
Apunts sobre Feixisme i Nacionalisme a Catalunya
febrer 27, 2017Darrerament s’han publicat textos on s’acusa Societat Civil Catalana, entitat que bàsicament té el suport de PSC, PP i Ciutadans (es a dir, del 39% de l’electorat català), de ser feixistes. Per altre banda, han vist la llum diversos articles on s’adverteix de la presència d’una nova ultradreta dins l’independentisme català. Permeteu-me que, com a activista antifeixista, federalista global i catalanista que es manté allunyat dels dos extrems del populisme identitari, comparteixi algunes reflexions al respecte amb vosaltres:
1.- Feixisme no es una etiqueta on encabir tot allò que no ens agrada. Si tot es feixisme, res ho és. Si banalitzem tant aquest terme, quan tenim davant un fatxa de debò no el sabrem reconèixer. No tota la dreta es feixista, ni molt menys! Afortunadament tenim una gran majoria de persones neoliberals o conservadores, tant dins la dreta independentista com espanyolista, molt allunyades de l’extremisme ultra.
El feixisme es caracteritza per canalitzar el malestar social envers les minories més dèbils de la societat (polítiques, religioses, ètniques, lingüístiques, sexuals, econòmiques…), per tal d’evitar que l’odi social es dirigeixi contra les elits i la oligarquia. Sovint ho fan de forma violenta, però darrerament es disfressen de demòcrates i regurgiten el seu odi través de les xarxes socials o els mitjans de comunicació. La minoria escollida es el de menys, sovint varia en el temps. Els que abans odiaven els jueus, ara detesten als musulmans. Tan es, sempre i quan sigui una minoria dèbil contra la qual sigui fàcil dirigir rumors, estereotips i noticies falses per crear un caldo de cultiu de l’odi social.
A mi em van apallissar uns skins per ser gai amb 16 anys fins a deixar-me inconscient. He estat amenaçat i assetjat per regidors neonazis de PxC, fet que ha estat denunciat fins a dos cops als mossos. He rebut diverses amenaces a les xarxes i comentaris homòfobs per part d’ultradretans exaltats espanyolistes i independentistes. Soc fundador i activista d’Unitat Contra el Feixisme de L’Hospitalet. Sé reconèixer a un feixista quan el veig, creieu-me. I el puc distingir perfectament de qui no ho és.

Article a Vilaweb acusant al PSC de feixista per no donar suport al dret a decidir.
2.- Ni ANC ni SCC son entitats feixistes en absolut, tot i tindre en el seu interior alguns elements aïllats fatxes. De la mateixa forma que els Boixos Nois o les Brigadas Blanquiazules son clarament grups de hooligans amb actituds neonazis, però òbviament no tots els seguidors del Barça o l’Espanyol ho són. Això es fer una fal·làcia metonímica. El millor que podrien fer SCC i ANC es aïllar, expulsar i desvincular-se dels seus elements ultradretans per tal de poder tindre un debat sobre l’eix nacional serè i democràtic, amb arguments i no amb assetjament o desqualificacions personals. Cap partit amb representació parlamentaria a Catalunya es feixista, tot i que alguns membres puguin fer puntualment declaracions que poden ser considerades com a tal.

Comentaris etnicistes de Quim Torra, ex-President d’Omnium Cultural, que va ser discretament apartat del càrrec.
3.- Com afirmava Hanna Arendt, els nacionalismes democràtics tenen elements que poden degenerar en violència contra apàtrides o minories ètniques. L’odi que una part minoritària del processime té envers contra els espanyols, els dissidents al seu projecte o els castellanoparlants, com el que s’ha expressat en el Manifest Koinè (entre moltíssims altres textos i declaracions demonitzant la classe obrera “xarnega”) comença a ser preocupant. Com també ho es cert anticatalanisme furibund que es veu en certs mitjans espanyolistes. Si aquest odi es portat a un extrem cau en el feixisme. I es evident que dins de moviments tan amplis i transversals com el procecisme i l’espanyolisme n’hi han. Negar o minimitzar la seva existència tan sols permet que aquests creixin i es reprodueixin.
4.- El nacionalisme català durant molt temps ha alimentat la doble equació “Catalunya = Democràcia+Esquerra” i “Espanya = Feixisme+Dreta“. A part de ser un infame insult denigrant per tots els milions d’espanyols demòcrates (alguns dels quals van donar la seva vida lluitant contra el feixisme i encara resten sepultats en cunetes); aquest fals sil·logisme ha permès crear una impunitat absoluta envers la ultradreta processista. L’extrema dreta independentista passa completament desapercebuda simplement per parlar en català i ser de classe mitja culta, tot i que les seves idees siguin tinguin la mateixa essència que les d’un skin head tatuat de PxC. Voler que Catalunya sigui un estat independent no es cap garantia de ser respectuós amb els drets de les minories. Afirmar que la sobirania nacional recau exclusivament en el Congrés dels Diputats és tan respectable com defensar que aquesta pertany al Parlament. Pretendre ser l’encarnació del concepte de democràcia en exclusiva expulsa, de facto, a qualsevol dissident o discrepant fora de l’àmbit democràtic i impossibilita cap diàleg o acord entre els dos bàndols.

Acte de la ANC on s’insisteix descaradament en l’apropiació del concepte de democràcia
5.- Les diferències entre la ultradreta catalana i espanyola son moltes en la forma i poques en el fons. La ultradreta espanyolista agafa el model del feixisme clàssic: nostàlgia pel franquisme, conservadurisme religiós, masclisme i homofòbia evident, caps rapats, racisme i islamofòbia; tenen una base de classe obrera no qualificada d’origen migrat de la resta de la península. Son molt pocs, no estan gens mobilitzats i amb prou feines poden fer un acte amb 1.000 persones el 12O. Després de perdre la majoria de regidors de PxC o l’alcaldia de Badalona, pràcticament no tenen veu a les institucions. Potencialment la ultradreta espanyolista es molt més perillosa que la catalana, però al ser tan pocs i tan fàcils de reconèixer per la seva aparença, el perill minva.
La ultradreta catalana, en canvi, es molt més subtil i dissimulada, ja que estèticament no encaixa gens amb l’estereotip clàssic del “fatxa”. Els seus membres son de classe mitja culte i odien exclusivament als espanyols i als catalans no nacionalistes. Només son homòfobs o masclistes quan ataquen a un gai o una dona no independentistes, com jo mateix vaig poder comprovar. Donen suport a l’arribada d’immigrants, sempre i quan no siguin de la resta d’Espanya, ja que llavors serien “colons franquistes”. Són una minoria cridanera, però quantitativament moltíssims més que els espanyolistes. Estan molt ben organitzats a les xarxes, així com infiltrats dins el processisme, participant en actes amb milions de persones on passen totalment desapercebuts. També dins del partit que actualment governa la Generalitat que, tot i no ser feixista, en tolera i incentiva la seva presència. Suposo que esperen recollir els fruits electorals del seu odi. Una jugada perillosa i suïcida que pot ser letal per la nostre convivència!
Un exemple claríssim d’això es Mark Serra, militant del PDECat. Va insinuar en un repugnant tweet que calia expulsar “els espanyols” per fer lloc als refugiats. Posteriorment ell explica que no es feixista ja que es gai, li agraden els animals, es va liar amb un negre i ha adoptat un nen d’Ucraïna. Tot això en el mateix text on assenyala periodistes desafectes amb el Govern i atia un odi extrem i visceral contra espanyols i l’esquerra no nacionalista catalana, a qui arriba a comparar l’ocupació nazi de França.

Text de Mark Serra, explicant perquè ell no es feixista, alhora que atia l’odi violent contra l’esquerra federalista i els espanyols.
6.- En el fons el que succeeix es que el processisme, per una banda, i la intransigència del Govern del PP per l’altre, han dividit a la societat en dos blocs identitaris que es neguen a acceptar a l’altre com a interlocutor democràtic. S’han trencat tots els ponts de diàleg entre catalans i es nega la simple possibilitat de que l’altre meitat de Catalunya tingui una part de raó. Quan es detecta un comentari d’algú que dissenteix dels postulats més radicals i extremistes se’l titlla de traïdor i se l’assetja i difama sense treva. Però quin debat hi pot haver si en comptes de rebatre arguments ens dediquem a destruir personalment a l’interlocutor?
A la meva ciutat la seu de Ciutadans ha estat atacada violentament fins a 7 cops i el seu portaveu ha estat agredit violentament en un acte públic. Les seus de CDC i ERC també han rebut atacs i pintades recentment. La llavor del odi està sembrada i cada dia se la va regant amb benzina. A mi, la veritat, això em comença a fer por. Si hi ha un “xoc de trens” no serà un conflicte entre l’Estat Espanyol i la Generalitat, serà una guerra entre catalans. A mi no m’hi espereu! L’alternativa a un conflicte violent és, o bé seguir marejant la perdiu sense fer res, com fins ara, o bé construir un projecte que sigui inclusiu on s’hi senti representada tota la població i no una meitat contra l’altre. Quan ens adonarem que la solució al Procés no vindrà dels sectors extremistes, sinó a partir del pacte, el diàleg, el reconeixement al altre i la capacitat de fer renuncies i concessions per arribar a un ampli consens moderat?
7.- I com a apunt final alertar sobre les amistats perilloses. Si tan demòcrata es el Procés… com es que els únics suports internacionals que aconsegueix el Govern son ultres de la Lliga Nord, el Tea Party o la ultradreta finlandesa? No s’adonen que aquestes sinistres companyies en comptes de sumar resten? Els únics líders internacionals d’esquerres que s’han manifestat favorables al Referèndum (com la portaveu dels Verds Europeus Ska Keller, per exemple) han vingut a través de partits de la oposició no nacionalistes com ICV o IU als quals tant critiquen!
Quina mala gaita gasta aquest personatge. És molt inquietant i fa molta angúnia. L’odi el cega, si es mossega la llengua per accident morirà enverinat. No havia llegit aquest post seu, gràcies per compartir-lo. Sí, en canvi, l’article de Roger Palà perquè sóc subscriptora de Sentit Crític, que evidentment no s’ha molestat a llegir. Estic amb tu: en l’enfrontament entre catalans no m’hi trobaran. Quin greu, tot plegat.
No havies llegit aquest post ja que s’ha publicat uns 5 minuts escassos abans del teu comentari 😉
Quiero soñar que Cataluña ha sido siempre un pais plural y dialogante que no se corresponde con dos bloques divididos y enfrentados en una sin razón del blanco y negro. Si este sueño se hace realidad, volveremos a la racionalidad, las dudas y los matices y a pantear los problemas económico sociales en estos tiempos de crisis y cambios constantes.
Des de luego, hasta ahora no habia sido así. Pero esto no es garantia de nada. Yugoslavia habia convivido la mar de bien sin la menor tensión nacionalista entre 1945 y 1990 y en menos de un año estalla una vorágine de odio que provoca 5 guerras fraticidas consecutivas.
El comentari polític https://www.facebook.com/joangiloliveras/posts/10212230391184688
El clàssic article de cada any en que acuses l’independentisme de feixista.
El clàssic comentari de cada any: una persona amb evidents dificultats de comprensió lectora que comenta sense entendre res del que llegeix.
Quina part de la frase “Ni ANC ni SCC son entitats feixistes en absolut,” no has entès? Prefereixes que t’ho expliqui amb titelles en comptes de text escrit?
Molt d’acord amb gairebé tot el que dius, des d’una òptica, diguem-ne “democràtico – burgesa” o d'”esquerra – parlamentarista”, òptica que, des de la meva visió llibertària no comparteixo però respecto. Em sembla una cr´tica una mica “tova”; si ERC i l’actual conyvergència no són “nazis” sinó que “compten amb elements nazis o que cometen patinades nazis a les seves files”, com és que aquets nazis són, primer, tan abundants i, segón, ningú NO els expulsa ni els exigiex rectificar o retractar-se? Per què el parlament va ser presidit tant de temps per un NAZI CONFÉS com en Barrera? per què la Forcadell va fer un manifest independentista en prendre possessió d’un càrrec, per definició, NEUTRE (després d’atiar l’odi com a presidenta de l’ANC, repartint / denegant carnets de català / no català que ningú no li va demanar…? Per què ningú desautoritza les declaracions racistes i classistes d’en Puigdement, Junqueras o la Carulla…? per què un neocon NAZI i deixeble de Milton Friedman és l’economista oficial de TV 3% i sols falta que també presenti el Temps?
Són masses casos!! I, pel que fa als “dos bàndols” que tu dios, on queden els qui ens treu tant la son si Catalunya, Espanya, el Congo o Disneylàndia són o no nacions com si els fans d’Els Pets són o no una pedania, és a dir, som d’esquerres o llibertaris i, per TNAT, INTERNACIONALISTES i radicalment anti-etnicistes…?
Salut!
Merci pel comentari!
Moltes vegades s’utilitza el terme “feixista” com a insult o per desqualificar, la paraula té una càrrega negativa molt forta, i per això se sol utilitzar com a desqualificatiu. Estic d’acord en que no s’ha de banalitzar.
Pel que fa al nacionalisme català, crec que a part dels actes i comentaris intolerants (totalment inaceptables), cal analitzar els arguments que utilitza. I podem veure que moltes vegades son exageracions i falsedats (com moltes vegades expliques al teu blog). Per exemple: “Espanya ens roba” (exageració, alarmisme), “Espoli fiscal” (alarmisme), 300 anys d’ocupació (resentiment historic, alarmisme), 16.000 millions euros (falsedat económica neoliberal), “una llengua, un poble, una nació” (etnicisme), “som una colonia” (exageració), “amb la indepèndencia les pensions seran mes altes” (oportunisme), “L’Espanya subsidiada viu a costa de la Catalunya productiva” (cartell CiU setembre2013, simplificació i exageració), “…els espanyols son xoriços pel fet de ser espanyols” (Joan Oliver, director TV3, gener 2008, Fundació Catalunya Oberta, vinculada a CiU), etc, etc. Molts d’ells es una mostra d’infantilisme intelectual.
El debat politic entorn de l’eix esquerra/dreta se centra en questions de desigualtats, rics/pobres, redistribució de la renda, politiques fiscals, combatre la pobresa, atur, etc, se centra més en les condicions materials i tangibles. En canvi els debats sobre nacionalismes son mes d’intangibles, de sentiments, emocional, superestructures, patries i banderes, dialèctica de bàndols, de polititzar la cultura. Recordem la definició de nació de Benedic Anderson com una “comunitat imaginada”. O Eric Hobsbawn i la tradició inventada. Es a dir, un debat al voltant de creences, imaginacions, i en redefinir el perímetre dels estats (per a benefici de les elits, és clar).
Felicitats pel blog i twitter : – )
Doncs moltes gràcies a tu pel comentari!
[…] Apunts sobre Feixisme i Nacionalisme a Catalunya […]
[…] Apunts sobre Feixisme i Nacionalisme a Catalunya […]
Crec que el xoc de trens del qual parles és inevitable en un país on dues llengües i per tant dues identitats diferenciades es disputen l’hegemonia. No és possible un equilibri total entre les dues i per tant, en qualsevol context una s’imposa o preval per sobre de l’altra. La majoria de persones es senten més incòmodes en els contextos on no preval la seva identitat, poden estar-hi puntualment, però tendeixen a buscar espais més afins on sentir-se més còmodes. Per això és difícil que puguis trobar una comunitat amb cert equilibri lingüístic igual que és difícil tenir una amistat íntima on cadascú parla una llengua diferent. Aquesta realitat és manifesta en tots els àmbits i nivells d la nostra societat. Mentre en una mateixa ciutat o territori coexisteixin dues identitats i llengues que pretenguin ser hegemòniques com ho són la catalana i l’espanyola hi haurà conflicte i xoc de trens. Des que no és possible un equilibri entre les dues llengües tampoc és possible cap projecte inclusiu com dius tu. O sinó exposa algun exemple en el món o en la història on això s’hagi donat. Molt interessant el teu blog, et seguiré!!