h1

Discussió amb Pseudohistoriadors de l’Institut Nova Histèria

Abril 24, 2014

## _lRoto Nacionalisme

Un nacionalista pot ser un gran filòsof o un gran químic, però difícilment serà un gran historiador

Eric Hobsbawm (1)

Aquest Sant Jordi he estat per primer cop a la vida signant el meu llibre a la Rambla de Barcelona, on he desvirtualitzat, per fi, a molts  amics de Twitter i d’aquest blog. Un plaer descobrir que sou reals! M’ha fet molta il·lusió i només per això ja ha valgut la pena fer el llibre.

L’anècdota freak de la jornada va ser la discussió amb membres del Institut Nova Història de Jordi Bilbeny, un filòleg i pseudohistoriador aficionat expulsat de la UB quan cursava un doctorat, ex-membre també del Centre d’Estudis Colombins i  de la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya (FEHC). La seva hipòtesis es que Cristòfor Colom, La Celestina, Cervantes, el Lazarillo de Tormes, Leonardo Da Vinci, Erasme de Roterdam, Bartomé de las Casas, Francisco Pizarro o el Pare Noél eren catalans, però existeix una conspiració mundial orquestrada per Espanya per amagar-ne totes les proves i només ell les pot veure. Per desgràcia TV3 dona constantment ressò a aquesta magufada anticientífica, Ajuntaments de la CUP li han pagat conferències amb diner públic ( a canvi ell va demanar el vot per la CUP) i ERC li ha atorgat un premi.

Unes teories conspiranoiques i relativistes com les que hem vist anteriorment en aquest blog amb Generación Alien i Erich Von Daniken, la Operació Rapa Nui o als dels defensors de la “Terra Plana”.

Jo en cap moment vaig ser conscient de amb qui estava parlant, creia que era un llibreter anònim, que tenia un estand al costat del meu, si no aquesta conversa MAI hauria tingut lloc. Aquí la transcripció de la discussió, tal com la recordo:

AMIGA – Ui mira, si al estand d’aquí al costat tenen “El Lazarillo“… en català? No sabia que s’havia traduït!

JO- Ai calla… però si el traductor es Jordi Bilbeny! El pallasso aquell que diu que la Celestina era catalana!

SENYOR X- Perdona, però aquestes teories estan molt estudiades eh!

JO- Que va!! Si aquest Bilbeny es un friki! El van expulsar de la UB per exposar infumables teories paranoiques. Per mi que pren tripis o  té  brots psicòtics …

SENYOR X- Això es perqué les universitats estan dominades per Espanya! Qui paga a les universitats? Espanya!

AMIGA- Però que diu home!! Com han de ser la UB o la UAB espanyolistes i formar part d’un complot!!! Quina bojeria!!

JO- Si va dir fins i tot que el Pare Noel era català aquell pirat! ajajaj Com es pot ser tan ridícul? Que serà el proper Mickey Mouse?

SENYOR X Si es veu clarament! El Quixot està ple de catalanades! Aquesta obra la llegia un castellà de la època i no la podia entendre pas.

AMIGA- Però com ho pot saber? Això es una visió que tenim ara des del present, però segur que la gent de la època ho entenia perfectament…

JO- Es que son dues llengües romàniques que s’assemblen molt i estem parlant d’un moment en que les normes ortogràfiques tampoc estaven molt fixades

SENYOR X (amb la cara envermellida i la mirada perduda)– Si que ho estaven! Siii! Ho estaveeen! I vosaltres no sabeu que Tirant lo Blanc estava considerat una obra en llegua castellana fins que un estudiós va trobar una còpia en català al s.XIX? Llavors es va saber la veritat! En la resta de casos no s’ha tengut tanta sort…

JO- Bé, això és una prova empírica. En tenen cap ells per afirmar les seves bestieses?

AMIGA- El que no es pot fer es anar escampant rumors sense cap base. Que el cas de Tirant Lo Blanc fos cert, si ho es, no prova que la Celestina o el Quixot fossin catalans! Clar, de tan dir tantes xorrades algún dia se n’encerta alguna…

SENYOR X- Qui demostra que es fals eh? Tampoc es pot saber! A més, com deia Goebbels, si cal inventar una mentida, que sigui ben grossa…

JO- Això de Goebbels ho deu dir per la manipulació de Bilbeny no? Pio Moa i ell, son com dues gotes d’aigua! Es comença així i s’acaba negant l’Holocaust.

AMIGA- Home això igual no, però a veure, la història té un mètode científic avalat per l’acadèmia. Hi ha un rigor..

SENYOR X- (completament fora de si)– L’acadèmia la paga Espanya! La història la fan els estats! I nosaltres no tenim estat!! Eh!! No en tenim cap!! A més, com voleu que un poble degenerat de quatre pagesos morts de gana que malvivien entre matolls fes el Siglo de Oro eh??

(aquí veiem la veritable naturalesa etnicista en que es basa aquesta teoria delirant, com els Protocols dels Savis de Sió, una falsedat conspiranoica en la que es va fonamentar l’antiseminisme del s.XX)

Vam deixar la conversa perqué havia de signar més exemplars de Patrimonicidi i poc després m’adono que absolutament tots els llibres de la paradeta eren de Bilbeny, ja que aquell era el estand oficial del INH i, per tant el Senyor X, amb qui havíem discutit, era Jordi Bilbeny o bé un deixeble seu que se li assemblava. Li havia dit ionki, pallasso, friki, nazi, psicòtic i mentider a la cara i m’havia quedat tan ample. Quina probabilitat hi havia de tal remota coincidència de hora i lloc, en una ciutat com Barcelona??

Tan difícil es d’entendre que aquells que defensem el dret a decidir, com es el meu cas, ho fem perquè volem canviar el futur i no el passat?

 Si voleu saber la llista de personalitats que donen suport a aquests deliris podeu veure-la aquí:

## _llista negra de gentussa

Llista de suports a Institut Nova Histèria

PD: Alfons Lopez Tena m’ha aclarit per Twitter que la seva adhesió es falsa i que se la va inventar el INH. No m’estranyaria que altres també ho fossin

(1) Gràcies per la cita Miguel Rosa! Ja sabia jo que no trigaria en trobar el post idoni per incloure-la!

16 comentaris

 1. Tinc la certesa que ni Llovet ni Sobrequés defensen aquestes bajanades. I la ferma sospita que altres noms de la llista tampoc ho fan. Així doncs, o bé no han signat res i Bilbeny s’ho inventa —com tantes altres coses— o bé el que han signat no és el que Bilbeny diu i tot plegat és un fabulós exercici de name dropping d’aquest torrat.


  • Es possible! De fet ho he tret de la seva web delirant, on la ficció i la realitat es fonen en el deliri


 2. sis


 3. Osti… com diue en AFG abril, dubto molt que en Jordi Sargatal s’hagi pogut empassar això, un altre nom afegit al núvol del seu web.


 4. Plas! Plas! Plas! M’ha agradat molt la conversa, i entre l’amiga i tu l’heu deixat ben retratat.

  “No hase falta desir nada más”, que deia en Cruyff (un altre que és tan català com l’Erasme).


  • En realidad,lo dijo Schuster.


 5. Increïble!. Ara no m’acabo de creure que el Jaume Sobrequés per molt nacionalista que sigui, que ho és, recolzi aquestes històries.


  • Aquest recolza el que fagi falta. Recordeu com feia de “valet de cahmbre” del Nuñez.


 6. Mira que t’agrada el fang… Hahahahaha… Mira que fer picabaralla amb un frikicupinazi…XXXDDD. Millor era deixar.ho passar. Apa, això si, m’hagués agradat ser-hi, ja que potser jo m’,haguès enfangat tambè. Per cert, fel.licitats.


 7. Ja són ganes de discutir-se amb aquest tipus de gent, encara que al final vaquedar ben retratat l’individu xD

  Desgraciadament, aquest discurs té molta audiència arrel de la ignorància generalitzada de la gent. Si no, mira el cas del negacionisme dels “Banu Olagüe”…

  http://diariodelibros.wordpress.com/2014/03/27/ignacio-olague-negacionismo-historia/


  • Ostia! Em deixes de pedra! Es la teoria negacionista més estrambótica q se m’hauria ocorregut!!


 8. COMENTARI CENSURAT PER FALTA DE GLAMOUR I SUBSTITUÏT PER UN VIDEO DE CAMELA


 9. Estos del “nova histèria” deberían ir al frenopático…


 10. La veritat, en tot l’article només veig desqualificacions envers gent que proposa revisar la nostra història en funció dels 300 anys de censura perpetrada per la Santa inquisició. Si cremàven persones, no varen canviar llibres o identitats? La veritat, qui està pecant d’ingenu són alguns invesyigadors de la Universitat, que s’empasen els textos del XV i XVI com si el Sant Ofici mai haguera existit.

  Però be, temps al temps. A l’article no hi ha i un sol argument contra les tesis de Bilbeny.I si només fòssin seves tesis, rai, però haurien de saber que tot va començar amb en Luís Ulloa, historiador peruà. A partir d’aquí hi ha tota una línia d’investigadors que han continuat la feina. El darrer d’ells és Bilbeny.

  Per cert, el nacionalisme sempre va de la mà de la historiografia. Els historiadors haurien de ser més humils i fer com els periodistes, que diuen que periodisme neutral no existeix. Tots estem influits per alguna mena de nacionalisme. El naconalisme dels vencedors, en aquest cas Castella, empapa tota la historiografia castellana. No cal empescar-se conxorxes per a veure-ho. Menendez Pidal ya va ser exampat pels britànics intentant manipular ‘El Cantar del Mio Cid’ per fer-lo més antic i tenir així alguna mena de prova de la maravillosa ‘lírica medieva española’ que expliqués el Siglo de oro. I aquest és el pare de la historiografia espanyola que s’ensenya a les universitats de l’estat. En fi, poca conya i molta feina. Si no es fa des de la Universitat, es farà des de fora. Però no ca insultar ningú si un no està d’acord amb les teories d’altri.


  • Les tesis de Bilbeny es basen exclusivament en la següent premisa clarament racista “Els espanyols son una raça degenerada i per tant no podien fer el Siglo de Oro”.
   No hi ha cap prova, cap base empírica, més enllà de deliris, transtorn obsessiu compulsiu i odi feixistaDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: