SECTORIAL-> A nivell Sectorial, cada Assemblea Sectorial escull Secretariat Sectorial,de tres persones (cada una té normes diferents per tal d’escollir-los) i aquest trien a un Coordinador Sectorial.

NACIONAL-> A nivell Nacional trobem l’Assemblea Nacional que es convoca un cop l’any, on hi participa tothom. L’ordre del dia el posa el Secretariat i per afegir-hi un punt extra cal que ho demanin un 5% de membres (per destituir a algú del Secretariat cal un 10%). La Mesa està presidida en tot moment pel Secretariat que és qui fa les actes i les aprova.

El Secretariat Nacional està format per 75 membres dels quals 50 s’escullen territorialment, amb 3 per “regió” de forma que llocs tan poblats com el Baix Llobregat tenen el mateix pes que indrets inhòspits com el Rosselló i l’Alta Cerdanya (tot i això, excepcionalment, la Ciutat de Barcelona té 8 representants) ; la resta de candidats (25) s’escullen a nivell nacional.

El Secretariat, al seu temps, escull a una cúpula anomenada Comitè Executiu (19 persones), així a com a una  Junta Directiva formada Presidència, Vicepresidència, Tresorer i Secretari. Es a dir els màxims representants de l’ANC no els voten  els membres de les bases, sinó un reduït nucli de 75 persones.

Resumint: La Piràmide de lOrganigrama de Poder seria la següent:

Local– ASSEMBLEA LOCAL (tots)-> SECRETARIAT TERRITORIAL (7)-> COORDINADOR LOCAL (1)-> COORDINADORA COMARCAL(?)

Sectorial-ASSEMBLEA SECTORIAL (tots)-> SECRETARIAT SECTORIAL (3)-> COORDINADOR SECTORIAL (1)

Nacional –ASSEMBLEA NACIONAL (tots)-> SECRETARIAT NACIONAL (75) -> COMITÈ EXECUTIU (19) -> JUNTA DIRECTIVA (4) -> VICEPRESIDENT (1)-> PRESIDENTA (1)

2.- Té nombrosos casos de corrupció econòmica i democràtica denunciats pels seus propis membres

En primer lloc al dir que cal dir que les darreres eleccions del Secretariat s’han suspès davant l’allau de denúncies d’irregularitats, expedients interns, sancions, casos de corrupció i impugnació de candidatures.

Segons es rumoreja en un grup de Facebook, promogut per un ex-membre dimissionari del Secretariat, una de els candidatures estava liderada per Pere Pugés, membre del l’associació “Sobirania i Justícia (formada per ex-alts càrrecs del Govern de Jordi Pujol), que volia introduir un nou nivell de poder jeràrquic (no previst als Estatuts ni a l’Assemblea) anomenat “Comitè Permanent“, que funcionaria d’una forma encara més piramidal que l’actual. Pugés ha estat sancionat sis mesos sense veu ni vot pel Secretariat i està sent investigat per suposades corrupteles econòmiques arran de l’organització de l’Assemblea Constituent. En aquest mateix grup de Facebook expliquen com la candidatura de Pugés (a qui titllen de “mafiós”) empra les xarxes socials oficials de l’ANC per fer propaganda de la seva candidatura o recomanar el sentit de vot en esmenes polítiques.

Miquel Sellarès, ex-alt carreg d’ERC amb el Tripartit, advertia fa poc en un article a El Punt/Avui que l’actual Secretariat tan sols estava centrat en fer purgues internes contra membres crítics. Segons un Informe Intern, durant els darrers mesos s’han realitzat 180 impugnacions i expedients sancionadors a diversos socis degut a les irregularitats detectades en d’introducció d’esmenes, així com corrupteles econòmiques relacionades amb el lloguer del Palau Sant Jordi, on estava pressupostat gastar 47.000 euros i la despesa final va ser de 125.000; es a dir van desaparèixer 75.000 euros.

Altres irregularitats econòmiques (font) serien en la compra del marxandatge, on es van pressupostar 3.000 euros i en van sortir 14.000 e. que ningú sap on son i el proveïdor es va canviar en el darrer moment per un que ni tan sols estava constituït com empresa. També s’han detectat irregularitats en la contractació d’autobusos i càtering. Diners, per cert, son aportats per les quotes dels militants de base que no poden ni votar directament la seva Presidència.

CONCLUSIONS

L’ANC és un moviment social del s.XXI que funciona internament com un partit polític del segle XIX. Cap formació d’esquerres a Catalunya té un organigrama tan restrictiu, vertical i jeràrquic: Herrera, Dolors Camats, i Junqueras han estat escollits pels membres de les bases per sufragi directe, David Fernandez en una assemblea i Pere Navarro per delegats de cada agrupació, mentre que a Carme Forcadell l’ha triat una cúpula de 75 persones.

Resulta evident la relació entre els diversos episodis de corrupció democràtica i malversament econòmic amb la manca de relació directa entre la cúpula i les bases. Quina necessitat hi ha d’escollir tants càrrecs si tan sols es dediquen a organitzar manifestacions i posar paradetes? La PAH, el 15M i múltiples marees i moviments socials mobilitzen milers de persones amb un funcionament infinitament més horitzontal.

L’ANC fa molt bona feina pedagògica a favor de la causa independentista de cara als indecisos, entre els que (de moment) m’hi incloc i espero que comprenguin les reticències que ens desperta als progressistes el seu suport constant a Artur Mas, estirabots com posicionar-se a favor de l’OTAN, així com alguns discursos amb tics etnicistes.

De tot cor els animo a continuar però si em permeten un consell els recomanaria ser més conciliadors, menys partidistes i sobretot més plurals, horitzontals i transparents, gastant menys energies en eleccions internes per càrrecs de fireta.

37 comentaris

  1. Segons m’expliquen per Facebook persones que han estat es reunions de l’ANC en la 1a assemblea que anaven els demanaven una quota i els oferien poder tenir més poder dins l’estructura en funció de com elevada fos aquesta. Imagino q no deu ser sempre així, però vaja…


  2. Home, donar com a font un grup del Facebook és una mica… no sé… poc professional? Al cap i a la fi qualsevol penjat pot dir la seva allí, i la credibilitat és més aviat baixa. I et diré el mateix que dic a tothom qui critica l’ANC. Si creus que les coses es fan malament, enlloc de criticar des de fora, fes-ho des de dins (si es que no hi ets) i veuràs com no es gaire difícil fer canviar les coses. Fes sentir la teva veu!


    • Bé si. Tens raó, donar credibilitat a un grup de Faceboock igual no es del tot professional, tot i que estigui creat per un ex-membre del Secretariat Nacional i a més posi captures de pantalla de tot el que diu. Però si, s’ho podria inventar. Tens raó.

      Ara bé, tota la resta ho he tret dels propis Estatuts i Reglament de Règim Intern, oficials i legals, així com d’informes interns seus.

      I bé entrar… si no puc escollir el President Nacional, ni el Comité Executiu ni la Junta Nacional, ni el Coordinador Local, ni Sectorial i els diners de les quotes a vegades no se sap ben bé on acaben… comprendràs que tingui una mica d reticència…


      • i si no estàs d’acord en la línia política que té, per feixista i convergent, no es pot criticar des de fora?


        • Jo, com ja hauràs vist, me’n faig un bon fart!
          A mi la teoria de “per criticar X has d’entrar” em sembla absurda. Jo només entro en el que estic quasi absolutament d’acord.


  3. Conec a gent que també podria explicar l’aparició de l’ANC a San Francisco amb poca transparència, amb dubtoses “afiliacions” i amb uns recursos de desconegut origen. Quantes més hi ha escampades pel món????


  4. Home, doncs no siguis tant indecís. Segur que dins pot fer sentir la millor teva veu. Des de dins és on més s’influeix. I segur que els que descrius, precisament estarien encantats de que gent com tu entres. I no ho dic en broma. Fes el pas. Igual no queda tant, je. Una abraçada


  5. Bona feina de recerca, i força convincent. Ara, però, no diguis mai que una font l’has tret de facebook perquè és la plataforma menys creïble. Aquest és el perill de les xarxes socials; que tothom pot dir el que vulgui i ens ho empassem sense contrastar dades (i no vull dir que tu ho hagis fet eh…)


  6. Aquest escrit comença fent-se les següents preguntes:
    1.- Es l’Assemblea Nacional de Catalunya un moviment social assembleari i de nova democràcia?
    2.- Com pot ser que es convoquin actes a favor del President de la Generalitat una vegada i una altre?
    3.- Que s’enviïn cartes insultants a partits d’esquerres?
    4.- O que algunes sectorials defensin idees militaristes extremistes i ultres?
    Em sembla que al finalitzar l’escrit, només ha donat resposta a la primera pregunta centrant-se amb com es constitueix l’ANC i la corrupció que presumptament hi ha. Però a mi m’agradria que també es donés resposta a les altres preguntes, que crec que son força importants (si és que realment son veritat). Dir que s’envien cartes insultants sigui al partit que sigui s’hauria d’exposar molt bé i demostrar-ho, ja que són acusacions força greus.
    Cordialment, Alba


    • Gràcies pel teu encertadíssim comentari Alba. Jo crec que la resta de preguntes va també en relació a la seva estructura interna: el fet que deixin tot el poder executiu a una petita cúpula d’escollits absolutament hermètica, significa que aquests poden actuar impunement sense donar comptes a ningú: ara enviem una carta amenaçant a CUP si no voten cegament tot el que diu CIU-ERC, ara un acte per aclamar a Artur Mas, ara #totsambelpresident… i com els escollits fan i desfan al seu aire, doncs aquí pau i després glòria


      • Gràcies per la seva resposta.


  7. Sembla clar que aquest xiringuito ha estat organitzat des de dalt a merusa del poder, que no ha sorgit de manera espontània des de les bases.

    I que està al servei d’uns interessos molt concrets.


  8. Off-topic total, però m’agrada aquest senyor de la foto que surt reivindicant la barretina musca.


  9. L’ANC és tant assemblearia o més que la pròpia ICV de la qual sóc membre. La veritat es que no entenc moltes vegades els teus atacs a l’indpendentisme . A totes les organitzacions hi ha conflictes i tendències ja sigui a ICV, els sindicats , moviments socials etc. fins i tot al partit més assemblearia que he vist la CUP.


    • Marc (simularé que em crec que ets d’ICV, vinga va) tu votaries a favor de que l’Herrera i la Camats no els poguéssim votar els membres de els bases, sinó que fossin escollits per un mini-Consell Nacional de tan sols 75 persones?
      No se si recordes els debats de la X Assemblea però anaven just en la direcció contraria: més democràcia directa, elecció per part de les bases de l’executiva, que tots els militants participessin a la AN encara que no fossin delegats… vaja, l’antitesi de l’ANC.

      I bé puc arribar a entendre que un partit que té alcaldies, grups al Parlament, al Congrés, al Senat i a Europa necessiti una certa jerarquia… però un Moviment Social? pa que? Aturem la Guerra, Unitat Contra el Feixisme, el 15M la PAH… son absolutament horitzontals i mouen igual o més gent!

      I no no era un atac “a l’independentisme” sinó a una organització que s’ha destacat més pel seu suport acrític a Mas i CIU que per la seva defensa de la independència


  10. Ja ser que ICV som un partit assembleari . No hi ha cap suport a Mas es un suport a tots aquells que aposten pel dret de decidir i la independència entre ells també ICV. Molta gent d’ICV treballem a l’ANC . L’assemblea es un espai transversal i divers amb un mateix objectiu assolir l’estat Propi


  11. No s ho perdeu! Ara la Forcadell amenaça amb expulsar els membres de l’ANC que la critiquin en públic. OLE TU! http://societat.e-noticies.cat/lanc-amenaca-amb-lexpulsio-de-membres-76389.html


  12. Soc membre de ple dret de l’ANC i accepto deportivament les vostres crítiques: estem lluny de ser un organisme perfecte, tot i que tampoc ho pretenem, atesa la nostra naturalesa basada exclusivament en el voluntariat. Amb tot, m’agradaria fer-vos la següent reflexió: quin partit polític “del s.XXI” coneixeu que sigui capaç de fer un acte de catarsi tan profund com el nostre? Quina institució és prou transparent per autoregular-se i denunciar les seves males pràctiques internes? D’altra banda, tot i que soni a eslogan, el nostre principal actiu veritablement és la transversalitat: us aseguro que dins l’ANC hi ha gent de tots els “colors” (excepte partits unionistes, és clar) i absolutament tots treballem pel mateix objectiu: assolir la indepèndencia del nostre país. Precíssament això és el que posa tan nerviosos els espanyols: aquesta força i unitat mai vistes abans. Ells sempre ens han volgut dividits i enfrontats i, per primera vegada, malgrat les nostres carències i imperfeccions, estem aconseguins aglutinar un nombre ingent de simpatitzant al nostre voltant.

    Salut i Independència !!*!!


  13. Carta secreta que ha enviat el Vicepresident de l’ANC Carles Castellanos a la resta de membres del SN:

    ALS MEMBRES DEL SECRETARIAT NACIONAL
    LA DIFICULTAT PER A ASSUMIR I CORREGIR ERRORS
    Estem arribant al final del nostre mandat com a Secretariat Nacional i encara és hora que els principals responsables dels embolics que hem travessat al llarg d’aquest any hagin assumit mínimament la seva part de responsabilitat.
    Vull expressar-me amb la màxima franquesa i abans que la proclamació dels candidats a les eleccions m’impedeixi de ser clar. A la meva manera de veure i tal com ho he estat exposant al llarg d’aquests mesos, HI HA TRES CAUSES FONAMENTALS dels embolics en què ens trobem:

    A. LA MANIPULACIÓ
    B. L’ABÚS DELS INSTRUMENTS JURÍDICS
    C. L’OBSESSIÓ PEL CONTROL

    Cap d’aquests tres mals ha estat corregit i ni tan sols ha estat detectat i assumit col·lectivament
    com un error a corregir. Ho exposaré breument:

    A) LA MANIPULACIÓ. Ho he dit repetidament: trobo totalment irregular l’ús i abús que s’ha fet de les indicacions de vot que promouen el gregarisme entre els membres de l’ANC; i encara més les maniobres poc edificants de proposar votacions massives en el sentit d’anul·lar (rebentar) una votació o enviar anònims, alguns dels quals s’havien adreçat a la Comissió Instructora externa derivada de l’Auditoria, suposadament amb la intenció de fer decantar la seva opinió. En un text breu adreçat a Secretariat Nacional el dia 17 d’abril jo mateix enumerava les implicacions de dues persones concretes, en Joan Contijoch i en Pere Pugès en aquest sentit. En els dos darrers mesos no he percebut cap voluntat d’evitar aquesta mena de comportaments ni cap voluntat que permetés una condemna col·lectiva de part de cap organisme.
    Aprofito l’avinentesa per a comentar que la informació (resum transmès per en Jaume Marfany) de la reunió del Secretariat Nacional del passat 18 de maig era manifestament inexacta. Així ho ha fet saber fins i tot un dels membres de la Comissió Instructora externa a en J.S. (redactor suposadament del resum). Aquesta observació no ha tingut cap conseqüència.

    L’ABÚS DELS INSTRUMENTS JURÍDICS. No diré res de nou si recordo que ha estat l’ús i l’abús dels instruments jurídics, activitat protagonitzada per en Jordi Manyà, el que ha desencadenat l’espiral de judicialització en què es troba avui l’ANC. Si a la reunió del 23 de febrer passat a Castelldefels no s’hagués volgut escapar de les responsabilitats que assenyalava la Comissió Instructora per mitjà d’una mena de “cop d’estat jurídic”, no ens trobaríem entrampats com ens trobem. En aquest sentit, no s’ha avançat tampoc ni un mil·límetre. No he sentit cap autocrítica ni cap intenció d’evitar l’abús judicialitzador en el futur.

    C. L’OBSESSIÓ PEL CONTROL. Després de l’aprovació del projecte “De Catalunya al Món”, quan semblava que era una proposta acceptada per tothom, he pogut comprovar com renaixien les desconfiances (recomanacions de no assistir a la presentació, per exemple) i les ànsies per a tenir-ho tot controlat pel petit grup que sovint he comentat. Comprovo així que en aquest aspecte, al llarg d’aquest any, tampoc no s’ha avançat.

    L’única cosa que sembla que s’assumeix i s’activa és la insistència per a fer callar les queixes. No s’ha volgut veure que totes les queixes provenen d’un mal funcionament. Però cap dels aspectes fonamentals del mal funcionament no s’ha volgut corregir. Si no s’hi posa remei, l’ANC podria passar de ser un moviment assembleari a esdevenir un col·lectiu patrimonialitzat per un grup de pressió sectari i incapaç de corregir els seus errors. És així com ho veig i és per això que em veig amb l’obligació de fer-ho saber.

    Carles Castellanos, vicepresident de l’ANC
    31 de maig de 2013


  14. No dubto del que dius, ni dubto que no tinguin defectes i de que ho puguin fer millor. Fins i tot hi ha lluites internes, que deploro.

    Ara bé, els animo a continuar ja que sense ells i l’esforç i la feina desinteressada de milers i milers de persones el que està passant potser no estaria passant.


  15. […] a que es destinaran els beneficis de l’esdeveniment (tenint en compte el reguitzell de casos de corrupció i malversament de l’ANC, es una qüestió força inquietant) […]


  16. […] dels interessos conjunturals de l’actual Govern de la Generalitat, així com d’acumular centenars de casos de corrupció i manca de democràcia interna en poc temps. Per contra, el protagonisme va recaure en distingides personalitats locals amb una […]


  17. T’agraeixo molt l’article, perquè busco informació sobre l’ANC i Carme Forcadell però no és fàcil. A mi em sembla una organització fosca que té una influència desmesurada sobre els polítics. Diuen tenir uns 15000 afiliats, però no se sap ben bé quants van anar a votar la nova junta (uns 3000?).
    També estaria saber quines subvencions han rebut, de quins departaments i per quines quantitats. En un temps en què reclamem transparència als polítics també l’hauríem de demanar a aquesta organització, perquè se li intueix un to messiànic i pre-feixista.


  18. […] ¿Es la Assemblea Nacional de Catalunya realmente asamblearia? […]


  19. Em sembla que les afirmacions que hi ha just després del títol del post són força esbiaixades:

    1-“actes a favor del President de la Generalitat una vegada i una altre? ”
    2-“Que s’enviïn cartes insultants a partits d’esquerres?”
    3-“O que algunes sectorials defensin idees militaristes extremistes i ultres?”

    M’he llegit els tres links i no i veig aquestes afirmacions.

    1-si entro al primer link hi ha un cartell que diu “el nostre suport i reconeixement al procés sobiranista que el Govern i al parlament el Govern i el Parlament de Catalunya han iniciat”. Queda clar que l’acte és en favor del sobiranisme, no del Sr. Mas. Només cal analitzar la frase sintàcticament per veure-ho. Per altra banda, diu que els actes es repeteixen “una vegada i una altra”, però només hi ha un enllaç

    2-Al segon enllaç no he pogut veure els insults. La notícia diu que s’envien textos “molt durs” amb el PSC i les CUP, no que hi hagi insults. De totes formes, insultar a partits d’esquerres no seria motiu per no considerar la ANC assembleària. Si s’insultessin partits de dretes, si que la podriem considerar assembleària? Ni una cosa ni la altra

    3-Podem estar d’acord o no amb l’exèrcit. Jo hi estic en contra. Però d’aquí a dir que es defensen “idees militaristes extremistes i ultres” em sembla que hi ha un pas. Si jo llegeixo “idees militaristes extremistes i ultres” m’imagino segregació racial, persecució d’idees, abolició de la llibertat d’expressió i dels drets humans en general. Res d’això es pot deduïr de l’enllaç

    Salutacions,

    Xavi


    • -Fer un acte amb el lema “Tots amb el President” es políticament neutre? Ja de pas podrien dir “Vota CIU” i deixar-se d’eufemismes

      – Acusar de ser un “frau sagnant” es objectivament insultant

      – Per mi defensar la OTAN, un exèrcit, el sionisme, el somatent i tantíssimies altres burrades q propaga aquesta nefasta sectorial, son idees extremistes. Aquest punt és opinable cert.


      • Hola arqueòleg glamurós. Gràcies per la brevetat

        – ostres, ho sento però no veig això de “Tots amb el President” al link que has posat. Tampoc he vist els altres links on dius que això es fa “una vegada i una altra”

        – si et llegeixes bé l’enllaç que tu mateix has posat, veuràs que el “frau sagnant a la Nació Catalana” es refereix al fet de no votar “sí” a la declaració de sobirania del parlament. Tu dius que “insulta a partits d’esquerres”, però el que realment es fa és menysprear la acció de no votar “Sí”, no menysprea partit. Per altra banda, tampoc aclareixes si el problema és insultar o insultar partits d’esquerres. Si s’insulten partits de dretes és correcte? És assembleari aleshores?

        – agraeixo que en el tercer punt com a mínim accedeixis a dir que és opinable. Jo opino que dir “idees militaristes extremistes i ultres” és desproporcionat si es llegeix bé la notícia

        Sento dir-te que després de veure les inexactituds en les que queies només en les 7 primeres línies de l’article no vaig tenir ganes de seguir llegint la resta. Entre d’altres coses perquè em porta feina anar entrant a cada enllaç i comprovar que entre el que tu has dit i el que diu l’enllaç hi ha molta diferència i sempre tendenciosa. Vull dir que la meva sensació va ser que tu tenies ganes de criticar la ANC i el procés independentista i ho pensaves fer encara que fos faltant a la veritat.

        Crec que per ser “la ploma més àcida de la xarxa” no es pot desdibuixar d’aquesta forma la veritat.

        Salutacions,

        Xavi


        • -El link q he posat es infinitament pitjor: “una calorosa rebuda a Mas?” A mi la única forma decent de rebre de forma calorosa a aquest desgraciat es amb benzina i torxes.

          – A veure jo no soc nacionalista, però si fos de la CUP i m’acusessin de q la meva actitud es un frau sagnant igual no m’ho prenia gaire bé

          – Si, si. Li tinc unes ganes boges a l’ANC. I afortunadament cada dia em donen més motius objectius i veraços per atacar-los sense pietat ni sense haver d’inventar-me res


          • Hola “ploma més àcida de la xarxa”. No n’encertes ni una:

            – lo de calorosa rebuda ho diu Osona.com, no la ANC. Hauries de llegir-te una mica millor els enllaços que publiques. La resta del teu comentari (amb insults, per cert) sobre aquest punt em produeix vergonya aliena
            – pots prendre’t les coses bé o malament. El que no pots fer és mentir. I això és el que has fet per desqualificar la ANC i el procés independentista. Si vols desqualificar l’independentisme, tindràs molta més força el dia que ho facis dient la veritat
            – doncs jo el que he vist és que menteixes molt. Tu vols criticar el procés independentista i no t’importa mentir per fer-ho. I el fet que no hagis acceptat les crítiques raonades que t’he fet demostra que no tens cap interès en la veritat. És allò de “miente que algo queda”, no?

            Salutacions,

            Xavi


  20. […] Es l'Assemblea Nacional de Catalunya un moviment social assembleari i de nova democràcia (com el seu nom suggereix)? Com pot ser que es convoquin actes a favor del President de la Generalitat una v…  […]


  21. […] la seva participació a l’ús que posteriorment en vulgui fer una associació privada amb uns mecanismes de govern intern no especialment democràtics (i, segur, gens assemblearis). Ja no és només que tothom que participi a la Via serà comptat com independentista, sinó que hi […]


  22. […] voluntat de l’estructuració de l’ANC és la d’exercir com a lobby (no massa democràtic per cert) per a dur a terme la consulta sobre la independència. Constituint-se en una espècie de […]


  23. […] amb membres de l’organització que dirigien el cant. Només li faltava això a la jerarquitzada i poc assembleària ANC per semblar-se a un […]


  24. […] lingüística i vaig aplaudir la Declaració de Sobirania del Parlament. Però clar, desconfio del funcionament intern de l’ANC, no m’agrada el catasionisme, que es tapin retallades ni abusos policials amb banderes, la […]


  25. […] dels fets del Parlament) es fa passar per una suposada “Assemblea” quan en realitat té un organigrama vertical, on el seu portaveu es escollit per una fosca cúpula de dirigents, ignorant completament el vot […]



Deixa un comentari