h1

Que hauria passat si els Neanderthals haguessin sobreviscut?

febrer 26, 2010

En un divertit exercici d’història ficció avui us plantejo un imaginatiu article on exposo com podria haver esdevingut el curs de la Humanitat si en comptes d’haver-hi una sola espècie humana, els cromanyons (nosaltres), haguessin sobreviscut també els Homo Neardentahelnsis, una branca d’homínid paral·lela a la nostre que va viure a Europa i en alguna part d’Àsia entre els 200,000 i els 28.000 anys abans de la nostre era.

Paleolític Superior/Mesolític

Ambdues espècies conviuen pacíficament caçant grans mamífers pels prats i les muntanyes europees. Els cromanyons, peró, comencen a construir poblats en cabanes mentre els neanderthals es queden reclusos a les coves. A partir de la transició geològica holocè/plistocè els Sapiens creuen l’estret de Bèring i colonitzen la resta del planeta.

Neolític

Els cromanyons creen l’agricultura i la ramaderia i en poc temps adopten aquest mode de producció com a forma de superar l’escassetat de recursos, permetent així un gran boom demogràfic. Els neanderthals, en canvi, segueixen caçant i recol·lectant, esdevenint una veritable minoria social aïllada en petites tribus a les muntanyes.

Edat dels metalls

S’originen els primers estats Sapiens, les religions i els exèrcits, generant els primers conflictes territorials amb els neanderthals. Aquests es dediquen a destruir els seus megàlits i ocupen les coves sepulcrals per habitar-hi i finalment s’acaben delimitant unes fronteres per a les tribus neanderthals, que ja han aprés a fer cabanes en forma de tipi.

Antiguitat

Amb la ocupació romana de part del continent europeu els neanderthals son esclavitzats i existeix un veritable comerç d’aquests individus, ja que tenen molta força i son útils com a mercenaris o treballadors del camp. Els diferents intents per romanitzar-los i inculcar-los el llatí i la cultura clàssica son en va. Sobreviuen moltes tribus neanderthals lliures als Pirineus i als Alps, que segueixen caçant de forma nòmada.

Edat Mitjana

El cristianisme es debat en diferents concilis si els neanderthals son fills de Deu o si son enviats del dimoni, ja que Jesucrist no va dir ni mu al respecte, tot i que algun evangeli apòcrif planteja la possibilitat que un dels apòstols no fos Sapiens. Tots els intents d’evangelitzar-los son en va i finalment se’ls deixa viure en guetos dins les ciutats i en llibertat als boscos. Comença a generar-se una gran mitologia al respecte d’aquests homínids als que se’ls anomena trolls o ietis i en molts casos son emprats de mercenaris en guerres feudals.

Edat Moderna

Els Reis Catòlics decreten l‘expulsió dels neanderthals de la Península el 1492 i al cap de poc temps segueixen l’exemple altres monarques europeus. Tot i que alguns sobreviuran camuflats de Sapiens, esquivant la Inquisició, s’inicia una diàspora cap al Nou Mon on, de nou, molts d’ells seran de nou esclavitzats a les plantacions de cotó.

Segle XIX

Els neanderthals tenen un paper clau a la independència de les colònies americanes, han adoptat (per fi!!) l’agricultura i la ramaderia i augmenten exponencialment de número esdevenint una gran massa al continent americà. A partir de les diferents revolucions liberals al vell continent es permet, progressivament, el retorn de neanderthals a Europa, on es reconeixen els seus drets humans. Atapuerca, l’Abric Romaní o el Sidron passaran a ser poblats de nou per les tribus ancestrals, així com els diversos barris marginals de les grans capitals europees. S’inicia la lluita pel sufragi neanderthal a tot occident.

Segle XX

Gràcies a la seva contribució bèl·lica a la Primera Guerra mundial, com a brillants combatents, s’accepta el sufragi neandertal i els seus drets de propietat sobre els seus territoris tribals, la qual cosa genera gran tensió per la repartició d”aquestes terres que havien passat a ser camps de cultiu cromanyons.

Adolf Hitler planteja que ells son els culpables del declivi d’Alemanya i de tota la raça superior Sapiens començant un Holocaust que exterminarà milions de Neandertals europeus. Per compensar això, un cop acabada la Segona Guerra Mundial, la ONU acaba decidint crear un Estat Propi Neandertal situat a l’actual Catalunya i que passarà a tenir la capital a l’Abric Romaní (Capellades). Les poblacions Sapiens locals munten diversos grups terroristes per acabar amb la ocupació, però gràcies a les pressions del Lobby Neandertal als EUA, aquest país té una font inesgotable de recursos econòmics i defensius.

Es passa a celebrar a tot el món el dia del Orgull Neanderthal, molts països europeus retornen territoris històrics tribals (que acaben convertits en lucratius Bingos, gràcies a la fiscalitat pròpia), i finalment l’any 2009 s’escull el primer president neandethal dels EUA.

PD: I aquí una col·laboració gràfica de El Niño del Exorcista!

11 comentaris

  1. La primera foto és la prova irrefutable que els neandertals viuen camuflats entre nosaltres!


    • Per altra banda, tenien una capacitat cranial superior a la dels sàpiens i la tecnologia que produïen era similar: vols dir que es van estingir per ser poc intel·ligents o fruit de circumstàncies adverses? Potser els sàpiens van sobreviure i els neandertal no per un cúmul de casualitats, no per ser millors ni més adaptats…

      Al cap i a la fi, la selecció natural marca tendències (que si estàs més adaptat tens MÉS PROBABILITATS de sobreviure que una espècie menys adaptada), no pas determinacions. I per altra banda més adaptat no necessàriament vol dir més intel·ligent.


      • Jo no he dit que siguin tontos! El que eren és molt conservadors i els hi costava molt adaptar-se a canvis: la seva tecmología lítica, la lasca levallois i les puntes mosterianes no evoluciona GENS des dels 200.000 bp als 30.000bp!! Tsn sols començaran a tallar làmines xusqueres (el que s’ha anomenat cultura Chatelperroniense) per imitació als sàpiens just al final del Paleolític mitjà!

        El motiu pel qual es vàren extingir es un misteri! Jo al meu treballde fi de carrera plantejava que era per les técniques de caçera que empraven… peró vaig arrivar a la conclusió que estadísticament no variaven gaire de les que feien servir els cromanyons en el mateix periode!


  2. Per no parlar del seu partit polític, InCV (Iniciativa Neardenthal de Capellades) perquè els Neardenthals a les seves coves de l’abric Romaní sempre han sigut molt sostenibles, verds i eco-socialistes.

    Que bonic el Dia de l’Orgull Neardenthal amb les seves carrosses, tots peludets i ballant… el consumisme per fi ha entrat en el món “neander”, que queda més cool anomenar-se així: jo també soc “neander”!!


  3. Ah!, tinc fotos de l’última desfilada del Dia de l’Orgull “Neander”, aquí te’n envio una a veure que et sembla:


  4. Niño del exorcista– SOBREVIVIERON Y AHORA SE LLAMAN POLICIAS,MILITARES Y SEGURATAS.

    Arqueòleg – oye pobres neanderthales! que te han hecho???

    Niño del exorcista – NO EXTINGUIRSE

    KAS -ke pasa, si eran mu simpaticos,,ademas no se extingueron, viven en el norte y algunos les llaman vascos… Yo me canviara de raza, los sapiens son un coñazo!


  5. El que indica aquesta ficció és que els Sapiens, fos com fos, seguiríem igual de fills de puta…


  6. mmmm… moltes coses que els passen als neanders em sonen de no se quina religió, però no hi caic.
    També hi ha neanders convergents a capellades, n’estic segur! Pensa que és una demostració que la seva presència esta acceptada pels sàpiens.


  7. M’ha agradat molt, realment una ficció amb tocs molt realistes,jeje


  8. Jo no crec que d’això en poguem dir novela fantàstica, hauríem d’utilitzar allò de les pel·lícules de “basat en fets reals” coma mínim jeje i hem sembla genial que la capital dels nerdentals sigui Capellades 🙂


    • No et pensis, que la idea de fer una novela fantàstica ambientada en la prehistòria m’ha passat pel cap en més d’una ocasió!



Deixa un comentari