h1

Anàlisi de la Conferència del PSOE: No han entés Res!

Novembre 11, 2013

Aquest cap de setmana una de les meitats del sistema bipartidista, la que ara fa d’oposició, ha fet una conferència política per renovar (?) les seves idees. M’he llegit els documents polítics i us en faig un resum per tal que us feu una idea aproximada del que s’hi ha parlat

1454902_10202343558288132_1503452544_n–  Més Tercera Via: La crisi ha estat una malèfica conspiració del neoliberalisme. No hi ha tingut res a veure la Tercera Via d’Anthony Giddens mitjançant la qual els socialistes europeus (amb Zapatero al capdavant) van assumir els principis econòmics de la des-regulació del mercat financer i immobiliari. El text aposta per “un nuevo modelo económico para sumar libertad de mercado y cohesión social” Nou? Però si aquest liberalisme progre de Blair i Schroeder es just el que ens ha dut fins aquí!

Autocrítica Zero: Les dures mesures austericides de Zapatero entre 2010-2012 on es va carregar el pes de les retallades sobre les rentes del treball i no del capital eren necessàries per responsabilitat, però no es van saber explicar prou bé a la ciutadania. Ah clar! Dediquen 4 pg a explicar perqué era impossible preveure l’esclat de la bombolla immobiliària i bancaria abans de 2009 i dues línies a dir que “quizá faltaron medidas fiscales y persecución de responsabilidades en el ámbito financiero“. Amnistiar el diner negre i a banquers “quizá” tampoc va ser gaire bona idea. Ni mu.

Amb el bipartidisme, contra el 15M: El text fa una defensa aferrissada de l’actual democràcia representativa titllant als nous moviments socials de “neopopulistas que se dedican a criticar el sistema sin dar soluciones que son inútiles en su anarquía“. Segons ells el millor model polític es el bipartidisme ja que “la fragmentación política no favorece la estabilidad econòmica“. I quines son les seves propostes responsables per retornar la confiança en les institucions? Reforma de les administracions públiques acordada amb el PP,que permetin una mica més de transparència, llistes obertes i primaries. Iupii!

Monarquia (pseudo)Federal: Els socialistes volen modificar la Constitució per incloure tractats europeus i un model federal, basat en les actuals Comunitats Autònomes però amb un millor model de finançament, consensuat amb el PP. Amb això creuen que aturaran la crisi territorial amb Catalunya, si.. clar. En quant a la Monarquia, l’únic canvi seria igualar el dret de les dones per accedir al tron. Sincerament per aquests petits retocs, no cal embarcar-se en un canvi constituent.

Unió Europea-> Syriza en el discurs, SPD en la praxi: La UE es ““el mejor modelo en dignidad laboral, protección social, igualdad de oportunidades y servicios públicos del mundo. Tan sols passa que els tractats (que van fer ells) han quedat una mica obsolets, es dona massa pes als plantejaments tecnocràtics de Merkel i caldria fer un nou Tractat Constituent. Apunten (a bones hores!) cap algunes de les mesures econòmiques imprescindibles (unió bancària i fiscal, governança econòmica de l’euro i redistribució del deute). Llàstima que després donin suport a Martin Schulz com a candidat de la socialdemocràcia a la comissió europea, membre del SPD, partit que governarà amb Merkel a Alemanya. Credibilitat nul·la!

Laïcisme si, Conconrdat amb el Vaticà, també: El text aposta per recuperar una Llei de Llibertat Religiosa que el PSOE va aparcar el 2008, treure els crucifixos d’alguns espais públics, tot reconeixent la gran aportació moral del cristianisme. El Concordat amb la Santa Seu no es derogarà sinó que s’actualitzarà i adaptarà a aquesta nova llei. Salto d’emoció!

Decreixement? Ni en somnis: Proposen un creixement econòmic “sostenible” , però ni pensaments en redistribuir el treball, posar mesures d’economia del bé comú, o explorar models no basats en el creixement infinit de la producció. Algunes propostes de keynesiamisme en energies renovables i gràcies. El peak oil deu ser un rumor i de l’energia nuclear es proposa no allargar més de 40 anys el temps de vida de les centrals nuclears. Tot un detall!

Migració: Reconeixement gradual del dret a vot per persones migrants, reagrupament familiar per cohesionar els ciutadans amb permís de residència vinculat al de treball. Aquesta és la única idea destacable. Els CIEs només cal regular-los, defensen les expulsions excepte en aquells casos que sigui “desproporcionada, injusta o impracticable“. A saber a criteri de qui.

CONCLUSIONS

Retocs cosmètics i suaus reformes per maquillar la pitjor crisi de la història. Una cosa es ser realista i l’altre es la por congènita als canvis, com si estiguessin més preocupats en impedir transformacions de gran envergadura que els acabin d’acorralar en l’ostracisme, que no en solucions estructurals de fons. Cap de les mesures d’aquesta Conferència impliquen un trencament amb la dinàmica que ens ha sumit en la crisi política, econòmica i territorial, son tan sols pedaços lampedusians perqué tot segueixi més menys com estava el 2007, amb petits retocs progressistes que mitiguin el sofriment, però sense atacar l’arrel dels diversos conflictes. No es estrany, doncs, que Bono prefereixi un pacte amb e PP que amb IU.

10 comentaris

 1. Pel que tinc entés, les reunions del PES són molt divertides, especialment quan els espanyols critiquen als alemanys per la col·laboració amb Merkel a Alemanya i aquests els hi retreuen que no pot ser pitjor que quan els espanyols van votar a favor de Barroso com a president de la Comissió xD


  • Els cotilleos polítics d’Europa deuen ser la bomba!!


   • hahahahha doncs sí, i les visites a Estrasburg, un folleteo constant!


 2. Com han de voler canviar, si amb el bipartidisme cada 4-8 anys els toca la mamella? A més, mentre que la política quedi reduïda a les 4 famílies de sempre i no s’obri al gruix de la ciutadania, això serà un cortijo andaluz, més que no una democràcia real.


 3. Llegint això encara resulta més divertit veure les portades de l’ABC o la Gaceta comentant el perillòs gir del PSOE a la esquerra radical. Un acaba prenent-se les coses amb humor, quin remei.


  • buuhh volen treure curcifixos dels edificis oficials. Tremoleu!! La Reovlució s’acosta!


   • Des regulación del mercado financiero, cuando el 50% del sistema financiero llega a ser las cajas de ahorros(entidades publicas según la comisión europea) con ZP ?(antes no llegaron a tener tanto peso estas responsables de la crisis) y recuerdo en la época de zp , cuando se hablo del éxito de las cajas de ahorros (ahora suena a risa y el ejemplo de la banca publica como instrumento util a la sociedad) (y tal útil fueran las que mas dieron créditos de forma estúpida porque los dieron por motivos políticos en vez de económicos).

    La autocrítica debería ir encaminada al famoso plan e, que fue cuando mas empleo se destruyo (paso del 8 al 20) lo cual era lógico, ya que si el estado pide crédito, es crédito (mirar efecto CROWDING OUT en wiki ) que le esta quitando a las pymes, (y luego algunos se sorprende de que los autónomos no voten a la izquierda, cuando esta izquierda quiere hacer planes de estimulo que quitan el crédito a las pymes) y encima fue cuando mas nos endeudo, casi 300.000 mil millones de euros y eso solo en dos años y medio cuando los interés para la deuda eran lo mas bajos.

    Sobre el decrecimiento.. anda que es paradójico proponer tecnofobia en un blog por internet….y la economía del bien común esa que pone de modelo a fagor(y a las cajas de ahorros) como empresa de puta madre (hace 4 dias que se han ido a la mierda..) de risa… XD


    • El decrecimiento no es tecnofóbia ni ludismo!! Es repartir el trabajo para trabajar todos, trabajar menos y rebajar el nivel de consumo. Es desarrollo tecnològico bien entendiado no orientado a la obsolescència programada sinó a la optimización de energias y superar las fuentes energéticas fósiles.


 4. No me’l acabo de creure. En tot cas el que proposen no va més enllà d’una operació de maquillatge. No hi ha un gran canvi social, no hi ha canvis profunds vers el món financer i bancari, no es renuncia a seguir lligat amb l’oligarquia eclesiàstica. Pel que fa a Catalunya, crec que la proposta està molt llunys d’entusiasmar (tret d’una part del PSC a la que han fet trempar amb una claca d’aplaudiments falsos).


 5. El PSOE només pot aferrar-se a una realitat que li ha proporcionat tot l’esplendor. De la que es va gestant un cop s’ha descobert enganyosa ni en vol saber res ni li interessa. Imagino que per qüestió de fe o torna allò que dius creixement, europeïsme, tercera via, bipartidisme o el partit s’acaba d’enfonsar amb la realitat que el va fer possible. Com les sigles no pintarien res en un hipotètic futur escenari acabat de transformar més val ignorar-lo i potser anar fent les maletes cap a d’altres formacions o preparar-ne alguna d’armònica amb aquests nous escenaris.
  Això que en dius i que han titulat conferència se’n podia haver dit perfectament immolació.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: