h1

Comença la campanya menys democràtica de la Història

Setembre 11, 2015

House of Mas1

“Si el partit principal, sigui el poble, l’exèrcit o la noblesa,  el que us sembli més útil i més convenient per a la conservació del poder, està corromput, heu de seguir-li el humor i disculpar. En aquest cas, l’honradesa i la virtut són pernicioses”. Maquiavel

Als processistes els agradaria que aquest 27S fos una mera segona volta del 9N. Com ja vaig predir, la mentalitat messiànica i mil·lenarista d’aquesta contrarevolució reaccionaria de les classes mitges i rurals anomenada “Procés”, va estar prometent que el 9N arribaria un Nou Ordre Màgic on tots els nostres problemes quedarien resolts sense més. Com no va ser així en absolut, en comptes de canviar de messies o bé de lògica profètica i teleològica, simplement van escollir una data nova, per tal de repetir el ritual d’invocació d’aquesta Terra Promesa que mai acaba d’arribar.

En aquell 9N tan sols hi va haver una sola campanya electoral. ANC i Omnium es van gastar més de 750.000 euros en una campanya de pensament màgic i infantilisme populista on es prometia gelats per postres cada dia. Ningú va enganxar ni un sol cartell ni va fer un sòl acte demanant el SI/NO, el NO o el blanc, tot i que aquestes opcions van acabar rebent més de 350.000 vots, sorgits de l’espontaneïtat voluntarista. En aquell simulacre de referèndum ja es van detectar una gran quantitat d’anomalies antidemocràtiques, mancances de pluralitat informativa i una absència de debats o d’unes mínimes garanties de transparència i fiabilitat del resultat. Però com tot plegat era una performance simbòlica sense cap transcendència en la realitat i el Govern de Madrid havia boicotejat la seva realització, els hi vam perdonar.

Com ells voldrien una repetició mimètica del 9N ara els hi molesta que hi hagi altres opcions polítiques fent campanya electoral i parlant d’altres temes que no siguin identitaris. La pluralitat es una nosa pels que han decretat la homogeneïtat nacional per esborrar tot conflicte de classe. Els treballadors s’han de limitar a obeir els pastors de la burgesia nostrada i a assenyalar qualsevol ovella negre que surti un centímetre del camí. En un referèndum només hi han dues opcions i els matisos del gris son pals a les rodes. La histèria ha convocat una minoria cridanera a insultar i assetjar a les xarxes socials als pocs que ens atrevim a denunciar la nuesa de l’Emperador. En 3 anys han dinamitat la cohesió social que la bona feina que la immersió lingüística havia trigat 30 en assolir.

En aquests comicis però, estem decidint  qui administrarà els pressupostos públics de la Generalitat. Ens hi juguem com es gestionarà l’educació, la sanitat, l’habitatge, la fiscalitat, el medi-ambient, la cultura, els mossos d’esquadra o el treball entre altres coses de vital importància. Es per això que aquest retorçat i astut aprenent de Maquiavel anomenat Artur Mas ha tractat de fer totes les trampes possibles per tal de mantindre’s al Poder, que es el seu veritable i únic objectiu real de la oligarquia mafiosa i cleptocràtica de les 400 famílies que manen a Catalunya des de sempre, amb les úniques breus interrupcions de la República i el Tripartit.

Com el personatge Francis Underwood de House of Cards, Mas creu que la democràcia està sobrevalorada i que es pot ser escollit President sense haver estat candidat a ser-ho. No existeix cap precedent a la història del mon occidental que un candidat a la presidència d’un poder executiu s’amagui en el quart lloc d’una llista per tal d’enganyar i confondre a l’electorat. Un frau quasi colpista basat en dissimular les retallades i la galopant corrupció darrere una llista d’espantalls i testaferros, cantautors jubilats i actrius populars, per tal d’evitar que la ciutadania debati i valori la gestió real del Govern, un cop domesticat al Cap de la Oposició i abduït al principal partit que era alternativa dins el nacionalisme.

No només s’amaga el candidat, sinó també el Programa, que ha estat substituït per un pamflet que descriu, un cop més, un idíl·lic País de les Meravelles. En comptes d’explicar-nos si Irene Rigau seguirà subvencionant les escoles de l’Opus Dei que segreguen per sexes, o si Boi Ruiz seguirà tancant plantes d’Hospital i derivant pacients a les mútues privades, ens narren una pàrvula rondalla fantasiosa sobre com de feliços serem a Itaca. El Full de Ruta per arribar-hi també es un secret d’estat, no fos cas que donéssim pistes a l’enemic. Tan sols han donat algunes pinzellades ambigües sobre una enèsima Declaració de Sobirania i una nova Constitució de mentideta; res que no s’hagi fet abans amb un sonor fracàs.

La data escollida no ha estat tampoc fruït de l’atzar, sinó dels pèrfids càlculs electoralistes del Règim Convergent. Mas sap perfectament que per tal d’alimentar l’odi fanàtic contra Espanya es necessari que Mariano Rajoy segueixi a la Moncloa. En el cas que hi hagi un Govern d’esquerres a Madrid, dialogant, i amb voluntat de canvi, el Procés estarà mort i enterrat. I no només això: fer coincidir el primer dia de campanya amb l’11S, permet garantir una gran mobilització de l’electorat més hiperventilat, així com una presència mediàtica de 24 hores entorn a un acte de fervor i propaganda de les dues candidatures que donen suport a Mas: Junts pel Si i CUP.

A dia d’avui, aquestes son unes eleccions autonòmiques, sense més i l’únic que importa es qui serà el proper President. L’únic Plebiscit es celebrarà en la seva imaginació i es una mera coartada per cometre tots els fraus possibles: com no son uns comicis normals, tot està permès i qualsevol trampa es un sacrifici per un bé superior, la Causa Suprema que tot ho justifica. El debat sobre com s’ha de recomptar el resultat es una follia bizantina que no porta enlloc més que a situar-nos en el relat hegemònic. El Referèndum legal i acordat es celebrarà quan hi hagin governs d’esquerres a Barcelona i Madrid amb una voluntat real de diàleg i entesa. Situar-nos en un frontisme nacionalista es el que Mas desitja. Parlem, doncs, dels problemes reals i socials que ells tracten d’amagar sota l’estora.

Es trist veure com encara hi ha molta gent que ha renunciat a entendre la principal lliçó que Hanna Arendt va extreure del Segle XX: no pot existir cap Utopia, per perfecte que aquesta sembli en aparença, que justifiqui passar per sobre de les persones o de la democràcia, doncs aquesta lògica, a la llarga, tan sols pot conduir pel camí del totalitarisme.

PD: Aquí podeu llegir la recent entrevista que m’han fet al diari Irish Times sobre el Procés

32 comentaris

  1. em temo la victòria d’uns mitjans de comunicació segrestats


  2. Quan dius que el “Referéndum Legal i acordat es celebrarà quan hi hagi governs d’esquerres a BCN i Mad”, és mesianisme, pensament màgic o infantilisme populista?


    • Explico quines son les condicions objectives per tal que això passi


      • Objetives? En base a què? No ha coincidir mai un govern d’esquerres a BCN i Madrid? Estatut? Cepillar? Creure que un govern de Podemos ha de ser millor en apuestas sentir, és igual de profètic i messiànic.


        • En aquest sentit,


        • En base a la història. Tan l’estatut de Núria cm el de 2006 (tot i haver estat retallat per un poder judicial aliè l control polític) s’han dut a terme quan l’esquerra ha manat a Madrid i Barcelona.


          • Repeteixo que estas fent un salt endavant igual de màgic que el que critiques, Primer Podemos hauria de guanyar (perquè entenc que quan dius esquerra no vols dir PSOE) després haurien de dir que volen fer un referendum i el que és més important, no desdir-se com ZP. Politica ficció, tant ficció com dir DUI l’endemà del 27S


          • Insisteixo: jo no he expressat una profecia milenarista: he expressat quines son per mi les condicions objectives que s’haurien de donar perqué el referèndum es realitzés. Si no es donen doncs no es farà. I seguirem tal com ara


          • M’interessa aquesta línia argumental, perquè bàsicament, més enllà de l’actitud troll diària de l’internet, presenta una qüestió profunda: realment uns governs d’esquerres a Barcelona i Madrid es posarien d’acord? O sorgirien problemes? (per exemple, no tinc clar que Andalusia, comunitat força important) acceptes cap canvi que li fes perdre diners. Un govern d’esquerres espanyol que necessités vots andalusos, seria capaç de pactar un referèndum a Catalunya?
            p.d: El photoshop fluixet. La foto del mas esta mal retallada (les vores canten massa). Si puc demà et passo una millor imatge.

            p.d2: Que jo recordi les eleccions catalanes no son presidencialistes. El cap de llista no ha de ser obligatòriament el president de la Generalitat. És una costum (a Espanya succeïx el mateix) però diria que no és un tema “legal”.


  3. Crec que encertes en el diagnòstic de la situació. Vivim un moment trist, molt trist: la democràcia no compta en cap cas, i tan sols hi ha propaganda. Tal vegada cal creure en la maduresa de les persones, capaces de diferenciar entre messiànics i polítics. Ja ho anirem veient, i en qualsevol cas hem d’estar preparats per viure un mal moment de la nostra història, en cas que guanyin els ximplets. Jo em vull dosificar al meu blog, i avui he penjat un text referit tan sols a es enquestes publicades. http://mildimonis.blogspot.com.es/2015/09/44-no-es-majoria.html


  4. http://i.imgur.com/pckkb0p.jpg (espero que es vegi la imatge de merda que he fet 🙂 )


    • Oh! M’encanta!! Amb el teu permís la substitueixo! Moltes gràcies per la col·laboració! 😉


  5. Menys democràtiques? Donar suport a Mas la CUP? Has llegit les declaracions seves?
    No crec i crec que tots sabem que la independència no ens portarà a un paradís utòpic on tot seran flors i violes. Qui ho cregui, ignora moltes possibilitats, i no diguis que així es la majoria de la gent perquè no m’ho crec.
    La diada no té res a veure amb Mas. Les últimes diades són el precedent autèntic de la d’enguany. Dir que es un acte electoral de Mas es ser manipulador i amb ganes. Ha coincidit i després que cadascú voti el que li plagui.
    En serio com pots escriure tot això i creure’t?


    • Em pots explicar siusplau quina persona ve decidir que el 11S coincidís expressament amb el 1r dia de campanya?
      Em pots posar algún altre exemple en la història democràtica on el candidat a la Presidència d’un Govern vagi de nº4 a una llista?


      • Vols dir que si ja hagués passat una altra vegada, ja et semblaria bé? Aleshores, t’hi oposes per què es fa per primer cop?


        • No. Em semblaria fatal. Però es que cap altre democràcia a la història s’ha atrevit mai a fer tantes trampes juntes!


  6. Ja és trist que un brètol amb ganes de protagonisme hagi d’anar pel món dient bajanades i perjudicant al seu país i a milions de catalans que no pensen com ell. Potser el fet de ser arqueòleg t’ha fert curt de mires, perquè la misèria i la injustícia no s’arregla només sent d’esquerres i el nacionalisme català té tant de dret com els altres a existir, i quan vas pel món has de parlar anglès o francès o portugués, perquè ets a un altre país. És molt bonic dir que som d’esquerres i ciutadans del món, però és profundament naïf. Sisplau, pensa el que vulguis, però no difonsguis els teus pensaments infantils en un moment tan delicat i serios pel futur del nostre país. Em sembla que si hi ha un vedell a Catalunya dins d’un ramat, aquest ets tu contaminat per l’espanyolisme..


    • En democràcia es difonen els pensaments quan un vol. De quin moment històric en parles? Del de tatar comissions? Relaxa`t. De veritat em fa por tenir gent com tu al poder en una Catalunya independent. Amb tu no vaig ni a la cantonada, tens “vía lliure” per allunyar.te.


  7. Potser només ets un provocador que només cerca protagonisme o aspires a una cadira entre els de Sí es Pot i per això difames alegrament. Només espero que la història et posi en el teu lloc, que sembla que és en una rasa.


    • M’has deixat dos comentaris per tractar de demostrar que sou demòcrates i no nazis:
      – En un critiques la llibertat d’expressió per criticar al Govern
      -En l’altre m’amenaces de mort.

      Per si tenia cap dubte m’ha quedat claríssim!


  8. Algú li podria explicar al Pablo Iglesias que deixi de treure el tema de l’origen dels avis als mitings? Per sort això la gent d’ICV no ho ha fet mai


    • Be doncs, jo crec que en part te raó.


      • O sigui que en funció d’on van néixer els teus avis has de votar uns partits o altres? I fins a quina generació es farà servir això? D’aquí uns anys tb s’haurà de demanar el vot en funció del poble dels besavis?


        • No. Bàsiament es refereix a quelcom de real. Recordo quan era més jove que a Solsona (d`on era el meu pare), els “castellans” (gent d`arreu d`Espanya fora de Catalunya) vivíen en arris de nova construcció, i eren anomenats els castellans”, o “els pobres castellans”, i això per certa gent continúa sent així. Tot i que ens hem cregut la pel.lícula de que a Catalunya tothom es igual.


  9. Et deixo l’enllaç al meu darrer post, que jo diria que t’agradarà: http://mildimonis.blogspot.com.es/2015/09/raul-romeva-autor-de-sayonara-sushi.html


  10. https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/11836809_435915753258720_2313370206499096065_n.jpg?oh=a233934421375c60b7802c5851b0f2bb&oe=565F9DF9

    https://www.facebook.com/events/1475963472733329/

    En el Balaguer Freak Festival del que et deixo els enllaços hi assistirà la Karmele Merchante.

    Arqueòleg, tu que en saps, podem considerar el Freak Festival com un acte de campanya de JxS? Ho denunciem a la Junta Electoral?

    Ho fem corre per twitter???


  11. Roger, no sabia com fer-te arribar aquest link per si el vols respondre. M’agrada molt el teu bloc!

    http://salaicullell.cat/2015/09/02/per-que-no-votare-catalunya-si-que-es-pot/


    • Ja l’havia llegit. No comparteixo ni una coma de l’artícle, òbviament


      • Per això em semblaves la persona idònia per contraargumentar-lo, segurament t’inspiri. 🙂



Deixa un comentari