h1

La Pseudo-Arqueologia Alienígena envaeix la TDT

Setembre 30, 2013

#magufo

“La finalitat de la ciència no es obrir una porta al saber sense límits,
sinó posar una barrera a l’error sense límits.” B. Bretch

Un bon dia fent zapping per la TDT vaig tenir la desgràcia i l’horror d’anar a parar al Canal Xplora, propietat de la Sexta-Antena 3, on emetien en prime-time la sèrie de documentals titulada “Generació Alien“. El despropòsit d’aquesta falòrnia es tractar de demostrar que darrere de tots jaciments prehistòrics i de l’antiguitat s’hi troba la ma dels extraterrestres i una conspiració mundial està amagant aquesta realitat.

Aporten proves empíriques? Que va! Això és molt avorrit per l’audiència! Imatges de brumes, musica inquietant, il·luminació tèrbola i ja hem creat un ambient de misteri. Bé, tot i que d’intriga no gaire, tots els episodis acaben igual: els alienígenes estan al darrere. Es com si a les novel·les d’Aghata Cristie l’assassí fos sempre el mateix personatge.

#vondanikeeenEn realitat no es tracta de cap idea nova, sinó de l’enèsim refregit de les teories new age popularitzades a finals dels anys 70-80’s pel prolífic escriptor suïs Erich von Däniken. Tot i no tindre cap estudi (als 19 anys va abandonar l’escola i va ingressar a la presó per robatori) i haver estat condemnat per frau i malversació de fons en múltiples ocasions, Von Daniken ha venut més de 63 milions de llibres. En les seves obres bàsicament hi regurgita convulsivament la mateixa idea fixe: el fet que les cultures de l’antiguitat tinguessin cultes, representacions i llegendes de Deus, demostra que van tenir contactes amb Ovnis i aliens.

Fins i tot el  2003 va dissenyar aterridor un parc temàtic a Interlaken, Suïssa (abans anomenat Mistery Park, ara Jungfrau Park ), amb vuit pavellons on es barregen les línies de Nazca, les piràmides de Giza, Stonehenge, els Maies amb abduccions marcianes. Va ser qualificat de “Txernobil Cultural” per científics del país helvètic.

El transfons ideològic d’aquest terrorisme es basa en un el creacionisme, en una versió més moderna substituït a Deu per aliens, però rebutjant l’evolucionisme i la ciència, igual que fan els museus de les sectes evangèliques més fanàtiques.  Així com un fort racisme i menyspreu envers les cultures del passat, especialment les no-europees: mai es nega que els romans fessin el Coliseu o els grecs el Partenó, doncs això seria subvertir les bases de la superioritat occidental; en canvi afirmen que els egipcis (africans) eren incapaços de aixecar una piràmide per si mateixos o els aborígens de Rapa Nui (sud-americans) no podien haver esculpit els moais sense l’ajuda de naus espacials.

I dic jo: Si una civilització avançada creua l’espai, en comptes d’ensenyar-nos a fer tòtems o dòlmens ja ens podria mostrar la tecnologia intergalàctica no? Quin sentit té navegar per les galàxies, vindre a la terra, fer un moai i tornar al teu planeta? Com es que en els jaciments arqueològics mai hem trobat la menor evidència material de criatures vingudes d’altres constel·lacions, ni de cap objecte fabricat amb materials no terrícoles? O per què ja no ens visiten? Ara que ja sabem fer piràmides sense la necessitat de platerets voladors ja no som tendència?

Com podem lluitar els arqueòlegs científics contra aquesta invasió de magufades en els mitjans de comunicació si els documentals científics brillen per la seva escassedat i la gran majoria de gent no visita museus o jaciments? Per desgràcia es una guerra que tenim perduda! Les masses prefereixen el sensacionalisme dels enganys i les estafes de l’ocultisme para-normal a la freda realitat material, la bruixeria homeopàtica i el xamanisme osteòpata a la medicina biològica i l’obscurantisme medieval a la raó il·lustrada. Estem tornant al segle XIII?

33 comentaris

 1. Glamurós:
  chapeau ! avui (com sempre) m’ha agradat el teu escrit. I com que no anava de política ni de Catalunya, per més que busqui no trobo cap crítica per a poder-hi fer. És greu la facilitat com ens creiem els discursos no empírics per a salvar-nos de les nostres ignoràncies i dels nostres patiments. I aparentment això afecta també a molta gent jove! Bravo


 2. Copio un comentari que m’han deixat via Facebook:

  “es que eren artistes els extraterrestres aquests, no pas científics, i buscaven un nou planeta on exposar les seves escultures, que tu no saps lo difícil que s’havia posat trobar una bona galeria per exposar en el seu sistema planetari… ai Arqueòleg, que se t’ha d’explicar tot…”


 3. Don’t feed the troll, ¿No?¿Vamos, que sí, que tienes toda la razón, pero tú crees que alguien que se tome en serio esa serie te lee? O lo uno o lo otros, creo, y los que te leen y ven la serie será porque se descoronen, digo.


  • Amigos mios licenciados en arquitectura que me tratan de convencer que era imposible que los egipcios hubieran levantado las piràmides y q era necesaria la intervención alienígena…
   De verdad, la pseudociéncia está muchísimo más extendida de lo que creemos.


   • Necessites renovar amics. O els teus amics necessiten renovar… és igual.


   • Tristes noticias me das. La verdad que debo ser muy inocente. Pues entonces a por ellos. 😉


 4. Bones senyor!

  veig que la cerca del calze de crist t’ha inspirat 🙂

  Com ja vàrem parlar per twitter, jo no crec que els extraterrestres hagin estat els responsables de certes construccions (tinc pendent l’article de la datació de Gobekli Tepe) però si que em mereix més respecte la teoria de la “civilització perduda”.

  No són pocs els investigadors que han escrit sobre el tema. Per resumir-ho molt: abans de l’últim període glacial una civilització va aconseguir un alt nivell de desenvolupament, possiblement més que el nostre en l’actualitat. Va sucumbir de forma general per algun motiu, amb molts pocs supervivents, que van perpetuar coneixements i tecnologia, convertint-se en els “deus civilitzadors” de la nostra civilització.
  Així resumir sona a magufada terrible, ho reconec, però t’animo a llegir un molt bon llibre sobre el tema, “las huellas de los dioses”, de Graham Hancock. Te’n passo l’enllaç al llibre digital “no oficial”, pq no es pot comprar enlloc, actualment.
  http://epubgratis.me/node/23511

  Et fico un exemple: hi ha gravats mostren “deus civilitzadors” utilitzant trompetes, que a més les llegendes indiquen que “no feien soroll”, amb les que aixecaven grans blocs de pedra per construir estructures, edificis, etc. Avui dia un dels sistemes de levitació que més s’està investigant i que estan donant resultats són els ultrasons.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Acoustic_levitation

  En fi, que no cal tornar al segle XIII, però tampoc tancar-nos en banda i creure’ns, metafòricament, que som el melic de l’univers i que ho sabem tot perfectament.

  Si et llegeixes el llibre t’agrairia que me’n diguessis quelcom. Segur que tens molta més base per jutjar-lo que jo.
  P.D. I per que no comencem malament, ja sóc conscient de que la teoria del desplaçament de l’escorça terrestre és errònia 🙂

  Salut!


  • Abans de llegir el llibre ja et responc:

   1) Jo no “em tanco en banda”. Soc científic i materialista històric. Estic obert a acceptar noves hipòtesis i teories sempre i quan estiguin demostrades empíricament en dades materials. De fet, tot i ser 100% radicalment ateu, si algú em demostra irrefutablement l’existència de deus, puc arribar a acceptar que m’he equivocat.

   2) Civilitzacions perdudes? Ensenya’m restes materials i jaciments. On i quan es van “perdre”?. I com es perd una civilització?

