h1

El 25N NO pensis en una bandera, estúpid!

Novembre 9, 2012

El 15M no ha servit per res, les manifestacions contra les retallades han estat fum, les Vagues Generals un mer anècdota. Si hem de fer cas a l’enquesta del CEO publicada avui, Catalunya es suïcidarà políticament el proper 25N amb una majoria absolutíssima de CIU i una oposició liderada pel PP, amb un Parlament format per un 71% de diputats de dretes, una de les xifres més elevades de la història d’Europa en un Parlament democràtic.

Per fi ha quedat demostrat empíricament el que jo sempre he dit en aquest blog: que el debat en l’eix nacional tan sols serveix per alimentar la dreta dels dos cantons (CIU i PP), tapar les retallades i alienar als ciutadans, dividint-los per motius ètnics i aigualint el conflicte social i la lluita de classes. Els desnonats votant a La Caixa, els obrers als patrons, els retallats als retalladors, el món al revés i tothom tant content entre barretines i tricornis.

I tot gràcies a aquella fatídica tarda de l’11 de Setembre i la seva marxa-pantomima promoguda i organitzada per la Dictadura Mediàtica convergent! Ja podia haver plogut i la de drets socials que hauríem salvat de els urpes del capital! Quantes escoles i hospitals ens va costar aquella broma?

Estorat i compungit observo com uns desorientats PSC, ERC i CUP-AE pensen centrar la seva campanya en l’eix nacional, parlant ad nauseam d’independència o federalisme, cavant encara més fons la pròpia tomba política de les classes populars. Tan sols ICV-EUiA prioritzarà l’eix social en el seu programa, als espots  i a la propaganda, sense renunciar a parlar del dret a decidir, però sense situar-lo com a únic reclam. Una única espurna de lucidesa entre un magma de borregisme patrioteril. No està malament!

Però es que no han llegit a Georges Lakoff? Aquest investigador americà en lingüística cognitiva va explicar en el seu magnífic llibre  “No pensis en un Elefant” els motius pels quals la dreta guanyava sempre els eleccions als EUA: perqué construïa un discurs emotiu i irracional basat en metàfores lingüístiques i l’esquerra era tan estúpida que els agafava com a vàlids i els adoptava com a propis, fent campanya per l’enemic. Es a dir, posant una estelada o la paraula “federalisme” en un cartell, estem situant el relat polític exclusivament en el camp de la dreta.

Avui comença una campanya falsament plebiscitària, convertida per un boig egòlatra que es creu el Messies Salvapàtries en un referèndum sobre una cortina de fum que s’ha inventat ell mateix per tapar la destrucció massiva a l’Estat del Benestar i aconseguir la majoria absoluta que necessita per privatitzar l’Hospital Clínic i tota la gestió de l’aigua a Catalunya.

Crisi, atur desnonaments… i nosaltres amb les banderes! Una campanya on s’havia d’estar parlant de que podem fer contra l’austeritat i quines alternatives hi han a pagar el deute. I es parlarà de tot menys d’això. Perquè aquesta és la victòria del Capital: que tothom cregui que la culpa de la crisi és d’una bandera .

46 comentaris

 1. No et preocupis, arqueòleg. A partir del proper mes menjarem il.lusiò. Ens ho ha comunicat el Cèsar.

  No se si soc jo, pero em dona la sensació que la gent es estúpida, que no vol sol.lucions a llarg plaç i que el que voles estar tranquila amb el futbol, una bandera o parlar malament d`algú altre. En fí, quan les coses empitjorin, ja trobarem un cap de turc, els moros, els “castellans” o qualsevol que s`ens posi per el mig. Per tant, tu no et preocupis, el millor es ser estúpid i deixar.se vencer per la estulticia. Això si, si no tens una esteladeta, ves.la a comprar pero ja!!!


  • Esmorzarem, dinarem i soparem “voluntat del poble” Ein Volk, EN Reich, Ein Führer. Ein fin…


   • I qui no combregui, malament. Em fa por de pensar en la imatge que en tindrán de nosaltres per d`altres contrades ibèriques, que per fora tambè s`escalfa la cosa. En fí, m`en vaig al meu refugi nuclear, quan passi tot ja en treuré el cap(al llit), bona nit.


 2. A què esperem per emigrar tots?


 3. Llavors he d’entendre que els discursos emotius i irracionals generen vots per a la dreta? Perquè?


  • Es molt senzill: Fan que molta gent es deixi portar per la emoció, i no per la raó. La emoció es l`arma principal del buit ideològic.


   • No ho podria haver explicat millor: el millor antídot contra un racionalisme socioeconòmic és la emotivitat patrioteril, el misticisme religiós o l’odi identitari.


    • Soc una persona que creu en el mès enllà i en la espiritualitat, pero no en la irracionalitat. Crec que es compatible amb ser racional. El sentiment i la raó son compatibles sense fanatisme. Humilitat i raó.


     • Es pot ser racional i creure en el més enllà? I concretament quin procediment racional, lògic o empíric t’ha dut a creure que existeix?


   • El que no entenc és com això només passa amb la dreta. No és aquesta l’estratègia que s’ha fet servir amb el 15-M també?


    • Perquè tradicionalment la dreta és visceral mentre que l’esquerra és racional. L’esquerra ha d’argumentar, racionalitzar el seu discurs i convèncer; …penso jo.
     podi-.


     • Completament d’acord! Però l’esquerra no pot anar amb un lliri a la ma quan hi han persones que s’estan suïcidant i morint per la crisi. Això és una lluita de classes i hem de capitalitzar l’odi social envers els poderosos, abans que ho faci PxC en contra dels migrants


     • No tinc la intenció de negar això, però considero que el tema de la visceralitat afecta també a l’esquerra en el punt en el qual, ja sigui per naturalesa o adquirit, pel que sembla les persones som bastant gregaries i ens deixem portar per aquestes coses. Un exemple, al meu parer seria en el que s’ha convertit el 15M, que a partir d’unes reflexions originades a la xarxa que podien ser raonades, han derivat en els mateixos topics gastats i sense fonament els quals Arquèoleg ets tan fan. No seria millor, suggereixo jo, canviar els eixos de coordenades i separar els discursos en base a la racionalitat d’aquests i no en les velles diconomies dreta-esquerra?


     • El 15M es un moviment d’esquerres que, simplement, n’ha renovat i actualitzat algunes propostes.
      Però l’esquerra i la dreta es la base ideològica de totes les democràcies existents des de 1789! Una democràcia sense ideologia seria com un concurs de Miss: votaríem al més guapo i ja!


 4. Crec que tens raó, però les implicacions de la bandera o no bandera seran prou grans com per obviar-la.

  podi-.


 5. Com que creus molt important la “lluita” de classes i el debat de “com” pagar el deute: per què no fas aquesta lluita a España ? allà no tenen cap problema nacional que li pugui fer ombra i es poden fer totes aquestes lluites amb exclusivitat. La darrera vegada que la “lluita” dels anarquistes revolucionaris va passar per davant de la llibertat nacional ens va costar 50 anys de dictadura dura de dretes i de capitulació dura de llibertat nacional. Fa por de voler-ho repetir, encara que el mon ha canviat, no se si les nostres circumstàncies amb España han canviat gaire des de llavors.


  • Resposta típica d`un estúpid.¿No has vist les manis a Madrid? Per a tu la resta d`espanyols(encara que et pesi, ho ets, tot i que respecto que no et sentis com a tal) es una masa amorfa i acrítica. Em sembla que et queda molt per apendre dels humans. La geografía i la nació no et milloren genèticament. Per cert, els anarquistes revolucionaris tenen bona part de la culpa de la desfeta de la II República, ja que no eren capaços de posar.se d`acord ni en el color de la merda. Enemic el comunista, enemic el republicà moderat, enemic el socialista, tothom enemics, i a sobre estàs en una guerra civil i al mateix temps en una revoluciò social. A mès de cometre crims fanàtics sense judici, com varen fer alguns milicians de CNT, que van ajudar a fer enrere un possible ajut de forces democràtiques a la republica. En vegada de posar.se d`acordamb la resta de forces republicanes puntualment, per poder fer front a un enemic amb grans recursos d`homes(regulars magribins i africans), fort ajut armamentistic i de voluntaris d`Alemanya i Itàlia, a mès de la Legión i els militars africanistes, acostumats a perpetrar matances entre la poblaciò àrab i berber del Marroc i que havíen traslladat a Espanya els seus mètodes, es dedicaven a entorpir qualsevol entesa i a actuar pel seu compte de manera que, tot i que eren ateus pensaven que en teníen quelcom de força sobrenatural per tapar la realitat de la seva incompetència i inferioritat enfront de l`exèrcit rebel.
   El teu comentari es un insult injustificat a tothom que hagi nascut mès enllà de l`Ebre. La Guerra Civil no va ser una guerra de Espanya contra Catalunya, va ser una Guerra Civil entre classes que va patir tot Espanya, i molt Madrid, que fora la ciutat que mès resistí. Avui en dia, hi ha gent de tota menamès enllà del riu Ebre, que sembla que no hagis travessat.

   Em sembla que tens molta llet per prendre.


   • Això que dius és bastant important, molta gent vol veure què passa mén enllà de l’Ebre, com dius. Un amic em deia un dia que l’expoli a Catalunya quedava demostrat en veure que només aquí hi havia retallades a la qual cosa li responguè jo “tu no mires les notícies del que passa a altres comunitats?” i em digué, “no”.

    podi-.


    • Jo estic molt interessat en el que passa en la lluita de classes en molt diverses parts del mon, les lluites socials son de la humanitat i no d’un col·lectiu d’humans en un lloc concret i el una història concreta. Però sembla que esteu obcecats en España: pot ser vagi ser molt important el que feien a Madrid el 36, potser va ser important per Madrid, però a mi m’importa el que passava llavors al meu país, que m’ha afectat directament. De lluites de classe amb fets molt transcendents, al mateix 36 n’hi havia moltes per tot Europa ! Els catalans joves os heu empassat tota l’èpica que ens va fer empassar el Generalismo + tota l’èpica de l’España republicana i tant una com l’altra son totalment hispano-cèntriques i os oblideu de tot el mon i també del nostre país ! em voleu dir (per sortir de Catalunya i no anar massa lluny) si tingueren alguna cosa a veure les lluites de classe i la repressió de la dictadura que tingueren lloc al País Basc amb les de España? Lligant la nostra història i les nostres aspiracions socials amb les d’España estem perduts per sempre. Mal borràs haguessin portat les emancipacions socials de les colònies americanes si les haguessin lligat amb les emancipacions socials que podien haver-hi a la Metròpoli (per sort d’ells no es varen deixar engatussar per les Cortes de Cadiz i van anar a la seva)


     • em deixava: (per a situar-me personalment en la discussió) Que he travessat l’Ebre i molts altres rius del mon, Que he viscut un any sencer a Alcobendas, (allà va nàixer la meva filla) i Que m’agrada molt la llet, millor el cafè amb llet!


     • Doncs sembla que n`has après poc. Tot depèn dels ulls del que mira, ja pot anar on sigui: Com deia en Baltasar Gracián(un espanyol), que la reprensió al ruc no l`afecta, mès aviat es torna mès desafiant, ejem.


     • Em sembla que estas obcecat, i ningú et treurà aquesta dèria, es com una costra. Ans sembla un odi criat amb temps i paciència. Ja t`ho faràs, pero em sembla elemental separar el discurs mític del lògic, cosa que et negues a fer, i es el que romàn al darrera de tota aquesta justificaciò. Es mès còmode el mite que la freda lògica.

      Apa.


     • El que en desprenc del teu discurs es: Primer Catalunya, segòn Catalunya i tercer Catalunya, PERO LA VOSTRA. La resta del mòn nomès es un eco llunyà quan no afecta aquesta mítica patria.

      Trist.


   • No hi ha cap manera més eficient de desacreditar-se que alliçonant des de la càtedra. Lamentable.


 6. Doncs, jo crec que no, que el Masies no aconseguirà la majoria absoluta.

  Per un costat, en Jordi Argelaget no és convergent. (Se està jugant el seu prestigi per una causa que ell considera vital?)

  De l’altre, CiU ja ha preparat la venda del Clinic

  http://www.eldebat.cat/cat/notices/2012/10/redactat_el_decret_de_privatitzacio_del_clinic_102639.php

  Això no vol dir que CiU no acabi assolint altres objectius:

  * Revalidar la majoria actual.

  * Com Rajoy, legitimar la seva política antisocial.

  * Desmantellar alguna comissió parlamentaria que els podia destorbar?

  PD: Arqueòleg, EUiA-ICV, és un partit massa escorat a la dreta pel meu gust. Que quedi clar.


  • Massa a la dreta? però tu que ets un ultra-troskista autèntic?


   • Aarqueoleg, es pot ser racional i pensar que existeix quelcom mes enllà del món tangible. Una altra cosa es que en el mon que ens envolta hem de ser objectius, i per tant, racionals, en la mesura en que aquesta racionalitat ens orienta entre allò que sabem i alló que es mès probable. Es per això que penso que la espiritualitat ha de quedar en la esfera privada.
    El camp d’allò que es sobrenatural queda en la esfera d’allò possible pero no demostrat(i no en parlo de religions organitzades). En canvi, el nacionalisme consisteix en una manipulació conscient de les masses, a l’igual que els dogmes de la religió organitzada. Es per aixó que una democracia s’ ha de sustentar en el respecte, la racionalitat i la pluralitat. El nacionalisme exacerbat, a l’igual que les teocràcies, crea dogmes per manipular, pero això i tenir una pròpia idea del mon espiritual son coses diferents.

    Salut.


 7. Amb tot el respecte del món i sense ànim de crear més divisió: Crec que possar la CUP dins el mateix sac que CiU i ERC és equivocar-se i força. Potser no tothom sap que En Lluita, Revolta Global-Esquerra Anticapitalista ó Lluita Internacionalista, per dir nomès uns quants, dónen suport a la CUP. Com molts sabreu la majoria śon organitzacions de conviccions internacionalistes.

  Això sí, potser no t’agraden perquè van marxar de EUiA quan van tornar a fer pinya amb Iniciativa. Ho sé, perquè jo era militant aleshores i també vaig plegar.

  Salut!


  • Deixo una mica d’informació: http://issuu.com/luchainternacionalista/docs/esquerra_anticapit


  • Ho sé! I mira quin debat a generat al Forum Hooligan Ultranacionalista Racó Català, el fet que un membre d’En Lluita, que parla en castellà i es d’origen zamorà vagi a la llista de la CUP :http://www.racocatala.cat/forums/fil/167674/membre-castellanoparlant-cup-video-inside?pag=1

   Igual aquest etnicisme identitari quan us anàveu amb EUiA o us dèieu “Anticapitalistes” o “Des de Baix”, liderats ad nauseam per Estrer Vives no us passava!

   Gràcies per cedir-nos en exclusiva l’internacionalisme! Espero que el cuidem millor que vosaltres! Bona sort defensant les conquestes territorials i imperialistes de Jaume I al segle XIII sota l’eufemisme de “Països Catalans”


   • Jo nomès miro que fan i que prioritzen els partits quan agafen una mica de poder, aleshores es quan es demostra el fons que tenen. La CUP integra un munt de corrents de pensament (típic d’un grup d’esquerres), però trobo que està possicionada total i frontalment contra el sistema, i axiò és el que valoro.

    Per molt internacionalista que un pugui ser dins l’estat espanyol mai rascarem un govern d’esquerres, federalista, descentralitzador, ni res de tot això.

    Si d’alguna cosa ha de servir tenir un estat propi és per poder construïr el govern d’esquerres que ens mereixem.

    Espanya en el seu conjunt està enconrada a la dreta i tem les perifèries pero la por inherent del nacionalisme carpeto-betònic a la seva pròpia inoperència i buidor. Això val peruna gran majoria.

    No hem de deixar passar l’oportunitat de construïr l’estat que volem. No sóc independentista, però encara menys nacionalista espanyol. No vull seguir sota l’imperi del PP. I no penseu que CiU governaria la Catalunya independent molt de temps.

    Aquest cop mitja humanitat votarà CiU, pensant que així reforçen el missatge de desagravi que es vol tansmetre fan de tap i es converteix en el “Mur català de defensa”. En un país lliure i independent les forçes d’esquerres escombrarien.

    No crec que en la situació que estem ara puguessim triar gaire. Ah! i jo sóc totalment partidari de quedar fora de la UE si cal. Sóc europeista, però NO d’aquest europeïsme. Funcionariem amb l’euro igual sense cap problema.


    • Millor una Catalunya independent liderada per CIU que una Espanya Federal amb IU?
     Més que res pq IU té bastantes més possibilitats de acabar a la Moncloa que CUP a la Generalitat!


     • IU, lamentablement, no té res a fer. Mentre Catalunya i el País Basc segueixin a Espanya ,el PP continuarà guanyant. És quan l’argument català i basc despareix que tindran que fer alguna cosa més que enaltir l’odi i la por per viure del “cuento”.

      És més fàcil treure CIU del govern de Catalunya, que el PP del d’ Espanya. El PSOE és una versió light del PP. Jo n’estic fart.

      Li dessitjo la millor de les sorts a IU a Espanya. De fet, un augment del seu pes polític, és el millor que pot passar per Espanya i per a Catalunya. Però ho tenen clar. Més els val venir a viure a Catalunya on al menys si tindrien opcions reals.

      El quan al paper de la CUP: parlem d’una organització molt jove que és de vocació municipalista de base, assamblaeària, i que bàsicament està començant a movilitzar molts sectors socials que fins ara o estàven en la marginalitat, ó estaven desmovilitzats en política (que no en associacionisme i actuacions locals).

      Fins ara han demostrat una honradesa extrema. Això cap altra partit ho pot fer perquè estan enmerdats fins dalt. Coneixo regidors d’alguns pobles del Camp de Tarragona de diferents partits, i ells m’ho diuen: “SI destapem auquest alcalde, en cauen dos del nostre partit”. La CUP, de moment, està neta.

      Fins ara han demostrat que són gent que va de cara. No tinc cap dubte que si algun dia m’arriben a desil.lusionar deixaré de votar-los per sempre, tal i com he fet amb la resta.

      L’important per a mi. És que la CUP possa al mateix nivell la lluita contra el sistema de la lluita pel dret a decidir. Això no ho fa ningú més.

      Per ùltim, nomès un comentari. Quan EUiA es va separar d’IC. ¿Quina va ser la causa? Doncs bàsicamente que IC renunciava al comunisme i acceptava treballar en el marc que oferia el capitalisme. A més del control de la direcció del PSUC en front d’altres col.lectius igual de nombrosos (com el PCC). Tota la gent total i absolutament revolucionària van fer les maletes (el 100% dels grups trotskistes, per exemple). IC no és una organització revolucionària, i EUiA si ho continua molt de temps al seu costat tampoc.

      Salut!


 8. ARQUEÒLEG!!! MIRA`T AIXÒ!!!:

  HAHAHAHAHA!!! Que si, que no soc lector de Libertad Digital, pero es que la comparació es molt divertida. ¿¿¿et sembla que aquest cartell del Mas no es manipulador??? Ahir, qual el vaig veure al carrer, en gran, vaig pensar “que fort”,mès patrioterisme sentimentaloide es impossible, si es que sembla un “Caudillo de Catalonia por la Gracia de Pujol”.

  Deu meu…


 9. Ben dit! (Psht, és Lakoff. Typo.)


 10. Llegint el post i les opinions de molts dels comentaris, a banda de veure molts insults que es desqualifiquen per si mateixos, només puc arribar a una conclusió: penseu que els catalans som imbècils, incapaços de pensar per nosaltres mateixos, manipulats per ments pèrfides i cosins, per no dir germans, dels gossos de Pavlov.

  Porteu la derrota escrita al front, enlloc de lligar missatges de lluita només transmeteu ràbia, sense aportar cap alternativa més que una crítica vaga i ancorada al segle passat, regaleu la victòria.

  Segur que els vostres adversaris només tenen paraules d’agraiment i encara en volen més, molt més.


  • Tots els catalans no! Hi ha alguns que ens resistim a abaixar el cap al messianisme de la dreta convergent! I ja veurem quants som a les urnes


  • Hem de riure o llençar duros?


   • Heu de tenir idees, heu de tenir missatge, heu de tenir estratègia, heu de tenir personalitat, heu de tenir alternativa, heu de ser capaços d’arrossegar. El missatge de la manipulació és massa fàcil: la gent no em fa cas perquè està manipulada, la gent no em vota perquè està manipulada, la gent no em segueix perquè està manipulada.

    Potser és que a part dels insults que he vist més amunt no tens res a oferir i per això la gent, passa.


    • Ets prou inconscient per no adonar.te de la manipulació de CIU. Ets prou inconscient per no veure cap altre alternativa que la teva Ítaca sobiranista per sobre de qualsevol altre questió. Mira maco, jo d’idees en tinc moltes, i si penses que soc sectari, mira, jo a diferència de l’arqueoleg crec en el mès enllà, i soc socialista del PSC, i mira, tot i que no estic content amb l’actual directiva del partit, i que ni soc militant, tinc simpatíes per Esquerra Unida i Alternativa, respecto les idees fonamentades del blog i en discuteixo d’altres, cosa que la rècua convergent i la pepera no soleu fer. Fum i bandereta. Trist.


     • El primer error és considerar el que discrepa una “rècua convergent” només per opinar diferent, el segon és dir que “tinc moltes idees” i no expressar-ne cap ni una i el tercer és mostrar un to d’altivesa i autosuficiència exagerada que mostra menys que pura ignorància, però bé, tu mateix.


    • Les 1.115 propostes del programa de ICV-EUiA et semblen poques??? T’aviso que és el programa més llarg de tots els que es presenten aquestes eleccions!
     http://www.iniciativa.cat/icv/documents/5105
     Jo he participat activament en la seva redacció i esmenat, per tant me’l faig ben meu!


  • Una vegada més estableixes l’analogía CATALÀ=INDEPENDENTISTA. Aiaiaiii…


 11. Arqueòleg, mira que diu el Tremosa!!!

  http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2012/06/tremosa_a_mas_se_li_perdonaran_les_retallades_pero_potser_no_que_no_faci_un_pas_endavant_86478.php

  Per cert, ja he entrat al Face de Catalonia is Not CIU. M`ha agradat força.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: