
25N: Anàlisi Comparatiu dels diferents Programes Electorals
Novembre 12, 2012Ja saps que votes? Saps quines son les propostes concretes de cada opció política en cada àmbit de l’administració pública? Doncs bé, jo que soc una mica freak de la política me’ls he llegit tots (per sobre) i n’he fet un anàlisi comparatiu per tal de facilitar la feina a totes aquelles persones indecises que encara no han decidit en ferm la seva opció pel 25N
LINKS ALS PROGRAMES-> CIU, PSC, PP, ICV-EUIA, ERC, C’S, SI i CUP
Llargada dels programes en Número de Pàgines
En aquest gràfic podem veure clarament com es distingeixen dos grups de partits: els que han tingut experiència de govern a Catalunya i els que no. Resulta comprensible, fins a cert punt, que C’s, SI i CUP, al estar al grup mixt o fora del Parlament, hagin presentat un pamflet molt simple amb un esquema bastant genèric de les seves principals idees, sense detallar les seves propostes en cada àmbit de l’administració, però que el tercer grup del Parlament (PP), que governa a la majoria de comunitats sigui el que té el programa més curt es imperdonable!
Espai que dediquen al Eix Nacional-Social, en % del nombre de pàgines
Resulta ben curiós que el partit que destina més espai a parlar de l’eix nacional sigui Ciutadans (quan se suposa que estan en contra del nacionalisme) o que CUP sigui el 2n partit que menys parla de l’eix social (quan se suposa que son l’extrema esquerra) o que SI tingui més propostes socials que el PP. També destaca el poc espai que destina CIU a l’eix nacional al seu programa, quan en campanya no parlen d’una altre cosa! Que ICV-EUiA sigui l’abanderat de les propostes socials, en canvi, es d’allò més previsible; també és l’únic partit que no situa la relació amb Espanya en el primer capítol.
Model de Referèndum
CIU: Un Referèndum per que Catalunya sigui un nou Estat dins Europa quan hi hagi una majoria qualificada i es garanteixi que Catalunya no sortirà d’Europa; mentre estant es crearan estructures d’estat.
PSC: Referèndum sobre una reforma federal de la Constitució Espanyola per donar noves competències a Catalunya, sempre dins la legalitat vigent.
PP: Oposició total a qualsevol referèndum.
ICV-EUiA: Referèndum per tal de crear un Estat Català que podria estar federat o confederat amb Espanya (sempre que es reformés la Constitució i hi hagués una veritable voluntat de federació a Espanya) o bé directament independent. Rebuig a tota posició etnicista o ultra-nacionalista.
ERC:Referèndum convocat pel Parlament perquè Catalunya sigui un estat dins Europa, dins la legalitat espanyola o europea. Proposen que el nou parlament es centri exclusivament en aquest tema.
C’s: Reformar la Constitució Espanyola per eliminar el Senat, coordinar les administracions per evitar duplicitats, delimitant competències. No especifiquen si caldria un referèndum.
SI: Proclamació unilateral de la independència al Parlament de Catalunya o celebració d’un referèndum (o les dues coses alhora). Posteriorment es negociaria bilateralment amb Espanya la secessió. Es buscaria el suport de la UE i de la ONU. Son els únics que posen una data màxima: el 11 de Setembre de 2014. Mentre estant hi hauria d’haver un Govern d’unitat amb tots els partits favorables a l’autodeterminació.
CUP: Un referèndum a tots els “Països Catalans” (incloent Catalunya Nord, País Valencià, Balears i Franja d’Aragó), amb vot a partir dels 16 anys i un sol estat que quedaria immediatament fora de la Unió Europea i de la OTAN.
Posició davant l’Austeritat i el pagament del Deute
CIU: Pagar el deute, obeir les polítiques d’austeritat de la UE, política de Dèficit Zero. Que l’estat avali el deute de els CCAA
PSC: Pagar tot el deute, però en comptes de fer polítiques d’austeritat i retallades, recuperar impostos de successions i donacions, així com taxes en sanitat, educació, transport o medi ambient.
PP:Defensa a ultrança de l’austeritat i de pagar el deute als mercats, limitant per llei l’endeutament públic.
ICV-EUiA:Acabar amb la política d’austeritat, promoure una agència pública europea de qualificació del deute, fer una auditoria sobre el deute públic i privat, no pagar els interessos del deute als bancs ni aquell deute que es declari il·legitim, tal com proposa la Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute.
ERC: El deute de Catalunya es culpa de l’Estat Espanyol i de l’espoli fiscal. Proposen una hisenda catalana amb més impostos progressius , mesures keynesianistes en comptes d’austeritat.
C’s: Pagar tot el deute i aplicar les mesures d’austeritat que siguin necessàries, retallant l’administració pública fins on calgui
SI: El deute és culpa d’Espanya. Una Catalunya independent tindria un Banc Públic que rebria crèdit directe del BCE. Una Catalunya independent tindria un equilibri perfecte entre pressió fiscal i serveis públics, sense retallades.
CUP: Impagament total de tot el deute i abandó immediat del euro.
Valoració subjectiva i personal
CIU: El millor Abandonen els tics racistes i xenòfobs del passat, proposant mesures d’acollida i integració a les persones migrades; així com defensen la igualtat total de persones GLTB, situant-se en el terreny d’una dreta europea liberal i no ultra-conservadora o populista. Per fi! Benvinguts al segle XXI! El pitjor Tot el programa és just el contrari del que han fet aquests dos anys de retallades draconianes. Culpen de tota la seva desastrosa gestió de govern al Tripartit i a Espanya, com si ells no haguessin fet res.
PSC: El millor Està basat el el programa keynesianista moderat de François Hollande i no tant en el del fallit PASOK de Grècia de “no hi ha alternativa a les retallades” El pitjor Una reforma constitucional que no es creu ni el PSOE. Reivindica propostes fiscals que ells mateixos es van carregar. La moderació i la timidesa de les reformes plantejades fa pensar en que els hi sàp greu ser massa agosarats.
PP:El millor Planteja derogar l’euro per recepta. El pitjor Assumeix plenament l’extremisme racista de Garcia Albiol en immigració, amb controls i expulsions. Es curt, mal redactat i inclou una foto d’Alicia Sanchez Camacho al mig sense motiu aparent.
ICV-EUiA: El millor Es l’únic programa que incorpora eixos transversals de política de gènere i joventut, totes les propostes van sorgir de els sectorials i se’n van recollir 1.118, ni més ni menys que es van sotmetre a consulta i deliberació a tota la militància, votant les 30 prioritàries en referèndum. Son d’un rigor i pragmatisme impol·lut, tot i que plantegen una transformació radical de tota la societat. El pitjor Tot i ser ultra exhaustiu, la part d’arqueologia i patrimoni es molt breu a diferència del Programa de 2010. Mea culpa per no haver-m’hi fixat a temps i haver-ho esmenat!
ERC: El millor Han agafat com a pròpia la proposta del Partit Verd Europeu de fer una “Green New Deal”, amb creixement econòmic sostenible impulsat per l’estat envers llocs de treball en economia verda i energia alternativa. Llàstima que després pactin amb CIU tramitar la Llei Òmnibus. El pitjor Es basa amb la hipòtesi de que Catalunya esdevendrà un estat independent inmediatament i ens pinten una Arcàdia feliç on gairebé brollarà mel de les fonts. No hi ha cap crítica a les retallades de Mas i tot és culpa d’Espanya.
C’s: El millor Es l’únic partit que denuncia obertament la manipulació dels mitjans de comunicació públics i privats per part de CIU. El pitjor: El populisme antipolític ultra-demagògic que ocupa quasi la meitat del programa. Per ells tota la crisi s’acabaria eliminants càrrecs polítics, subvencions i, per tant, deixant la democràcia en mans de menys persones. El seu programa econòmic es molt neoliberal, defensant una gestió privada dels serveis públics, les retallades o acabar amb el PIRMI si no hi han diners
SI: El millor Acabo de descobrir que tenen una ideologia i propostes més enllà del independentisme i que, a més, son bastant d’esquerres i estan en contra de els retallades El pitjor Igual que ERC ens presenta un paradís meravellós i completament inversemblant per la Catalunya independent.
CUP: El millor Reivindica el decreixement, el cooperativisme i la sobirania alimentària, així com moltíssimes propostes dels moviments socials alternatius. El pitjor No és un programa electoral, és un pamflet ple d’objectius màxims i utòpics a llarg plaç. No explica quines lleis o mesures pressupostàries volen dur a terme, sinó com és el món que somien; destil·lant infantilisme i amateurisme per arreu, comprensible ja que és el primer cop que es presenten en unes eleccions autonòmiques. Les seves propostes nacionals son tan tan tan maximalistes que podríem qualificar-les d’imperialistes, al reivindicar un sol estat per tots els territoris conquerits a sang i foc per Jaume I al segle XIII.
No hi ha més programes, com el de PIRATA.CAT
http://pirata.cat/programa-de-les-eleccions-catalanes-25n-2012/
Ocupa 9pg de word!! Perdona però això no és un programa, es una octaveta!! Crec que el partit humorístic de la CORI al 2012 en presentava un de més llarg!
ja veig que t’ha fet mandra… fos de ICV… 😛
ICV-EUiA ha presentat un programa de 212pg, el que representa que és 24 vegades més llarg que el vostre!! En serio, dona-li un cop d’ull i aprèn com es fa un programa: http://www.iniciativa.cat/icv/documents/5105
Bé ens en guardarem de desmerèixer la feina dels altres. Tan sols demanem pluralitat i es parli d’altres opcions. Les CUP no són al Parlament i per tant també són força extraparlamentària com PIRATA.CAT
Bastantes enquestes donen possibilitats a CUP d’obtenir representació al Parlament, per tant he considerat que valia la pena incloure el seu programa, simplement!!
Bé, afortunadament no tothom pensa igual http://www.vilaweb.cat/tuitometre
Igualment, felicitats per la comparativa 😉
#silhenci
En serio m’estaa comparant una enquesta científica amb el nombre de tuits/hora??? :O Home si vosaltres no guanyeu a Internet, apaga y vamonos!
No t’estem comparant res. T’estem posant exemples d’altres canals que sí són plurals. Ja ho ha entès prou bé.
Joder con los “Verdes”, que sostenibles y ecológicos! 212 páginas para no cumplir ni una XD
me puede ud. explicar en que contamina un archivo PDF???
[…] 25N: Análisis comparado de los diferentes programas electorales (CAT) […]
Ho trobo interesantíssim! Però el que em sorpren és que el pes del discurs nacional sigui tan petit als programes, però tan gran a la campanya. Excepte ICV (qui remarca l’accent social del moment i deixa l’eix nacional per l’última frase del seu spot), tots els altres no fan res més que posicionar-se en l’eix nacional. Gran error.
Segurament això respon a que la majoria de la gent no llegeix els programes electorals, però sí escolten el que diuen durant la campanya, i òbviament (sense entrar en qüestions ideològiques) diuen el que la gent vol sentir.
Efectivament! El missatge que donen quasi tots els partits, excepte ICV, CUP i en menor mesura ERC, als seus spots electorals és exactament aquest.
Amb permís de l’arqueoleg us deixo la primera entrada de l’analisi dels spots electorals que estic fent al meu blog.
http://fonsesquerra.wordpress.com/2012/11/12/spots-electorals-ciu-i-psc-14/
Ignoraba que la seriedad de un programa dependía de la cantidad de hojas. En PIRATA.CAT no hacen falta muchas, ya que la propuesta básica es que todo lo que no esté incluido en la Declaración Universal de Derechos Humanos o en el Ideario Pirata pasará por la Democracia Directa del pueblo. Aún no estamos acostumbrados a ello.
No veo por qué se ha de votar un “pack” cerrado durante cuatro años y luego esperar que el político de turno cumpla lo que ha prometido (cosa que, en muchos casos, no ocurre). Mejor es prometer únicamente que el pueblo ha de decidir.
Sorprende que no quieras incluir a PIRATA.CAT en la comparativa cuando es uno de los tres partidos más votados en la encuesta.
Un cordial saludo
No podria hacer un gráfico don 36 partidos, así que he elegido los que según als encuestas públicas del CIS y del CEO pueden entrar al Parlamento.
Si no os gustan los programas… porqué os molestais si no os incluyo??
Ah, basándonos en las encuestas. Muy democrático, tú.
http://www.change.org/es/peticiones/a-los-organismos-que-elaboran-las-encuestas-electorales-en-catalu%C3%B1a-que-todos-los-partidos-que-se-presentan-el-25n-consten-en-las-encuestas
¿Y dónde se ha dicho que no nos gustan? Simplemente he comentado que es absurdo valorar que un programa es más serio por la cantidad de páginas que tiene. Un programa electoral que no se cumple, es papel mojado. Y a eso estamos muy acostumbrados. No hay que prometer nada, sino dejar a las personas la posibilidad de decidirlo todo.
Y sí, mi crítica es que el #25N se presentarán muchos más partidos. Evidentemente no todos tienen los mismos recursos económicos (conseguidos a través de deudas contraídas con bancos que a su vez condonan las deudas a cambio de leyes favorables a ellos… pero eso ya es harina de otro costal) como para aparecer en las encuestas. Pluralidad democrática es informar a la gente que hay más partidos y no los de siempre.
Claro que es tu web privada y puedes incluir a quien quieras.
Saludos.
PD: Por cierto. No se presentan 36 partidos. Además de los 7 parlamentarios, sólo hay 6 más que se presentan en las cuatro provincias.
A ver: estas no son las primeras elecciones que se hacen en la història, hace dos años se hicieron otras y ya vimos que partidos podian entrar y cuales son un gasto de papel en el colegio electoral y ya. Y en las generales y en las municipales también.
Las encuestas incluyen a TODOS los partidos ya que la primera pregunta es “a que partido va a ud. a votar” sin que el encuestador le sugiera ninguno a priori (al menos CIS, CEO y GESOP funcionan así).
Si tu no encuentras a NI UNA persona entre los 2.500 encuestados que diga que va a votar al Partido pirata NO PUEDES incluirlo ya que seria falsear la estadística.
Los partidos no tienen más o menos votos solo por tener más o menos dinero: hay una cosa que se llama capital humano. El dia que salgais a la calle y hagais un solo acto que no sea virtual, igual lo descuris!
Creo que a lo que Carlos se refiere es que tus lectores puedan decidir entre todos los partidos que se presentan, y no entre los partidos que aparecen en unas encuestas pagadas y con intereses políticos…
A ver, las encuestas pueden estar cocinadas en el reparto de escaños, pero no en la intención directa de voto! Y no apareceis en ni una ni de casualidad!! Vale en la mia si, però es que en la mia hace 2 años daba escaños a Carmen de Mairena y no al PP!
Molt bona la comparativa, però per a mi em resulta inútil ja que tinc molt clar des de fa temps a qui anirà el meu vot i crec que tu i jo estem bastant acord en intenció de vot.
Quina polèmica que tens engegada amb els PIRATES.CAT. Estaràs entretingut!!
M’alegro molt de saber-ho!
Moltes gràcies arqueòleg per la comparativa, a les municipals del meu poble vaig votar a la CUP, perquè les seves propostes eren més socials que les d’ICV.
Havia pensat votar a la CUP però ara em forçaràs a llegir ambdós programes. Per veure, si realment això és així.
No es que consideri que la CUP sigui d’esquerres, com ICV… està escorada a la dreta, però, el que passa és que jo sempre voto al que considero que presenta un programa més d’esquerres. Es el que passa quan en una democracia burgesa no hi ha cap força política que representi clarament els teus interessos al parlament: et veus forçat a escollir el mal menor.
T’animo MOLT a que et llegeixis els 2 programes! De fet es el que hauria de fer tothom que dubta entre dues opcions!
Perquè Saura quan era conseller d’interior no va aturar els desnonaments. Podia donar ordres !. Hipocresia Iniciativa vota CUP.
Si la llei que va aprovar ICV-EUiA per forçar els lloguers de pisos buits s’hagués aplicat no s’haurien arribat a produir mai els desnonaments.La dació em pagament la va defensar 1r cop Joan Herrera el 2005 al Congrés de Diputats i el tripartit va governar abans de que comencés la crisi hipotecària
Ui veig que a algú no li agraden gaire les comparacions entre programes eh… doncs res, vosaltres seguiu atacant a un polític retirat d’esquerres, que la oposició a CIU, com sempre, la farem nosaltres en solitari, per variar.
comparem PSOE/PSC amb el PASOK…. doncs en aquest ultim encara hi ha hagut algú que ha votat contra les retallades suïcides. I en el PSOE/PSC? :-S
Doncs també es veritat!! Al menys no han governat amb el PP o amb CIU… de moment!
per cert, es pot dir que existeixi o pugui existir avui dia el keynesianisme?
Dics el marc teòric dels programes electorals sens dubte. A la pràctica…bueeeno… Obama està fent quelcom lleugerament keynesianista amb la general motors, no?
en fi, jo en quant a la “socialdemocracia” actual em remeto a les paraules de Josep Fontana, que deia més o menys, “per a que es regeneri una socialdemocracia autentica primer han de desapareixer els que hi ha ara”
Completament d’acord!! ajaj
Veig que per variar confons extensió del text amb qualitat. Amb això vull dir que per molt que us enrolleu amb el vostre programa de 212pgs pot ser que tot sigui palla i que dedicar menys extensió a l’eix nacionalista no exclou ser més radical que els altres (Podria posar “Exterminar a tots els espanyols” i ocuparia una línia.
I molt menys implica que es compleixi. Com amb el tripartit.
Implica que tenim propostes en àmbits com la pesca, l’agricultura, al gent gran, els diversos trams d’educació, els diversos àmbits de la sanitat, el patrimoni cultural i si, de dret a decidir també… altres parlem d’independència i ja!
em pregunto fins a quin punt els programes electorals són creguts per part dels propis polítics. Voleu dir que, ara que estan tant de moda, no són com les constitucions, com més curts millor? http://www.desdelluny.com
Efectivament CIU no va complir res del que deia al seu programa de 2010:
https://glamboy69.wordpress.com/2012/11/12/25n-analisi-comparat-dels-diferents-programes-electorals/
Però jo em pregunto: si milites en un partit i no ets capaç ni de participar en el procés d’elaboració del programa… que hi fas? Enganxar cartells? i ja?
Moltes gràcies per l’informació!!!!!!!!:D
Felicitats, és un resum molt útil! M’agrada que hages intentat trobar elements positius en tots els programes… Això li dóna més credibilitat a l’article.
Això explica que no hagi analitzat el programa de PXC: no hi hauria pogut trobar cap element positiu.
Òbviament he decidit només tenir en compte les formacions polítiques democràtiques i no cedir espai gratuït al feixisme!
Els programes electorals són com les llistes de bons propòsits de cap d’any: un mer exercici retòric que no compromet a res. Ele electors no se’ls llegeixen i els governs no els compleixen, però com que els electors no se’ls han llegit no s’adonen dels incompliments.
Pe mi els programes son un exercici de debat i reflexió col·lectiva de la militància per tal de plasmar en propostes concretes i factibles l’ideari d’un partit.
Però ja es veu el el 1r gràfic quin son els partits que s’ho prenen seriosament i els que passen de tot
Home, si depèn de tenir accés al poder o no, dóna-li temps als partits “passotes”… Ja aniran veient com concreten els objectius als que volen arribar, i aniran aprenent. Penso que els partits, com les persones, haurien de presentar-se pel que fan (i també, segurament, per com justifiquen el que fan), i no tant pel que diuen o escriuen (que també). I en això m’estic basant per votar en aquestes eleccions (i altres factors).
Per altra banda, la CUP porta temps tocant poder a petita escala, tampoc acaben de sortir del cau. El que em sorprèn (bé, no, no em sorprèn. Són la competència més directa als teus ulls, imagino) és el crític que t’has mostrat amb la CUP.
En el fons, això:
ICV-EUiA:Acabar amb la política d’austeritat, promoure una agència pública europea de qualificació del deute, fer una auditoria sobre el deute públic i privat, no pagar els interessos del deute als bancs ni aquell deute que es declari il·legitim, tal com proposa la Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute.
podria ser l’explicació elaborada d’això:
CUP: Impagament total de tot el deute i abandó immediat del euro.
Tenint en compte que els estats dins la UE estan lligats de mans i peus, m’imagino que deu ser tan difícil assolir aquest punt del programa de les dues maneres en què està escrit. O és que intentant ficar el nas a la banca i a com es paga el deute se’ns deixaria seguir dins l’euro?
Per altra banda, al programa de la CUP posa això (pàg. 10):
“El primer pas en la construcció de la sobirania econòmica passa per declarar nul i suspendre el pagament del deute públic il·legítim als fons d’inversió i la banca internacional.”
Salut!
Una línia més a sota diu “suspendrem el pagament del deute” sense especificar més
La qual cosa em sembla bé. El que està clar és que ningú neix ensenyat, i dubto molt que, arribats a la hipotètica situació, la CUP no sàpiga com aconseguir aquests objectius perquè fa unes setmanes no va decidir posar-ho tot per escrit i pensant en un full de ruta amb uns passos clars, ordenats i meticulosament estructurats.
El que no m’agrada és que siguis tan crític amb la CUP. Amb els temps que corren, caldria respectar i bastir ponts entre les forces d’esquerra en comptes de seguir caient en el cainisme. Em sembla bé que siguis pro-ICV-EUiA però no que caiguis en l’insult als qui haurien de ser aliats (tot i que la política, com les relacions humanes, tendeix a l’individualisme i no tant a la cooperació) i no tant enemics. Tot i que entenc que utilitzis la desqualificació, dóna una força molt potent als escrits. Però en aquest cas crec que potser t’equivoques. Si creus en la lluita de classes, t’estaràs equivocant d’objectiu.
A veure, diria que els meves crítiques estan lluny de qualificar-se de insults. Si un partit es presenta a les eleccions ha de tenir prou maduresa per acceptar que la resta de candidatures li llencin dards, per marcar espai propi. Com si ells no ens critiquèssin!
Cada cop que penjo alguna cosa d’ICV a twitter rebo 50 mss de la CUP recordant alguna trivialitat anecdòtica de la biografia de Joa Saura. I com jo soc rancorós de mena i no gaire partidari de mossegar-me la llengua…
Em mi em sembla demagògia extrema el tractament que fas sobre l’eix nacional de la CUP.
1- La CUP defensa una federació de països catalans i no us sol estat.
2- Els defensa per els lligams culturals i no perquè els haguem guanyat a sang.
3- I per últim defensa que cada territori decideixi el que vol fer, encara que es comprometi a treballar per el concepte de Països catalans.
Encara que segurament tot això ja ho saps, però no t’interessa perquè l’únic objectiu del post fer perdre més vots.
Estimat Oleguer: creus que si Espanya demanés fomar d enou un estat “federal” amb Sudamèrica seria imperialista? Tenen la mateixa llengua!! I Giblatar??
Es EL MATEIX!
Si ho demanés? Un estat de federat d’estats iguals i sense cap relació de subordinació? No.
Com si li demana a França o a Alemanya. Una altre cosa és que als altres els interessi i acceptin.
El problema de l’imperialisme és que no demana, sotmet.
I tu que creus que dirà València, Alacant, Perpinyà o Fraga si li preguntem???? QUE NOOO
Quina expectativa de vot tindria el SI en el referèndum que plantegeu en aquests territoris? El 2%?
Jo crec que fins i tot Ciutadans acceptaria fer un referèndum amb aquestes condicions tan favorables al centralisme!
No us doneu conte que NINGÚ defensa aquest pancatalanisme fora de Catalunya??
(PD: m’abstinc de fer comparacions amb els arguments amb els que Hitler va envair Austria, perquè no tinc el menor dubte del compromís antifeixista de CUP, però molt molt diferents no serien!!)
Aquest tema és l’únic que a mi, de la CUP, ni fu ni fa. Caldria entrar-hi més a fons, i trobar la diferència entre ajudar al moviment re-unificador federalista valencià i balear i desembarcar amb delegacions del partit a aquells territoris en plan PP a Catalunya. Però, de moment, la resta del programa és un pes que valoro molt més que aquest punt en concret. Amb els problemes que hi han sobre la taula, aquest tema és una nimietat a hores d’ara.
Peró, volia dir, l’únic objectiu del post és desacreditar a qui et pot fer perdre més vots.
Salut.
[…] 25N: Anàlisi Comparatiu dels diferents Programes Electorals (via http://glamboy69.wordpress…. […]
M’ha agradat molt el Post. Em sembla que hi ha molta feina i ben explicada.
No hi estic d’acord amb tot, però és que això és impossible!
Això ès un post i no les merdetes que faig últimament, tot molt subjectiu i molt interessant com sempre felicitats pel post Glam!
Hola Arqueòleg,
Enhorabona per la feinada!
Hi ha una dita (segur que la coneixes) “Sóc responsable del què dic, no del què entens” Amb això, vull dir, que la teva anàlisi, està força ben explicada per a que l’entengui, més o menys, la majoria de les persones amb una cultura mitjana (la meva veïna, la Joaquima, que va haver de deixar l’escola, als 8 anys, per netejar, quedaria fora. També quedaria fora, el senyor d’uns 55-60 anys, que s’ha guanyat la vida, venent castanyes, i puntualment fent de vigilant a un pàrquing. Ni tampoc, la perruquera de la meva mare, que va deixar els estudis als 15 anys (ja saps, el fracàs escolar, tant alarmantment alt) i es va posar a estudiar perruqueria, i amb la crisi, ara no té feina, i es planteja marxar fora) I així, podria seguir posant-te milers d’exemples.
Però, en general, no et desmereixo l’esforç, t’ho dic en serio. Tot i així, tornant, a la dita, en tota comunicació, el responsable del malentès, serà sempre, i en última instància, l’emissor. Jo també estic d’acord amb l’interlineat que deixes implícit en l’encapçalament de la teva introducció “Ja saps el què votes?” No, crec que moltíssima gent, no sap què vota. Fins i tot, tu, per realitzar aquesta crítica, reconeixes haver-te llegit PER SOBRE els programes d’alguns partits….
Dit això, sabràs què, per realitzar una anàlisi comparativa, s’han d’estudiar tots els elements que intervenen. Només així, es podrà parlar amb coneixement de causa. Estudiar NO és “llegir per sobre” per què llavors, “coneixent per sobre una qüestió” la teva opinió, serà sesgada (bé, una opinió ja és sesgada, donat que és la verbalització d’una actitud) i és el que t’ha passat.
La teva anàlisi, està molt ben explicada, però no ben feta, perquè no és imparcial. Aquesta és la meva opinió, i tot i que et pugui molestar, estic segura que sabràs acceptar-la amb maduresa, ja que l’has penjat a internet, i quan un es col·loca al front públic, ha d’assumir, que no tothom hi estarà d’acord amb el què diu, i amb el com ho diu.
Sobre el panorama polític actual…(suspir) estic avorrida, i cansada. Tots fan el mateix: criticar els altres partits, dir el fatal que ho fan tot, i dir que ells ho faran molt millor.
Mira, les estadístiques, s’han d’agafar amb pinces. Per què? Perquè és difícil trobar una estadística un 89% objectiva (100% és pràcticament una utopia) Una estadística, s’ha de contrastar amb d’altres, abans de valorar-ne els resultats.
“Hi ha dos pans.
“Jo em menjo 2 pans.
Tu et menges 0 pans.
Proporció: 1 pa per persona”
Això és el que jo confio en les estadístiques 😉
Les estadístiques, aquestes que publiquen abans de les eleccions, on diuen com està la intenció de vot…això, m’ensuma a manipulació; una forma de condicionar a les persones que no saben què fer, i en lloc de fer el què s’ha de fer, informar-se, assessorar-se, fan el que s’ha fet sempre: “ui, el psoe ho ha fet fatal, votaré al pp”…però no em facis cas, que jo sóc una inculta política.
Saps per què crec que a Espanya només coneixem el bipartidisme des de la transició? Crec que tot es redueix a un ús irresponsable que s’ha fet del dret al vot.
Per tot això, entre d’altres raons, personalment, emeto poques opinions, crec que opinar, és com el dret al vot: s’ha d’exercir amb responsabilitat. La boca és fàcil tenir-la oberta, especialment, per a aquelles persones que tenen la ment tancada.
Per acabar, compte amb valorar les coses per “la seva extensió” La vida “íntima” pot veure’s afectada.
Fins i tot, una inculta política com jo, s’adona què, la qualitat i la innovació, ens poden fer arribar més lluny, i millor.
Salut!
Hola arqueoleg: Avui m’ha arribat un full electoral ple d’insults als magribins. Portaba el logo de PxC. Vull saber com denunciar.ho, ja que es un insult a la meva parella. I no es conya.
Salut.
Fes-lo arribar a SOS Racisme escanejat al seu mail!
Ok. Gràcies.
[…] voluntat del poble”, la realitat materialista, pragmàtica però revolucionària d’un programa electoral exhaustiu i radicalment realista: les 1.200 propostes que els ecosocialistes i marxistes presentem per canviar-ho tot, establint […]
[…] ja vaig fer a les passades eleccions autonòmiques, m’he descarregat en PDF els programes de les principals candidatures per tal de fer-ne un […]