h1

Jo dono suport als Sindicats. STOP demagògia neoliberal

febrer 19, 2012

 La dreta omnipresent a totes les institucions i mitjans de comunicació ha llençat una pèrfida estratagema per acabar de destruir definitivament el menor rastre de dret laboral. Es tracta d’una una repugnant campanya barroera i populista de criminalització envers els representants democràticament escollits  pels treballadors a les empreses: que si porten rellotges cars, que si de tant en tant es reuneixen en horari laboral, que si reben  subvencions… qualsevol pírrica anècdota és motiu suficient per llençar a les masses enfurismades amb torxes i forques envers el pobre delegat sindical.

Els voltors neoliberals, amb barretina o peineta, tant és, creuen que sortirem d’aquesta crisi competint amb Somàlia i Burkina Faso en costos laborals i, per tant, cal que el mercat laboral tingui unes condicions objectives similars als països subsaharians. Amb uns socialistes i republicans mesells i domesticats i  una esquerra ecosocialista que encara no té prou força per fer el “sorpasso”, el darrer obstacle per la voladura incontrolada del nostre marc de relacions laborals son, exclusivament, els sindicalistes.

La demagògia anti-obrera es basa en presentar els drets àrduament conquerits per la classe treballadora (temps fer fer reunions o sous dignes) com uns pornogràfics privilegis nobiliaris, llençant així una enverinada poma de la discòrdia per tal que les classes populars ens barallem entre nosaltres, mentre ells converteixen el mercat laboral en una subhasta d’esclaus.

Per que fa a les subvencions públiques: Els sindicats estan reconeguts per la Constitució Espanyola com una institució bàsica, a qui encomana la negociació dels convenis col·lectius (CCOO en va signar 4.000 l’any passat, que afecten a 11.000.000 de treballadors). A continuació podeu veure uns gràfics en el quals es comparen les subvencions que reben el total de sindicats amb la resta de institucions públiques i altres pràctiques tan ètiques com la tortura de braus (cliqueu a sobre per més detall).

Igual hi ha alguna subvenció un xic més prescindible i escandalosa, no? Clar que l’església, la tauromàquia o la casa reial no representen cap amenaça a la nostre competitivitat productiva! A més resulta que aquestes subvencions es troben destinades totes elles a fins molt concrets, bàsicament a la realització de cursos de formació continua per treballadors o de reciclatge per aturats. Subvencions que, per altre banda amb prou feines representen un 9% de totes les finances de les organitzacions obreres. Analitzem, per exemple com es va finançar durant l’any 2010 el sindicat Comissions Obreres (CCOO):

Per altre banda hi ha qui tira en cara als sindicats majoritaris la seva passivitat davant els governs i enyora pretèrites èpoques de barricades, pistolerisme i romàntiques col·lectivitzacions, desconeixent totalment les circumstàncies materials de la nostre societat i economia actual i que les aspiracions de la immensa majoria de treballadors no passen (encara) cremar contenidors, sinó la d’arribar a final de més, comprar un televisor nou, canviar-se el cotxe o pagar la hipoteca del pis. Ja vam veure a la passada Vaga General, aquells que vàrem estar fent de piquets, com la passivitat i l’individualisme generalitzat redueixen  considerablement la capacitat d’acció sindical, tot i l’esforç i la lluita d’aquests, dins dels seus reduïts marges d’acció.

Menys criticar als sindicats i més treballar per aturar aquesta Reforma!

13 comentaris

 1. M’has convençut, be tu no, les estadístiques, clares i reals.


 2. Arqueòleg, estic completament d’acord en defensar els sindicats del tsunami neoliberal, però no crec que es pugui defensar la seva passivitat respecte els fonaments de les relacions obreres amb el capital.
  Hi ha algun sindicat que procuri d’emancipar de forma real els obrers? No poden perquè no en saben? No poden perquè els mateixos obrers no es volen emancipar? A mi no em val de que avui en dia és impossible emancipar-se per a un col·lectiu que té un pressupost (aproximat amb les dades que ens has donat) de 168 milions d’€…
  Els obrers necessiten ( i s’han de procurar) contundència política! Ara, jo afegiria que amb una actitud “peace-and-love”, no amb una actitud “garrulo-and-porn”, que és al que “ocasionalment” estem acostumats.


 3. No passen els sindicats pels seus millors temps. Les reformes legislatives i laborals estan laminant el “poder” dels sindicats.

  El seu paper després de les retallades ja no podrà ser el d’abans.

  Així i tot, potser els sindicats haurien de valorar guanyar afiliats, cobrar quotes, guanyar massa crítica (de persones i econòmica) i fer-se més independents dels governs per poder-se dirigir als treballadors amb més llibertat.

  Et dono la raó en tot allò que dius que per a una majoria de persones en aquest moment per a moltes persones la prioritat és trobar una feina i arribar a final de mes.


  • Escolta em sorprèn la teva poca capacitat de redacció, les teves idees són sempre banals i deixes anar 2 tòpics per segon sense dir res en concret. El que dius no té sentit gramatical ni semàntic i om q tens la vida resolta et penses que pots opinar sobre tot, La frase final és de un classisme recalcitrant, em molesta sempre veure les teves opinions amb l’únic objectiu de deixar el link cap al teu blog pèssim…. Buf!


 4. M’ha agradat això dels toros… però igualment cal reconèixer que el crèdit que tenen els sindicats avui s’en han anat guanyant a pols durant anys i anys de servilisme.

  Per cert, no vindría gens malament una mica d’autocrítica per la seva part i de renovació d’idees, ja que sembla que encara no han fet el canvi de segle.


  • Sens dubte els sindicats s’han d’adaptar al segle XXI i adoptar més democràcia interna, però dubto que les crítiques populistes sobre rellotges que porten o les cerveses que es prenen hi ajudin gaire.


 5. Avui no estem gaire d’acord amb els nostres respectius posts. Jo no soc gaire favorable als sindicats. Potser si que fan una feina interessant pel que fa a la reforma laboral, però quan penso en les últimes convocatòries de vaga i manifestacions que han fet… Crec que els sindicats no poden defensar els drets d’uns treballadors que van en contra de la ideologia d’un partit polític que els dóna de menjar. Molt han de canviar els sindicats perquè tinguin la meva simpatia.


  • Com ja he posat als gràfics anteriors, els diners que reben els sindicats de l’administració és una part molt petita del seu finançament i si no actuen amb més contundència és perqué no disposen de els condicions objectives per fer-ho. Em vaig fer un fart d’intentar convèncer amics meus que no anessin a treballar la darrera vaga i tothom em responia que preferia el seu sou d’aquell dia que els drets laborals de la resta. Amb aquesta classe obrera covarda i mesella, no hi poden haver sindicats revolucionaris, es evident!

   Sabies que la Vaga General més bestia de tota la història d’Espanya va ser contra Felipe Gonzalez?


 6. Els sindicats costen el que costen en recursos públics i potser no sempre els aprofiten com cal, però veig que els que els critiquen per aquest cantó no són els més autoritzats per llançar la primera pedra.


 7. Alguna te han dicho que un error NO JUSTIFICA otros error,

  Que yo sepa dar dinero a la iglesia es un error(y por lo que tengo entendido TU ESTAS EN CONTRA), pero eso no justifica el error de darselo a los sindicatos…

  Si el mejor argumento que puede poner uno que apoya a los sindicatos es el patetito “y tu mas” creo que mal vamos.

  Al menos los que intenta justificar a la iglesia suelen hablar de servicios sociales y no el tristisimo “y tu mas” o el “si el tiene yo tambien”

  En definitiva.. no has defendido a lso sindicatos.. solo has atacado a la iglesia y a otras instituciones.., tal vez el motivo porque el que no des argumentos para defender a los sindicatos es que no tienes…o al menos eso pensaria una persona normal pues solo te he visto atacar las subvenciones a otras asociones (que por cierto con las que estas en desacuerdo).


  • Los sindicatos se eligen en elecciones democràticas, son una institución fundamental del estado y deben ser protegidos. Las subvenciones, como ya he explicado, son para cursos de formación y reciclaje, indispensables en tiempos de crisis.

   La iglesia és una rémora medieval.


   • En alemania no necesitan esas subvenciones…

    y protegidos no creo que sea recibir 150 millones de euros (pa cursos) por cierto con nula transparencia…para verguenza de estos ultimos.


 8. Por cierto eso de que los sindicatod solo reciben 16 millones…

  Lo cierto es que reciben mas de 150 milones.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: