h1

#CanviemLH : Una Assemblea Oberta per unir l’esquerra i canviar l’Hospitalet

Juny 20, 2014

Espai Unitari Cartell Definitiu

Sang, suor, llàgrimes, hores i hores de reunions inesgotables, amb successives esmenes de les posteriors rectificacions  sobre els canvis previs. Arribar a materialitzar el cartell que veieu sobre aquestes ratlles ha estat un tortuós calvari ple de petits dilemes, drames i dubtes de tota mena. Si governar una coalició entre dos partits, completament sòlida i assentada , es sovint complexe i ple de subtileses, fer-ho en un espai nou, entre més de sis formacions polítiques i moviment socials, que porten a les esquenes anys de recels mutus, no podia ser tampoc gens fàcil. Però aquí està el cartell, concretament la versió nº16 del mateix, si no m’he descomptat. Després de tant teoritzar sobre que si la Syriza, que si un Procés Constituent, que si un Nou Espai, si un Front d’Esquerres... per fi comencem a tocar exemples reals.

Com hem arribat fins aquí?

1901513_243442469160469_468291844_n

Cartell de la primera Xerrada-Debat

En un futur es ben possible que algún historiador local estigui ben encuriosit de saber com s’ha gestat tot aquest procés, així que altruistament li avançaré un xic la feina. Tot va començar el passat 22 de Febrer, amb una xerrada a la cooperativa Espai Brotes, on membres de ICV, EUiA, CUP, Els Verds i En Lluita varen fer un debat sota el títol: “Cal una candidatura unitària d’esquerres a L’Hospitalet?“. Jo no hi vaig anar, ja que en aquells dies em trobava fent les jornades maratonianes d’organització al World Mobile Congress, però es comenta que la resposta a la pregunta del títol va ser unànime en que si, que calia, almenys, plantejar-ho.

Aquella xerrada va servir sobretot per trencar el gel i fer un primer reconeixement mutu entre persones que ja ens coneixíem d’haver coincidit en infinites lluites al carrer. A diferència d’anteriors debats  que tan sols havien servit per excloure, confrontar i dividir, aquest cop es començava amb molt millor peu.

A partir d’aquí es varen fer un seguit de reunions mensuals amb militants de base on es van deixar aparcades les presses polítiques, per centrar-nos en crear un clima de mínima confiança que resultava obvi que no existia. En aquestes reunions s’han anat sumant (i restant) altres formacions fluctuants com Pirates, Podemos, Lluita Internacionalista, Procés Constituent o Solidaritat.

Però: on posar el límit? podia participar tothom en aquesta assemblea, sense cap mena de filtre? Per tal de superar aquest escull es va realitzar una curiosa dinàmica esplaiera on els participants a l’assemblea ens havíem de situar físicament en una banda o altre de la sala segons si volíem prioritzar molt o poc un principi ideològic o un altre. Coses molt bàsiques i quasi de sentit comú per a qualsevol progressista, com l’anti-racisme, els serveis públics o la participació democràtica.

Per tal de poder conèixer casos similars que ens poguessin servir d’exemple vàrem fer també una  nova xerrada, aquest cop amb diverses experiències de confluència política municipal (Mollet, Figaró, Les Franqueses o Badia del Vallés), en poblacions infinitament més petites que l’Hospitalet i que ens varen deixar un xic moixos davant els successius fracassos als que molts havien acabat abocats.  Però, per altre banda, l’esperançador resultat de les eleccions europees o el procés molt similar que naixia a Barcelona de la ma d’Ada Colau (Guanyem Barcelona) ens indicaven que, potser, aquest cop el context era tan diferent a qualsevol anterior que els errors passats no tenien perqué repetir-se.

I que farem el dia 28?

El mateix dia del Orgull LGBT a les 9:30h matí ens trobarem al IES Fontseré de la Florida (merci al Regidor d’Educació per fer-ho possible) on ens dividirem en grups, seguint una metodologia basada en l’Ara es Demà, per debatre en cinc eixos: Ocupació, Serveis Públics i Habitatge, Convivència, Participació Democràtica i Medi Ambient i Consum, a partir de els dades objectives de la realitat actual i les accions i polítiques que ja s’han fet tant des dels moviments socials,  com dels dels partits. Jo estic a la comissió de metodologia i m’encarregaré de fer la presentació de l’acte i twittejar l’esdeveniment.

L’objectiu no es fer un programa, ni una llista, ni dissenyar una campanya. Tan sols es tracta de fer un diagnòstic compartit, una reflexió col·lectiva dels principals problemes de la ciutat i fer un lleuger esbos de les estratègies que hem de seguir per solucionar-los des de l’administració local, evitant caure en idealismes utòpics o particularismes personalistes. L’important es trencar el gel i crear sinergies per tal de seguir avançant junts, treballar plegats i deixar de veure’ns com  diferents grupuscles competint i recelant, per ser un espai de cooperació per una causa comuna.

Doncs res, tan sols em queda convidar-vos a vindre!

8 comentaris

 1. M’agradarà seguir el teu bloc. En tot cas, Pirates no us fallarem, nos sols tenim una paraula i sempre que el projecte segueixi sent horitzontal i participatiu, estarem amb vosaltres.


 2. Molt bona sort en aquesta iniciativa. Et suggereixo, però, que estiguis al cas dels esdeveniments que es produeixin al voltant del Guanyem Barcelona. Pel bo i pel dolent, les virtuts i les misèries de l’esquerra més enllà de la socialdemocràcia es manifesten fins a l’exasperació en aquest procés. Els d’ICV ja estem rebent garrotades per totes bandes i ni tan sols ha començat a precipitar-se res. I parlem només a escala municipalista!


  • Ho segueixo amb atenció! I no em deixa de resultar curiós que aquells que a L’Hospitalet van anar a buscar a ICV-EUiA quasi de genolls per que aquest espai fos possible, siguin els mateixos que a un miserable carrer de distància ens vulguin fer fora a patades, quan a L’H precisament estem governant i a BCN a la oposició.
   Jo de veritat que soc incapaç d’entendre la seva lògica…. ves que no tingui a veure amb les diferents expectatives electorals prèvies en una ciutat i una altre, la qual cosa em semblaria el colmo del cinisme maquiavèl·lic.


   • Doncs no vas desencaminat: les ben diferents expectatives electorals a L’H i a BCN expliquen la mobilitzacions de patums de la CUP nacional, amb l’Arrufat al capdavant, avisant que ICV tacaria la candidatura de la immaculada Colau si se’ns apropés a menys d’1 km de distància. Així estem…


 3. Com a jornada de treball, o de trobada diagnòstica ha pogut estar interessant.Però no enganyem ni hi ha hagut assemblea, ni ha estat oberta.
  Grups de discussió( 8), posada en comú i res d’assemblea oberta.
  Bon treball de Inicitiva i d’EU. Tot controlat.
  Els qui porten anys governant volen canviar el que porten anys votant. No m’ho crec
  Espero que la resta de grups puguin formar una veritable l’alternativa, que l`’H no pot passar pels quals porten en l’equip de govern més de 20 anys


  • “Cualquiera que vaya por su lado y pretenda ganar está pecando de arrogancia.” ADA COLAU

   No puc estar més en desacord amb tu Lourdes.
   Ha estat una assemblea, amb un objectiu clar de diagnòstic compartit, doncs resulta imprescindible saber quins son els problemes abans d’abordar les solucions. Ha estat oberta, doncs ha participat tothom qui ha volgut, independentment de la seva filiació política. Les insinuacions de que això era un muntatge de ICV-EUiA només poden ser fruït d’una atrevida ignorància o, directament, de no haver entès absolutament res del que he explicat en aquest post.
   En cap cas hi ha hagut ni la menor contradicció entre els que s’ha plantejat a l’assemblea i el que ICV-EUiA vota al Ajuntament i fa des dels moviments socials en els que participa, que son pràcticament tots els que hi ha a al ciutat. Al contrari: els dinamitzadors tenien una guia on estava detallat el que JA s’ha fet, com a punt de partida. De fet en alguns grups plantejaven coses (salvar Can Trabal, sancionar bancs que desnonen) que nosaltres mateixos JA hem fet.

   En tot cas ha quedat clar que, tot i que ICV-EUiA es el pal de paller d’aquest moviment i que sense nosaltres seria una anècdota marginal; només amb nosaltres tampoc hauria funcionat i ni molt menys seria d’aquesta envergadura. Lamento la seva visió excloent pròpia de la vella política, totalment contraria al temps polític actual i a l’esperit de confluència, que espero que canviïs de cara al futur.

   PD:I, per cert, ICV-EUiA porta 14 anys al govern. I 14 es una xifra menor a 20.


 4. […] ja us vaig explicar fa uns dies, aquest passat dissabte vàrem celebrar a l’Hospitalet la posada de llarg del procés de […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: