h1

Pseudo-Estats Fallits que han fet una DUI fracassada.

Juliol 7, 2015

DUI Sign Isolated

Segons el discurs nacionalista majoritari a Catalunya fer un referèndum amb condicions democràtiques, com defensem en exclusiva els federalistes i confederalistes, es impossible amb el Govern del PP i per això defensen una DUI (Declaració Unilateral d’Independència). Segons ells, la DUI ve a ser com una espècie de conjur màgic que, un cop formulat, invoca de forma instantània a l’esperit de la Nació que es materialitza sobtadament encarnada i posseïda en el cos d’un Estat i tots els governs del món cauen de genolls extasiats en un orgasme patriòtic reconeixent la seva sobirania, sense cap obstacle ni dificultat. El Comissionat per a la Transició Nacional diu que tan sols cal pitjar “el botó de la desconnexió“. Fàcil oi?

Aquells que encara ens regim per la lògica racional i no per la fe i la mística religiosa sabem que la cosa no es ni de lluny tan senzilla. Al llarg de la història les DUIs s’han produït sempre com a conseqüència de conflictes bèl·lics o per la descolonització/desmembrament de grans imperis. A continuació veurem alguns exemples de Pseudo-Estats Fallits que han fet DUIs no reconegudes i les consequències que aquestes han tingut. En cap cas pretenc fer cap mena de comparació amb Catalunya, simplement m’agradaria fer reflexionar sobre si la unilateralitat es tan fàcil com els nacionalistes plantegen.

índice

.

República de Somalilandia. Data de la DUI: 1991. Nombre de països que la reconeixen: 0

L’any 1991 després de la massacre i els bombardejos de Hargeisa, amb més de 50.000 morts, l’estat de Somàlia entra en col·lapse i això es aprofitat per alguns clans per proclamar la independència d’aquesta regió. Tenen un govern  i moneda propis que a dia d’avui ningú reconeix, per tant, no poden fer transaccions internacionals o obrir ambaixades; a la pràctica s’utilitza la moneda somali. L’any 2007 la Unió Europea i la Unió Africana van enviar delegacions prometent estudiar la possibilitat de reconeixement de la seva DUI, cosa que a dia d’avui no s’ha produït. La ONU considera aquest territori, amb 3,5 milions d’habitants, com “semiautònom” de Somàlia

Flag_of_Nagorno-Karabakh.svg

.

República de Nagorno Karabaj. Data de la DUI: 1991. Nombre de països que la reconeixen: 0

Després del col·lapse de la URSS, aquest territori d’ètnia armènia es proclama independent d’Azerbaidjan, amb d’un referèndum unilateral, provocant una guerra entre Armènia i Azerbaidjan pel control del territori.  El 1994 Rússia dictamina un alto al foc i aquest territori queda en un limbo legal. Actualment utilitza la moneda armènia i està protegit per les tropes d’aquest país, però la comunitat internacional es nega a reconèixer-lo com a territori independent d’Azerbaitjan.  El 2006 es va realitzar una consulta per tal d’elaborar una Constitució pròpia, amb el 98% de vots favorables; la UE i la OSCDE no van reconèixer cap legitimitat a la consulta ja que no estava acordada amb el govern d’Azerbaidjan i van considerar-la molt nociva per a la resolució del conflicte.

Flag_of_Transnistria_(state).svg

.

Transinistria o República Moldava Pridnestroviana Data de la DUI: 1990. Nombre de països que la reconeixen: 0

Després de la dissolució de la URSS i la re-configuració de les fronteres a Europa de l’Est, aquest territori es declara independent de Moldàvia el 1990 produint un conflicte bèl·lic el 1992 on finalment Rússia dictamina un alto al foc; les tropes russes, a dia d’avui, encara ocupen part del territori. Disposa d’un govern i estructures d’estat (Govern, constitució, moneda i exèrcit), però no té cap reconeixement internacional. Mitjançant un acord entre Ucraïna, Moldàvia i la UE les empreses que realitzen importacions han d’estar registrades com a moldaves i els ciutadans que viatgin a l’estranger han de dur passaport moldau. El 2006 es va realitzar un referèndum per ratificar la independència del territori obtenint un 97% de vots a favor, però ni Moldàvia ni Rússia han reconegut la seva validesa. Segons el Departament d’Estat dels EUA del 2006, el Govern de Transinistria aplica la tortura, detencions il·legals, no existeix la llibertat d’expressió i existeix una persecució brutal contra gais i lesbianes.

188px-Flag_of_the_Turkish_Republic_of_Northern_Cyprus.svg

.

República Turca de Xipre del Nord. Data de la DUI: 1983. Nombre de països que la reconeixen: 1

Únic pseudoestat situat dins de la Unió Europea, que mai ha reconegut la seva DUI. Va proclamar la seva independència després de que Turquia envaís militarment un terç de la illa per tal de protegir a la minoria turco-xipriota del nou govern de Xipre. El 1999 Grècia va amenaçar en vetar a Turquia dins de la UE si es reconeixia la DUI i no la possibilitat de reunificació de la illa. El 2002 la ONU va presentar una proposta d’acord segons la qual la illa passaria a ser la federació de 2 estats, el 2004 es va sotmetre a referèndum; els turco-xipriotes ho van aprovar amb un 65%, però els greco-xipriotes ho van rebutjar ja que exigien el retorn de refugiats i de propietats als exiliats per la invasió turca. El 2004 la UE va fer un acord de comerç amb la República Turca, però Xipre el va vetar. Actualment es troba en un limbo legal, tan sols Turquia reconeix la seva DUI.

600px-Flag_of_South_Ossetia.svg

.

República d’Osetia del Sud Data de la DUI: 1991. Nombre de països que la reconeixen: 4

Un altre territori sorgit arrel de la caiguda de la URSS, quan va declarar-se independent de Geòrgia, provocant una guerra que duraria dos anys amb més de 1.800 morts i 4.000 refugiats. El 2006 fa un referèndum per ratificar la seva independència i annexionar-se a Rússia, amb un 91% de participació i un 99% de vots favorables, resultat que cap país va prendre seriosament i que acabaria provocant una nova guerra contra Geòrgia el 2008 El 2011 una candidatura pro-Georgiana va guanyar les eleccions presidencials i aquestes varen ser anul·lades i repetides fins a 4 cops consecutius fins que el candidat pro-rus va resultar vencedor. Tots els països del G7 van fer un comunicat contra la DUI d’aquest pseudoestat, acusant-lo de violar la integritat territorial de Geòrgia i que el seu reconeixement per part de Rússia viola les resolucions de la ONU. Geòrgia ha tallat el subministrament elèctric a la regió, que viu en la fam i la misèria gràcies a l’agricultura de subsistència. La seva màxima fita ha estat aconseguir que els seus atletes competeixin a les olimpíades sota la bandera de Rússia i no de Geòrgia.

1024px-Flag_of_Abkhazia.svg

.

República d’Abjasia. Data de la DUI: 1991. Nombre de països que la reconeixen: 4

La seva història es pràcticament idèntica a la d’Osètia del Sud: territori que tracta de separar-se de Geòrgia quan cau la URSS, i que des de 1991 ha patit diversos atacs militars per part de Rússia i Geòrgia per tractar de tindre el territori sota la seva influència. Cal fer esment a les atrocitats que els independentistes han comés contra la minoria d’ètnia georgiana: el 1994 1.500 persones van ser exterminades i més de 4.000 deportades; el 1995 la ONU denuncia tortures i assassinats; el 1998 es produeix una nova matança a Gali. El 2004 les eleccions es van declarar nul·les després de la victòria d’un candidat pro-georgià, provocant una insurrecció civil i la ocupació del Parlament i la Televisió. La ONU i la UE han defensat sempre que aquest territori es part de Geòrgia i que la seva DUI no té cap validesa.

bandera sahara

.

República Àrab Saharahui Democràtica Data de la DUI: 1976. Nombre de països que la reconeixen: 84-64(aprox)

Després de proclamar la seva independència respecte a Espanya, proclamada pel Front Polisari, va ser colonitzada pel Regne de Marroc, que reclama drets històrics sobre el territori, originant un conflicte bèl·lic fins a 1991, quan s’estableix un alto al foc. La ONU va proposar el 1997, als Acords de Houston, un pla per tal de realitzar un referèndum per la seva independència el 1998. La pressió per part de Marroc ha impedit que la consulta s’hagi pogut realitzar a dia d’avui. Més de 20 països que havien reconegut la seva DUI han deixat de fer-ho per pressions marroquines.

Bandera_Palestina

.

Palestina Data de la DUI: 1988. Nombre de països que la reconeixen: 137

Un clar exemple de que un reconeixement massiu per part de molts països pot no servir absolutament de res, si EEUU i Israel decideixen vetar-te. La OLP va proclamar la DUI el 1988, sense que tingués efecte algún. L’any 1994, gràcies als Acords d’Oslo entre l’Estat d’Israel i la OLP es va establir l’Autoritat nacional palestina, un govern semi-autonòmic amb unes competències limitades. El 2011 la DUI va ser reconeguda per la UNESCO, el 2012 la ONU va admetre Palestina com a “Estat observador no membre”, el 2014 els Parlament Europeu va fer una resolució de caràcter simbòlic reconeixent la DUI. Res d’això ha servit en absolut perqué els territoris palestins s’alliberin de la opressió sionista, al contrari: la franges de Gaza  i Cisjordania es troben rodejades per un murs, valles i torres de control, amb un dels bloquejos econòmics més llargs i injustos del món. La seva població agonitza en una situació d’emergència humanitària extrema, on el 80% dels ciutadans viuen de l’ajuda internacional d’ONGs i els hospitals només tenen 8h d’electricitat diària.

Queda perfectament demostrat l’èxit d’una DUI depèn exclusivament dels interessos geopolítics dels estats més poderosos econòmica i militarment que son qui decideixen davant la ONU qui es o no un estat. En absolut té res a veure amb la voluntat, l’entusiasme o la il·lusió dels seus defensors, ni amb el resultat de cap referèndum o elecció plebiscitària i qui digui el contrari menteix, ja sigui per maldat o per ignorància. Es molt més senzill arribar a un acord amb un Govern d’Espanya d’esquerres que accepti el dret a decidir, com IU o Podem i fer un referèndum legal i acordat com Quebec o Escòcia.

PD: Aquí podeu llegir un altre article sobre la situació econòmica i social en els 5 darrers estats que SI han aconseguit proclamar la seva DUI amb èxit. No estan gaire millor, per cert…

PPD: Gràcies a Twitter he descobert que a la “Padania” (nord d’Italia) la ultradreta italiana Lliga Nord també va fer una DUI el 1996, per no pagar impostos al sud més pobre. Va tenir tan poc èxit i repercussió que ni tan sols en fa esment cap web de política internacional. Podeu veure el video aquí

18 comentaris

 1. Accepto que vostè no tingui per pàtria Catalunya i no cregui que es bona política demanar la independència a fi de veure que podrem tenir per millorar la nostra situació nacional, social i política. Pro per favor no ens compari amb altres països (dit en respecta) de “taparrabos”…a Europa després del 1991 sa han creat 14 nous estats i després de la primera guerra mundial 6 res mes de la disgregació del imperi Otoma…..


  • Aquest comentari supura:
   1) Etnocentrisme
   2) Superioritat ètnicista
   3) Pensament Màgic irracional

   Increïble! Tots els meus perjudicis contra el nacionalisme junts en 5 línies. Bravo


 2. Aquests estats dels que parla el comentari de dalt han tingut el reconeixement internacional. I què faríem nosaltres si quan va el president Mas a Europa no el rep ningú? Si Dinamarca debat una moció sobre Catalunya la pressió del govern espanyol fa que el govern danès se’n desmarqui completament?

  Què farem si quan s’ha votat la independència de la selecció d’hoquei patins Catalunya va perdre per golejada? Si ni ens reconeixen en patins, com volen que ens reconeguin la independència, a més feta de forma unilateral i, contra el criteri dels “savis del prussés”, sense esgotar el marc jurídic espanyol, doncs el Parlament no ha presentat formalment cap petició de reforma constitucional a Espanya.

  Tot plegat és una enganyifa, i em sap greu per la bona gent que hi està il·lusionada. Convergència està jugant amb els sentiments dels seus propis seguidors per romandre uns mesos més a la poltrona, ara que la marea del canvi s’acosta.

  És evident que la independència de Catalunya seria horrible, entre d’altres, per a Espanya, i de retruc, per als bancs europeus i el gegantí deute que deixaria de pagar un Estat que podria entrar en fallida (Catalunya probablement també). Francesos i alemanys veurien com l’euro trontollaria tant que lo de Grècia seria un joc de nens comparat amb la crisi espanyola. Donarien suport a la DUI catalana? I els EUA? Pel mateix criteri econòmic, és evident que no. A més del perillós precedent per a països com la mateixa França, amb minories nacionals en el seu interior.

  Potser Rússia i la Xina, altres membres del Consell de Seguretat de l’ONU, sí que estarien interessats en desestabilitzar la zona euro. Però a ells els convencerem dient que Espanya no ens deixa votar? Segur que mostren una gran sensibilitat pel nostre cas, la mateixa que fan servir amb els txetxens o els tibetans, respectivament.

  Una salutació i felicitats pel blog!


  • Moltes gràcies David! Un comentari punyent i encertadíssim!


  • “Tot plegat és una enganyifa, i em sap greu per la bona gent que hi està il·lusionada. Convergència està jugant amb els sentiments dels seus propis seguidors per romandre uns mesos més a la poltrona, ara que la marea del canvi s’acosta.”

   No puc estar més d’acord amb tu! Però molta gent no ho vol veure, i ataca a partits d’esquerres, acusant-los de voler rebentar el 27S.

   Salutacions.


 3. I si no arriba mai aquest govern d’esquerres a Espanya…?


  • Es infinitament més probable que arribi abans a Espanya que a Catalunya, veient les enquestes


 4. […] destinada a bloquejar el Parlament durant dos mesos, temps en que Mas seria President en Funcions i podria declarar la DUI, fins a la convocatòria de noves eleccions al novembre, aquestes ja constituents de la nova […]


 5. Molt bona tarda! Hi han qüestions en les que puc estar d’acord, i en d’altres no tant… Bé, en tot cas, felicitats pel bloc, està molt ben cuidat!


  • Gràcies! No pretenc que tothom pensi com jo, sino obrir debat i crear polèmica per fer pensar!


 6. Una DUI que cal tenir en compte és la de la República Turca de Xipre, perquè es va proclamar abans que Xipre ingressés a la UE i no va ser cap impediment perquè els socis comunitaris consideressin tota l’illa com un Estat unificat.

  Però encara és més espaterrant el cas de la Padània, on hi va haver una DUI en un Estat que ja era membre de la UE i ningú no n’ha fet ni puto cas, ni tan sols els ciutadans del territori escindit.

  Cal tenir clar que la Unió Europea s’ha constituït per eliminar fronteres i estats, no perquè es vagin multiplicant com les amebes.


  • Realment Padania va arribar a fer una DUI amb un mínim de seriositat? Vaig estar buscant informació i no em vaig aclarir


 7. Syriza acaba d’acceptar totes les condicions de la troika??? Exactament de que ha servit el referèndum? Podries fer un post sobre Grècia? merci


 8. Ha,ha,ha…realment lo vostre està a l’alçada dels disbarats dels ministres del PP. Us heu plantejat de demanar un càrrec al PP per a garantir la unitat sagrada del vostre diví Regne d’Espanya? Realment rivalitzem amb la dreta més rància i feixista d’Europa en això de mantenir la unitat d’Espanya. Feu-vos-ho mirar companys perquè si realment penseu així és que a Espanya ja no li cal el PP per a garantir les fronteres sagrades de l’estat, ja hi sou vosaltres i la vostra suposada supremacia.


 9. […] i absurda idea d’una independència unilateral sense cap reconeixement extern (es a dir, que ens convertim en un pseudo-estat fallit)  Junts x Si i CUP sumarien el 47,97% de vots, mentre que els partits que s’hi oposen […]


 10. Mucho me temo que hay mucha gente que quiere experimentar esto en sus propias carnes.


 11. […] estats han acabat sent plenament reconeguts per la ONU, però en la majoria d’exemples han acabat en pseudoestats fallits no reconeguts, on la seva llei, govern, moneda o passaport no té cap validesa fora de les seves fronteres. Tot […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: