h1

Nova Estafa Laboral: les Formacions “Selectives”

Juliol 27, 2013

trilero

M’estic convertint en un veritable expert en ofertes laborals fraudulentes, a base de caure-hi i ser-ne una víctima innocent. A dir, veritat però, les enganyifes han millorat sensiblement des de que vaig escriure un anterior post dedicat al tema, i cada cop s’esmercen més en camuflar-se de feines més o menys dignes.

Doncs res, fa un parell de mesos em van trucar d’un “call center” (Konecta) per fer-me una entrevista i posteriorment dir-me que havia estat seleccionat per una feina d’atenció telefònica a grans clients en una gran empresa multinacional de serveis energètics (Gas Natural Fenosa). Fins aquí bé.

Segons ells la feina era segura, indefinida, amb horari de funcionari i un sou llaminer. La petita pega es que havíem de fer 28 dies de formació no remunerada. Ens van assegurar, però que si arribàvem puntuals i estàvem atents no tenia més dificultat.

Doncs res, van començar les classes de 6 hores al dia, amb unes 100 fotocòpies diàries plenes de fórmules trigonomètriques, programes de comptabilitat i aplicacions informàtiques avançades. Infinitament més complexe que cap assignatura que hagués tingut mai a la facultat, ni tan sols al doctorat.

Quan falten pocs dies per acabar ens comuniquen que en realitat no necessiten tanta gent i, sense més explicació es desfan de 13 persones suposadament a l’atzar, ja que havien calculat malament el nombre de treballadors que necessitaven, doncs no recordaven que a l’estiu baixa en volum de trucades, ja que les empreses estan tancades. Jo sobrevisc i juntament amb altres 7 continuem fins al final.

El darrer dia de formació ens fan un examen, que ens havien plantejat com a pur tràmit, extremadament complexe i dificultós, amb rebuscades preguntes sobre rarunes excepcions de temes que havíem vist per sobre. Tan sols aprovem totes les parts de l’examen 4, la resta els truquen perqué no tornin després d’aguantar estoicament 27 dies una formació no remunerada.

Jo vaig obtenir la nota mes elevada doncs veritablement m’havia esforçat i m’havia cregut les condicions de la oferta. Signo el contracte i començo a treballar… però no en el departament d’on havia fet la formació, sinó en un altre força diferent ja que els novells “necessitàvem rodatge”. Ens va tocar explicar a persones aturades que trucaven desesperades i somicant que o pagaven les seves factures endarrerides, o els tallaríem la llum i el gas immediatament.

Les aplicacions son força complexes i cometo algún error de principiant el primer dia, res greu, cap client enfurismat ni res per l’estil. El dia següent, però, ens fan fora a tots excepte a un, sense més explicació. No havíem superat el període de prova. Es a dir, en realitat tan sols tenien UNA plaça vacant i van fer aquella formació selectiva, que a ells no els va costar un cèntim, com un procés darwinià per escollir al treballador perfecte, garbellant entre un grup de més de vint persones que hem perdut un més i mig de la nostre vida estudiant com bojos quelcom que no té cap mena d’utilitat fora d’aquell context concret.

A la sortida vam veure a 23 persones esperant a la porta. Començaven entusiasmats una nova formació…

22 comentaris

 1. Molt rebuscada aquesta estafa, era una mica reality, una mica “los juegos del hambre”. A mi em va passar la més típica que et truquen dient que t’han seleccionat i que signaràs el contracte el primer dia, en el teu primer dia de feina passen les hores però de signar el contracte res, parles amb recursos humans i et diuen que l’endemà i el segon dia de feina passa el mateix… al tercer dia ja no vaig tornar perquè veia que m’estaven prenent el pèl. Buscaven pringats i incauts que treballessin gratis!


  • ah genial! Les tipologies d’estafes son d’allò més riques, variades i diverses!


 2. Es fa quasi impossible creure que aquestes situacions es donin amb joves amb formació acadèmica alta o persones que tenen un llarg recorregut laboral. A tall d’exemple, potser no va relacionat, però la ciutat de Manresa, de 75.000 habitants, en un 12 mesos han tancat fins a 5 ETT. La cosa pinta negra, i un lloc de treball (digne?) serà aviat com un tros de pa sobre una taula plena de famèlics.


  • Doncs si! Es crea poquissim treball i a sobre la majoria d’ofertes son enganys matussers! En fi..


 3. Doncs, jo com el Rafel també vaig sofrir el de treballar gratis amb la història de “ja signareu demà…”. Per neutralitzar-la, confirmar per Internet si t’han donat veritablement d’alta a la Seguretat Social. Si no ho han fet, t’estan timant.

  Tal vegada, potser també us van fer participar en algun estudi estadístic sense que vosaltres ho sabessiu per guanyar diners. D’altra banda, també poden vendre les vostres dades personals (mails, telèfons, domicili, …) a tercers…

  Seria interessant que confirmessis si et van donar d’alta o no a la seguretat social, per tal d’enviar-los-hi una inspecció de treball i també per reclamar-los-hi els dies de treball gratis i l’acomiadament improcedent. No tens res a perdre, podries cobrar salaris de tramitació, indemnització i readmissió encara que al final et tornin a acomidar. Et recomano:

  http://laboro-spain.blogspot.com/2009/09/que-hacer-cuando-te-despidan.html


  • Si, si d’alta em van donar! M’envien un sms al mòbil des de Treball en cada alta i baixa. Dec ser la ruïna del ministeri!


 4. I recorda: “contra el empresaurio hispanico la mejor defensa es un buen ataque”.

  http://laboro-spain.blogspot.com/search/label/Grandes%20mentiras


 5. El contrato de prueba:

  http://laboro-spain.blogspot.com/2012/08/periodo-de-prueba.html


 6. Diumenge passat, a la nit, van fer a TV1 la peli En busca de la felicidad. El protagonista ha de competir durament amb una pila de gent, estudiar i treballar gratuitament. La diferència entre tu i el protagonista, a banda de que és negre, és que ell triomfa. Clar que tot això succeeix als EEUU, òbviament.


 7. Quina manera més bèstia de perdre un mes. No es denunciable per oferta fraudolenta o algo això?


 8. I encara gràcies si no us van fer adquirir el material didàctic.


 9. Cada cop hi ha estafes més rares, i jo que em pensava que ja les coneixia totes!! Pel que sembla es van sofisticant cada dia una mica més.


  • Doncs si! Es l’evolucionisme darwinista laboral, s’adapten a les circumstancies per sobreviure perfeccionant les seves troles!


 10. Potser això et pot interessar Arqueòleg: “Eres universitario y quieres trabajar se abre el periodo para obtener una beca Microsoft DPE 2013-2014. Se paga.”

  http://blogs.msdn.com/b/esmsdn/archive/2013/07/29/becas-microsoft-dpe-2013-2014.aspx


 11. Fa una pila d’anys, vaig treballar en diferents call centers. Són l’enganyifa més bèstia que us podeu imaginar. Formacions estúpides per a res, rotació de gent cada dia, a vegades ha d’estafar, literalment, a la gent i vendre motos amb el dipòsit ple de sucre…
  I tot amanit amb un grapat de supervisors incompetents que són allà per gràcia d’alguna divinitat i fer molts genolls.


 12. Buenas tardes, yo estoy haciendo la formación de gas natural para atención al cliente y es verdad todo lo que has escrito . El primer día 20 personas, a los dos dias desaparecieron 4, nos hicieron unos exámenes que supuestamente no contaban y los que no lo superaron a la calle. Ahora quedamos 13. La rabia que tengo que nos dicen si apruebas tendrás trabajo indefinido. Cuando mañana empiezan a formar un grupo nuestro de lo mismo.la verdad ya no sé si presentarme al examen final o hacerlo .Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: