h1

Carta a un Esquirol

Març 21, 2012

Portada de La Vanguardia 15/12/1988

Estimat o estimada amic/a que el proper dia 29 de Març pretens anar treballar:

En primer lloc, vull pensar que tu no ets una criatura malvada, que no ets un esser malèfic que gaudeixes de la traïció als teus companys, que t’excita delatar, com un vulgar espieta, al company que arriba 10 minuts tard, esperant que algun dia el teu amo premii amb un augment de sou aquesta mesquina falta de solidaritat. No, tu no ets així.

Tampoc vull creure que ets un avar cobdiciós, una rata mesquina que prefereix replegar els quatre centimets que cobrarà aquell dia, acceptant de bon grat que al matí següent et puguin acomiadar sense motiu aparent ni compensació econòmica.No tu no faries res semblant.

Imagino, doncs, que et mou la covardia, la por a enfrontar-te al teu cap i ser el següent que passarà a engruixir la llista de l’atur. Si tu ets l’únic que pensa així a la teva empresa es normal, ara bé, t’asseguro que si tota la plantilla decideix secundar la convocatòria, l’empresari no tancarà la paradeta només per fotre. En tot cas, tranquil, per això estem els piquets “informatius”: per impedir que puguis arribar al teu lloc de treball  en cap mena de transport públic ni per carretera i, que si la teva empresa finalment aixeca la persiana, no sigui per gaire estona. Som la teva coartada. I t’asseguro que aquest cop no tindrem complexos a l’actuar.

O, potser, es la teva desinformació, ignorància i desconeixement el que t’ha dut a l’error de pensar que les vagues no serveixen per res. Òbviament tu no has llegit el meu celebèrrim article “Vagues que han canviat la Història” (que fins i tot una revista troskista m’ha plagiat by the face) on s’explica com, gràcies a Vagues generals es va aconseguir la jornada de 40h, la legalització dels sindicats, la dimissió de Governs sencers, els convenis col·lectius o aturar tota mena de lleis regressives. Una Vaga General és la màxima expressió de la lluita de classes, aquell dia es poden perdre milers de milions i aixo és l’únic que té repercussió a la butxaca del capital.

També podria ser que el teu nihilisme catastròfic t‘impulsi a pensar que res pot canviar o que en un sobtat atac de neoliberalisme, puguis pensar que estem condemnats a treballar 60h per 100e/mes per tal de ser competitius i poder produir més barat que la Xina. Segurament no saps que a Islàndia, Finlàndia o EUA estan fent reformes per apujar sou als treballadors i augmentar així la capacitat adquisitiva i el consum.

I finalment, en el cas que visquis a Mart i no t’hagis assabentat correctament del que representa la Reforma Laboral, aquí t’ho explica un vídeo d’Acció Jove-CCOO, que ha fet un amic meu:

12 comentaris

  1. Veig que vas intentant equilibrar el nivell de coacció que hi ha sobre el treballador… no et cansis, no hi ha color, és una batalla perduda.


  2. Veig que ens hem creuat comentaris… anem ben sincronitzats.


  3. Podria rebatre algunes de les idees que exposes, però és massa intens per encabir-ho dins un comentari. Només et diré que si la vaga no és seguida per un nombre massiu de població no és perquè no els afecti la reforma laboral o perquè siguin uns esquirols, sinó perquè els sindicats no tenen cap mena de credibilitat. Quin sentit té convocar una vaga per una llei que ja està aprobada quan fa mesos que saben quines seran las condicions d’aquesta reforma? Digue’m conspiranoïc, però jo crec que el govern ha pactat aquesta vaga amb els sindicats per tal d’estalviar-se un munt de sous (sobretot de funcionaris). Els sindicats no són idiotes, i mai mossegaran la mà de qui els dóna de menjar.


    • 1) La Vaga és ciutadana i social, a Hospitalet la convoca un comité ciutadà amb molts col·lectius al marge dels sindicats.

      2) La llei NO està aprovada!!! S’acaba d’iniciar el seu tràmit parlamentari! I encara que ho estigués: tal com s’aprova es deroga!

      3) Com vaig comentar en un altre post el 95% del finançament dels sindicats no depèn de l’estat. Això és un rumor i una mentida.


  4. Com pot fer vaga un aturat? Treballant? Bromes a part:
    Sort que aquest cop has parlat de nihilisme catastròfic i no de nihilisme a seques… per altra banda el que porta la gent a fer d’esquirol crec que és sens dubte la desinformació i la creença que no hi ha gaire a fer en l’actualitat (en comparació a les vagues anteriors).
    Si es fes bé la vaga potser hi ha esperança d’alguna cosa, però si al final no passa res, ja hi hauran arguments de pes per dir que una vaga no serveixper a res.
    Per altr banda, què volen dir piquets “informatius”? Què tindran d'”informatius”? Que tornaran a sortir imatges només de la viòlencia dels piquets i no de fàbriques/comerços tancades?


    • La vaga és una expressió de la lluita de classes i en tota lluita, ens agradi més o menys, hi ha un cert grau de violència.

      Un empresari que obre en dia de vaga està provocant i incitant a la violència.


  5. En les vagues, la violència (ni que sigui d’uns pocs) es com una pantalla de fum per a la pròpia vaga. Amaga el que de bo pot haver aconseguit la vaga i fa que l’interès es centri en els fets més espectaculars.

    Amb això es pot fer un pas endavant, però que en poden significar molts més enrere.


    • La violència que té lloc en el transcurs de les vagues, encara que protagonitzada per poques persones, actua com una cortina de fum que n’amaga els motius que la provoquen i centra l’atenció en els incidents més espectaculars.

      Això pot provocar que el pas endavant que suposa la vaga es vegi eclipsat per aquests aconteixements.


  6. tRaduciendo quieres mantener la subvenciones de lso ricachones de lo sindicatos..mientras que la mayoria de los trabajadores (que trabajan en humildes pymes) se jodan…

    Los rolex y la ropa cara los llevan los sindicalitas y no quien tiene una pyme… no creo que sea por casualidad..


    • Que Rolex ni que niño muerto!! Eso es un bulo infecto segregado por la patronal. Cuantas veces lo tenadran que desmentir?

      En otro post ya explique con datos objetivos como los sindicatos NO reciben subvenciones superiores al 9% de sus ingresos. Otra trola que los trolls a sueldo de Fomento vais lanzando. Y si cuela, cuela.

      Pero bueno, los capitalistas neoliberales os pagan para que vayais esupiendo y defecando estas patrañas con tal de conseguir que la negociación colectiva pase a ser individual y directa con el empresario.

      Espero que la huelga a sangre y fuego os ponga en vuestro lugar


  7. Hola arqueòleg, encara que no tingui gaire confiança en les possibilitats de canvis profunds…. He gaudit molt de veure la cara de gilipollas integral d’Arenas avui. Esperava arreplegar els vots de descredit del neoliberal Psoe i ara queda sense cap possibilitat de formar una dictadura franquista a Andalusia, amb la pujada de Sanchez Gordillo i companyia. Esperem que valgui per alguna cosa, a part de per gaudir d’un minut de gloria, veient a aquests indesitjables feixistes perdent pels vots de rojos, masones y perdedores habituales de toda laya.
    Salut i ànims per la vaga general



Deixa un comentari