h1

TOP: Els llibres del segle XX més censurats arreu del món

Abril 18, 2011

La American Library Association, organització destinada a promoure la llibertat intel·lectual i la lectura, es dedica a fer un seguiment intensiu a tots els intents de censura i boicot a diversos llibres que les ultraconservadores associacions de pares  i diversos grupuscles cristianofeixistes o integristes islàmics intenten realitzar, per tal de retirar-los de les biblioteques públiques, salvant la seva obscurantista i retorçada moral dels progressos de la humanitat.

Així doncs, per tal d’iniciar un Especial Sant Jordi, us faig un breu extracte amb els volums literaris del segle XX que tenen l’honorífic mèrit d’haver despertat la ira dels enemics de la llibertat

EL SENYOR DELS ANELLS– J.R.R. Tolkien : Cremat a Nou Mèxic per l’Església de la Comunitat de Crist, al considerar-lo satànic.

LA TARONJA MECÀNICA- Anthony Burgess: Censurat a Uta, Colorado i Madison pel seu llenguatge violent

PER QUI DOBLEN LES CAMPANES – Ernest Hemingway: El Govern Turc va portar a judici a 11 editorials per difondre aquest llibre que, suposadament injuria a l’estat. Van ser  condemnats a presó i se’ls va confiscar els volums

MATADERO CINCO -Kurt Vonnegut: Aquest llibre, que narra viatges en el temps d’un soldat a la II Guerra Mundial, ha estat censurat a nombroses biblioteques i escoles de Los Angeles, Florida, Kentucky, Virginia, Ilinois, Georgia i Michigan, per culpa de la seva violència i el seu llenguatge sexual.

ALGÚ VA VOLAR SOBRE EL NIU DEL CUCUT – Kean Kessey. Censurat a California, Ohio, Madison i Colorado per que “glorifica l’activitat criminal, té una tendència a  corrompre menors i conté descripcions de la bestialitat, la violència, la tortura, el desmembrament, la mort i l’eliminació d’humans.

LOLITA- Vladimir Nabokov. Prohibit durant els anys 50-60 a Irlanda, França, Argentina, Anglaterra i Nova Zelanda, per obscè i incitador a la pederàstia.

DE RATOLINS I HOMES- John Steinbeck. El llibre més cremat pel Ku Klux Klan, ha estat relegat a l’ostracisme al llarg del segle XX a Sicacussa, Irlanda i a la majoria dels estats americans per blasfèmia, emprar el nom de Deu en va, el seu llenguatge vulgar, per antipatriòta i difamar als negres, les dones i els discapacitats.

VERSÍCLES SATÀNICS – Salman Rushdie. Prohibit i cremat a Pakistan, Aràbia Saudita, Egipte, Somàlia, Sudan, Bangla Desh, Malàisia, Qatar, Indonèsia, Sud-Àfrica, India, Veneçuela,  Bulgaria i Polònia per la seva crítica a l’Islam. El 1991, en incidents separats, Hitoshi Igarashi, el traductor japonès, va ser assassinat a punyalades i el seu traductor italià, Ettore Capriolo, va ser ferit de gravetat.

TRES AMB TANGO- Justin Richardson y Peter Parnell. Aquest conte il·lustrat infantil que explica una verídica història de com dos pingüins mascles van adoptar un ou per tal de ser pares, és el llibre més censurat a tots els EUA durant 2010, per pressions homofòbiques del Tea Party.

21 comentaris

  1. El senyor dels anells????? hahahaha


  2. T’has deixat “L’amant de lady Chatterley” de D.H. Lawrence, del 1928, i que no va poder ser publicada al regne unit fins als anys 60. I del segle XIX són molt cèlebres els casos de “Les flors del mal” de Baudelaire i “Madame Bovary” de Flaubert.

    Per fi un tema mariculte! Ho trobava a faltar!


    • Em sembla que la novel·la de Lawrence va ser censurada per contenir la paraula f**k (a part de la història que conta i les descripcions sexuals). Però el que més va pesar era el fet que contingués “imprintable words”.


      • En el fons el que escandalitzava era que l’adúltera no morís al final ,com succeix amb Madame Bovary i Anna Karenina, sino que marxa amb l’home, de classe inferior(els anglesos son molt seua amb el tema de l’estratificació social), que la complau sexualment.


    • MEEC!! “Les flors del MAl” i “Madame Bovary” son del XIX!!


      • Ja ho sé que son del XIX al igual que La Regenta. Però,vols dir que havia canviat gaire la mentalitat de la societat en general?


        • No, en absolut, però el meu post estava centrat al XX per no haver d’abordar tota la censura a època clàssica, medieval i moderna que era excessiu!


  3. Paciència, al pas que anem aviat tindrem una llista de blogs censurats…


  4. quina bona secta que estan fets els del Tea Party, a ells si que els haurien de censurar


  5. No hi ha res com desfermar les ires d’algun grup fonamentalista perquè et facin la campanya publicitària de franc.

    I a sobre et queda el prestigi d’autor maleït per sempre més.


  6. M’han entrat unes ganes de llegir-los inimaginables!
    Poder me’n platejo algún per Sant Jordi!

    Gràcies arqueòleg per aquesta dòsi d’informació!


  7. Des que vaig llegir que en Tinky Winky era un personatge que creava controvèrsia, que ha generat investigacions i que l’han intentat boicotejar, que ja em sento en disposició de creure que determinades ments poden parir qualsevol animalada.

    No ho puc assegurar, però em sona que alguns sectors també afirmen que en Harry Potter és demoníac. Personalment només em sembla demoníaca la passsta que ha guanyat la Rowling (enveja mal dissimulada) 😀


  8. Més del mateix. La censura existia i existeix en diversos àmbits i no en podia restar exclosa la literatura.

    No ho entenc. Internet és una bona eina per a que tota la literatura, sigui la que sigui, estigui a l’abast de tothom i salvaguardada d’aquests censors.


  9. Et falta Harry potter sensurat per incitar a la bruexeria


  10. Bon post i gran selecció de llibres!

    Volia afegir q actualment n’hi ha un de prohibit i q costa molt de trobar: “Mein Kampf”, la meva lluita, d’Adolf Hitler. Censurat per causes òbvies, els historiadors tb tenim l’accés barrat al títol.

    A mi em va costar déu i ajuda fer-me amb un exemplar en castellà!


    • A mi em va estranyar molt que no hi fos Mein Kampft. Igual es que no s’arriba a censurar ja que ni tan sols s’edita!


    • Però si per l’emule mateix o a moltes biblioteques el tenen. :S


      • Benvolgut Jordi, les versions q circulen x Internet del Mein Kampf estàn mooolt adulterades!

        Altrament, no és una lectura recomanable per passar la estona. És el llibre més pesat, estrany i inconnexe q he llegit mai (i mira q llegeixo Nietzsche, Kant, Heidegger…).


  11. Sobre que urss censuro el capital de karl marx bien te lo callas… hipocrita..


  12. La cosa ve de lluny. A l’antiga Mesopotàmia moltes “tablilles” eren destruïdes per ser considerades impies i impròpies. A títol de curiositat recomano fer una ullada al “Index Librorum Prohibitorum et Expurgatorum de la Santa Mare Església”. No ens oblidem tampoc de “ 1984” de George Orwell . En fi..el millor és llegir per internet, al menys mentre ens deixin.



Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: