h1

I FORCONI: La preocupant deriva feixista del 15M a Itàlia

Desembre 23, 2013

#forconi3

Aquest blog ja ve advertint que l’Antipolítica es l’avantsala del Feixisme, que el populisme antipartits ha elevat als altars a milionaris evasors d’impostos com si fossin herois revolucionaris, així com que les seves  arrels teòriques es troben en David Bell o Francis Fukuyama, el neoliberalisme nord-americà dels anys 80’s. Avui veurem el cas més extrem i patològic: I Forconi (Els Forcats) un moviment social  italià inspirat estèticament en el  15M, que fa acampades i manifestacions en contra els presumptes privilegis dels polítics (tot i que el seu portaveu viatja amb Jaguar), amb una ideologia extremadament nacionalista, xenòfoba i populista basada en el rebuig als impostos, negar l’eix esquerra-dreta, sortir de l’euro (sense calcular quins costos de transició tindria per l’economia) i vehiculant el conflicte envers les institucions democràtiques i no contra les financeres.

Aquest moviment es una resposta identitària i proteccionista a la globalització i la crisi, com Alba Daurada o el Front Nacional, en el caldo de cultiu de la demagògia messiànica de Beppe Grillo, ha fet sortir al carrer als sectors més reaccionaris i ultres de la societat italiana que recorden, cada cop més, als suports del totalitarisme de  Benito Mussolini. Aquí alguns exemples

#forconiDreta i Ultradreta: A les eleccions regionals a Sicília de 2012 el candidat de I Forconi, Marín Morse va rebre el suport del partit feixista Força Nova. El moviment també ha despertat simpaties a Venècia del partit independentista xenòfob Lliga Nord. Fins i tot l’ex-president i corrupte Silvio Berlusconi ha declarat que “aquesta es la nostre gent“. Però sens dubte les bases més actives i radicals del moviment son el  violent grupuscle neofeixista Casa Pound el líder de la qual ha estat detingut per tirotejar immigrants i ha declarat sobre el Forconi Formem part d’aquest moviment des del principi, sense utilitzar els nostres símbols, únicament al voltant de la bandera italiana. A Turí el moviment també ha tingut suport de hooligans de clubs de futbol

Policia: Tot i les violentes topades entre la policia i les guerrilles urbanes dels forcats, en moltes ocasions els agents policials s’han tret el barret com a senyal de solidaritat, així com s’han publicat diversos comunicats de suport per part dels sindicats policials.

Patronal: Els petits empresaris, especialment transportistes, agricultors, han estat els grans impulsors d’aquest moviment, defensant la propietat privada i la fi dels impostos sobre el capital, al igual que el moviment d’extrema dreta anarcocapitalista nord-americà Tea Party

Nobles i Aristòcrates: Si, si, ho heu llegit bé. En els seus actes s’hi troben monàrquics tradicionalistes, així com diversos membres d’una anacrònica noblesa italiana com Fernando Crociani Baglioni, Duc de Spoleto. En un comunitat, els Forconi asseguren que l’autèntica aristocràcia està molt lligada a la terra i sempre ha defensat a la comunitat.

Antisemitisme i xenofòbia: Andrea Zunino, de 60 anys, pagès i líder o portaveu declarava el passat 9 de desembre ¿No us sembla curiós que cinc o sis dels més rics del món siguin jueus? . De nou la conspiranoia dels Protocols dels Savis de Sió en els que es basava el nazisme. També han clamat contra els immigrants, demanant deportacions i el tancament de fronteres.

Vaticà i Religió Catòlica: Els Forconi van assistir el passat 16 de desembre a una missa al Vaticà, oferida pel Papa. El lider sicilià Mariano Ferro va declarar “venim a participar a la Santa Missa, ja que volem viure un moment de serenitat “. El Papa va saludar als assistents d’aquest moviment i els Forconi el consideren”un dels seus“.

#forconi2En aquest context de visceralitat filo-feixista, on les discusions de taverna i verduleria han suplit els anàlisis econòmics, el Govern d’Enrico Letta ja ha fet els primers passos per desmantellar el sistema democràtic, eliminant per decret el finançament públic dels partits polítics. Es a dir, a partir d’ara els partits d’esquerres es finançaran amb la caritat, mentre la dreta rebrà diners a carretades dels lobbies, la màfia i les oligarquies econòmiques.

Així doncs, uns moviments socials desorientats ideològicament, prescindeixen d’un anàlisi rigorós anticapitalista i es deixen endur per la ràbia i la bilis antipolítica de les masses enfurismades, acaben precipitant el feixisme pur i dur. Aquells que prefereixen rodejar Parlaments a la Borsa, els que pretenen assaltar el Congrés, renunciant a assenyalar els veritables culpables de la crisi, estan posant les llavors d’una Dictadura Real Ja. Això explica com una experiència tan engrescadora al nostre estat, ha acabat degenerant d’aquesta forma tan grotesca i patètica al país italià. Encara hi haurà algún friki revolucionari despistat que els anirà a riure les gràcies!

8 comentaris

 1. No se puede culpar a los demás de los propios defectos…
  Vamos a las europeas, hacemos unas primarias de las que por cierto nadie se entera… Y en las que por cierto, sólo vota un 25 % de la militancia. Donde se presentan dos candidatos prácticamente con un mismo programa antipopular, basado en asegurar con fondos comunes que los bancos no puedan llegar a quebrar… Y en reformar a la UE. ¡Reformar a la UE! cuando no somos capaces de reformar el Ayuntamiento de l’Hospitalet. Cuando sólo un diputado andaluz de IU ha anunciado que no apoyará los presupuestos antisociales de la Junta de Andalucía.

  No puedes pretender esperar a reformar la UE cuando hay familias que se mueren intoxicadas y niños desnutridos… Hay otras prioridades…

  La gente quiere soluciones aquí y ahora. Los fascistas lo entienden y engañan a la gente presentando soluciones fáciles aquí y ahora. La gente no quiere la verdad: quiere esperanza y compra esperanza.

  Los fascistas son vuestro fracaso (La de los políticos de la autoproclamada izquierda) y no lo siento por vosotros, sino por mi mismo y por la otra gente que pillará cacho por vuestra incapacidad manifiesta para entender lo que estaba y lo que está pasando.

  Dar la culpa de vuestro fracaso a las víctimas que protestan: “Aquells que prefereixen rodejar Parlaments a la Borsa, els que pretenen assaltar el Congrés, renunciant a assenyalar els veritables culpables de la crisi”. No es sino culpabilizarlas como hacen los fascistas. “Recortarán las leyes porqué protestais”. Y atacando a la gente que no piensa como uno a la manera stalinista. Guerra dentro de las izquierdas, guerra entre pobres en nombre del único pensamiento puro: el tuyo.

  Querido Arqueòleg, se te va la peonza.


  • 1) Hem fet un procés d’elecció de primaries per escollir un candidat (que no un programa, ja que no era un Congrés ni una Convenció programàtica). 50 debats i actes amb molta participació. No tinc constància que cap altre formació catalana faci o tingui la menor intenció de fer un procés similar.

   2) No opinaré de la Junta d’Andalusia, tot i que el seu decret anti-desaucis em sembla suficient motiu com per entrar al Govern, però ja t’aviso que a l’Hospitalet hem augmentat el pressupost social,triplicat beques menjador, ha dimitit fulminantment un gerent imputat tangencialment en un cas de malversació en el passat, hem fet Consells de Districte, salvat la darrera Zona Agrícola de Can Trabal de l’especulació, les restes arqueològiques del canal de la Infanta, reobert els mitjans de comunicació, plans de treball, en un llarg etcetera.

   3) L’auge del feixisme, com he explicat per activa i passiva en aquest blog, es dona quan l’esquerra desorientada avala les seves tesis populistes (com a França amb Manuel Valls) i baixa com quan a Alemanya o Anglaterra es combat de forma pacífica i unitaria. Per tant el que ha de fer l’esquerra es desemmascarar i combatre les noves disfresses del feixisme, es digui antipolítica, racisme o eurofòbia, vehiculant el conflicte social envers el capital i no contra els migrants, altres territoris o la democràcia.
   El feixisme es el fracàs de l’esquerra inane, acomplexada i tòtila que creu que en el fons el populisme té part de raó, en comptes de fer gala i pedagogia de la seva hegemonia intel·lectual


   • Respondo por puntos:
    1) Lamentablemente, me enteré en tu blog del proceso de primarias. Los medios de comunicación públicos y privados os ningunearon. Que lo hiciera TV3 (Televisión pública que yo financio pagando impuestos) me enfureció especialmente. Por lo que a mi respecta, casi nadie se enteró de vuestro proceso de primarias. Eso muestra la incapacidad de las formaciones políticas de izquierda para llegar a la sociedad y el poder del potente conglomerado mediático privado y público que favorece las opciones políticas de derecha y que margina sistemáticamente a los partidos y a las propuestas de izquierda.

    2) ¿Ha disuelto el gobierno de Rajoy a la Junta de Andalucia? No. ¿Por qué? Porqué más o menos cumple con los objetivos marcados desde Madrid. Si el gobierno regional andaluz desobedeciera al gobierno central y se declarara en rebeldía: subiendo los impuestos a los ricos, incumpliendo los objetivos de déficit y nacionalizando la banca y las eléctricas en su territorio sería intervenido de inmediato y suspendida la autonomía andaluza. Yo no voto a la CUP o a ICV para que una vez en el gobierno se sometan a la UE, al gobierno de Madrid o al señor Adelson, para eso ya está CiU o el PP. Yo los voto para que hagan políticas de izquierda “transformadora” o “rupturista”. Pido, políticos valientes como Maciá y menos políticos pusilánimes como Pétain . Menos pedir a la gente que se vaya a manifestar y más predicar con el ejemplo.
    Cuando Botín pide a Rajoy resultados, Rajoy da resultados al banquero. Yo pido ser tratado, por los políticos que he votado, igual que Botín: si manda la izquierda quiero que haga políticas de izquierda. Y si eso significa perder un ojo o ir a la cárcel, habrá que perder un ojo o ir a la cárcel. Por cierto, Jordi Pujol fue a la cárcel, Olof Palme fue asesinado, Mandela fue encarcelado, Gandhi fue encarcelado, Lenin fue encarcelado… ¿Sigo?
    ¿Cuantos políticos de IU en Andalucia han sido encarcelados por incumplir las órdenes de Madrid? ¡Ninguno!. Hay políticos imputados del PSOE, pero no por declararse en rebeldía sino por corrupción. Por presuntamente: ¡Llenarse los bolsillos! IU pactó apoyar al gobierno del PSOE con uno de estos políticos imputados, el señor Griñán… Señores: espero respuestas de los políticos de IU Andalucía… (Mucho me temo que puedo esperar sentado…)

    3) Ya Lenin advertía sobre lo que se podía esperar de los sectores más miserables de la pequeña burguesía en una Revolución. El nazismo y el fascismo demostraron claramente que se podía esperar de ellos. Ahora bien, mi enfado al leer tu artículo no se debe a la propensión de los autónomos, los pequeños empresarios, y profesionales liberales a usar las armas para defender sus pequeños negocios y privilegios (Sus Audi A8, sus aticos…) respecto a la chusma. Lo que me molesta es la criminalización de las masas cuando afirmas: “es deixen endur per la ràbia i la bilis antipolítica de les masses enfurismades, acaben precipitant el feixisme pur i dur. Aquells que prefereixen rodejar Parlaments a la Borsa, els que pretenen assaltar el Congrés, renunciant a assenyalar els veritables culpables de la crisi, estan posant les llavors d’una Dictadura Real Ja.”
    La culpa no la tiene Botín, la tiene el señor Rajoy. La gente equivocadamente o no, por culpa de un sistema electoral sesgado, votó a Rajoy, no votó a Botín. Quien debe dar cuentas es el político que se somete al financiero. Yo nunca iria a rodear el Palau de la Generalitat, porqué me parece erroneo. Pero respeto mucho a aquellos que equivocadamente, a mi juicio, lo hacen arriesgándose a perder un ojo, sufrir una cuantiosa multa o ir a la carcel. También respeto a los que prefieren rodear “La Caixa”, señalando a los grupos de poder que cabildean con los políticos.
    Las masas no es que sean antipolíticas, es que están enfadadas con unos señores que votaron para unas cosas y que una vez en el Congreso, están haciendo otras.

    Mira “Arqueòleg”, el modelo político y económico de la Transición está agotado. Nuestras élites económicas lo saben y simplemente actuan en consecuencia:

    http://www.pocholoreloaded.com/2010/10/rafael-nadal-i-farreras-y-sant-benet.html

    Para seguir manteniendo sus ingresos deben empobrecer a la población y limitar y transformar el sistema político que ha estado vigente hasta ahora. No es casualidad que se declaren admiradores de la dictadura china.

    http://www.pocholoreloaded.com/2011/01/artur-mas-esquiando.html

    El problema no es que (la élite) sean admiradores del fascismo, el problema es que pensamos hacer el resto. Ese es el problema.

    Finalmente, es duro tenerme de seguidor porqué a mi también se me va la peonza muchas veces. De nuevo te agradezco que me soportes.


 2. Poc hola, debatre no és desqualificar l’altre. En tot cas m’agradaria que a més de ridiculitzat fessis alguna proposta. Sense mobilització no hi ha canvi social, sense política tampoc.


  • 1) Ridiculitzar? Desqualificar? Jo crec que un moviment format per skins nazis, aristócrates, xenòfobs i empresaris es desqualifica per si mateix, jo simplement l’he descrit objectivament.

   2) En cap cas la pretensió d’aquest post era donar una solució a tots els problemes d ela humanitat. Òbviament hi han molts moviments socials infinitament més interessants que aquesta massa enfurismada antpolítica


 3. Molt il·lustrador aquest cas de la política italiana. Sens dubte és un país ben curiós i no tenia constància d’aquest moviment, tot i que sé que hi ha derives populistes poc rigoroses.
  He de dir que, malgrat que no comparteixo tota la tesi ni el to de Pocholo, crec que té part de raó quan diu que el feixisme és fruit del fracàs de l’esquerra. No obstant, em sembla que ne fons tant tu com ell dieu més o menys el mateix: quan l’esquerra no és capaç de fer valer el seu programa, d’oferir solucions, quan les oportunitats de transformació social es deixen escapar, llavors la gent en general (i més especialment la petta burgesia) tendirà a buscar, efectivament, la solució als problemes aquí i ara. Estic d’acord amb tu que, un cop apareix, cal desemmascar-lo i enfortir més la democràcia, però el quid de la qüestió és que, si l’esquerra ho hagués fet bé, no hauria d’aparèixer de manera generalitzada.
  Valgui a dir també, per altra banda, només com a constatació, que el populisme té fortes arrels històriques de tipus esquerrenós, i no de pas de la dreta. Em refereixo als moviments populistes d’Estats Units, tot ique evidentment no eren moviments ben cohesionats ni amb programes polítics forts, però eren moviments dels desamparats i els desposseïts contra els rics. El problema és que el populisme al qual ens referim ara (i és el que emergeix en la nostra escena política europea) no és tant un moviment esquerrenós, sinó una forma de fer política demagògica, és a dir, uns discursos i uns mètodes.

  Salut i bon Nadal!


  • Tampoco tenía constancia de los forconi, mi cuñado italiano no les da mucha importancia (como si sólo fueran un grupúsculo, pero eso sí, piensa que en esos grupos “hay de todo”)
   No me he explicado bien. Coincido con “Arqueòleg” cuando afirmo que la izquierda refuerza al fascismo cuando deja de dar soluciones de izquierda, para pasar a ofrecer soluciones de derecha o de extrema derecha (como hace el gobierno del PSF) En ese sentido, considero que el fascismo es el fracaso de la izquierda. Pero el éxito del fascismo no se debe exclusivamente a las políticas equivocadas de la izquierda. El éxito del fascismo se debe también al atractivo que presenta para el Capital. Por eso el Capital alemán apoyó a Hitler frente a los comunistas. El fascismo es el brazo armado del Capitalismo, al que los ricos recurren cuando el marco de la democracia burguesa no les ofrece las suficientes garantías de mantener intactos sus privilegios e ingresos. Como hacían antes apoyando los golpes de Estado militares reaccionarios. Apoyas a un General que sabes que una vez en el gobierno protejerá tus intereses. El fascismo ofrece más que un General, ofrece un movimiento, una base social más amplia que solamente la clase alta y partes de la parte de arriba de la clase media. Mejora el apoyo social al nuevo régimen antidemocrático incorporando a sectores de la clase trabajadora y del lumpen a la base social antes mencionada.


 4. No em referia a tu, sinó a Pocholo, el que per aquestes coses de la predicció m’ho va canviar per “poc hola”. Arqueòleg, el teu article m’ha interessat molt.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: