h1

Impacte arqueològic d’Eurovegas al Baix Llobregat

Juliol 23, 2012

Fa uns dies vaig llegir que un grup d’arqueòlegs madrilenys va denunciar que el projecte d’Eurovegas, en el cas d’instal·lar-se a Madrid suposaria la destrucció d’un gran nombre de jaciments arqueològics, ja que el projecte preveu modificar la Llei de Patrimoni per tal de no incloure cap mesura de sondejos o prospeccions arqueològiques prèvies en el territori. I com Catalunya no pot ser menys, dedicaré aquest article a explicar com Eurovegas podria devastar el nostre Patrimoni Arqueològic en cas de que s’ubiqui finalment al Delta del Llobregat.

El que avui coneixem com el Delta del Llobregat és una formació geològica creada al segles VII-VIII dC a partir de l’acumulació d’abocaments de terres al riu, arrel de les remocions del terreny per a la plantació de vinya en època romana i alt-medieval. Això vol dir que en època prehistòrica, ibèrica i romana aquest terreny era mar; concretament un port d’ancoratge (és adir sense estructures portuàries, on els vaixells empren barquetes per arribar fins a la costa), conegut pels arqueòlegs com “El Port de les Sorres” amb una cronologia entre el IV aC i el V dC i amb una gran quantitat de restes de vaixells enfonsats així com dels seus carregaments.

Aquest jaciment portuari es va destruir en part de forma incontrolada durant el “desarrollismo” dels anys 60-70, qua s’extreia sorra massivament del delta per tal de fer formigó. Durant aquesta època desenes de vaixells romans i medievals es van trinxar per les màquines excavadores i moltes àmfores romanes decoraven locals a Gavà i Viladecans. Ja en democràcia l’arqueòleg Pere Izquierdo es va dedicar a recuperar part d’aquestes restes ceràmiques  per tal de fer-ne un estudi científic i establir les fases d’ocupació del jaciment que serien les següents:

1)Fase Ibèrica (IV-II aC): En aquesta fase del jaciment els romans comercien amb la població ibèrica local intercanviant àmfores i ceràmica grega o púnica a canvi  del ferro que els ibers extreien de les mines a la Serra de les Ferreres a Gavà o a la Plaça de la Constitució a Sant Boi.

2) Fase Republicana (II aC-I dC): Aquí és produeix un ús més intensiu del jaciment, amb un gran nombre d’importacions ceràmiques procedents de diferents punts del Mediterrani, com Eivissa, Campania o el Laci.

3) Fase Alt Imperial (I-II dC): Es generalitza l’ús de la Vinya i es passa d’importar a exportar vi, amb una gran quantitat de restes d’àmfora vitícola que s’exporta amb destinació al sud de França i Roma.

4) Fase Baix Imperial (III-V dC): S’importen nombroses quantitats d’àmfores d’oli bètic del sud de la Península i vi del nord d’Àfrica. El port cau en desús progressivament per motius econòmics, al abandonar-se els centres productius i consumidors a la zona.

A partir del segle VII-VIII es forma el Delta del Llobregat i aquests terrenys passen a formar part de la propietat dels barons de l’Eramprunyà que els consideren massa pantanosos per les feines agrícoles, mantenint-los improductius fins al s.XVIII, moment en el que es parcel·len i s’entreguen a pagesos que els cultiven i edifiquen nombroses masies a la zona.

Com a conclusió podem afirmar que la construcció d’Eurovegas pot afectar a un jaciment arqueològic de primer ordre, fonamental per entendre les rutes comercials al Mediterrani  en cronologies iberoromanes. Tenint en compte les exigències de Sheldon Adelson i  la nul·la sensibilitat per la cultura i el patrimoni català que té l’actual govern de CIU (que va destruir incontroladament fa poc el jaciment més antic de Catalunya per posar un peatge d’Abertis) el més probable es que totes aquestes restes es destrueixin de forma il·legal i sense cap mena de documentació científica, perdent així una part fonamental del nostre passat.

14 comentaris

 1. Em sembla que vaig avisar d’això en un comentari per aquí… Bé per tu per publicar-ho. Encara que ja ho haguessis suposat abans que jo en digués res xD Ànims!


 2. […] "CRITEO-300×250", 300, 250); 1 meneos El Impacto arqueológico de Eurovegas en el Baix Llobregat (CAT) glamboy69.wordpress.com/2012/07/23/impacte-arqueologic-de…  por ligerodesliz hace […]


 3. Ni sondejos ni prospeccions? No m’ho puc (vull) creure: però si és un zona que per poc que fiquis una pala soma ja hi trobes de tot! De fet, mon pare només de passar el tractor ja trobava de tant en tant monedes verdoses i abonyegades (i no eren pessetes). I recordes el vaixell que van trobar en excavar per fer el canal olímpic de Castelldefels? I el casc etrusc? No sabem ni què hi pot haver a sota dels nostres peus i ja veig que si aquest mafiós s’implanta, a més a més de fer malbé el futur plantant cases de barrets de 40 pisos d’altura, també ens trinxarà el passat.

  Amb el teu permís et tuitejo.


 4. Hola! el podem rebloguejar? Porto el bloc d’Aturem eurovegas:
  aturemeurovegas.org
  merci!


  • Oi tant!! fes fes!!


   • gràcies arqueòleg glamurós, es que es molt interesant!!!


 5. Pel que dieu (tu i uns quants comentaristes), sembla prou important que això no acabi passant. Ara bé, no per Eurovegas, sinó per ningú altre tampoc.

  Una pregunta: per què no s’han explorat i explotat abans aquests jaciments?


 6. Molt interessant, arqueòleg. Aquesta zona tan maltractada és una illa que sobreviu enmig de la barbàrie del creixement descontrolat i el formigó a tot arreu del Baix. A més, és gairebé l’únic que queda d’agricultura en una zona que tradicionalment ho havia sigut molt majoritariament fins els anys seixanta. Al parc agrari hi han diverses cooperatives d’agricultura ecològica que havien impulsat una bona recuperació dels terrenys. Sóc de Sant Andreu de la Barca i aqui ja no queda més que fum, formigó i un gran quarter de la Guardia Civil. Eurovegas destruriria el poc que queda minimament sà del Baix Llobregat. Però, vaja, no li podem demanar a una mafia com CIU que això ho tingui en compte. Els defensors de la terra….


 7. […] Mitjançant Impacte arqueològic d’Eurovegas al Baix Llobregat « Reflexions d’un arqueòleg glamurós. […]


 8. Avui mateix he xerrat amb un senyor d’aquells que diuen allò de “si home, per quatre pedres hem d’aturar-ho tot”.

  Ja va bé que algú ens doni un altre punt de vista… tot i que pel que sembla és minoritari.


 9. Hola, puc posar el teu article a elprataldia.com?, ja em diràs, gràcies


  • Oi tant que si!! Mentre em citeu com a font original, podeu difondre tant com vulgueu!


 10. És molt interessant perquè fins ara el tema de l’Eurovegas, en molts mitjans, se posicionaven en contra pel tema ecològic, per la natura i la seva destrucció. Evidentment, també hi ha aquesta part important que destaques dels jaciments, que destruïts suposaria part del desconeixement de la nostra història passada.


 11. He de reconèixer que, al principi, no tenia clar que Eurovegas fos tant negatiu, però cada post que llegeixo en la seva contra em va convencent del contrari.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: