
CAS NOVARTIS: La lluita contra el SIDA passa pels Tribunals d’Índia
Novembre 30, 2012Més enllà dels avenços científics que ens permetin caminar cap a una fi definitiva del SIDA, ara mateix el principal front de batalla en la lluita contra l’expansió d’aquesta malaltia al món passa pel Tribunal Suprem de l’Índia on una sentència judicial pot condemnar a la mort a milions de persones als països del tercer mon. Es tracta del Cas Novartis. Us poso en antecedents!
Novartis és una multinacional suïssa, un gegant de les farmacèutiques que factura 58.566 milions de dòlars anuals i que va augmentar un 49% de beneficis l’any 2010 gràcies a les vacunes contra la grip A, aquella terrible pandèmia de la qual mai més se n’ha sentit a parlar. Aquests beneficis, però, no han estat un impediment per tal que l’empresa acomiadés el curs passat a 2.000 treballadors.
Aquesta multinacional ven medicaments contra el VIH i alguns tipus de càncer a preus desorbitats per tot el món; però es va trobar amb una pedra a la sabata: resulta que a la Índia no es va aprovar la llei de Patents de la OMS fins 2005 i per tant tots els medicaments anteriors es poden produir com a genèrics arribant a rebaixar el seu preu un 90% o més. Actualment la Índia produeix el 90% de medicaments antiretrovirals que es consumeixen als països en vies de desenvolupament.
Doncs bé, l’any 2006 Novartis va impugnar l’apartat 3(d) de la Llei de Patents índia, ja que segons ells vulnerava les normes del comerç internacional. La batalla legal de moment ja ha dut a la derrota de la farmacèutica davant el Tribunal Suprem de Madrás, la Junta d’Apel·lació de la Propietat Intel·lectual i, finalment, s’ha elevat al Tribunal Suprem de l’Índia, la decisió del qual és definitiva i inapel·lable.
En cas que la multinacional resultés vencedora davant els tribunals, podria registrar la patent de tots els medicaments genèrics anteriors a 2005 i, per exemple, el tractament contra el VIH/SIDA passaria de 150 dòlars americans (per pacient i any) a més de 10.000 de cop, i en tindria la patent durant uns 20 anys, al menys. Una veritable hecatombe humanitària per milions i milions de persones que pateixen aquesta lacra en un país pobre i que tornarien a estar condemnats a mort, com als anys 80’s.
La darrera hora és que el passat 11 de setembre es van iniciar les audiències del cas, amb les declaracions dels representants de Novartis, les companyies de genèrics i l’advocat de l’estat indi; està previst que aquestes audiències finalitzin aquesta setmana i que els jutges pronunciïn la sentències definitiva properament! Creuem els dits!
No era conscient d’aquest cas. Com bé dius, creuem els dits, perquè ens hi juguem molt. Igualment, és injust que poguem arribar a una situació com aquesta quan està clar que es tracta d’una estratègia, no per deixar de perdre diners, sinó per guanyar-ne encara més. I mentre, Rajoy dient que la sanitat continua essent universal i gratuïta.
11-S…hum… aquell día hi havía a Barcelona una mani mès important…¿no?
Be, doncs penso que això si es realment important. Aposto que moltíssima gent sap de les tonteríes del Junqueras i el Mas al voltant del referèndum i gairebè ningú sap que la Sharia no serà la llei exclusiva a Egipte perque els islamistes no han aconseguit que fos la única ni exclusva llei, tot i que seguirá essent important, o que a Espanya(inclosa Catalunya) ha superat el mig milió…
Desafortunadament, es el que porta el capitalisme salvatge. Les patents donen diners, les víctimes de paíssos pobres o els pobres de païssos desenvolupats no donen diners i no son rentables. La questiò es produïr o morir, es la llei del mercat, i si ens enfadem, els governs i les multinacionals tenen el consumisme, el nacionalisme o el futbol per adormir a les masses, o tambè per dirigir.les en la direcciò equivocada.
En el fons, les multinacionals tenen tant o mès poder que els governs, i no solen tenir gaire moralitat. Aquest es un cas de vida o mort, i es una ferma demostraciò de la inmoralitat del sistema.
volía dir el mig milió de desnonaments, perdò…
Aquests són els de la vacuna de la grip A? La que va ser catalogada de pandèmia de nivell 1 perquè (que curiós) l’any 2009 l’OMS va canviar els paràmetres de la definició de pandèmia? Tela.
Fa angúnia sentir-los parlar de “normes del comerç internacional” quan del que es tracta és de vida. No sé fins a quin punt és il·legal, però no hi ha dubte que és absolutament immoral. Creuarem els dits, arqueòleg.
I per cert, ja no s’en parla de la vacuna contra la malaria d’en Manuel Patarroyo. Tambè te problemes amb les farmacèutiques.
Em fa molta gràcia això de la farmaceutica suïssa… un païs on els immigrants tenen 1000 problemes per entrar a treballar, degut al nacionalisme, pero que accepta diners de tot el blanqueig mundial de multinacionals, màfies, particulars corruptes i de tothom que s’ha enriquit il.lícitament.
I desprès sents dir que es un gran país, i molt civil.litzat.
I on la ultradreta es molt forta.
Fórmules magistrals de domini públic, ja!
Amb la salut de la gent no s’hi ha de jugar. I encara menys, especular.