h1

“OPERACIÓ RAPA NUI”: Aliens, Arqueologia, Espiritisme i Banca Catalana

febrer 13, 2014

Gràcies a la col·laboració d’un fan d’aquest blog (Javier Palmero) he aconseguit reunir la documentació de la primera expedició catalana a la xilena Illa de Pasqua, realitzada l’any 1975. Una excursió delirant on la parapsicologia i les teories conspiranoiques van cobrar total protagonisme, barrejant l’arqueologia i l’antropologia amb el frikisme més aberrant.

BgDYTfMIgAAz7oN

L’any 1975 l’ufòleg i pseudoarqueòleg aficionat de Sant Fruitós de Bages Antonio Ribera (Creu de Sant Jordi de 1999) i fundador del “Centro de Estudios Interplantarios” dedicat a estudiar els contactes amb OVNIS i extraterrestres, va decidir muntar una expedició a la Illa de Pasqua per tal d’esbrinar l’origen dels misteriosos moais i de la civilització que hi habitava. El van acompanyar Pep Mascaró (Conseller Insular de Belles Arts i especialista en Talaiots), Antoni Pujador (espeleòleg i escalador), Noël Hermitte i Helgue Willems (submarinistes), Fernando Calderón (pintor) i la dona d’aquest Marly Kuerentz. Es van anomenar “Operación Rapa Nui”

Banca Catalana, creada i dirigida des de la Vicepresidencia per Jordi Pujol, va atorgar una quantiosa subvenció a fons perdut del departament de Relacions Públiques, així com també els va cedir un saló per fer l’acte de presentació pública a la premsa. L’Ajuntament de Barcelona (encara franquista) mitjançant el seu director de Relacions Públiques va entregar una reproducció d’una Venus Romana com a obsequi per l’alcalde de Pasqua. L’expedició tenia el permís d’intervenció del Ministeri d’Exteriors del Govern feixista d‘Augusto Pinochet, mitjançant el contacte entre Banca Catalana i el Banco del Estado de Chile.

BgDX64XIEAAwHXeRibera, tenia una visió força particular del passat de la illa. Segons ell existia una “història oculta“, una veritat revelada que l’acadèmia es resistia a acceptar. En primer lloc es fa ressò d’una teoria de l’explorador alemany Thor Heyerdahl, segons la qual Rapa Nui podria ser la part visible d’un continent submergit, anomenat Mu, una espècie d’Atlàntis del Pacífic. Cita com a suposada prova unes estranyes columnes sota l’aigua que presumptament van ser filmades pel buc oceanogràfic Anton Brunn en front la costa de Perú.

L’expedició va realitzar 38 immersions subaquàtiques en 41 dies al voltant de tota la costa de la illa, sense descobrir el menor indici d’un continent amagat. Ni tan sols van poder localitzar un moai que havia caigut recentment d’un vaixell mentre es transportava cap a un museu. Aquest fracàs, però, no va desanimar a la companyia, que van passar a emprar noves estratègies.

BgDaLRXIIAAbmJREn primer lloc van localitzar un moai amb una “perilla faraònica”. Per Ribera això demostraria com la illa va estar colonitzada pels antics egipcis; concretament pel Faraó Ptolomeu III, que va fer una expedició per mar els anys 278-277 aC. Altres suposades proves son que els moais representen a persones de raça caucàsica i no polinèsica i que, segons cròniques etnogràfiques, els indígenes tenien un crit de guerra que feia “orro, orro” que podria ser una invocació a Horus, així com un Rei anomenat Kokiri, que podria ser una deformació del nom Ossiris. També creu que existeix una maledicció màgica entre els espoliadors de tombes de Pasqua, ja que molts d’ells van morir al poc temps, com els que van descobrir la tomba de Tutankhamon. També compara, com no, les piràmides maies i egípcies

#ruta egipcisLa línia de punts marca la suposada ruta de Ptolomeu III entre Egipte i Rapa Nui

Posteriorment es van dedicar a fer pràctiques d’espiritisme, per tal de contactar amb els difunts habitants de la regió. Per començar tenen percepcions extrasensorials (petjades, llums, noten mans que els toquen i una veu que diu “Soc amic”), ja que el campament es troba situat sobre un cementiri indígena. També realitzen gravacions de psicofonies on escolten “¿Quien habla?“, però la cinta es perd al gravar-hi a sobre una missa.

#alienDediquen més esforços es a demostrar la connexió de Rapa Nui amb els extraterrestres. Entrevisten a habitants de la illa que asseguren haver presenciat OVNIS, i fan un plànol, marcant on es produeixen aquests avistaments, un misteriós triangle, situat prop d’una cova amb grans alteracions magnètiques. Seguidament descobreixen un seguit de pretroglifs que, segons ells, es correspondrien a persones amb escafandre d’astronauta (vegeu imatge a l’esquerra), fet que demostraria que els extraterrestres tenen contactes des de fa segles amb Rapa Nui. També aporten com a prova que el Deu Make Make porta un casc a les representacions iconogràfiques.

#planol ovnisPlanols de Rapa Nui amb les zones d’avistament d’OVNIS i alteracions magnètiques assenyalades.

La expedició va acabar com el Rosari de l’Aurora, doncs la Universitat de Wyoming descobreix que aquells sonats estan fent cates arqueològiques dins un jaciment que ells estudien (buscaven una suposada Pedra Rosseta per desxifrar els petroglifs) i els denuncia davant el Govern de Xile per saqueig i espoli. L’executiu de Pinochet els retira al permís per entrar dins les coves funeràries, però després de molt insistir els catalans aconsegueixen que els deixin visitar un parell. L’equip de Ribera, que no té cap metodologia científica ni de registre, actua completament de forma improvisada i els seus membres s’acaben barallant entre ells i finalment tornen  a casa, on son aclamats per la premsa catalana, especialment per Sebastià d’Arbó qui els entrevista a la SER.

PD: M’informen que a Olot hi ha una escultura d’un moai que commemora aquesta expedició, doncs la capital garrotxina va aprofitar per agermanar-se amb Pasqua.

PPD: El passat 2012 es va fer un ritual indígena al moai d’Olot per tal d’invocar a l’esperit d’Antonio Ribera, un cop difunt, per tal que s’encarnes dins del monument. Podeu veure el vídeo aquí

9 comentaris

  1. Coneixia aquesta operació, pero crec que s’ha de contextualitzar en l’època. Parlem d’uns anys 70 on els ovnis obrien portades a tot el món occidental i els testimonis d’avistaments eren diaris. Molts periodistes que avui reneguen i se n’enfoten del tema, escribien tones de noticies sobre extraterrestres a Sòria, Màlaga o Terrassa. De fet, crec que el Circulo de Estudios Interplanetarios segueix avui actiu… però convertit en una pàgina de petar-se de riure.
    Crec que aquesta expedició és fruit d’una època molt concreta i irrepetible i veient l’època i el que es deia, llavors freak no era pas.


    • De debò ho coneixies?? Wow
      Home a veure, evidentment que va tenir el seu context en la època new age, però el 1975 les bases empíriques del processualisme i l’empirisme en arqueologia estaven més que assentades, hi havien manuals, càtedres, publicacions especialitzades… i aquestes teories delirants es situaven clarament al marge del consens acadèmic; tot i que, increïblement, va rebre el suport de les institucions polítiques i financeres (cosa que altres jaciments, investigats de forma correcte, mai van tindre)


  2. A mi, el que més em crida l’atenció és l’etimologia recreativa que fan servir en suport de les seves tesis.

    Com que el crit de guerra “orro, orro” s’assembla a Horus, això prova que els indígenes de Rapa Nui provenien d’Egipte. Doncs, ves per on, a mi em recorda més l'”hurra, hurra” dels cosacs, que també és un crit de guerra, i ja puc dir que provenien de les estepes de l’Europa de l’Est.

    Tampoc no acabo de veure clara la relació entre Kokiri i Ossiris. La paraula que més s’hi assembla és “col·liri”. Potser aquell rei patia conjuntivitis… Ja hi trobaré un bon lligam, perquè amb una mica d’etimologia recreativa es pot demostrar qualsevol cosa.


    • ajajaj doncs si! La gràcia de la pseudociència es que tot encaixa en el seu deliri


  3. Doncs per si no estàvem entretinguts per aquí baix, els hereus intel·lectuals del Círculo de Estudios Interplanetarios munten congressos d’exopolítica.

    http://www.exopoliticseurope.com/


    • ARGHH! No siusplau! Que es dediquin a fer petardades innocents amb psicofonies i OVNIs però política NOOO


  4. Em declaro fanàtic d’aquest blog i és un honor haver estat citat en ell. L’autor per la seva formació acadèmica té una actitud envers les teories dels antics astronautes idèntica a la dels metges amb la homeopatia.
    És graciós que aquestes idees van sorgir a l’antiga URSS com a reacció ‘cientifica’ a les creences de l’església catòlica: Deu era un astronauta del passat, els àngels també…
    La finalitat no era dolenta, però la religió va resistir l’atac… i la teoria paleoastronàutica va arribar per quedar-se també. Increible i lamentable: creients i fanàtics per tots dos bàndols.
    A Catalunya la competència independentista envers el centralisme de Madrid s’ha desenvolupat en molts fronts, i l’ocultisme i les paraciències no van ser una excepció: Madrid passetjava a TVE a un doblegaculleres com Uri Geller? Als Païssos Catalans s’organitzàven curses pels carrers de Porreres movent taules amb energia psicocinètica de noies que Carrie al seu costat semblaria una afficcionada. Jiménez del Oso llençava enigmes i més enigmes arqueològics (Nazca, l’astronauta de Palenque…)? Banca Catalana organitzava una exposició de Pedres d’Ica.
    I en époques més recents com la de la movida, si a un palau de Madrid per la nit passetjava un fantasma i la gent anava per la nit al carrer on estava situat per veure la seva silueta, un ocell misteriós, enorme i carnivor que ni el monstre de Loch Ness sobrevolava el cel de Barcelona (un pterodàctil?) i la gent sortia per la nit per sentir els seus crits i veute la seva ombra.
    Aquesta expedició és una història única, increiblement ridícula, però totalment real, un exercici delirant amb nom de peli de James Bond que a mida que avançava degenerava més i més, acabant realment com al rosari de l’aurora. Una maionesa amb uns ingredients increibles: OVNIs, antics astronautes, psicofonies, ocultisme, egipcis més perduts que els protagonistes de Lost… I tot pagat pel Consistori de Barcelona, Banca Catalana…
    Tot per l’orgull d’una colla de bufanúvols que volien la glòria i van aconseguir un resultat que a més d’un l’agradaria que fis oblidat.
    Gran article, tot un divertiment que aquest admirat autor ha volgut recordar i publicitar. La història narrada ho mereix.
    Gràcies.


    • Sense la teva col·laboració mai hauria estat possible!! Moltes gràcies per tot!! Estaré encantat de tornar a fer equip amb tu en el futur!!


  5. […] com les que hem vist anteriorment en aquest blog amb Generación Alien i Erich Von Daniken, la Operació Rapa Nui o als dels defensors de la “Terra […]



Deixa un comentari