   3) Abans de la darrera era glacial estem parlant de paleolític superior. Hi han poblacions caçadores recol·lectores (per tant no estats i no civilitzacions) a Europa, part d’Asia i Àfrica. Si et referixes a aquestes, fa 150 anys que estan descobertes. Si no, demostra’m-ho empíricament.

   4) Les llegendes, els mites i l’art demostren que la gent te molta imaginació. No res més. I molt menys l’existència d’extraterrestres, forces ocultes o civilitzacions perdudes.

   5) També hi ha molta literatura sobre el Ieti, el drac de St Jordi o el monstre del llac ness. O es literatura científica amb dades contrastables o com si no hi fos.

   I ara em miro el llibre

   PD: en quant a lo de la levitació acústica em reservo la opinió, ja que tampoc es necessari ofendre a la gent que es molesta a deixar-me comentaris


   • Per cert: no m’he pogut baixar el llibre i m’ha entrat un virus clicant al link :S Deu ser una maledicció dels deus!!


    • t’ha baixat un virus?! 😦
     doncs té molt renom, aquesta web… em sap greu.

     i responent a les teves preguntes… cal cercar sota el mar.
     [audio src="http://ia801007.us.archive.org/0/items/regocijos_16-09-2013/jose_rafael_gomez_-_civilizaciones_sumergidas.mp3" /]

     Salut!


     • Apa! Venga! L’Atlantis, el que em faltava x sentir. En el canvi plistocè-holocè NO HI HAVIEN CIUTATS Paleolític Superior!
      Siusplau: on son els restes materials d’aquestes ciutats submergides? Fins que no tingueu una excavació subaquàtica datada i excavada científicament credibilitat zero     • ajajaj molt bó Xavi!


 5. No m’estranya gents que passi aixó.
  A casa tot es molt fàcil, i ens creiem tot alló que ens diu la caixa tonta.
  Tot aixó be donat per l’ensenyament del minim esforç que es practica a les escoles i a les politiques educatives mal encarades.
  REFLEXIONEU:

  SENSE SACRIFICIS, NO HI HAN BENEFICIS.


  • No dubto que les polítiques educatives val mal encarades, però crec q té més a veure amb la massificació de els aules, la manca d personal i les retallades al pressupost, especialment en beques.


 6. Em sembla que aquesta teoria dels extraterrestres que van civilitzar els nostres avantpassats té una analogia molt clara amb el fenomen molt terrestre del colonialisme. Ja sabeu, quan els occidentals es van creure investits de la sagrada missió de portar la civilització a tots els pobles primitius de la terra, a canvi d’espoliar-los dels seus recursos naturals.

  No se’ns diu quina era la contrapartida per la qual els extraterrestres haurien volgut aportar els seus avançadíssims coneixements a aquest planeta, però cal suposar que alguna n’hi devia haver.

  I per què se’n van anar? Suposo que, com els occidentals, es devien adonar que la seva missió havia fracassat, potser perquè ells mateixos (com els occidentals) no eren tan civilitzats com volien fer creure als nadius.

  I això que van venir a construir piràmides i moais perquè els humans d’aquell temps no se n’haurien sortit… Què us penseu? Els pobles del tercer món son primitius, però no estúpids.


  • Doncs si! tota la raó com ja dic al post mai es qüestiona el Coliseu o el Partenó, sempre els països del 3r món. Es pur racisme


   • Les piràmides eren força comunes. Tothom en parla de les de Gizah, pero tambè hi ha la de Saqara, la d’ Unas, la truncada… Eren el producte d’una societat que, em penso, donaven molta importància al mes enllà, i que vivíen força aïllats i protegits per el desert(d’aquí que fossin força impermeables a invasions importants durant segles), i si, les piràmides crec que son cosa seva.


    • Hi vaig andar fa 10 anys, i quan pugui i es calmi la cosa, hi tornaré. Per cert, els guíes s’emprenyen molt si els menciones el tema extraterrestre. I crec que amb motiu. Una altra cosa, el guía que varem tenir va dir ue era millor no cavar mès, ja que Egipte amb prou feines pot mantenir en bon estat les peces ja extretes. El que hi ha sota la sorra encara es moltissim.


    • Una edifici de gran altura amb la part superior més estreta que la seva base, no és més fàcil que sigui estable?


 7. Ufff… Si dic quelcom em caurà pluja i llamps…jejeje… Be, ara de debò, no em crec que els extraterrestres estiguin interessats a civil.litzar-nos. De fet, crec que deuen tenir una existència ben diferent com per venir a la terra a alliçonar. Em sembla un revival de la moda del suís Von Daniken.


 8. Te sigo por Twitter y leo tus artículos desde hace un tiempo.
  Me decidí a comentar en relación con este tema una experiencia que tuve de crío paseando con mi padre por el Paseo de Gracia de Barcelona, donde estuvo situada la central de Banca Catalana y allí tenían una exposición preparada por su área de cultura (ja!) sobre las piedras de Ica.
  Reconozco que me impactó ver una muestra de piedras redondas de color negro grabadas con unos dibujos. No era para menos porque aseguraban que esas piedras fueron grabadas por una civilización altamente tecnificada que pobló el planeta en la Era Mesozoica. Ahí es nada, hace 60 millones de años. Convivieron con los dinosaurios, a los que cazaban montados en aeronaves representadas por pájaros de aspecto mecánico, tal como se veían grabados. También había gráficos con imágenes de intervenciones quirúrgicas, de mapas del cielo, del planeta…
  Esa civilización dejó escrita una biblioteca de centenares y centenares de piedras enterradas para dejar su mensaje inalterable y comprensible para futuras generaciones, ya que tuvieron que abandonar nuestro planeta en sus aeronaves huyendo de un cataclismo que asoló la Tierra y acabó con los dinosaurios.
  Esta atrocidad se la inventó un médico peruano llamado Javier Cabrera que aseguraba que encontró el yacimiento en Ica, de ahí su nombre.
  He leído artículos de Daniken, no se salva ni uno, vaya charlatán, vaya majaderías, pero al lado de las Piedras de Ica sus barbaridades palidecen. Aquello que vi a mediados de los 70 (el gran J.J. Benítez escribió un libro al respecto: “Existió otra humanidad”, algo que revolucionaaaaba la arqueología) me parece que debe de ser la cima de estos delirios y no creo que no exista nadie que lo haya superado.
  Pues bien, por lo visto hay legión de gente que sigue a estos lunáticos. Gente incluso instruída y eminente; un ejemplo: nuestra reina Sofía. Pues bien, por lo visto entre la dirección de una entidad bancaria moderna y muy nuestra como era Bca. Catalana, había gente deslumbrada por semejante pamplina.
  Confieso que a veces me seduce lo bizarro y he encontrado pocos casos como este, y varios de ellos en Catalunya, a cada cual más aberrante: un meteorito caído en 1969 en Barcelona con una especie de esporas alienígenas, un ave prehistórica que aterrorizó las noches de Barcelona en los 80, una expedición catalana para descubrir el misterio de la Isla de Pascua (la llamaron Operación Rapa Nui – el nombre lo dice todo -)…
  Durante años me he preguntado quién fue el iluminado que organizó y permitió semejante exposición. Y ahora tengo una sospecha fundada.
  – EPÍLOGO: hace unos meses se hizo público que Jordi Pujol ha sido un devoto seguidor de una bruja andorrana llamada Adelina, a la que visitaba asiduamente para que le extrajera energía negativa mediante un ritual que ella le hacía frotándole la espalda con un huevo de gallinas de su corral.
  – EPÍLOGO FINAL: hace pocos años J.J. Benítez volvió a la carga con un programa carísimo de TVE sobre las Piedras de Ica que mostraba una excavación con él y unos campesinos peruanos que con un paseo con una pala y a una profundidad de risa encontraron nuevas piedras en una grabación in situ. Un periodista (creo que de El País) le hizo una crítica en que lo ponía a bajar de un burro y el ‘investigador’ reaccionó denunciándolo por un ataque a su honor, el juez condenó al periodista a indemnizarlo con una cifra de varios miles de euros (creo que unos 10.000, como los pobres de Caféambllet) en desagravio por sus injurias.


  • Muchas grácias por tu comentario! Vale mucho más la pena que el post en si! Me quedo muy intrigado pot todo lo que explicas y espero halalr más información para futuros posts


   • Es muy sencillo. El tal periodista fue un maleducado y un faltón de tomo y lomo. El creerse en posesión de la verdad no le da derecho a soltar en un medio público calumnias ni insultos. Y por cierto, el tal escéptico señor, por llamarle de algún modo, Gámez, deja mucho que desear.
    Benitez denunció y ganó. Yo tampoco me creo todo lo que muestra en sus reportajes, pero hay algo que se llama elegancia y ética profesional, al menos en cuanto al respeto a terceras personas, y el tal periodísta se comió un merecido marrón.
    Y por cierto, no confundan ustedes la albor de los museos y las publicaciones científicas. La labor de los museos está en la investigación, y eso me lleva a saber que un templo de Apolo tiene un significado sagrado, a veces mas allá de la plana explicación de ciertos museístas. Hoy mismo he estudiado el Didimaion en clase, y se nos ha explicado su simbología mágica, algo que ciertos lumbreras víctimas del materialismo no suelen hacer. Los museos necesitan visitas y educar, no confundan eso con cierto proselitismo barato y faltón, porque no procede. Cuando voy al museo de la ciencia, me intereso por la biología, por las matemáticas, según la sección… el saber hoy es muy amplio y es imposible ser renacentista.
    Otra cosa… si no conocemos los límites de la biología o de la astronomía… ¿de que barbarie nos salva la ciencia? No confundamos saber empírico con el uso que se le da a los avances, me parece una frivolidad decir que la ciencia nos ampara de la barbarie, cuando precisamente los iluminados han utilizado avances de última generación para exterminar. Las guerras mas violentas se han hecho en la era atómica.
    Y si, bien merecida la condena al periodista. Para rebatir,hay que hacerlo con respeto y clase. Y el tal Gamez, que creo que es el, pues es mas bien brusco.


 9. No crec que els arqueòlegs hagin de lluitar contra res. Han de fer la seva feina i punt. Qui estimi la ciència seguirà la ciència i qui prefereixi l’esoterisme escollirà l’esoterisme. No entenc aquesta obsessió d’alguns amants de la ciència pel proselitisme científic.

  No estem tornant al segle XIII, senzillament hi ha i sempre hi haurà gent que atreta pel misteri s’apunta a històries de mags i bruixes, l’important és que les històries de mags i bruixes no arribin mai a condicionar cap actuació política i això és tan fàcil com actuar amb la raó i tan difícil com entendre que la nostra raó és plena de prejudicis.


  • Opino radicalment al contrari que tú. Els arqueòlegs no som uns recol·lectors de pedres i dades esotèriques per enterrar-les en foscos racons al fons de magatzems. Una part fonamental de la nostra tasca, sinó la primera, es la socialització i la divulgació del passat en museus, documentals o jaciments visitables. Es a dir, el proselitisme pur i dur.

   I que hi hagi qui posi en dubte això em mereix la mateixa opinió que Von Daniken


   • Com tu vulguis. Avui que fins i tot el Papa renuncia al proselitisme tu l’adoptes com a arma de fe… Ai…


    • O sigui: ets partidari de tancar els museus i jaciments al públic??? O_O M’estas comparant la ciència amb una secta??
     Hi ha d’haver gent per tot


 10. Jajajajaja però… ¿¿com pot haver-hi tant freaky??


 11. […] teories conspiranoiques i relativistes com les que hem vist anteriorment en aquest blog amb Generación Alien i Erich Von Daniken, la Operació Rapa Nui o als dels defensors de la “Terra […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: