h1

GAL – TAN: El nou eix identitari de la Política Europea

Agost 22, 2016

##aaBrexit

Recentment estem veient com a bona part d’Europa el debat ha deixat de centrar-se en un eix esquerra/dreta, per abordar una nova dimensió identitària, en funció de si s’està més o menys d’acord amb la integració a Europa, la immigració, la globalització o la redistribució de la riquesa més enllà de les fronteres dels estats. Amb el referèndum sobre el Brexit, el debat sobre com afrontar el terrorisme global (que sovint ha derivat en islamofòbia) o el drama dels refugiats, aquest eix cada cop ha cobrat més rellevant.

Es el que alguns politòlegs estan anomenant eix GAL/TAN, on GAL (Green, Alternative, Libertarian) serien els internacionalistes, partidaris de superar el marc dels estats i les nacions per una major integració europea o lliure circulació de persones. A l’altre extrem de l’eix trobem als partits TAN (Traditional, Autoritarian, Nationalist) partidaris de tancar fronteres, protegir el mercat intern sortir de la Unió Europea, expulsar immigrants, no redistribuir la riquesa i defensar els valors nacionalistes tradicionals.

La gran pregunta es si aquest eix “nacional” o “identitari” té alguna correlació amb l’eix tradicional esquerra/dreta en el que s’ha mogut la democràcia al vell continent des de la Revolució Francesa. El tema es força complicat. Mirem un moment els següents gràfics:

GAL TAN2

Correlació eix GAL/TAN amb Esquerra/Dreta a Espanya, any 2006 (font)

A Espanya, abans de la crisis, de la irrupció del Procés Sobiranista i de l’arribada de Podem, tot semblava indicar que el nacionalisme era una cosa de la dreta mentre que els votants dels partits d’esquerres eren partidaris d’una major integració europea i obertura de fronteres. Es una pena que no tinguem aquest estudi actualitzat per Catalunya, on la crisi i el replegament identitari del Procés ha fet emergir partits d’extrema esquerra i ultranacionalsiets euroescèptics alhora, com la CUP.

Ara donem un cop d’ull al que passa a la resta de Europa Occidental, en un estudi fet també en temps de pre-crisi (any 2004):

GAL TAN1

Correlació eix GAL/TAN amb Esquerra/Dreta a Europa Occidental, any 2004 (font)

De nou ens trobem amb una correlació molt evident entre els dos eixos, on els partits liberals son els únics descentrats i els partits d’esquerra radical nacionalistes euroescèptics  son una única excepció irrellevant.

Però curiosament, a Europa de l’Est passa exactament el contrari. Mirem el cas de Hongria:

GAL TAN4

Correlació eix GAL/TAN amb Esquerra/Dreta a Hongria, any 2006 (font)

Quelcom similar veiem a tota Europa Central i de l’Est:

GAL TAN

Correlació eix GAL/TAN amb Esquerra/Dreta a Europa Central i de l’Est, any 2004 (font)

De fet, podríem arribar a afirmar que com més a l’Est, més nacionalista es l’esquerra i com més a l’Oest més ho es la dreta. Observem el següent gràfic on, curiosament, Espanya es l’estat on l’esquerra es menys nacionalista de tot el continent:

GAL TAN3

Correlació entre els eixos GAL/TAN i Esquerra/Dreta per països (font)

Perquè succeeix això? Bè, la Unió Europea es va crear com un projecte dels partits de “centre” o del statu quo (liberals, socialdemòcrates i democratacristians), al marge tant de l’extrema dreta (que veu la obertura de fronteres com una desvertebració dels seus valors nacionals o tradicionals) com de l’esquerra alternativa (on el projecte europeu es vist om una elit buròcrata capitalista que perjudica els interessos de les classes populars).

Però a Europa Occidental l’esquerra alternativa (post-comunista o verda) tradicionalment ha demanat transformar aquesta Europa amb major integració, regulació dels mercats, redistribució del deute i de la riquesa, en cap cas demana trencar amb ella. Arrel de la crisi i el fracàs de Syriza per canviar les polítiques del deute de la UE, això podria estar canviant, però no d’una forma estructural (encara). El discurs euroescèptic a Europa Occidental  ha estat dominat per partits ultradretans, racistes i nacionalistes (UKIP, FN, AfD) clarament oposats a la dreta neoliberal de tota la vida, amb fort suport entre la classe obrera blanca no qualificada que es veu empesa a competir en ajudes i llocs de treball precari amb persones migrades.

En canvi a Europa de l’Est, els països que han viscut una transició del comunisme soviètic a la Unió Europea passa just el contrari. Els partits d’extrema esquerra tenen una visió idealitzada d’un passat igualitari, autoritari i paternalista, amb un estat centralitzat i fort, amb les fronteres tancades a cal i canto. La dreta, pel contrari, veu a la integració europea una ruptura amb el seu passat dictatorial, i identifiquen la integració amb la Unió Europea amb major llibertat i democràcia. En aquests estats, però també trobem una destacada presència de ultradreta racista euroescèptica (El Partit de la Justícia i Vida, comparteix euroescepticisme amb l’extrema esquerra del Partit dels Treballadors a Hongria).

Amb un panorama així el paper de l’esquerra es molt complicat. Resulta molt complexe forjar una alternativa per transformar les institucions europees des de dins, quan tota l’esquerra de l’est el que vol es destruir-la. Però sumar-se al carro del euroescepticisme i el nacionalisme es una aposta suïcida, ja que es un terreny ideològic on l’extrema dreta sempre sortirà guanyant. Com s’ha vist arrel del debat del Brexit, el suport d’una minúscula part de l’esquerra a l’euroescepticisme (els autoanomenats “Lexit”) tan sols han servit per reforçar al UKIP i a les pallisses racistes contra immigrants.

Jo personalment, segueixo creient que l’esquerra (tot i les evidents dificultats a curt plaç) ha d’apostar clarament per un Federalisme Global que es situï amb fermesa i sense complexes a les antípodes ideològiques del nacionalisme euroescèptic i el racisme populista , però explicant que volem transformar aquesta UE dels mercats per posar-la al servei de les persones i les classes populars i treballar de cara a una redistribució global de la riquesa que permeti reduir les desigualtats a escala planetària. Plantejar una alternativa al neoliberalisme global dins una microsobirania es una idea tan irracional com pretendre viatjar en el temps al mon anterior a 1980. Només des d’estructures supraestatals es pot regular un mercat d’abast mundial. Transformar el món mai ha estat fàcil i no per això hem deixat de lluitar.

11 comentaris

  1. Els inframentals espanyols han vetat la candidatura d’Otegi, au, ves a defensar la fraternitat amb la xusma mesetaria ara


    • Esperar que un castellà sàpiga fer servir la democràcia és com donar-li un Ipad a un orangutan hehe


    • oma racisme de manual! Toma xenofobia figaflor!!! Les matéis paraules que diu un nacionalista xenòfob à qualsevol “enemic” real o suposat!!! Sembleu tallats a mida, només canvía la religiò o pàtria imaginada, I el necessari enemic per llençar les frustración s envers un altre.

      Xarnego, I amb molta honra.


      • Racisme? No, ciència. Tots els estudis que s’han fet comparant la intel·ligència de nens i adults catalans amb la d’espanyols han resultat favorables als catalans, i no per poquet no, per bastant!


        • I tant… ciència… del mateix tips que la pseudo ciència en la qual es basaven Els nazis… mira per on camines, troll supremacist ultradretà.


  2. Bones, m’ha semblat un tema molt interessant. Tendries alguna lectura per aprofundir-hi més?
    Moltes gràcies i enhorabona pel blog 🙂


  3. oma racisme de manual! Toma xenofobia figaflor!!! Les matéis paraules que diu un nacionalista xenòfob à qualsevol “enemic” real o suposat!!! Sembleu tallats a mida, només canvía la religiò o pàtria imaginada, I el necessari enemic per llençar les frustración s envers un altre.

    Xarnego, I amb molta honra.


  4. […] La ploma més àcida de la xarxa « GAL – TAN: El nou eix identitari de la Política Europea […]


  5. Feia temps que em preguntava si seguiries igual i ja veig que sí, fent passant per sobre de la realitat per poder fer encaixar la teva forma de pensar.

    Per posar un exemple només cal veure la gràfica 2, on clames una “una correlació molt evident entre els dos eixos” amb un R = 0.65, o bé quan a la primera associes directament nacionalisme amb dreta quan el BNG cau completament a l’esquerra, quan reconeixes que les dades son del 2006 i només s’apliquen a Espanya o que directament associar tradicionalisme i nacionalisme ja sigui un biax que arruina la resta del paper. Just després deixes anar una corrúa de judicis de valor no justificats, prejudicis i llocs comuns que tan sols miren d’acostar al lector a les teves tesis. Com exemple quan afirmes “Però sumar-se al carro del euroescepticisme i el nacionalisme es una aposta suïcida, ja que es un terreny ideològic on l’extrema dreta sempre sortirà guanyant.” en cap moment ofereixes proves de perquè això és així. T’és completament igual el que deia el paper, al final tot es redueix a una mera excusa per a poder regurgitar en els teus suats arguments maniqueus de la Trve left.

    Finalment, quan acabes proposant el “Federalisme global” deixes veure una mica del què hi ha al darrera del teu discurs: No en teniu ni idea de com aconseguir el que defenseu, i al final acabeu essent una crosa del sistema neoliberal en què s’ha convertit la UE, enganyant a la classe obrera per creure que les coses es poden canviar a través de les institucions burgesses.

    En fi, certament lamentable tot plegat.


    • El post es un resum de diversos artícles científics fets per eminents equips d’investigació política, que segurament no en saben tant com tu, oh eminencia!
      No has entès ni una línia del post. Ja et vaig dir fa temps que no tens nivell per aquest blog. Igual si hi poses una mica de la teva part…



Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: