h1

GRÈCIA: Més Democràcia es menys Sobirania Fiscal.

Juny 30, 2015

Supporters of Alexis Tsipras, leader of Greece's Syriza left-wing main opposition party attend his pre-election speech at Omonia Square in Athens Thursday, Jan. 22, 2015. Prime Minister Antonis Samaras' New Democracy party has failed so far to overcome a gap in opinion polls with the anti-bailout Syriza party ahead of the Jan. 25 general election. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Grècia es un estat independent des de 1821 i es plenament reconegut per la resta del món des de 1830. Segons el populisme identitari català, haurien de viure extasiats gaudint de les mels de la seva sobirania i riquesa il·limitada, recollint els fruits de els seves estructures d’estat. Així doncs que cony ha fallat? Perquè s’han de doblegar a la voluntat d’Alemanya i a les condicions draconianes de la Troika? Si us limiteu a llegir l’Avui/Cavall Fort o a mirar Tv3 no entendreu absolutament res; anem, doncs, a obrir un xic la perspectiva.

L’estat de Califòrnia, un dels motors econòmics dels EUA, té un deute públic de 617.000 milions de dòlars, aproximadament el doble que el de Grècia. Ambdós estats no tenen moneda pròpia i no poden “crear diner”, es a dir, devaluar la divisa i generar inflació per tal de pagar els seus crèdits més barats. Així doncs, perquè a Grècia hi ha un “corralito” i a Los Àngeles no? A part de que el PIB de Califòrnia es molt més elevat que l’hel·lè, la subtil diferència es que als Estats Units existeix una entitat público/privada anomenada “Reserva Federal” que es dedica a comprar deute públic com una boja; uns 45.000 milions de dòlars cada més i a un preu pràcticament regalat. Quin invent més inútil el federalisme, eh?

A diferència d’EUA, a Europa no existeix cap mena de mecanisme fiscal de caire federal que vetlli per la redistribució del deute i la riquesa. El Banc Central Europeu es troba completament controlat per Alemanya, un país ric i aportador net completament contrari a les devaluacions monetàries o a la solidaritat fiscal. El problema, doncs, no es que Grècia no té prou sobirania, es que Alemanya en té massa. Si existís una Hisenda Única Europea, o en el seu defecte un sistema potent d’eurobons, podríem obligar a Alemanya a comprar deute grec, ja que no existiria un “deute grec” en si mateix, sinó que tot el deute seria europeu. La construcció actual de la UE es una unió monetària sense unió fiscal, on els estats rics i els creditors imposen els límits d’inflació i les polítiques econòmiques als països deutors; es a dir, una dictadura dels rics sobre els pobres.

Així doncs, la lluita de Syriza es a favor de la democràcia i contra la sobirania nacional. Es a dir, la única forma de defensar el poder del poble, dins un mercat globalitzat, es aconseguint unes hisendes fiscals el més grans possibles. El capitalisme no coneix cap frontera ni paga cap transacció per moure els seus capitals d’un indret a un altre, però els estats només poden recaptar el capital que es troba dins les fronteres de la seva hisenda; impostos amb el quals ha de pagar el seu deute públic als mercats globals, que especulen amb ells per tal d’obtenir els majors interessos possibles. Com menys fronteres existeixin i més grans siguin les hisendes menys panadissos fiscals, menys fuga de capitals, menys especulació amb els interessos del deute, menys desigualtats territorials i més redistribució de la riquesa entre classes socials, acabant així amb l’austeritat i blindant un estat del benestar per moltíssima més gent. Només un Federalisme Global pot plantar cara a un Capitalsime Global, doncs estaran lluitant en igualtat de condicions.

El gran osbtacle a batre es la insolidaritat dels rics, aquesta rèmora altrament coneguda com “nacionalisme“. Es tracta d’una onada de replegament identitari de les classes mitges/altes contra la redistribució de la seva riquesa via impostos per subvencionar als territoris més empobrits. Alló que a casa nostre es diu Artur Mas, a França Marine Le Pen, a Anglaterra UKIP, a Itàlia Lliga Nord, i a Alemanya Merkel o Alternative Fur Deutchland. Aquests son els veritables enemics de la democràcia i l’estat del benestar; els que volen aconseguir o mantenir anacrònics privilegis fiscals reclosos dins petits feus, creient, com porucs nens malcriats, que d’aquesta forma poden evitar els efectes de la globalització del capital i que a ells no els afectarà una crisis ni necessitaran mai un rescat.

19 comentaris

 1. Com és que si dius que tot ens vindrà sol·lucionat amb un “Federalisme global”, els seus nous “socis” de partit els del Podemos madrileny aposten per una candidatura centralista. Alguna cosa no dec entendre bé del que anomenes “Federalisme” o potser amb aquest nom no ens referim al mateix concepte polític.

  Aquí ho tens: Pablo Iglesias plantea las generales como una circunscripción única y propone primarias para una sola lista http://www.eldiario.es/politica/Pablo-Iglesias-primarias-generales-circunscripciones_0_403509987.html


  • Perdó?? No entenc que té a veure el centralsime amb una forma concreta de votar les primaries d’un partit que en comptes de fer-les per provincies es votarà un sol cop (tot i que a les eleccions de debò, òbviament es votarà per provincies).
   ¿Entens la diferència entre estat i partit? ¿Que cony té a veure el mecanaisme de vot intern d’un partit respecte a la organització dels estats?


 2. Molt ràpidament:

  1. Estas comparant un drama amb un petit problema.
  California potser té un deute el doble que el de Grècia però és que California té 20 vegades el PIB grec, per entendre’ns: si fossin dues persones que deuen 100.000 euros d’hipoteca Grècia tindria uns ingressos de 30.000 anuals i California de 300.000

  2. Confons ajudat amb ajudador
  Vens a dir que EEUU a través de la reserva federal està ajudant a California com Europa hauria de fer amb Grècia però és que California és un dels estats més rics dels EEUU i aporta molt més del que reb, California és molt més una Alemania americana que una Grècia americana.

  3. Confons problema de fons amb conflicte actual
  Dius que una major integració i cessió de sobirania hauria evitat que Grècia estés com està (i podria ser veritat tot i que també podria ser tot el contrari) i que per tant el que Grècia ara vol és menys sobirania fiscal. Això al punt on som és totalment fals, Grècia ara demana més sobirania per aplicar les seves solucions i no les que els volen imposar des de la Troika.

  4. Confons solidaritat amb submissió
  Ho aprofites tot per defensar l’status quo espanyol, com si la sol·lució del tema fos que Madrid recaptés els impostos alemanys per enviar-los als grecs atiant el vell tòpic del català insolidari al qual se li prohibeix decidir si amb el seu superàvit desitja ajudar Andalusia, el Poloponès o el Sahara Occidental

  Si vols més integració i redistribució no crec que defensar un estat post franquista que no vol permetre als Catalans decidir en democràcia ajudi gens ni mica.


  • 1) Si, ja he resaltat q el PIB es diferent, però a EUA gràcies al federalisme es impossible q cap estat sigui expulsat del dolar per deutor.

   2) El federalsime ajudaria tan a deutors com creditors. Tothom pot caure en una crisi i necessitar de la redistribució de la riquesa.

   3) En absolut. Grècia no vol més sobirania fiscal, tal com varoufakis planteja a “Minotaure Global” (llibre en el que he basat aquest artícle) es una Hisenda única Europea. Et recomano que llegeixis coses no contaminades per la dreta liberal nacionalsita catalana

   4) La solidaritat sempre es forçosa, sino els rics no pagarien i s’embolicarien amb la bandera per dir que els pobres els roben, com fa Mas, Merkel o Le Pen. la redistribuciód e la riquesa ha de se rper la força i, si cal, per la màxima violència.

   Lamento que el teu fanatisme nacionalista i els perjudicis etnicistes contra els espanyols no t’hagni permés comprendre correctament l’artícle, ja que jo defenso una hisenda única europea, no espanyola.

   Ah, i per franquisa la burgesia catalana.


 3. Ja sé que, molt probablement, m’acusaran de fer-te la pilota, o, directament, de llepar-te el cul, però aquest article teu m’ha encantat i hi estic completament d’acord.

  Ah, i tu ja saps, Arqueòleg, que si alguna vegada no comparteixo ben bé algun punt de vista amb tu, doncs també t’ho dic (òbviament, en aquests casos, no t’ho faig saber com si fos un “hater”, que d’aquests, te’n sobren).


 4. Resulta curiós que Artur Marx siga comparat amb Le Pen, què és feixista o nazi? Jo he vist i sentit autèntics nazis cridant en el carrer “Artut Mas, cámara de gas” davant la policia espanyola que no hi fotia res.

  Per altra banda, hi ha passos molt petits dins i fora d’Europa on viuen molt bé sense que la crisi els afecte massa. D’un costat el Benelux; d’altra Noruega i Suïssa. I si en vols un de gran fora, el UK. i les lliures. Fent una passejada per qualsevol ciutat trobaràs moltes ofertes de treball, molts “Wanted”. I no és que no estiguen en l’Euro, és que encara volen estar menys en aquesta “Europa”.


  • 1) Mas i Le Pen son molt dferents però els uneix la seva postura respecte a la insolidaritat fiscal.

   2) Efectivament existeixen paradissos fiscals, com Andorra, on els rics evadeixen impostos. Per la seva culpa aquí tenim retalaldes. ôbvaiment soc partidari d’acabar amb la seva independència fiscal per sempre, si calgués per les armes, tot i que espero poder-ho fer de forma pacífica.


 5. Vaja, un lapsus.”Artur Mas”


 6. La Reserva Federal fa aproximadament un any que ha deixat de comprar deute, el BCE acaba de començar i aspira a fer-ho a un ritme igual o superior al de la FED.

  California té un PIB equivalent al de la setena potencia mundial.

  Per altra banda, la Hisenda Pública Europea i els eurobonds tindrien tot el sentit del món si hi hagués el compromís explícit de tots els països de no utilitzar-los com a escapatòria a les seves obligacions. Aquesta és la veritable por dels països creditors i si no ho volem entendre seguirem fent teories de l’explotació fantàstiques però no resoldrem el problema.

  El problema grec és un tema polític que ja només els països europeus volen solucionar en clau econòmica. La solució serà política i molt em temo que vindrà en part, si no està venint ja, de l’altre costat de l’Atlàntic i no precisament perquè l’administració Obama sigui molt d’esquerres.

  Finalment, el post que acabes de fer té punts, pocs però alguns, de certa lògica en termes d’integració europea i d’eficiència fiscal, però queda totalment desacreditat per la bilis que hi poses. Comparar Mas amb el feixisme no només em sembla d’ignorant sinó que és pueril, però bé, ja ens coneixem tots.


  • Sens dubte la posició respecte a la sobirania fiscal de Mas, Merkel, la Lliga Nord, UKIP o Le Pen no es diferencia en res. Una altre cosa es que CDC tingui posicions diferents en migració (de moment).


 7. Posar Grècia com exemple de país NO nacionalista !!! és per punxar-se i no treure sang. Ara ens faràs un altre sobre el No nacionalisme turc ? i ja per acabar la tríada, un altre d’Espanya? Serien tres exemples magnífics d’estats (repeteixo estats, estats) No nacionalistes europeus.


  • No he dit que Grècia no sigui nacionalista. Hi deu haver de tot i, efectivament, tenen un partit ultranacionalista i feixista anomenat Alba Daurada. He parlat en tot moment de Syriza. Lamento el teu baix nivell de comprensió lectora


 8. Molt d’acord amb això de la sobirania fiscal i la democràcia.

  Tractant-se de Grècia, en podem fer una tragèdia o prendre’ns-ho amb filosofia. Confio que se’n sortiran pel bé de tots.

  I com és habitual, la pregunta del referèndum sembla inspirada per l’oracle de Delfos.


 9. La millor solució contra els independentistes és la independència, i la millor solució contra el nacionalisme català és el tenir una nació propia. Per això cal que tu t’afegeixis com un més al moviment indepen, corre, ves a buscar roba blanca i guarda lloc a la Meridiana 😉


  • I la millor forma de lluitar per l’ateisme es fer-se yihaidista? O com va això? :s


   • des de l’ateïsme no es pot guanyar el yihadisme


   • és evident que els musulmans pro DDHH fan millor feinaDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: