h1

30 Dubtes sobre la Independència de Catalunya

Setembre 13, 2012

Estimats amics independentistes:

No calia un sarau tan gran! Us podíeu estalviar marxes de torxes nocturnes, banderes gegants, referèndums de mentideta, marxes a Montserrat, macro-manis liderades per consellers de dretes, publireportatges a TV3 de Núria de Gispert i  altres performances varies. Que si, que us queden precioses i ningú ho nega!

Però si el que desitgeu es que una persona progressista, pragmàtica, racional, de mentalitat científica, amb fòbia als identitarismes ètnics i excloents i extremadament materialista com jo pugi al vostre carro, en comptes de titllar-me de traïdor a la pàtria us podríeu molestar en detallar-me exactament com serà la Catalunya independent, per tal de que jo em pugui pronunciar sobre si m’interessa viure en aquest país o si, pel contrari, em vaig exiliant ja a Marinaleda.

No em val l’independentisme asèptic i apolític d’ERC, SI i CIU de “primer independència i després ja veurem” que no estic jo per anar regalant xecs en blanc a un Govern corrupte i neoliberal. Així que em feu el favor de respondre aquestes qüestions de forma raonada, justificada i comprensible o, pel contrari, seguiré pensant que tot plegat no ha estat més que una desfermada orgia d’identitarisme folklòric davant de la crisi global per tal de tapar les retallades.

Ja no em fico en lleis molt específiques, ja que això dependria del Govern de torn, sinó en aspectes purament constitucionals, sobre  l’estructura de l’estat en si i del procés independentista com a tal:

UNA CATALUNYA INDEPENDENT….

1) tindria un sistema econòmic neoliberal, socialdemòcrata, socialista o feixista?

2) tindria un règim polític parlamentari o presidencialista?

3) seria una monarquia o una república?

4) estaria dintre de la UE? En cas afirmatiu: com s’aconseguiria que Espanya n’aprovés l’entrada (condició sinequanon) ?

5) estaria dintre de l’euro? En cas negatiu: quina seria la moneda alternativa i quin cost tindria pels nostres estalvis el canvi de moneda? I per l’economia en general?

6) estaria dintre de l’OTAN?

7) tindria un exèrcit propi? com es pagaria?

8) estaria dintre del Tractat de Shenguen? que passaria amb les fronteres amb Espanya? donaria la nacionalitat a tots els nouvinguts que ja viuen a Catalunya, tot i que avui no tinguin papers?

9) en cas que algun ciutadà ho desitgés podria mantenir la doble nacionalitat amb Espanya?

10) tindria el català com a única llengua oficial? s’ensenyaria castellà a l’escola?

11) que faria amb les infraestructures que comparteix inexorablement amb la Península (AVE, RENFE i Autopistes)?

12) acomiadaria als funcionaris de l’estat espanyol que treballen a Catalunya? Com els hi pagaria el sou?

13) pagaria les pensions als jubilats? D’on trauria els diners, tenint en compte que els fons son a Espanya i que no tenim un duro?

14) pagaria als aturats i a les persones que cobren els 400 euros?D’on trauria els diners, tenint en compte que els fons son a Espanya i que no tenim un duro?

15) assumiria part del deute públic de l’estat Espanyol? com pagaria el seu deute propi?

16) acceptaria que es convoqués un referèndum per a la federació o con-federació amb Espanya?

17) acceptaria un règim democràtic més participatiu amb democràcia directa o seguiria sent estrictament representatiu?

18) tindria una llei electoral equitativa o mantindria la Llei d’Hont que sobre-representa les zones rurals sobre els urbanes?

19) mantindria el dret a la propietat per sobre del de l’habitatge?

20) retornaria els diners del Rescat que acaba de demanar a Espanya o faria un simpa?

21) mantindria l’obligació constitucional de dèficit zero i de primar pagar els deutes als mercats per sobre de l’Estat del Benestar?

22) mantindria el Concordat amb el Vaticà?

23) seria un estat laic, religiós, aconfessional o ateu?

25) obriria ambaixades a tots els països del món? amb quins diners? que passaria amb els ciutadans catalans d’arreu del món que visquessin en països on encara no hi hagués una ambaixada catalana?

26) mantindria els convenis col·lectius i drets dels treballadors adquirits dins l’estat espanyol? i les reformes laborals?

27) les lleis espanyoles seguirien vigents? hi hauria un buit legal? com afectaria als processos judicials en marxa?

28) tindria serveis secrets policials o militars, rollo CNI? i Audiència Nacional? aplicaríem la llei Antiterrorista? existiria l’Habeas Corpus?

29) tindria un sistema fiscal tipu Andorra (sense impostos ni serveis públics) o de tipus nord-europeu (alts impostos a rics i Estat del Benestar fort) ? Concretament: que passaria amb IVA i IRPF?

30) tindria partits nacionalistes? o es dissoldrien en un eix ideològic normal esquerra-dreta?

Doncs res, quan m’hagueu contestat jo decideixo si per aquest viatge calien tantes alforges o “virgencita que me quede como estoy”!

108 comentaris

 1. Sense entrar en el conjunt del post, un apunt metodològic sobre la proposta 18:

  El sistema d’Hondt no té res a veure amb el repartiment desequilibri territorial entre circumscripcions al Parlament de Catalunya.

  El causant d’aquest desequilibri és l’assignació del nombre de diputats a cada circumscripció electoral (establerta provisionalment a l’Estatut de 1979, a l’espera d’una llei electoral que encara no ha tingut majoria suficient) i que, ja al 1980, beneficiava a les circumscripcions menys poblades, tendència que ha anat aguditzant-se.

  El sistema d’Hondt és un sistema d’assignació dels escons en una circumscripció concret


 2. Ens faría falta gent com tu a una Andalucia com Marinaleda.

  Salut.


  • Ai si no fes tanta calor!! Ja estaria jo per allí excavant jaciments argàrics!


 3. Excel·lent visió crítica. Són preguntes que estan per respondre, però crec que hem se seguir altres processos oberts de secessió com el que ha tornat a arrencar al Quebec.

  Personalment trobo que el que està passant a Espanya és un procés únic i irrepetible, interessantíssim i que engloba en un mateix ‘eix de trencament’ al 15M i als moviments secessionistes català i basc. Estem vivint un moment sense dubtes històric.


  • Ja vaig sentir el mateix el 10J i els partits purament independentistes van passar de 23 a 13 diputats, el seu pitjor resultat en dècades.
   Poc dies després del 15M el PP aconseguia majoria absoluta. Les manifestacions contra al Guerra van dur a IU a perdre la meitat de diputats.
   Calma! Que no tot s’arregla amb una manifestació (tant de bó per altre banda!)


 4. Les dues 9 les trobo molt interessants. Sobre una futura nacionalitat catalana per a gent que ara no té l’espanyola (però viu a Catalunya) jo ho veig força clar. El dret d’autodeterminació és legítim si qui viu aquí pot exercir-lo. Llavors ja no és qüestió que un futur Estat doni la nacionalitat als nouvinguts que dius, sinó que els habitats d’un territori es doten de nacionalitat ells mateixos. Qualsevol altra solució deslegitima, des del meu punt de vista, la independència.

  Sobre el català com a única llengua oficial, hi ha molt independentista de testosterona que ho vol així. Jo veig que el castellà forma ja part important de la nostra societat, i obviar-ho seria caure en el mateix error que més ens molesta d’Espanya. I més quan una part del territori la té com a “llengua històrica”. Espero no fer la cagada de no reconèixer-lo com a oficial.


  • Ups! M’acabo d’adonar del problema de la numeració duplicada! ara ho arreglo!


 5. La 3 (monarquia/república) és ridícula…


  • Tens raó. Però no perqué no hi hagi una majoria republicana a Catalunya (ho desconec) sinó per la impossibilitat de trobar descendents de Martí l’Humà.

   En tot cas Australia i Canadà, tot i ser independents es mantenen com a súbdits d’Isabel II. Es una possibilitat! COnec moltes tietes convergents que saltarien d’alegria!


   • Faré un breu comentari general a baix, però aquí faig una observació sobre aquesta pregunta.
    “La 3 (monarquia/república) és ridícula…” sí, en principi. Però no és tracta només Austràlia i Canadà i les seves independències descafeinades fa molts anys; el Partit Nacionalista Escocés ha anunciat que d’aconseguir la independència mantindrien la monarquia actual. I més d’una persona de l’independentisme català es mira al mirall escocès.


  • Artu Mas acaba de dir en una entrevista que una Catalunya independent no tindria perqué ser una República. Ja m’ha contestat una de les 30 preguntes


   • Hehe, ho he sentit, he flipat bastant. La gent que està a favor de la independència és majoritàriament d’esquerres. Quan es deixa que CiU porti la veu cantant amb aquest tema, passen coses com aquesta.


 6. No havia sentit mai això d’Estat ateu. És un estat que nega l’existència de Déu?


  • No havies sentit mai a parlar dels estats comunistes??


   • Touché. Per mi un Estat ateu, doncs, és igual de ridícul que un de confessional. Un Estat ja és prou ridícul per si sol com per a més posar-se a limitar la llibertat religiosa.


   • Albània era constitucionalment atea fins 1992, clar que durant l’època comunista passaven més gana que els cristians en època de Neró…


   • D’estats “comunistes” no he sentit parlar mai (comunisme vol dir sense classes i per tant sense necessitat d’un estat). Es deien estats socialistes, però realmente eren estalinistes, i tampoc van ser ateus. Havien de ser laïcs i no ho van ser. Van donar preferència a una o altra religió en diferents moments, encara que només fos el culte al gran líder.
    Aprofito per fer publicitat descarada pel meu recent text sobre l’estalinisme:
    http://davidkarvala.blogspot.com.es/2012/08/la-larga-sombra-del-estalinismo.html


 7. […] "CRITEO-300×250", 300, 250); 1 meneos 30 Dudas sobre la Independència de Catalunya (CAT) glamboy69.wordpress.com/2012/09/13/30-dubtes-sobre-lindep…  por arqueoleg hace […]


 8. Company, crec que el teu post és encertat pels dubtes que hauríem de plantejar-nos tots els ciutadans de Catalunya el dia que sigui independent, i així construir entre tots la Catalunya que volem.

  Però això no es pot decidir abans de saber si la independència es vol o no es vol; està clar que no tots tenim les mateixes raons per la independència però crec que la configuració del govern es fa un cop tens la seguretat del govern propi. Possiblement criticaríem els polítics independentistes si es dediquessin a fer programes per a una Catalunya independent en comptes de dedicar-se als problemes actuals.

  Crec que el primer que cal saber és si el poble català vol la independència en aquest moment, i si la vol, que els partits/sindicats/moviments socials… presentin els seus projectes, i que es decideixi conjuntament quin es vol (amb un altre referèndum, o unes eleccions per formar govern, o el què faci falta).

  Salutacions!!


 9. Ja sé que no n’ets especialment fan, de l’ARA, però en els quatre suplements especials que ha tret aquests dies es plantejaven moltes (no totes) de les preguntes que cites.
  Concretament, al suplement del dia 11 mateix (Futur) recull diverses propostes i possibilitats de com seria una possible Catalunya independent.
  Intentaré trobar un enllaç a un PDF gratuït i penjar-lo…


 10. 1) tindria un sistema econòmic neoliberal, socialdemòcrata, socialista o feixista?
  Socialista. Si no pot ser d’entrada, el creem a la primera oportunitat entre CUP i ICV.
  2) tindria un règim polític parlamentari o presidencialista?
  No tinc opinió formada en això. Accepto la teva proposta. Assembleari? Dels sòviets?
  3) seria una monarquia o una república?
  República popular.
  4) estaria dintre de la UE? En cas afirmatiu: com s’aconseguiria que Espanya n’aprovés l’entrada (condició sinequanon) ?
  El que decideixi la CUP, ICV i el poble.
  5) estaria dintre de l’euro? En cas negatiu: quina seria la moneda alternativa i quin cost tindria pels nostres estalvis el canvi de moneda? I per l’economia

  en general?
  Al començament a l’euro, per facilitar la transició. Després analitzem la conveniència de crear la nostra moneda i així tenir sobirania en això.
  6) estaria dintre de l’OTAN?
  El que decideixi la CUP, ICV i el poble. Jo aniria fora.
  7) tindria un exèrcit propi? com es pagaria?
  Sí, es pagaria amb els impostos.
  8) estaria dintre del Tractat de Shenguen? que passaria amb les fronteres amb Espanya? donaria la nacionalitat a tots els nouvinguts que ja viuen a

  Catalunya, tot i que avui no tinguin papers?
  Shenguen. En principi sí, la llibertat de moviment és bona cosa. Les fronteres amb Espanya, una línia en el mapa. Si apliquessim proteccionisme (a decidir en

  tre ICV i CUP), caldria fer duanes. Donar la nacionalitat a tots els que visquin a Catalunya en el moment de la independència, si la volen, i als que viuen a

  l’exterior que ho sol·licitin i demostrin que hi van néixer o residir prou temps.
  9) en cas que algun ciutadà ho desitgés podria mantenir la doble nacionalitat amb Espanya?
  Potser sí. No ho he analitzat.
  10) tindria el català com a única llengua oficial? s’ensenyaria castellà a l’escola?
  Sí, catala única llengua oficial, excepte a la Vall d’Aran on seria l’aranès. L’espanyol s’ensenyaria a totes les escoles com a optativa.
  11) que faria amb les infraestructures que comparteix inexorablement amb la Península (AVE, RENFE i Autopistes)?
  Acords, com fan tots els països. Molt important: cal incloure la gestió de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.
  12) acomiadaria als funcionaris de l’estat espanyol que treballen a Catalunya? Com els hi pagaria el sou?
  Serien assimilats per l’Estat Català. El sou sortiria dels impostos.
  13) pagaria les pensions als jubilats? D’on trauria els diners, tenint en compte que els fons son a Espanya i que no tenim un duro?
  Caldran negociacions amb Espanya, entenc que almenys pagarà les pensions dels que conservin la seva nacionalitat.
  14) pagaria als aturats i a les persones que cobren els 400 euros?D’on trauria els diners, tenint en compte que els fons son a Espanya i que no tenim un

  duro?
  Els primers temps són magres, caldrà negociar amb Espanya i altres organismes internacionals (préstecs).
  15) assumiria part del deute públic de l’estat Espanyol? com pagaria el seu deute propi?
  Entraria en les negociacions amb Espanya, com el pagament de les pensions.
  16) acceptaria que es convoqués un referèndum per a la federació o con-federació amb Espanya?
  Un cop independents, si ho aprova una majoria del nou parlament, és clar. I si el parlament diu de fer federació amb França, també. Evidentment jo votaria en contra.
  17) acceptaria un règim democràtic més participatiu amb democràcia directa o seguiria sent estrictament representatiu?
  El que tu i jo decidim.
  18) tindria una llei electoral equitativa o mantindria la Llei d’Hont que sobre-representa les zones rurals sobre els urbanes?
  Cal un equilibri entre territorialitat i proporcionalitat, per evitar greuges regionals. Es pot solucionar bicameralment. En qualsevol cas, els dos extrems tenen greus mancances.
  19) mantindria el dret a la propietat per sobre del de l’habitatge?
  Jo no, però ho hauria de decidir el conjunt del poble. A més, si guanyem ICV i CUP, no existirà la propietat privada, oi?
  20) retornaria els diners del Rescat que acaba de demanar a Espanya o faria un simpa?
  Depen de la situació econòmica. Convé tornar-los, però sense fer mal al poble.
  21) mantindria l’obligació constitucional de dèficit zero i de primar pagar els deutes als mercats per sobre de l’Estat del Benestar?
  És clar que no.
  22) mantindria el Concordat amb el Vaticà?
  Si us plau! Tan aviat com guanyem CUP i ICV això ens ho ventilem.
  23) seria un estat laic, religiós, aconfessional o ateu?
  Seria un estat, l’existència d’un adjectiu ja demostra un problema. El que tu vulguis.
  25) obriria ambaixades a tots els països del món? amb quins diners? que passaria amb els ciutadans catalans d’arreu del món que visquessin en països on

  encara no hi hagués una ambaixada catalana?
  Les ambaixades s’obren poc a poc, quan no hi ha ambaixada en un país sempre s’assigna per defecte alguna altra més o menys propera. Espanya ja ho fa.
  26) mantindria els convenis col·lectius i drets dels treballadors adquirits dins l’estat espanyol? i les reformes laborals?
  Al començament potser sí, després els millorem entre CUP i ICV.
  27) les lleis espanyoles seguirien vigents? hi hauria un buit legal? com afectaria als processos judicials en marxa?
  Al començament sí, per seguretat jurídica. Hi ha d’haver una transició legal.
  28) tindria serveis secrets policials o militars, rollo CNI? i Audiència Nacional? aplicaríem la llei Antiterrorista? existiria l’Habeas Corpus?
  El que tu vulguis.
  29) tindria un sistema fiscal tipu Andorra (sense impostos ni serveis públics) o de tipus nord-europeu (alts impostos a rics i Estat del Benestar fort) ?

  Concretament: que passaria amb IVA i IRPF?
  Sistema fiscal socialista. No?
  30) tindria partits nacionalistes? o es dissoldrien en un eix ideològic normal esquerra-dreta?
  Això no es pot saber. Hi haurà els que la gent vulgui crear o mantenir. Molt probablement seguirien existint partits unitaristes espanyols com el PP. Molt probablement la CUP i ICV s’unificarien, llevat que ICV insistís en reincorporar-se a Espanya.


  • Gràcies per la teva curradíssima opinió! Bé, evidentment que si el procés l’estigués liderant una coalició CUP-ICV jo hauria anat a la manifestació, sense cap dels dubtes que ara tinc.
   El problema es que la mani de CUP va tenir 15.000 persones i la de CIU 1.500.000 (descomptant els 2.000 -sent generosos- que hi hauria a la delegació d’ICV i EUiA i 10 d’En Lluita)

   Em quedo més tranquil sabent que al menys hi ha UN partit independentista que té un projecte de país, pel dia després.

   En l’eix esquerra dreta… CIU i PP es fusionarien? i PSC i ERC? Nuria Marin i Oriol Junqueras vs Vidal Quadras i Felip Puig?

   De ben segur que la fusió ICV-CUP encara seria la que en sortiria millor parada! xd


   • Ei, tens un hàbit de menyspreuar un grup sorgit del trotskisme, En lluita. Em temo que són indicis de l’estalinisme, i hauries de fer-t’ho mirar; es pot convertir en una malaltia molt greu.

    En lluita no som moltíssima gent, és cert, però anem treballant; al menys el suficient com per atreure les crítiiques d’aquest bolg.

    Més seriosament, i tornant al tema en qüestió. Companyes i companys d’En lluita (bastants més que 10) vam participar activament a la mani, plantejant moltes de les qüestions socials que planteges aquí. La diferència és que ho vam fer entre la gent, no en una mani apart (l’opció de l’esquerra independentista, que entenc però no comparteixo), ni molt menys des de casa, davant d’una pantalla (no sé si de TV, PC, o del Play). I quan vam parlar dels drets socials, contra les retallades, etc. –amb el diari, amb octavetes, en persona, amb el megàfon….– la recepció general va ser molt bona. No van ser, ni de lluny, tots seguidores de CiU. Jo al menys, estic convençut que podem guanyar la majoria de la societat catalana a oposar-se a les retallades, i això va quedar palés a la mani.


    • ajaj! No he menyspreuat mai En Lluita a nivell qualitatiu (sou uns superactivistes que ja m’agradaria a mi per ICV!) però a veure, tenint en compte que nosaltres amb prou feines mobilitzem un 10% de militància per marxes liderades per CIU, no em crec que aquesta desfermés les passions dels vostres activistes (que jo en vaig veure algun/a de festa per Bellvitge aquella mateixa tarda, no direm noms!)


 11. O sigui “que me quede como estoy” vol dir :
  fer d’español a Catalunya i anar cultivant el territori que el Generalisimo va conquerir fa 37 anys (i que els espanyols han conquerit repetidament durant 600 anys d’història, a vegades amb les armes a vegades amb “españoles glamorosos” . Uns de “derechas” altres de “izquierdas” , però tots a una: que no fos cas que perdessin la mamella de la colònia més rendible (i la darrera que els queda, ara)


  • Franco mai va conquerir Catalunya!!! La Guerra Civil va ser una guerra de classes! La burgesia catalana i els requetés catalans van dunar suport a Franco!

   Mira, per aquí no passo! Una cosa que us inventeu la Guerra de Successió i que Rafael Casanova era indepe, però per la Guerra Civil si que no eh!!


   • MIra que per aquí no passo !
    Inventar-se la història és un disbarat per a l’inteligència amb conseqüències nefastes per a la raó.
    Les tropes “nacionales” espanyoles van entrar per l’Ebre i encara son aquí: España antes roja que rota !
    La lluita de classes la van fer a Catalunya: la FAI , el POUM i el PSUC, però el Alzaminento Nacional el van fer per a reconquerir España “Una-Grande-Libre”


    • Si, van entrar per l’Ebre, mentre Madrid resistia l’atac de les tropes feixistes. O es que Madrid era independentista? Lorca el van afusellar per independentista?

     I perdona però la lluita de classes es va fer a tot Espanya! A la serra de Jaen l’any 1950 encara quedaven maquis del PCE i a la de León, no t’explico.

     La burgesia catalanista de Cambó va finançar el cop d’estat i el Terç de Montserrat (carlins requetés catalanistes) van desfilar al costat de Franco quan entrava per la diagonal.


 12. Ens hem tornat bojos o que? Jo sóc el primer que vol la independència, però també sóc el primer a reconèixer que si avui es proclamés la independència, aquesta no s’aconseguiria per mitjà d’una guerra, d’una trencada de relacions amb Espanya ni res semblant.
  Si un polític poses el que s’ha de posar i anés a Madrid a deixar clar que volem la independència i que estem decidits a aconseguir-la, n’estic segur que al final haurien de claudicar i fer-la possible de la millor manera per a les dues parts. Més que res, perquè és el millor per tots i que jo sapiga els polítics espanyols no són canis anti-catalanes d’aquests que volten per els foros, per tant una mica de seny si que el tenen.
  Dit això, crec que és obvi que si avui es proclamés la independència demà tots seguiriem anant a treballar al mateix lloc i amb la mateixa puntualitat que ens caracteritza, amb la diferència que els polítics tindrien més feina de la normal (ja els toca) i a l’hora de comprar alguna cosa pagariem l’IVA a la generalitat (que també ja toca)

  Una abraçada companys.


 13. 1)socialdemòcrata
  2)parlamentari
  3)republica
  4)si, espanya no es rencorosa…
  5)si
  6)no
  7)no
  8)si,si
  9)si
  10)no, tindria les dos
  11)cadascú es paga la seva part
  12)els reconvertiria
  13)més deute
  14)encara més deute
  15)no
  16)si la gent ho demana…
  17)representatiu
  18)mantindria la llei d’hont
  19)si
  20)retornaria
  21)si
  22)si
  23)laic
  24)??
  25)amb temps i una canya…
  26)si
  27)no canviarien
  28)No.Si.Si.Si.
  29)No, continuariem igual que espanya.
  30)En tindria.


 14. Crec que tot el que preguntes és una de les moltes opinions que diria es poden llegir ara per ara a Internet. Volen dir, per una banda, que hem començat a caminar, i no són altra cosa que l’esbós del que toca fer ara, que és construir. El procés que s’obre ara correrà, per una banda, en executar la secessió, i per l’altra, en el joc de partits i entitats al voltant dels diferents models d’estats que es proposaran. Crec que tot el que et preguntes tindrà debats i respostes un cop s’hagi escollit un Parlament Constitucional. És a dir, en la meva opinió Espanya no deixarà fer referèndum, per tant el procés haurà de ser mitjançant eleccions amb un front que tingui al programa electoral proclamar la independència o convocar el referèndum. Després d’això, espero que calgui tornar a convocar eleccions per tal de fer les Corts Constituents, i aquest serà el moment més important de tot el procés, perquè de l’equilibri de forces que s’assenti al Parlament a redactar la Constitució en sortirà el model d’estat que tindrem i la resposta a la majoria de preguntes que formules. El que podem fer de moment amb el que planteges és únicament donar la opinió personal sobre cada tema.

  I aquí van les meves:

  1) Socialista, però sent optimista diré que potser serà socialdemòcrata, i si ningú hi fa res o depenent del que es voti a la Constituent serà neoliberal.
  2) Parlamentari, siusplau.
  3) República!
  4) De debò se’n sortirà? Tot i que no deixa de ser l’europa neolliberal (la qual cosa trontollaria si, per exemple, hi hagués mejoria d’esquerres) està en dubte (avui ho ha desmentit el mateix que ho va anunciar ahir) si realment ha de tornar a la casella de sortida.
  5) El mateix que la 4).
  6) Ni idea.
  7) La meva opinió és que el mateix cos assumeixi parts de diferents competències (com ara protecció civil i catàstrofes, o policia) per tal de restar el component imperialista a les forces armades, i que fossin també testimonials i professionals. L’altra opció és no tenir-ne. Les armes són cares.
  8) Schengen crec que entrarà dins de la negociació amb la UE (punts 4 i 5). Voldria que fos que sí, i que el mateix trànsit lliure d’aranzels es fes amb França i amb Espanya. La minoria immigrant il·legal podria entrar dins del que crec que ha de ser la política amb la població: menú. Doble nacionalitat, nacionalitat d’un i ciutadania de l’altra i viceversa, etc. El que cadascú vulgui. Clar que això és car…
  9) punt 8.
  10) La meva opinió és que ha de ser segona llengua oficial, o com a mínim reconeguda. Dubto molt que aquest punt es discuteixi massa, moltíssims independentistes no volen renunciar al bilingüisme.
  11) Ni idea. Si et refereixes a que són ifraestructures que haurem de pagar a preu d’or ja que són de titularitat espanyola, no sé com anirà.
  12) Dependrà dels pressupostos. Jo advocaria per donar a escollir. Els que vulguin integrar-se a la nova administració catalana haurien de poder fer-ho, així com els que vulguin marxar.
  13) No sé a partir de quin moment la creació de l’Agència Tributària Catalana tindrà ingressos, ni si els hipotètics préstecs per cobrir l’impasse administratiu s’aconseguirien.
  14) Com al 13). Mantenint provisionalment les lleis espanyoles, els 400€ haurien de seguir pagant-se.
  15) Em remeto altre cop al 13). Imagino que algun deute assumirà, sí. Quin estat no està actualment endeutat?.
  16) Hauria de poder fer-se. No sé si abans o després, però caldria preguntar-se abans si Espanya el deixarà fer, i la meva opinió és que no. De fet, el model CCAA ja és mig federatiu, i ha fracassat.
  17) i 18) Dependrà del Constituent i del model que d’allà surti. Crec que per força hauria de ser molt més participatiu, amb coses com ara les llistes obertes, més transparència i una revisió de la representativitat dels territoris.
  19) Jo voldria que prevalgués el dret a l’habitatge, però és quelcom que segurament es discutirà al Parlament Constituent. Serà una intensíssima legislatura en la que els politòlegs fruïran d’emoció xDDDDD.
  20) Ni idea.
  21) Dependrà del P.C. Voldria que fos com desitges, també.
  22) No, siusplau!
  23) Voldria que fos laic. Però el P.C. dirà.
  24) Te l’has deixada, aquesta xDDD.
  25)Caldrà obrir-les un cop començada la I Legislatura. Voldria que fossin funcionals i prou. Més endavant ja s’ampliaran.
  26) D’entrada sí perquè ja s’assumiria (espero) la legislació espanyola provisionalment; i progressivament se n’anirà fent una de pròpia que espero que aprofundeixi més en els drets dels treballadors. Depenent, clar, de la composició i debat del PC xD.
  27) S’hauriem de mantenir provisionalment, etc. etc. En la meva opinió, els processos jurídics en curs no haurien de veure’s afectats, i haurien de continuar com fins ara fins que finalitzin. Ja es veurà a partir de quin dia entra en vigor el nou sistema judicial (que sortirà del PC xDD).
  28) L’Audiència Nacional, sense presses. No m’importaria que la Llei Antiterrorista fos una de les que no es mantinguessin provisionalment. Hauria de seguir existint en el nou estat català ja format. Serveis Secrets? Ni idea. Potser sí, són una eina de qualsevol estat.
  29) Jo el vull nord-europeu.
  30) espero que es dissolguin/refundin.


  • ets un fill de puta! xarnego!!


   • Un comentari ètnic i xenòfob que em recorda un cop més la pitjor calanya del nacionalisme català tirant per terra ttoa la feina que han fet els comentaristes anteriors. En fi…


    • Gilipolles n’hi han per totes bandes, Arqueòleg. Millor ignorar-los, perquè al cap i a la fi, en una Catalunya independent també hi haurà qui canvii l’estrella de l’estelada per una creu gamada, demostrant un cop més que som un país diferenciat i que els extrems sempre es toquen.


   • xDD Doncs sí, ho sóc de segona generació. De quina ets tu? T’hauríem de dir el Comte Enciam? O en realitat amagues que provens d’Al-Andalus? Aiish, “pillín”….


 15. Jo seré la presidenta, és el corrent imparable de la història. Ho sabeu tots. Tremola, Evita Perón!


 16. A moltes coses et respondria i estaríem d’acord, només em queda un petit dubte: si són les CUP i ICV qui han de decidir com serà la Catalunya del futur, què en fem de la majoria de la població que no n’és? Cal fer camps de concentració? Els eliminem a lu FAI? Ho dic per saber on em toca anar. I, per cert, tinc entès que Lenin va escriure que, abans de la revolució, calia alliberar els pobles que es consideraven diferents -digues-los nacionalitats- del jou dels pobles que els han conquerit. Que sense aquest alliberament la revolució era impossible, perquè s’entenia que s’acceptava que un poble tenia drets per damunt d’un altre i això pervertia la revolució. Aleshores, com ho veus? Una marxista pragmàtica.


  • El David donava per suposat que en una Catalunya independent guanyaria les eleccions una hipotètica coalició CUP-ICV, per tal de fer-me més atractiva la idea de la independència.
   Però vaja, diguèssim que igual no és una hipòtesi gaire realista, ara per ara!


 17. Francament no crec que fes falta emprar aquest to de menfoteta,no ?
  Una persona com tu, que presumeix de ser un lluitador, hauria de saber que la movilització popular és fonamental per aconseguir concienciar les masses ( espero que aquesta terminologia sigui prou classicament marxista per a que t’agradi) i com tu mateix reconèixes s’ha fet prou bé. Potser si els partits i moviments de l’òrbita marxista fesin coses semblan a aquestes que tant critiques, els hi aniria d’altra manera, de la qual cosa jo me n’alegraria, car comparteixo la majoria de les 30 idees que exposes amb la trampa de preguntes. Ah ! i no cola això de fer passar aquestes idees com pretesament cosntitucionals, la majoria de les preguntes-idees que esmentes s’han de dilucidar amb lleis, no pretendras que a la constitucio parli de quan han de cobrar els aturats, de com asumir el deute públic, dels convenis dels treballadors,de nombre d’ambaixades ?…home, una mica de “por favor” no cal fotre més el ximple que ja ho som prou, et recordo que a la constitució espanyola diu que tots els espanyols tenen dret a….(prprprprprp) ¡Una vivenda digna!
  I finalment l’ANC és un moviment prou ampli per a que tu, jo i persones que pensen com tu i jo ,puguem entrar a col.laborar en construir aquest nou estat que omple de noves esperances el nostre poble.
  Vina-hi home,que amb tu a dins farem millor el moviment i millor el nou estat que hem de construir.

  Salut i força
  I


  • He barrejat preguntes sobre el procés en si (com es reparteixen els fons d’Espanya) amb coses que depenen de la Constitució. Ha quedat una mica caótic, ho sè! Però son els dubtes que jo personalment tenia.

   Si, em ric del nacionalsime. També de tota la resta de coses del món. Aquest blog és irònic, per si es el 1r cop que entres.


 18. […] » noticia original Continue reading/Continuar leyendo […]


 19. Quan un no vol fer algo, sempre busca excuses per no fer-ho.
  Lo mes important es tenir un estat propi, el qual es decidiria en un referendum de autodeterminacio on moltes de les teves preguntes tendrien resposta en la campanya previa al referendum, Llavors si interesa o no seria questio de votar si o no.


  • “Lo mes important es tenir un estat propi”

   Serà per tu. Crec que ha quedat prou clar al post que a mi m’interessa el contingut i no el contenidor.


   • En aquest cas el contingut depèn de tindre un contenidor sobirà, i la política o la fas o te la fan. I ni la mani era de CiU (per molt que la facin servir per treballar en l’encaix de Catalunya a Espanya, aka Pacte Fiscal) ni ells són independentistes. De fet la majoria de manifestants m’hi jugo un pèsol que eren com la majoria de catalans: de l’esquerra al centre-esquerra, a favor d’un Estat del benestar i uns drets socials potents. Conjugats amb una economia productiva i competitiva que sustenti el model, estil socialdemocràcies nòrdiques.

    Dit això… Tenint en compte les condicions de la separació veig molt probable que sigui una República (si es preguntés l’obvietat guanyaria la República sí o sí) i que pugui ampliar l’Estat del benestar i les polítiques socials. Sense exèrcit (costen molt pel poc que fan, no estarem per despeses inútils i hi ha altres solucions) i fora de la OTAN (ja vam votar que no un cop… hi som gràcies al conjunt d’Espanya!). Però segurament dins de la UE i la Zona Euro en un principi (ja ho som ara, de l’euro per exemple, que ens els prendran un a un? passarà com Andorra, on és moneda de facto).

    Se’n pot desprendre del porcés molta més decisió via referèndums/ILP, l’Estat es basarà en això precisament, la decisió lliure dels seus ciutadans! El castellà pot ser llengua “de especial respeto y protección :p”, trobo bé que el català sigui llengua preferent amb cooficialitat del castellà, és una realitat i no passa res.

    M’agradaria que hi hagués un laïcisme profund seguint el principi “la religió és una qüestió personal” i amb una educació estrictament científica a les escoles públiques. Crec que és la batalla a fer perquè el model d’ara sembla inocu (“aconfesionalitat” bla bla) i pot ser que segueixi així.

    Moltes d’altres coses són simplement coses per aclarar. Jo crec que seguirem a la UE (ja hi estem del tot integrats… introduir arenzels o que retirin els euros un a un em sembla discurs de la por anti-canvi).

    En fi, com m’he envalat! Jo tinc clar que Catalunya és un ens polític amb dret a esdevenir un Estat si així ho decideix. I trobo molt més valuós això que la inèrcia històrica o la rendició al nacionalisme imperialista d’Estat, perquè és ben real i és l’espanyol. Per molt que em cansi l’histrionisme identitari reactiu jo crec que no se n’anirà fins que no hi hagi cap “Madrid” o entitat estatal per sobre de l’estrictament catalana.

    Salut!


 20. M’agradaria que aquestes pàgines resolguessin alguns dels teus dubtes: https://sites.google.com/site/construintunestatcatala/home , http://www.cercleestudissobiranistes.cat/continguts/reflexionaEstudis .

  I només volia fer un petit apunt: titllar el procés de les consultes de “referèndum de mentideta” i d’innecessari és ultratjant per a qualsevol demòcrata. La democràcia (la que no hem tingut a Espanya, aquella on només l’estat pot convocar referèndums vinculants) ha de ser l’eix vertebrador de l’estat català, i la ciutadania no només ha de poder presentar ILPs per a que els polítics les tombin. Sempre que ho volguéssim una quantitat significativa de gent, hem de poder participar activa i massivament en el procés legislatiu del nostre estat d’una manera més directa en punts clau que es plantegin. És la nostra feina exigir-ho com es va fer amb aquells “referèndums de mentideta”. A partir d’ara es començaran a parlar molts punts dels que comentes, i hem d’estar amatents per a fer sentir la nostra veu.

  I això dels “identitarismes” ètnics i excloents no entenc a què ve. Potser és perquè a Catalunya ja fa segles que hi vivim, sota un “identitarisme” ètnic i excloent.


  • Amb “referèndums de mentideta” amb referia òbviament als que s’han fet fins ara en alguns Ajuntaments que, si, eren de mentida, vaja, el que vindria a ser un simulacre.

   I perdona però hi han indepes (no tots) que tracten els castellanoparlants de “colons” i als nouvinguts no t’explico. Si només veiem la palla a l’ull de l’altre no anem bé!


 21. Gran part de les preguntes que planteges les trobaràs si vas a TV3 a la carta: Viabilitat econòmica d’una Catalunya independent.

  http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/4243110


 22. M’agradaria afegir que està clar que la independència no és un camí fàcil i tampoc es pot plantejar la seva hipotètica estructura poltítica, fiscal, social, econòmica… com una predicció de futur (impressió que em dónes amb les teves preguntes donant peu a l’escepticisme).Tampoc s’hi pot anar a cegues i s’ha de ser autocrític. Però també ens l’hem de jugar si realment es vol donar el pas. Jo li aplicaria la dita catalana: qui no arrisca, no pispa! Això és el què ha de fer Catalunya i estic segur que si tots posem de la nostra part perquè les coses es facin bé, aixecarem un país que valdrà la pena.


  • Jo es que arriscar-me a pujar a un avió a cegues sense saber si acabaré aterrant a Somalia, Islàndia, Cuba, Texas o París, no es una idea que em resulti gaire engrescadora. Diga’m raro…


   • Em sembla molt respectable. Però pel que dius em temo que no tenim el mateix anhel independentista. Jo ho definiria valentia i tu insensatesa, soposo. Tot i així, em sembla que has fet les preguntes sabent que no tenen resposta per trobar-li algun defecte a la causa. Però tranquil, que els polítics s’ho començaràn a preguntar en breus i podràs dormir tranquil.


 23. Massa preguntes!, no seré jo qui et vulgui pujar al carro, tu mateix…

  Això sí, no me’n puc estar de preguntar-te: Com t’has quedat amb l’intervenció d’avui de l’Artur Mas????. A mi m’ha deixat acollonit, que ha passat amb CiU?


 24. doncs em sembla que la majoria d’aquestes preguntes les hauriem de respondre entre tots democràticament…


  • Bueno, però si voleu deixar les vostres opinions per debatre-les i esclarir els meus dubtes, doncs tampoc estaria de més!


 25. COMENTARI DEL MEU AMIC IRENEU QUE M’HA DEIXAT A FACEBOOK:

  1)tindria un sistema econòmic neoliberal, socialdemòcrata, socialista o feixista?
  Democràtic, com la resta de països europeus actuals.
  2)tindria un règim polític parlamentari o presidencialista?
  Som catalans, per tant parlamentari.
  3)seria una monarquia o una república?
  República, of course.
  4)estaria dintre de la UE? En cas afirmatiu: com s’aconseguiria que Espanya n’aprovés l’entrada (condició sinequanon) ?
  Jo no crec que estiguem, ni que ens interessi hores d’ara ser-hi donat l’actual conjuntura econòmica.
  5)estaria dintre de l’euro? En cas negatiu: quina seria la moneda alternativa i quin cost tindria pels nostres estalvis el canvi de moneda? I per l’economia en general?
  Si estàs fora, no tindràs l’euro, però no se jo si no hi ha cap possibilitat d’una utilització de la moneda com a Andorra. Per la resta no tinc ni flowers, perquè no tinc ni idea de com funciona a l’actualitat.
  6)estaria dintre de l’OTAN?
  De començament, no.
  7)tindria un exèrcit propi? com es pagaria?
  No cal tenir exercit, amb el cos del Mossos ja haurien de tenir prou al millor estil andorrà o costa-riqueny
  8)estaria dintre del Tractat de Shenguen? que passaria amb les fronteres amb Espanya?
  Dependrà de la diplomàcia. De bon començament no crec, però tot és tractable a una taula. El control de les fronteres es farien pels Mossos i no hauria d’haver cap problema.
  9)donaria la nacionalitat a tots els nouvinguts que ja viuen a Catalunya, tot i que avui no tinguin papers?
  No se com s’ha fet en d’altres casos (Txèquia, Eslovàquia, repúbliques bàltiques…). A lo millor fora bo una llei de “amnistia papelària” i a partir d’aquí un cert control.
  8)en cas que algun ciutadà ho desitgés podria mantenir la doble nacionalitat amb Espanya?
  Com en tots els països, vaja. No veig cap impediment.
  9)tindria el català com a única llengua oficial?
  Cal tenir una llengua oficial? En Estats Units, no hi ha llengua oficial. Tot i això, el català s’haurà de normalitzar com a llengua pròpia del país.
  10)s’ensenyaria castellà a l’escola?
  Si, perquè no?
  11)que faria amb les infraestructures que comparteix inexorablement amb la Península (AVE, RENFE i Autopistes)?
  Les infraestructures ja estan pagades (excepte l’AVE) moltes vegades. Seria com canviar la concessionaria.
  11)que faria amb les infraestructures que comparteix inexorablement amb la Península (AVE, RENFE i Autopistes)?
  Les infraestructures ja estan pagades (excepte l’AVE) moltes vegades. Seria com canviar la concessionaria.
  12)acomiadaria als funcionaris de l’estat espanyol que treballen a Catalunya? Com els hi pagaria el sou?
  En una Catalunya independent no tindria sentit la suma d’administracions que hi ha a l’actualitat. Els que es puguin (i vulguin) ser absorbits, bé, si no, hauran de buscar-se les garrofes, com la resta.
  13)pagaria les pensions als jubilats? D’on trauria els diners, tenint en compte que els fons son a Espanya i que no tenim un duro?
  Siguem realistes, les pensions són una estafa piramidal legal i els joves paguen els vells. Els joves catalans, en aquest cas serien els que pagarien els jubilats catalans.
  14)pagaria als aturats i a les persones que cobren els 400 euros?D’on trauria els diners, tenint en compte que els fons son a Espanya i que no tenim un duro?
  Els compromisos es mantindrien, i potser cobrarien més i tot en haver de pagar només els aturats catalans. Hem de tenir en compte que, hores d’ara, no hi ha calés per a res enlloc de l’Estat Espanyol i tot s’anirà a buscar-lo fora.
  15)assumiria part del deute públic de l’estat Espanyol? com pagaria el seu deute propi?
  Dependrà de les negociacions que es portin amb Espanya. El deute per propi, per lògica, serà assumit en proporció de la renda que es generi al país.
  16)acceptaria que es convoqués un referèndum per a la federació o con-federació amb Espanya?
  Si hi hagués una majoria que ho demanés, no hi hauria cap problema. Un altre cosa és que Espanya vulgui ser federada o confederada, la qual cosa encara estaria per veure.
  17)acceptaria un règim democràtic més participatiu amb democràcia directa o seguiria sent estrictament representatiu?
  Es qüestió de plantejar-ho. No s’ha de tenir por a preguntar al poble. Al cap i a la fi és qui hauria de manar.
  18)tindria una llei electoral equitativa o mantindria la Llei d’Hont que sobre-representa les zones rurals sobre els urbanes?
  No estic massa en contra d’una llei d’Hont, però amb certa coherència, ja que coneixent que Catalunya te el 60% de la població a l’àrea metropolitana, el sistema 1/1 convertiria la política catalana en una dictadura del que volgués Barcelona.
  19)mantindria el dret a la propietat per sobre del de l’habitatge?
  Les lleis estan per a canviar-les. Tot és qüestió de consensuar-lo.
  20)retornaria els diners del Rescat que acaba de demanar a Espanya o faria un simpa?
  Dependrà de les negociacions. Sembla ser que qui demana el rescat és el govern espanyol, no l’Estat. En aquest cas els territoris no tenen cap obligació legal d’assumir deutes, i si les negociacions van mal donades, un simpa seria viable.
  21)mantindria l’obligació constitucional de dèficit zero i de primar pagar els deutes als mercats per sobre de l’Estat del Benestar?
  El dèficit zero és una aberració. La Romania de Ceaucescu seguia aquests paràmetres: no devien a ningú, però no tenien bombetes per a tota la població. No crec que s’assumís com a propi.
  22)mantindria el Concordat amb el Vaticà?
  Dependrà del consens parlamentari que se n’obtingui.
  23)seria un estat laic, religiós, aconfessional o ateu?
  Jo crec que seria laic, si bé, com l’anterior dependrà del consens parlamentari obtingut.
  25)obriria ambaixades a tots els països del món? amb quins diners? que passaria amb els ciutadans catalans d’arreu del món que visquessin en països on encara no hi hagués una ambaixada catalana?
  En la mesura del possible es podria fer. No em crec que tots els països del món tinguin ambaixades a tots els països del món. Caldrà aprendre dels demés.
  26)mantindria els convenis col·lectius i drets dels treballadors adquirits dins l’estat espanyol? i les reformes laborals?
  S’haurà de negociar tot de nou amb els agents socials.
  27)les lleis espanyoles seguirien vigents? hi hauria un buit legal? com afectaria als processos judicials en marxa?
  Possiblement hi hagi una transició mentre que s’adapti la legislació catalana en la qual es farà servir la llei espanyola.
  28)tindria serveis secrets policials o militars, rollo CNI? i Audiència Nacional? aplicaríem la llei Antiterrorista? existiria l’Habeas Corpus?
  Se suposa que si calen aquest tipus d’entitats (ho ignoro) per a l’estabilitat d’un estat, es podran canviar per els seus homòlegs catalans. Respecte aspectes legislatius -com amb tota la resta- no tinc ni flowers.
  29)tindria un sistema fiscal tipu Andorra (sense impostos ni serveis públics) o de tipus nord-europeu (alts impostos a rics i Estat del Benestar fort) ? Concretament: que passaria amb IVA i IRPF?
  Jo advocaria per un tipus nord-europeu, però com a tota democràcia, dependrà de la correlació de forces al parlament.
  30)tindria partits nacionalistes? o es dissoldrien en un eix ideològic normal esquerra-dreta?
  Els tindrà en la proporció que ho demani el poble. Si no hi ha votants d’aquest tipus, difícilment sorgiran. Per una altra part, un cop assolit la finalitat de la independència deixaria de tenir sentit un moviment nacionalista a l’ús i predominaria l’eix esquerra-dreta tradicional. També cal dir que crec que, amb el temps, aquest eix acabarà per desaparèixer.


 26. Dues observacions generals contradictòries.

  Per una banda, sí, hem de parlar molt més dels aspectes socials, i allunyar-nos de les idees identitàries o de tancament cultural.

  Però aquesta metodologia no em convenç. Una resposta ha estat “El que decideixi la CUP, ICV i el poble.” Per ser molt barroer, una pregunta tonta rep una resposta tonta. Preguntes coses de detalls, que no es poden contestar ara. Més aviat, qui les ha de contestar? La resposta de “la CUP, ICV i” (si no hi ha més remei) “el poble” demostra el problema. Els partits actuals, ni grans ni petits, no tenen drets adquirits per decidir res, més enllà d’allò que vol la gent en cada moment. Per tant, preguntar activistes individuals què es farà d’aquí a X anys amb un tema determinat és donar per descomptat que aquests activistes ho puguin decidir. Com a molt, pots preguntar a la gent què prefereixen, quines opcions defensarien per i en una futura Catalunya independent. El resultat estaria per veure.

  El mateix s’aplica a qualsevol projecte polític, inclós els “ecosocialistes”: “Si no em pots explicar quan valdrà un bitllet de tren de Barcelona a Tarragona en una societat ecosocialista el vostre projecte no és convincent.”

  D’altra banda, i tornant a la qüestió nacional, es podrien haver plantejat preguntes encara més complicades als casos de les ex repúbliques soviètiques. Sospito –espero– que tu, igual que jo, penses que van fer bé i van tenir tot el dret a separar-se de la URSS. I es podrien haver plantejat aquestes preguntes a algunes repúbliques de la ex Iugoslàvia, on ICV no només estava a favor de la independència, sinó que va donar suport als bombardejos de l’OTAN per reforçar-la. Aquí, ni cal dir-ho, els resultats socials han estat complicats…


  • Efectivament jo no animava a la gent a fer futurisme sinó a que m’expliquessin quin projecte de país tenen els independentistes pel dia següent, per si em convenç o no.


 27. eps…. Andorra paguen impostos, començen a tindre SS i mana la “esquerra”, si aquesta avui dia se pot dir q existeix… si mhe d associar o federar amb algú prefereixo Andorra q no caspalandia.


 28. Per respondre aquestes preguntes només cal (crec jo) veure qui està promovent, liderant i controlant fins a l’últim detall d’aquest procés aparentment popular, i aquest és sens dubte l’oligarquia catalana i el seu braç polític CiU que són a la vegada qui treu més rédit electoral de totes aquestes mobilitzacions. Per mi la pregunta més important és la primera que fas ja que marca totes les altres (algunes de les quals no tenen sentit en segons quin escenari es contempli en la primera qüestió) i aquesta està més que resposta: Catalunya serà nou estat del pol imperialista europeu i tot allò que comporta, com per exemple complir amb la constitució europea on s’especifica que el model econòmic és capitalista (a dia d’avui això vol dir hegemonicament neoliberalisme, encara que també podria ser socialdemocrata en segons quin context). Serà part d’Europa i així s’aclamava a la manifestació i així ho va deixar ben clar Mas ahir mateix. Per tant és una indepéndecia totalment falsa, perquè si ve es “deslliga” d’una part de la burgesia espanyola, no només manté sinó que enforteix la burgesia catalana i de la mateixa manera que ja passa a dia d’avui amb l’estat espanyol no tindria independéncia davant els dictats de la troika europea. No tinc cap dubte que l’agitació del conflicte nacional és una estratégia de cortina de fum (que coses per a tapar n’hi ha unes quantes) i de desmobilització de la classe obrera cap a projectes realment emancipatoris a part de trencar llaços de solidaritat amb els treballadors espanyols, fent veure al conjunt d’Espanya (sense diferenciar entre classe socials) com l’enemic comú (en el millor dels cassos per xovinisme i en el pitjor per pur racisme, que s’escolta cada cosa de la boca de catalans de “pura sang” que fa por…). Una democràcia real passa per emancipar-se dels poders econòmics que són els que governen de facto i en el projecte independentista català a dia d’avui no hi ha ni rastre de tot això. Ara ja t’ho dic ojalà catalunya sigui independent ja i deixem de perdre el temps en debats nacionals i ens centrem en qüestions més importants. Amb això no vull dir que la massa sigui borrega que segueixi sense pensar pero està condicionada i influïda i a falta d’un bloc alternatiu socialista fort (que existeix però no té els mitjans encara ni la influéncia suficient perquè serveixi de contrapes a la propaganda capitalista) la gent compra el que li venen si li venen bé, i de vendre el poder capitalista en sap una estona.


  • Amb quin context internacional ens podríem acollir, o be associar, que no sigui capitalista-neoliberal ? Per proximitat geogràfica i per les relacions comercials existents, és clar que Europa. Però és que ni que fos per “Agermanar-nos-hi de Lluny Estant” no n’hi ha cap al mon d’estat diferent (només algunes dictadures personals a punt de fer fallida) o sigui que pel que fa el model econòmic del nou estat no tenim pas possibilitat d’escollir. La lluita col·lectiva dels no-burgesos o dels poc-burgesos per a millorar el seu estatus econòmic i social, a tots els països del mon, avui en dia, passa per aconseguir governs neo-liberals amb projectes socials més favorables pels desfavorits pel sistema (com a Suècia, Suïssa, Islàndia, Eslovènia…) i aquesta lluita, a Catalunya, té molt bon futur per la seva tradició històrica i per l’alt nivell d’educació cultural i cívica de la seva població actual.


  • Efectivament Lídia, la ÚNICA pregunta important es la primera. Però com ja en sé la resposta (neoliberal, of course) i el post m’hauria quedat molt curt, n’he fet 29 més.

   Estic pràcticament d’acord en tot el que dius.


 29. Aquí van les respostes del que em sembla un escenari possibilista, si arribés a proclamar-se (i reixir, que no és el mateix) la independència:

  1) tindria un sistema econòmic neoliberal, socialdemòcrata, socialista o feixista?

  Parlem de sistema econòmic o polític? Ens mouríem en els marges de la democràcia parlamentària occidental, dependent de les successives majories parlamentàries. Ens podríem moure entre Brasil i Alemanya, per entendre’ns.

  2) tindria un règim polític parlamentari o presidencialista?

  Contesto en la 18. Em decanto pel parlamentarisme.

  3) seria una monarquia o una república?

  En cas de mantenir un sistema monàrquic, li correspondria al Comte de Barcelona assumir aquesta regència, però no veig a l’actual línia successòria (Joan Carles i Felip VI) generar masses entusiasmes, tot i que potser seria una via de llimar aspereses en el procés d’emancipació a pactar amb Espanya.

  Anys enrere, hauria contemplat una cessió del títol nobiliari als ducs de Palma (més vinculats a la ciutat comtal), però no des de la seva caiguda en desgràcia.

  Veig més opcions en la República.

  4) estaria dintre de la UE? En cas afirmatiu: com s’aconseguiria que Espanya n’aprovés l’entrada (condició sinequanon) ?

  Seria més que desitjable, com a mínim a curt termini. Dependrà de l’actitud en el procés d’emancipació, que a la seva vegada despendrà de l’actitud dels altres Estats europeus.

  Crec que la presència d’inversions dels grans països europeus a Catalunya i el fet d’estar enmig del recorregut del projecte de connexió nord-sud FERRMED acabarà per facilitar les coses, però amb una alta condicionalitat (és a dir, pringant com mai).

  5) estaria dintre de l’euro? En cas negatiu: quina seria la moneda alternativa i quin cost tindria pels nostres estalvis el canvi de moneda? I per l’economia en general?

  A aquestes alçades de la partida, caldria ser-hi. En cas que no fos possible, l’opció menys dolenta a curt termini crec que seria mantenir l’euro encara que no hagi acord amb l’eurozona. Perdríem capacitat de governança econòmica (que ja tenim prou difusa), però les alternatives crec que dibuixen un escenari pitjor.

  6) estaria dintre de l’OTAN?

  Probablement, vingués amb el pack de reconeixements institucionals amb la ONU i la UE.

  7) tindria un exèrcit propi? com es pagaria?

  Sí, professional i pagat amb els pressupostos públics.

  8) estaria dintre del Tractat de Shenguen? que passaria amb les fronteres amb Espanya? donaria la nacionalitat a tots els nouvinguts que ja viuen a Catalunya, tot i que avui no tinguin papers?

  Dependria del procés d’emancipació, però se’m fa difícil pensar en un aixecament de fronteres. Dificultaria el procés de reconeixement internacional. Pel que fa als irregulars, dependria de la majoria parlamentària, però se’m fa difícil d’imaginar una regulació massiva.

  9) en cas que algun ciutadà ho desitgés podria mantenir la doble nacionalitat amb Espanya?

  Caldria debatre-ho en el procés d’emancipació. Veig difícil que fos acceptat internacionalment que una amplíssima majoria de la població catalana tingués automàticament la doble nacionalitat, pel que caldria acordar algún sistema d’accés/manteniment a la nacionalitat espanyola pels nascuts a Catalunya.

  10) tindria el català com a única llengua oficial? s’ensenyaria castellà a l’escola?

  Dependrà de la majoria parlamentària en la legislatura constituent. Probablement, la solució més de consens seria co-oficialitat de català, espanyol i aranès a tot el país, situant el català com a llengua pròpia i preferent.

  A nivell educatiu, també dependrà de les majories parlamentàries, però crec que l’espanyol s’equipararà a l’anglès (obligatori, però amb menys hores lectives que el català).

  11) que faria amb les infraestructures que comparteix inexorablement amb la Península (AVE, RENFE i Autopistes)?

  S’acordaria en el Procés d’Emancipació, però als dos nous Estats els interessa tenir-les operatives al màxim. És un win-win.

  12) acomiadaria als funcionaris de l’estat espanyol que treballen a Catalunya? Com els hi pagaria el sou?

  Suposo que en el Procés d’Emancipació, Espanya els oferiria la possibilitat de traslladar-se a l’administració espanyola i Catalunya els oferiria assimilar-se a la nova administració catalana. Solucions individualitzades. A través dels pressupostos públics.

  13) pagaria les pensions als jubilats? D’on trauria els diners, tenint en compte que els fons son a Espanya i que no tenim un duro?

  Dependrà de les majories parlamentàries que negociin el Procés d’Emancipació amb Espanya i les seves prioritats. Segurament calgui oferir la possibilitat (més o menys voluntària, en funció de les majories parlamentàries) d’allargar l’edat laboral i demanar crèdits / renegociar el deute.

  14) pagaria als aturats i a les persones que cobren els 400 euros?D’on trauria els diners, tenint en compte que els fons son a Espanya i que no tenim un duro?

  Dependrà de les majories parlamentàries successives. Probablement, un govern progressista buscaria algun sistema de crèdit tou amb algun país sensible i afí (Llatinoamèrica?) mentre que un de liberalconservador limitaria més l’accés a aquests ingressos.

  15) assumiria part del deute públic de l’estat Espanyol? com pagaria el seu deute propi?

  No hi ha alternativa, si es vol completar el Procés d’Emancipació. Com en els punts anteriors. Crèdits i re-negociació.

  16) acceptaria que es convoqués un referèndum per a la federació o con-federació amb Espanya?

  Probablement quedi en un buït legal, ni reconeixent ni negant la possibilitat. Motiu pel qual, un Parlament amb una majoria en favor d’un referèndum d’aquestes característiques podria aprovar-lo.

  17) acceptaria un règim democràtic més participatiu amb democràcia directa o seguiria sent estrictament representatiu?

  Dubto molt que un Estat independent per a Catalunya es diferencïi massa de la realitat dels països del voltant.

  18) tindria una llei electoral equitativa o mantindria la Llei d’Hont que sobre-representa les zones rurals sobre els urbanes?

  No es tracta d’un tema de Llei d’Hondt sinò de circumscripcions electorals. En qualsevol cas, em costa creure que es pugui plantejar una llei electoral amb prou suports (2/3), mentre es mantingui l’actual mapa electoral a Catalunya.

  19) mantindria el dret a la propietat per sobre del de l’habitatge?

  Com deia abans, no crec que aquest Estat es diferenciés massa dels Estats del seu entorn.

  20) retornaria els diners del Rescat que acaba de demanar a Espanya o faria un simpa?

  Tocaria re-negociar el pagament durant el Procés d’Emancipació

  21) mantindria l’obligació constitucional de dèficit zero i de primar pagar els deutes als mercats per sobre de l’Estat del Benestar?

  Segurament seria una de les exigències d’alguns Estats per a permetre l’accés de Catalunya a la UE.

  22) mantindria el Concordat amb el Vaticà?

  Depèn de les succesives majories parlamentàries.

  23) seria un estat laic, religiós, aconfessional o ateu?

  Oficialment aconfesional, com Espanya.

  25) obriria ambaixades a tots els països del món? amb quins diners? que passaria amb els ciutadans catalans d’arreu del món que visquessin en països on encara no hi hagués una ambaixada catalana?

  26) mantindria els convenis col·lectius i drets dels treballadors adquirits dins l’estat espanyol? i les reformes laborals?

  Es mantindria la legislació espanyola fins que el nou Parlament comencés a legislar.

  27) les lleis espanyoles seguirien vigents? hi hauria un buit legal? com afectaria als processos judicials en marxa?

  Resposta abans.

  28) tindria serveis secrets policials o militars, rollo CNI? i Audiència Nacional? aplicaríem la llei Antiterrorista? existiria l’Habeas Corpus?

  Serveis secrets, si. Audiència Nacional no (però si Tribunal Constitucional). La llei antiterrorista seria derogada amb el nou Codi Penal (que pot incloure’n apunts, si així ho vol la majoria parlamentària).

  29) tindria un sistema fiscal tipu Andorra (sense impostos ni serveis públics) o de tipus nord-europeu (alts impostos a rics i Estat del Benestar fort) ? Concretament: que passaria amb IVA i IRPF?

  Dependria de les succesives majories parlamentàries.

  30) tindria partits nacionalistes? o es dissoldrien en un eix ideològic normal esquerra-dreta?

  Durant els primers anys, en el periode de transició i formació de l’Estat si, més endavant, se’m fa difícil de veure-ho.


  • Em sembla la resposta més realista i possibilista de totes les que m’han deixat fins ara! Merci!


 30. Em sembla que ho veus una mica de manera estricte. En cas qeu tinguessim la independencia no seria una votacio avui al parlament i dema som independents. Es un proces llarg on es debatirien totes aquestes coses.

  Obviament al signar la independencia s’hauria de veure que es fa amb tots els beneficis/responsabilitats/deutes que ara te per ser un territori dins d’Espanya i veure quines es queda abans d’escindir.

  Demanar la independencia es demanar la lluna. S’ha de veure com un proces llarg on totes aquestes preguntes s’anirien responent i sol.lucionant poc a poc


 31. Saps perfectament que moltes d’aquestes preguntes encara no tenen resposta, però em sembla molt bé el plantejament.

  Un sol partit no conduirà un país sencer a la Independència, ha de ser un conjunt de partits els que tirin d’aquest carro.

  Avui en la premsa digital he vist que en Del Olmo li feia al Mas alguna de les preguntes que tu planteges i n’ha obtingut resposta. És clar que és la resposta d’en Mas, i que no té el perquè ser la resposta final.

  Jo no veig com tu la manifestació de la Diada. CiU no guia, ni li diu a l’Assemblea Nacional de Catalunya el que ha de fer, ni tampoc (crec) a l’Associació de Municipis per la Independència, ni tampoc als milers de persones de diversos partits o de cap, que van anar a la manifestació.

  Crec, estic convençut, que la gent no és tant alienable com (m’ha semblat ) dius, sinó ho he entès malament.

  És més, si CiU no segueix amb el paper dels dos darrers dies, la propera manifestació serà per fer-los fora del govern.


 32. Molt bones preguntes, i algunes respostes també interessants, però no m’ho he mirat tot. Jo penso que certament hi ha certs aspectes pragmàtics i “tècnics” que sembla que no es tindrien en compte. A vegades no pensem, per exemple, que s’haurà de fer un exèrcit català, que enviarà soldats a l’Afganistan o a on sigui a matar talibans en nom meu i vostre, i jo això no ho vull. La gràcia de no sentir-se espanyol és que almenys ara sempre pots dir que no maten en nom teu…
  És cert, d’altra banda, que sembla que la manera de poder-ho arreglar és en efecte lluitar per la independència ben entesa, però no obstant no crec qeu aquesta lluita hagi de caure al corrent d’opinió generalitzat i voler-la aconseguir al primer moment que aparentmetn sembla que es pot tenir.

  Només respondré a la pregunta 2: jo observo que a Catalunya hi ha hagut tendència, almenys en les polítiques democràtiques contemporànies, a les pràctiques presidencialistes.

  Ja que parlem d’això, també faré propaganda del meu bloc: no fa gaire vaig reflexionar llargament (i potser de manera una mica enrevessada) sobre 8 motius ideològics i “metafísics” que em porten, en aquest ordre de coses en el qual ens trobem, a rebutjar la independència. Us convido a llegir-vos-ho.
  http://elprincipide.wordpress.com/2012/09/03/8-motius-pels-quals-no-em-posiciono-en-favor-de-la-independencia/


 33. Com en qualsevol democràcia, aquestes preguntes les respondria una Constitució que seria acordada de forma majoritària pels representants escollits pel poble. L’única pregunta és una altra, vols que entre tots fem la nostra Constitució o t’està bé l’actual?


 34. Veig a tothom molt optimista amb dos fets:
  · Que Catalunya serà una república parlamentaria.

  ¿En serio?

  Avui Catalunya és HIPER presidencialista, tot recau en el Cap de Llista per Barcelona i el sistema català és un parlamentarisme travestit de presidencialista. El que s’escull és una llista que, a la seva vegada, escull un President que escull als ministres. Fins i tot, quan el primer tripartit el grup Godó, el braç escrit de CiU, va plantejar instaurar ¡¡La SEGONA VOLTA!! Per a garantir que guanyès sempre el candidat de CiU, obviament.

  Això, senyors, és el Presidencialisme de la 5a República Francesa. Dubto molt que el sistema, en mans de CiU des de 1980, es canvii a un sistema plural parlamentari de representació mixte entre directa (diputats comarcals o de vegueria que responen davant els electors) i indirecta (llistes tancades ideològiques), que seria el dessitjable.

  El sistema presidencialista té un punt bo: el lider és fort i dona una gran estabilitat al sistema. La II República Espanyola era Parlamentari (com la 3a República Francesa) i el ‘President’, escollit pel Congrés, sempre va ser una figura dèbil i inestable. El sistema de doble volta francés garantiza una estabilitat que una Catalunya independent requeriria en un principi.

  La pixada fora de test ha vingut de la mà del MHP Mas, que es deu haver fumat alguna estelada en mal estat plantejant la MONARQUIA (¡¡HORROR!!) com a forma del cap d’estat de la Catalunya independent. Alerta, perque en tenim un d’aspirant a la Corona Catalana. S’altesa Reial Don Francesco Nicola Roberto Paternó Castello y Guttadauro Ayerbe Aragona, cap de la casa d’Aragó, Mallorca i Sicília.


  • Bon comentari! Sens dubte CIu te en ment un sistema polític messiànic, que es lo seu.


  • A Catalunya no tenim president, són coses de no tenir estat. Sí que tenim president del govern i presidenta del parlament.


 35. En el pitjor dels casos, si algunes de les respostes que algú pugui donar presenten un model d’estat català que no trobes convenient, estratègicament és molt més fàcil ‘millorar’ ( segons els criteris) una Catalunya que no tota una Espanya. Sigui per raons estrictament de mida, o també per factors culturals.
  Personalment penso que en un món on les fronteres tendeixen a ser menys significatives ( vull pensar que anem en aquesta direcció), l’òptim és que aquestes mateixes fronteres delimitin àrees culturals més petites que grans. Però clar només és una impressió.
  Algunes de les preguntes han sigut resposes ( no estrictament amb una sola resposta), per en sala-i-martin, evidentment des d’una visió neoliberal: http://goo.gl/HqQ4R


 36. 1) tindria un sistema econòmic neoliberal, socialdemòcrata, socialista o feixista? El que democràticament escollissin els catalans.

  2) tindria un règim polític parlamentari o presidencialista? El que democràticament escollissin els catalans.

  3) seria una monarquia o una república? El que democràticament escollissin els catalans.

  4) estaria dintre de la UE? En cas afirmatiu: com s’aconseguiria que Espanya n’aprovés l’entrada (condició sinequanon) ? No és clar que Catalunya sortís automàticament de la UE. Tampoc ho és que el que quedi d’Espanya en sortís. Espanya sense Catalunya continua sent Espanya? En tot cas, si Espanya s’hi queda i Catalunya surt, Catalunya demanaria entrar. Si Espanya no reconeix el nou Estat Català tampoc l’està reconeixent com a successor del 16-20% del seu deute sobirà que li tocara fer-se càrrec a Catalunya. Espanya li sortiria molt car negar el nou Estat. Mentre Catalunya espera li pot anar tan bé o malament com a Suïssa.

  5) estaria dintre de l’euro? En cas negatiu: quina seria la moneda alternativa i quin cost tindria pels nostres estalvis el canvi de moneda? I per l’economia en general? Mantindira l’Euro i demanaria entrar a la UE i a la zona Euro com a membre de ple dret. Mentre tant, mantindria l’euro, com Andorra que no està a la UE i té l’euro com a moneda oficial.

  6) estaria dintre de l’OTAN? Seria el més desitjable. Només cal el vot afirmatiu dels sis països amb dret a veto (No hi és Espanya).

  7) tindria un exèrcit propi? com es pagaria? No cal si s’està a l’OTAN.

  8) estaria dintre del Tractat de Shenguen? que passaria amb les fronteres amb Espanya? donaria la nacionalitat a tots els nouvinguts que ja viuen a Catalunya, tot i que avui no tinguin papers? Sí. Totes les Lleis espanyoles continuarien sent vigents mentre el Parlament no les modifiqui expressament.

  9) en cas que algun ciutadà ho desitgés podria mantenir la doble nacionalitat amb Espanya? No seria cap problema.

  10) tindria el català com a única llengua oficial? s’ensenyaria castellà a l’escola? El castellà és un dels grans actius que té Catalunya. El castellà hauria d’ensenyar-se a les escoles i tenir un estatus similar a l’actual.

  11) que faria amb les infraestructures que comparteix inexorablement amb la Península (AVE, RENFE i Autopistes)? Les infrestructures a Catalunya passarien a ser de Catalunya. En el cas que Catalunya també es fes càrrec dels passius espanyols (16-20% del deute espanyol), també hauria de tenir el 16-20% dels actius: per exemple, un 16-20% de les accions dels aeroports públics, de les ambaixades, de l’exèrcit, del patrimoni artístic…

  12) acomiadaria als funcionaris de l’estat espanyol que treballen a Catalunya? Com els hi pagaria el sou? Els funcionaris passarien a ser funcionaris de la Generalitat i els pagaria el sou, a excepció dels que fossin funcionaris de l’ambaixada espanyola.

  13) pagaria les pensions als jubilats? D’on trauria els diners, tenint en compte que els fons son a Espanya i que no tenim un duro? Els fons no són a Espanya. No hi ha fons. El que es treu de la nòmina dels treballadors va directament als pensionistes i actualment el saldo és positiu a Catalunya. És a dir, que es podria pujar les pensions o mantenir-les i crear un fons de garantia.

  14) pagaria als aturats i a les persones que cobren els 400 euros?D’on trauria els diners, tenint en compte que els fons son a Espanya i que no tenim un duro? Igual que la resposta anterior.

  15) assumiria part del deute públic de l’estat Espanyol? com pagaria el seu deute propi? S’assumiria, és clar. Però per això cal que Espanya reconegui el nou Estat. Actualment el deute català és només el 22% del seu PIB. Si fos independent seria un els països menys endeutats d’Europa i del món.

  16) acceptaria que es convoqués un referèndum per a la federació o con-federació amb Espanya? Espanya no vol ser federal ni confederal i no es pot imposar la forma d’Estat que ha de tenir Espanya des de Catalunya. En tot cas, si Espanya ho demanés i la majoria dels catalans ho decidís en un referèndum es podria confederar Espanya i Catalunya.

  17) acceptaria un règim democràtic més participatiu amb democràcia directa o seguiria sent estrictament representatiu? El que democràticament escollissin els catalans. Això ho hauria de marcar la nova Constitució.

  18) tindria una llei electoral equitativa o mantindria la Llei d’Hont que sobre-representa les zones rurals sobre els urbanes? Mentre no fes una Llei pròpia, continuaria vigent l’actual espanyola. La nova seria aquella que escollís democràticament el Parlament de Catalunya.

  19) mantindria el dret a la propietat per sobre del de l’habitatge? Igual que l’anterior.

  20) retornaria els diners del Rescat que acaba de demanar a Espanya o faria un simpa? Es podria restar al deute que té actualment a Espanya. En tot cas, això seria part de la negociació amistosa entre Catalunya i Espanya, sota la tutela d’un arbitratge internacional.

  21) mantindria l’obligació constitucional de dèficit zero i de primar pagar els deutes als mercats per sobre de l’Estat del Benestar? Igual que la pregunta 18.

  22) mantindria el Concordat amb el Vaticà? Igual que la pregunta 18.

  23) seria un estat laic, religiós, aconfessional o ateu? Igual que la pregunta 18.

  25) obriria ambaixades a tots els països del món? amb quins diners? que passaria amb els ciutadans catalans d’arreu del món que visquessin en països on encara no hi hagués una ambaixada catalana? A mesura que s’establissin acords amb diversos països s’anirien obrint ambaixades o utilitzant les pròpies de la UE. El cost de les estructures d’Estat hauries de finançar-se amb recursos propis i actualment els catalans paguem molts més impostos que els serveis que reben.

  26) mantindria els convenis col·lectius i drets dels treballadors adquirits dins l’estat espanyol? i les reformes laborals? Igual que la pregunta 18.

  27) les lleis espanyoles seguirien vigents? hi hauria un buit legal? com afectaria als processos judicials en marxa? T’ho he contestat a la pregunta 18. En tot cas ha d’haver-hi seguretat jurídica. Totes les lleis espanyoles s’haurien de mantenir fins que no n’hi hagués de noves, així com tots els acords, convenis i protocols signats per Espanya.

  28) tindria serveis secrets policials o militars, rollo CNI? i Audiència Nacional? aplicaríem la llei Antiterrorista? existiria l’Habeas Corpus? Suposo que serveis secrets n’hauria de tenir i Poder Judicial propi.

  29) tindria un sistema fiscal tipu Andorra (sense impostos ni serveis públics) o de tipus nord-europeu (alts impostos a rics i Estat del Benestar fort) ? Concretament: que passaria amb IVA i IRPF? Això ho hauria de proposar el Govern de torn i aprovar el Parlament.

  30) tindria partits nacionalistes? o es dissoldrien en un eix ideològic normal esquerra-dreta? El sistema polític suposo que canviarà i tendirà a l’eix dreta-esquerra. Hi haurà partits nous, fusió i escissió de partits i alguns desapareixeran.


 37. Més preguntes:

  31) Quines imatges hi haurà als euro catalans? Gaudí? Núria Feliu? Les carxofes del Baix Llobregat? Una garrafa de ratafia? Uns castallers? Montserrat? Un campanar de Boí?

  32) Catalunya sempre donarà els 12 punts a Espanya a Eurovisió?

  33) Si el president del govern català és Molt Honorable, el president de la República serà Super Moltíssim Honorable?

  34) Els passaports catalans tindran la funda grana, verda o blava?


  • ajajaj ostres! La pregunta d’Eurovisió es molt bona! Als antics països balcànics sempre es voten entre ells, tot i que s’odiin a mort políticament. Es un fenomen curiosisssim!


  • ‘Crystal clear’ que diuen. Boníssima i breu intervenció.


 38. 1) suposo que liberal, economia de mercat

  2) depèn de la forma d’estat. si és república, presidencialista
  si és monarquia, parlamentari

  3) depèn del pacte al que s’arribi amb espanya. si hi ha pacte, podria ser uuna monarquia (compartiríem rei amb espanya) i això podria ser un factor de facilitar les negociacions
  però si no hi ha pacte…. república

  4) el projecte sobiranista català parteix de la base que es vol estar a europa, a la UE.
  però aquí també depèn de com vagi la negociació amb espanya. o bé, del paper de la mateixa UE, ja que el Tractat de Viena de 1978 estableix que un territori que se secessioni d’un estat subroga els drets i dures que l’estat havia contret en signar el tractat per tant Catalunya com a Estat subrogaria els tractats firmats pel regne d’espanya quan Catalunya en foramva part. també es podria donar el cas que catalunya tingués un status com Noruega que no està dins la UE però hi té acords signats…
  també podriem formar part de la UE sense tenir-ne la moneda (euro) com passa a Suècia.
  i hi ha un quart cas, que és que es reformi el tractat corresponent i no sigui necessària l’aprovaió de tots els seus membres per unanimitat per formar-ne part…

  5) dins de l’euro… veure la resposta anterior. hi ha estats dins la UE que no tenen euro (Suècia) i hi ha estats que estan fora de la UE i que l’usen (Andorra, Mònaco, vaticà)
  una moneda alternativa podria ser l’adopció del dòlar USA (molts països el tenen) i seria una arma política i de pressió de primer ordre…. 🙂
  si d’adopta l’euro com a moneda corrent, no canvia gairebé res…

  6) es pot estar a l’OTAN de dues maneres. al consell politic i al consell militar. o només al consell polític (cas de França).
  si tenim un exèrcit català (amb un cos d’exèrcit o brigada o batalló) es pot entrar a l’estructura militar i/o política de l’OTAN subrogant els drets de regne d’espanya.
  però també es pot no tenir exècit i entrar en l’estructura política sense entrar en la militar.

  7) es pot o no tenir exèrcit. hi ha estat que no en tenen (Puerto Rico, Costa Rica [aquesta última si no recordo malament]) i no passa res.
  hi ha una policia que vetllaria per fronteres i seguretat interior.
  cas de tenir exècit, un Tzahal (exèrcit d’Israel) podria ser factible: petit (no arriba a 150.000 efectius) i altament tecnificat (el més poderós de l’orient mitjà).
  una alternativa és un exèrcit tipus Suïssa amb pocs efectius professionals i l’obligatorietat de tots els ciutadans de fer el servei militar obligatori entre els 18-19 anys fins els 40, en temporada estiuenca, guardant el fusell a casa amb 50 projectils (que en CAP CAS es poden utilitzar). a Suïssa hi ha l’opció de no fer el servei militar si es paga una taxa o impost…
  cas de muntar un exèrcit, com uns serveis secrets, han de pagar-se amb els impostos generats pels ciutadans, com a la retsa d’estats

  8) Tractat de Schengen automàticament: regeix el Tractat de Viena de 1978.
  fronteres amb espanya igual que fronteres amb França o Andorra…
  si no tenen el permís de residència o dni espanyol no.
  cas que siguin irregulars, primer haurien de regularitzar la seva situació en funció de la llei que fixés el Parlament.
  després haurien de sol·licitar la nacionalitat… segons establís la llei

  9) depèn de la negociació diplomàtica amb el regne d’espanya com passa actualment entre molts estats del món i s’haurien de fixar per llei les condicions, deures, drets, etc

  10) català, única llengua oficial… potser… no ho sé.
  castellà a l’escola com a matèria obligatòria per suposat.
  el mateix com l’anglès o altres (alemany, francès, italià, etc etc etc…)
  educativament, Catalunya ha de ser un país potent i obert al món

  11) al ser un bé immoble quan es fa el repartiment econòmic en les negociacions amb el regne d’espanya es posa sobre la taula el cost de construcció i l’amortització.
  si no hi ha negociació, nacionalització (mateix cas que amb companyies de telèfon, aigua, llum i gas).
  aquí juguem amb avantatge ja que aquestes empreses estan participades per La Caixa que ja es una empresa privada que té la seva seu social radicada a Catalunya (consultar llibre de l’Albert Pont).
  cal també pensar que es pot pressionar en la negociació amb l’ample de via ibèric que és un handicap a les exportacions de productes, per tant, l’arma de pressió és un canvi a ample de via europeu de totes les línies fronteres amb el regne d’espanya.
  un canvi d’un metre de línia seria suficient… i es pot fer en poc temps. o posar un topall de via morta….
  en el cas de l’empresa, la gestió la podrien fer els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya que ja té una xarxa àmplia d’ample europeu.

  12) acomiadar-los no. se’ls demanaria que triessin si volen incorporar-se a l’administració catalana amb el mateix sou, càrrec i funcions.
  si es neguen, passarien a formar part del cos diplomàtic del regne d’espanya a Catalunya.
  els que s’incorporin pasen a engrossar el nombre de funcionaris en actiu de l’administració catalana i per tant correspon a la Generalitat fer-se càrrec del seu salari via pressupostos generals de la Generalitat…
  cas que no volguessin els seguiria pagant el regne d’espanya ja que serien funcionaris espanyols (igual que passa amb els ambaixadors, membres del cos diplomàtic i consular a la resta d’estats del món).

  13) sí, les pensions estarien assegurades ja que Catalunya ja té actualment un superàvit de la Seguretat social de més de 200 milions d’euros i les pensions dels catalans estan més que asseguardes.
  a més s’ha d’assegurar que les pensions es revaloritzen amb els mecanismes financers a l’efecte.
  els fons, en primer lloc, i per a que la maquinària de l’estat segueixi funcionant es demana un crèdit o la gestió de les pensions a les entittas financeres del país. és dubtós que diguessin NO a gestionar una quantitat de diners tan gran.
  després, les pensions han de seguir pagant-se amb les cotitzacions socials d’empresaris i treballadors i amb els impostos

  14) no. s’ha de pagar més als aturats donat que a Catalunya l’IPC és alt.
  igual que en el cas de les pensions, cal establir una negociació amb el regne d’espanya ja que el pensionistes i aturats ho han estat en primer lloc a espanya i els empresaris i treballadors catalans han aportat impostos a la caixa espanyols durant els corresponents anys fiscals….
  cas de negativa, s’han de congelar/bloquejar/nacionalitzar els actius financers (comptes corrents i altres fons) i econòmics (immobles i altres béns) que tingui el regne d’espanya a Catalunya

  15) sense negociació no hi ha obligació legal d’asssumir cap part del deute del govern espanyol ja que és aquest el que s’endeuta…
  Catalunya d’entrada tindria un deute del 20% del PIB 42.000 milions d’euros. el deute més baix de tots els estats d’europa occidental i al recaptar tots els impostos hi hauria capacitat d’endeutament als mercats financers (vegi’s el cas d’Holanda i Dinamarca que cobren interessos pel seu deute, no els paguen, estats petits geogràficament i demogràficament sense recursos energètics [petroli o gas] igual que Catalunya)
  la capacitat d0’endeutament podria augmentar un 20% més sense posar en risc les finances de la Generalitat que a més tindrien la màxima qualificació AAA de les agències de rating (si aquest rating es fixa en funció del deute…)

  16) no. un estat quan assoleix la sobirania política i jurídica no es planteja el retorn a una situació anterior (no hi ha cap cas anterior de renuncia de la sobirania en favor de l’estat del qual se separa el territori). amb tot cal comptar amb els desitjos de la població i la seva expressió democràtica a les urnes…
  federació és impossible

  confederació amb espanya? es pot compartir el cap d’estat (podria ser un possible peatge per a negociar la independència…) com a la Commonwealth britànica. el rei regna però no governa en CAP CAS. i té un paper merament simbòlic.

  17) regeneració i radicalitat democràtica.
  cal un nou sistema de representativitat política (llistes obertes i circumscripcions petites) de tipus anglosaxó… de tipus directa (personalment)

  18) respost en la pregunta anterior. circumscripcions petites amb coneixement per part dels ciutadans de qui els representa. obligatorietat d’hores d’atenció al ciutadà i de visita del territoti….
  per circumscripció s’hauren d’elegir un nombre de diputats (1, 2, 3, 4… ) però es podria establir un sistema mixt per no sobre-representar cap circumcripció ni que les zones urbanes tinguessin preeminència sobre les rurals o viceversa

  19) la propietat privada s’ha de garantir jurídicament ja que estem en un règim d’economia de mercat/liberal però s’haurien d’adoptar mecanismes per a que el dret a l’habitatge estigués protegit i garantit.
  catalunya com apaís ric no es pot permetre bosses de pobresa i gent vivint al carrer (impensable en estats avançats socialment ii democràtica com Noruega, per exemple)

  20) caldria fer el balanç en les negociacions igual que s’ha fet amb infraestructures, companyies de serveis, etc etc etc
  sense negociació aplicar el cas citat anteriorment

  21) al tenir un deute molt baix (20% PIB) no hi hauria dicotomia, es farien les dues coses alhora

  22) en principi no. però com que necessitem aliats, es pot arribar a un acord sempre que no sigui onerós per les arques públiques. cal recordar que l’església controla una part de l’ensenyament, cobra per entrar a museus diiocesians, obres de caritat, donatius, etc…
  han de pagar impostos com tothom (IBI, donacions, etc) o bé fer com va fer l’estat francès després de la revolució de 1789 que va nacionalitzar els béns de l’església catòlica com a patimoni de l’estat i va establir que els capellans i monges eren funcionaris de l’estat.
  tampoc amb cap altra religió. l’estat ha de ser laic. les creences religioses són un fet individual

  23) respost en la resposta anterior

  24) FALTA EN EL QÜESTIONARI

  25) ambaixades només en aquells estats amb fortes relacions comercials, culturals o altres motius.
  sempre es pot obrir una oficina consular o una oficina de negocis…
  els ciutadans catalans de la resta del món se’ls ha de facilitar la documentació catalana si la volen (nacionalitat) via consular o oficina de negocis o enviant-la per correu (SEUR, UPS, etc etc etc)
  o que la vinguessin a buscar a Catalunya (si és possible)

  26) els convenis col·lectius s’han de renegociar.
  reforma laboral espanyola abolida i fer-ne una de nova pactada amb agents socials existents a Catalunya

  27) en un principi les lleis espanyoles seguirien vigents fins que es canviessin per la normativa pròpia.
  el cos jurídic es pot o no aprovar després o al mateix moment de l’aprovació de la Constitució catalana.
  s’ha de tenir la feina feta abans i crear un marc legal que asseguri drets i deures i no crear un buit legal ni de poder.

  28) els serveis secrets ja existeixen: Brigada d’Informació dels Mossos d’esquadra.
  si es crea un exèrict, s’han de crear serveixs secrets militars… obvi
  Audiència Nacional? amb un tribunal suprem fariem prou.
  Llei antiterrorista? tots els estats en tenen una de pròpia. Catalunya no seria diferent.
  Habeas Corpus? sempre. és la base del dret. tothom és innocent fins que es demostra el contrari (en dret anglosaxó).

  29) la fiscalitat (IRPF) és el que fa que es pugui tenir un Estat del Benestar potent. Però cal rebaixar la pressió fiscal directa ja que està relacionada amb el consum. Això no vol dir aplicar impostos indirectes abusius (IVA o similars). Més consum vol dir més impostos per a l’estat.

  els impostos han de ser proporcionals als ingressos que un tingui però fixant un topall màxim (35-40% de màxim).

  la fiscalitat dependrà de la integració o no a la UE.
  sense entrar a la UE es pot muntar una fiscalitat tipus Andorra (4-5-7% IVA).
  dins la UE la fiscalitat varia.

  la política fiscal l’han de consensuar els diputats elegits pel poble…

  30) algun partit nacionalista o fins i tot ultranacionalista se suposa que hi hauria, com també de totes les adscripcions polítiques possibles.
  altra cosa serien els partits racistes o xenòfobs.
  un esta democràtic té partits polítics de totes les opcions ideològiques i s’ha de fomentar la participació i la cultura democràtica entre la població (evitant episodis de corrupció per vies legals: codi penal i civil, inhabilitació, etc etc etc)


 39. Hi haurà un segon article de valoració de les respostes? O caldria fer-ne un bon estudi estadístic? Algú té el telèfon del GESOP? xD


 40. Feia temps que no entrava aquí, des de la polémica del Heavy Metal i la del Fürher Heribert. Bon post. Jo no hi crec en la independència, i crec que tot això ve com a reacciò per la por davant la crisis econòmica i les actituds corruptes dels governs central i català, que porten polítiques molt semblantes. El pitjor de tot es que em sembla que aquest paripé identitari aturará manifestacións i queixes mès necessàries, com les fetes contra les retallades escolars i sanitàries fetes per CIU. A mès, el govern està capitalitzant això.
  I no se perque… em fa la sensaciò que certes esquerres de paraula desitgen la independència a qualsevol preu, pactant amb el mateix diable, i desprès ja en veurem…

  Salutacions arqueòleg. Quant de temps.


  • Gràcies i ben retrobat, a veure si et veig x aquí més sovint


   • Mira… jo crec que aquí, com a tot arreu, hi ha un problema de fons. El nacionalisme es una ideologia que pren carta d`identitat popular al segle XIX amb el Romanticisme. Em perdonareu pero el nacionalisme, siguiquin sigui, es la pitjor malaltia de la història, juntament amb la propaganda del vencedor. El nacionalisme, guanyador o perdedor, usa i abusa de la història tot violant.la, ja que sempre la reinterpreta conforme als seus interessos partidistes. Exemples n`hi ha a paletades, com la interpretació d`una Isabel de Castella heroina nacional, un Vlad Dracul(personatje en el qual s`inspirá Bram Stoker per al seu monstre “Dràcula”, considerat pel nacionalisme romanès propiciat per la dictadura d`en Ceaucescu com un “heroi” contra els turcs, quan es molt probàble que es tractés d`un psicópata, o com la interpretació de l`episodi d`”El Álamo” com a una defensa heròica de la llibertat per part dels Estats Units contra Mèxic, quan va ser tot el contrari, una invasiò d`aventurers britànics i nordeuropeus d`un territori mexicà.
    Els catalans no n`estem exempts d`això: La Guerra de Succesió no va ser una guerra en la qual Catalunya lluités per la seva independència, mès aviat la corona d`Aragò defensava els drets a la corona espanyola de l`arxiduc Carles, per defensar els furs de la Corona d`Aragò. Com era habitual llavors, un guanyador imposava durs càstigs i la pèrdua de drets al perdedor, no nomès Catalunya, la Corona d`Aragò, tot seguit d`una dura repressió. S`enganya qui creu que la pagesía o la gent del poble lluità per nacionalisme, això del nacionalisme era cosa de dirigents i propietaris de terres, els quals teníen l`orgull hereditari de la propietat, o l`orgull d`allò que la familia havia aconseguit. La resta del poble reaccionava moguda per obligació, per que veien un exèrcit dirigint-se contra ells, perque en sabíen les consequències de resistir i perque estimaven el seu veinatge-no la pàtria, el seu veinat, poble, barri, etc, que era amb el qual convivien cada dia, la idea de pàtria els hi era bastant aliena.
    Amb la guerra civil tres quarts, una guerra de classes espanyola, a la qual Madrid, Andalusia o Astúries foren durament castigades fou interpretada com un partit de futbol Espanya-Catalunya, que guanyà Espanya=Reial Madrid.
    La mani de l`onze de setembre es en bona part producte de la situació. L`any passat no va tenir aquesta resposta. Ja cal desfer.se de mites. Aquest es el camí de la llibertat ideològica, crec. Prou de mites profitosos per a uns pocs, nomès provoquen odi.


    • No podia estar més d’acord en tot! Una abraçada i espero que el proper comentari no trigui tant en arribar!


 41. 1) A votació. La societat és la què agafa una deriva o una altre. Feixista ho dubto…

  2) A votació.

  3) A votació, però segurament república i així evitar els embolics successoris de sang.

  1,2,3 i d’altres punts) Seria un estat de nova creació, s’ha de fer una constitució nova votada en referèndum per la població i aprovada pel parlament o el què toqués.

  4) Ho acabaria estant dins, en cas que Espanya fos la única que s’hi oposés, Europa ja canviarà la seva carta magna (ells entenen més de democràcia) i els interessa (en cas que només hi hagués España en contra, clar)

  5) Si no ho estigués… s’ha d’estudiar, però no crec que sigui viable no estar dins de l’Euro, ni per Catalunya ni per Europa, és més, ni per España.

  6) Per obligació o de ple dret o amb acords.

  7) Hi ha països sense exèrcit propi i viuen tranquil•lament i alguns amb bastanta pasta…que no gasten en exèrcit…(Andorra, Costa Rica, Liechtenstein, Mònaco…), d’altres com Japó que té un exèrcit sense capacitat legal internacional de desplegar-se cap a l’exterior, és d’autodefensa.

  8) Si. No passaria res, llibertat de mercaderies i de persones, interessa a tothom. Això s’ha de decidir al parlament o al què hi hagués.

  9) Fixe, és més, segurament per imposició europea, això sí, s’hauria d’acollir a algun dels 2 règims fiscals, això sí, no tindria massa lògica voler ser Español i tenir el règim fiscal català…

  10) Evidentment seria cooficial amb el Castellà, això ho demanaria el poble mateix, i evidentment, com es fa des de tota la vida, es continuarà ensenyant a l’escola.

  11) Donades les poques inversions estatals què hi ha hagut en aquestes infraestructures (véase N-II) i que per estatut, aprovat per les corts i el parlament Españols haurien d’anar traspassant, seria qüestió de pactar preus i condicions.

  12) Els hauria de recol•locar. (sinó mon tio es queda sense feina XDXD) Per sort Catalunya és de les comunitats amb menys funcionaris/habitant i la que té més marge de maniobra. 16000m€/any

  13) Si. Hisenda pròpia. 16000m€/any

  14) Si. Seguretat social pròpia. 16000m€/any a més, tindríem la gestió del parc d’aturats i el poder fer empreses sense passar pel filtre de Madrid hi hauria més agilitat i per tant més moviment del parc dels aturats.

  15) Hauria d’assumir el què li toca, sempre i quan hagi de pagar quelcom més dels 16000m€/any que ja va pagant des de fa un temps… Això sí, també España ha d’assumir els beneficis que ens pertoquen, segons no sé quina llei europea, es reparteixen tan els deutes com els beneficis.

  16) Això ho escollirem els ciutadans. Com es fa ara.

  17) Això ho exigirem els ciutadans amb votació a la hora de formar el tipus d’estat i política que volem.

  18) Espero que la llei aquesta se’n vagi por ahí, però això som els ciutadans que no hi votem en contra o no ens manifestem com hauríem de (ni els ciutadans ni els partits que els perjudica més… serà que no els perjudica tant…) per tant…tampoc ens podem queixar

  19) Hi ha suficient parc d’habitatges com per a mantenir el dret de la propietat. En cas que no hi hagués prou parc, hauria de prevaldre el dret a l’habitatge sempre! Però tot això ho haurem de votar i tot dependrà dels vots dels ciutadans

  20) Amb els 16000m€/any que no retornen ja n’hi hauria prou. Tot i que els podríem tornar al cap de no massa temps.

  21) Això ho escollirem els ciutadans, igual que hem fet els ciutadans votant al PP (jo no eh?) però si votes al PP ja saps el què hi ha.

  22) Espero que no, votació o cremar esglésies XDXDXD (no no, votació)

  23) Sigui el què sigui, que sigui de veritat, si es considera Laic que no sigui com España que diu ser Laic i manté privilegis amb l’Església i concordat amb el vaticà. I si surt, per votació, Eclesiàstic, la veritat, tampoc em molestaria tant, els monjos de Montserrat em cauen bastant bé…, això sí, que l’església s’emporti el què la gent els doni, no res més.

  24) EH EH EH !! Falta el 24!!! O sigui que hi ha 29 punts…. 😉

  25) Si ja en tenim home, bé ara son Cases Catalanes, però ja serien ambaixades, per cert que València en té més….aniria obrint ambaixades sobretot als països més importants i hauria de fer acords amb països per a compartir ambaixades o compartir drets d’ambaixada. 16000m€/any
  Haurien d’anar a les ambaixades “amigues” que he comentat abans

  26) Si els mantindria, però igual que a España es modifiquen, aquí també es podrien modificar. Tot és qüestió de demanar-ho com a ciutadans i votar-ho.

  27) Evidentment seguirien les lleis actuals, entre d’altres perquè les lleis espanyoles estan dintre d’un marc legal europeu. Això sí, com a país, podríem modificar-les segons les nostres necessitats, sempre dins del marc legal europeu.

  28) En certa manera dins del Cos dels Mossos d’Esquadra ja hi ha d’aquests serveis i col•laboren amb els cossos de Policía Española. Tenim un TSJC. L’hauríem d’aplicar com a país Europeu o pseudoEuropeu. Si home si, l’Habeas Corpus es va votar al 1978 i això és un dret bàsic.

  29) Ens obligarien al sistema Europeu, sempre i quan volguéssim estar dins d’Europa o ens deixessin estar-hi. IVA i IRPF, es modifiquen segons les necessitats del país com fan tots els països, España, França, Alemanya….

  30) Sempre hi haurà partits de tot tipus, tot i que l’objectiu nacionalista ja seria un fet, no només tenen aquestes idees aquests partits, tenen ideologies econòmiques, socials, polítiques.. i cada partit nacionalista té les seves. La dissolució en eix Esquerra-dreta, com sempre depèn de la llei electoral que escollíssim i el tipus de representació electoral que es votés, si deixem que passi el mateix que a España doncs tindrem un bipartidisme CiU – PSC (o el què en quedi), tot i així desitjo com desitjo per a España i per a qualsevol país que hi hagués una varietat parlamentària extensa i que mai cap partit aconseguís la majoria absoluta, però això… no hi podem fer res, el vot mana i per exemple, la gent ha votat que PP faci el que vulgui.

  Un incís, només amb els 16000m€/any que no retornen (sense tenir en compte el què sí retorna): 16000m€/7mhab=2285€/any/hab. Tenint en compte que ni som 7 milions, ni els 7 milions estaríem parats i per tant aportaríem diners al sistema econòmic, tenim diners per habitant per anar fent cosetes.

  Amb tot, hi ha una cosa amb la què estic d’acord, i que en cas tant si s’aconsegueix la independència com si no sóc el primer en lluitar per la transparència política i fiscal dels partits, i empreses, en especial del què estigués al govern i més en especial dels de CiU i PSC. També vetllaria per la defensa de l’ensenyament no només del castellà, sinó de l’Anglès i l’Alemany o Francès, donat que el castellà és la segona llengua més parlada del món, més que l’anglès. Tampoc serà la reòstia des de el primer dia ni seríem tots rics, ni jo ni tu seríem nous ric, com he dit no només és un problema econòmic.
  Tampoc et puc dir què pot passar perquè no ha passat mai. Repeteixo, no és un problema econòmic només, és un problema d’estar fart, de sentir que quan parles català, entre catalans, a Salamanca, València, Múrcia, Madrid no tant, etc. en un bar, et demanin que no parlis català perquè no t’entenen, perquè els molestes, però això són figues d’un paner ja conegut….
  Amb tot sé que la independència continua essent molt difícil d’aconseguir, que no hi ha un percentatge massa elevat (d’un 70 o 80), per això a España continuen tan valents en contra de Catalunya, però si continuen així… crec que continuarà augmentant.
  Com a persona que m’agrada créixer i aprendre, prefereixo fotre’m les òsties solet perquè m’he equivocat i tornar-me a aixecar, que no pas que em vagin fent la traveta a cada pas i després ‘m’aguantin’ per no caure i em diguin “òstia, quina sort que estava al costat eh?”


 42. Artur ho sento. Però m’acabo de jubilar. Així és que la independència em deixaria sense paga, i no m’ho puc permetre. Hauré de conformar-me mal em pesi en ser espanyol


 43. Què et sembla la posició del Delgado? http://manueldelgadoruiz.blogspot.com/2012/09/tres-razones-para-apoyar-la.html


  • 1) Impedir que CIU parasiti l’ANC: val, però de moment ja fan tard i em sembla un objectiu tan quimèric com impedir que ICV monopolitzi el debat contra Eurovegas.

   2)La lluita de classes i nacional ha d’anar de la ma: d’acord sempre i quan la bandera no serveixi per tapar les retallades i, tenint en compte qui controla tots els mitjans, hem d’estar alerta que això no passi.

   3)Sols és possible derrotar el capitalisme des de la independència: No. Per aquí no passo. Hi ha més anticapitalistes a Marinaleda o Rivas que a Osona o Llavaneras, aixó és una premisa injustificada. Una Catalunya independent pot ser tan neoliberal o tan poc com una Espanya independent.


   • És que precisament aquest punt tercer que apuntes és molt important… A veure si ho apunto amb més temps un dia d’aquests per aquí. A l’igual que no m’imagino gent de l’esquerra anticapitalista desfilant a Málaga, Alacant o San Fernando de Henares amb gent del PP o UPYD, és increible que a Barcelona o Sant Julià desfilin amb CIU, Estat Català o Identitat Catalana!! I efectivament, encara que sigui des d’una posició diferent, ja em perdonaràs però en poc temps hi ha hagut una claudicació i una assumpció de plantejaments del nacionalisme clàssic per part de molta gent d’ICV… i també d’EUIA. Avui en dia si vols un discurs que assumeix plantejaments nacionalistes només cal conèixer el que està passant al PCC. Autodeterminació sempre s’ha defensat, però no assumint discursos de la Catalunya casposa, reaccionaria i malalta. Autodeterminació quan molts convergents encara es treien la pols de la seva participació a FET-JONS durant el franquisme. Però era una autodeterminació en sintonia amb discursos anticapitalistes i no una acceptació dels mites de la dreta montserratina catalana. Reclamar-ho si, però mai fent-li el joc a la Catalunya convergent ni assumint els seus postulats ridículs. I ja, lo de criminalitzar els que pensem en una transformació de l’Espanya que continua sent franquista i volem una unió lliure dels pobles i cultures diverses, ja no et dic. Caldrà ser coherent a diferència d’aquests nous Sant Jordis de la nit al dia. que ja han fet un paper absurd a les desfilades d’Omnium i la CONVERGENT ANC. Ser convergent és un estat de l’ànima, no un carnet.


    • Bé, cal dir que ICV-EUiA van manifestar-se el 11S amb una pancarta contra les retallades d’Artur Más i que va mobilitzar un 10% de la militància en comparació a la mani del 15S i això que aquesta es feia a Madrid.

     No podem caure en l’immobilisme absurd del PSC (així els hi va) ni agenollar-nos a CIU. Es una situació d’un equilibri complexissim, però alhora molt apassionant.


 44. Absolutament racional. 🙂


 45. M’heu tret les paraules de la boca. Jo porto temps fent aquest discurs i alguns independentistes que volen que Catalunya sigui independent a cap preu em tracten d’anticatalanista, i sembla que em vulguin portar a la foguera.
  Realment em fa molta por veure algunes persones i fins i tot sentir que preferirien perdre la sanitat i pagar-se una mútua i a canvi de tenir la independència.
  Ho diuen perque no saben que una mútua no et cobrirà les malalties que ja tinguis i que si no és vitalicia (que no ho són la majoria) et poden fer fora als dos mesos abans d’acabar l’any, a part que quan et fas gran la quota mensual son uns 120€ a 150€, quin jubilat pot pagar això?
  L’última que he sentit és que preferirien que s’obligués a parlar català a canvi de no tenir sanitat.

  Jo de veritat… em posen la pell de gallina, doncs la meva filosofia és primer el poble i les causes socials i després la resta… o és que parlar català cura el càncer? mare meva…
  Jo entenc els motius de voler la independència, ho entenc perfectament, però vendre Catalunya a qualesvol preu?? Això és estimar Catalunya?
  La independència pot ser per ideals i sentiment, però no oblidem que també pot ser un gran pastís que moltes persones es poden repartir: Noves institucions, nous càrrecs, noves infraestructures, noves concessiones, noves empreses privades beneficiades
  I repeteixo: Des de l’odi no podrem construir res.

  En aquests moments, tenim persones al nostre voltant que no arriben a final de mes, deshausiats, avis que no es poden pagar els medicaments, em sap greu que tota la gent que va sortir per la independència no sortís per aquests motius.
  Em contestaran: La independència solucionarà tots aquests problemes. I jo contesto: És la cortina de fum que ens ven la tele i els politics.
  Ens diuen que amb els diners que ens roba Madrid tot s’arreglarà, però això depèn de com es gestioni. S’ha preferit tancar CAP’s abans de retallar amb altres coses, en el sou dels polítics per exemple, això demostra les preferències que tenen els que demanen la independència des de l’Olimp.
  La independència és firmar un contracte en blanc i jo demano que qui vulgui la independència que triï bé amb qui firma aquest contracte.


  • Ja n’ estic molt fart d’ aquesta cortina de fum. Tots els partits amb representació parlamentària estan desviant l’ atenciò cap a l’autodeterminació, amb algunes excepcions dins ICV. Així no s’ en parla de retallades en Sanitat, ja que tots estàn acollonits per el lideratge messiànic del president, i per si sí o per si no, li fan la cort portant el debat a questions de bandereta, que es el que toca en aquests moments per a CIU.
   Ahir vaig anar amb la meva dona a l’ hospital universitari de Terrassa, que depèn del Catsalut, a urgències, per un dolor de ronyò, ja que a mès està embarassada. QUATRE HORES D’ESPERA PER FER UNA ANÀLISIS D’ORINA!!! Tot això per mancança de recursos. Retallades, diguem.
   Maleït referèndum que amaga les coses importants, com les retallades en sanitat, educaciò, infraestructures(els “metros” de Sabadell i Terrassa son de financiaciò catalana, ja que pertanyen a FGC, les obres estàn aturades des que el pal de paller Mas es president, i això entre moltes.d’altres coses)


 46. Molt interessants, si em permets dono la meva opinió sobre alguna d’elles i n’afegeixo alguna.

  5b) En cas de sortir de l’euro, les factures (telèfon, electricitat, …) i deutes (hipoteques) contretes amb empreses amb seu fiscal fora de Catalunya, es continuarien pagant en euros? I si la nova moneda catalana es depreciés respecte a l’euro (cosa bastant probable)?

  9b) En cas que algun ciutadà ho desitges, podria renunciar a la nacionalitat catalana?

  10 (opinió) Avui dia el català és la llengua d’ús preferent (a la pràctica, l’unica llengua que s’utilitza) a les administracions públiques autonòmiques i municipals, universitats, escoles, … No tinc cap dubte que el castellà deixaria de ser oficial i a les escoles, com a molt, seria voluntari.

  31) Es garantitzaria constitucionalment la sanitat i educació públiques?

  32) Es permetrien referèndums en territoris/comarques dintre de Catalunya per decidir si volen pertànyer a Catalunya, a Espanya o ser independents? (penso en la Vall d’Aran, el Baix Llobregat, el Barcelonès, els Vallès, …) Seria una mica lleig no permetre per a altres el que aplicat a tu consideres un dret.


 47. […] interrogante es lo que tenemos y quizás sean los catalanes los que deban ir despejando las dudas. El referendum de independencia de Escocia que se celebrará en 2014 y nadie se ha rasgado las […]


 48. Una pregunta…yo vivo en canarias hace muchos años. Si catalunya se independiza….como podré seguir trabajando aquí?? Deberé conseguir mis papeles? Seré il:legal..estoy en el paro actualmente, no podré encontrar trabajo?? Esas son mis dudas. gracias


 49. Benvolgut Arqueòleg,

  Tan sols una pregunta: Abans de néixer li vas fer tot aquest qüestionari a la teva mare o vas sortir pel forat com tothom?

  La vida s’obre camí, el que cal és néixer!


 50. Pues el que et vaig dir, totalmente d’acord. Jo porto infinitat de temps dient el mateix: jo no votaré res si no sé què passarà després. Tothom molt content: independència!!! I desprès què????? Què passa amb l’esglèsia? amb l’educació, amb les lleis, com ho fariem??? es vendre fum. Jo vull saber quina Catalunya es construiria i ja votaré si sí o no. Haurà diners per pagar pensions i atur? jo vull CLARETAT I RESPOSTES. Lo de dir que només serem independents, i res més a mi no em convenç gens ni mica.


  • Completament d’acord!


   • Jo penso que hauríem de passar d’ aquesta.consulta, que em sembla dirigida i dirigista. No ha sortit de la voluntat popular, ha sorgit de la manipulaciò popular, perque, no ho oblidem, la massa es deixa manipular. La cadena humana no es cosa popular, i no soc tan ximplet com per creure que això no ha estat manipulat, igual que les manis de recolzament massiu a en Francisco Franco. Autobusos i trens fletats, Tv3, La Vanguardia, Avui, Ara, El Periodico a tope… Com l’ ABC o El Alcázar recolzant en Franco. ICVparlant del “dret a decidir” manipulat, Ciutadans, que no se si son carn o peix, CIU que sempre han estat pel poder, un PSC poc definit, ERC que pensen en “primer independència, i desprès ja veurem”, la CUP unint les paraules igualtat amb el mapa imperialista de la Corona d’Aragò i fent el caldo gros a ERC, el Pp tan fatxa com sempre, PxC sent feixistes i pactant amb CIU a les munis de Vic, el PSC que no te collons a dir que NO desde l’esquerra sense acomplexar.se… Mal panorama. Per cert, jo diré No si em donen a escollir. No vull una Catalunya restringida i provinciana. I si guanya la dreta espanyolísta, que no ho fará, continuaré clamant per una III República ibèrica, o el que sigui.


    • Defenso el teu dret a dir NO en una consulta. Em sembla totalment respectable i igual de vàlid com qualsevol altre opció


    • “el que sigui” menys la independència


 51. 1- Tu no vols la independencia ni que et facin un estat a mida
  2- Molts dubtes sobre la independencia però cap dubte sobre seguir a Espanya


  • Ja veig que la vostre intenció d’esvair els dubtes es zero, doncs tan sols voleu adhesions dogmàtiques i actes de fé.
   Estar a Espanya té pocs dubtes ja que es una certesa empírica evident: jo se quin sistema polític i econòmic hi ha, quina moneda tenim. Es obvi que el dubte està en el desconegut no en el conegut.
   Vaja, em sembla que calaix, però la vostre capacitat racional i argumentativa es la que es: zero. Fe, dogma, fe i dogma. Deveu anar sobrats de gent que preferiu insultar als dubtosos abans que molestar-vos un instant a seduir-nos. Ja us ho fareu.


   • Tu mateix ho has dit: No tens CAP dubte en seguir a l’Espanya monàrquica borbònica i governada pel PP i el TC i amb un ministre de l’Interior que ha reconegut que fa guerra bruta contra la oposició i contra els catalans.

    Que t’aprofiti!!!Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: