
REFERÈNDUM A GRÈCIA: Mercats o Syriza?
Juny 13, 2012Aquest proper Diumenge es duran a terme les eleccions més importants per Europa des de la creació de la UE, uns comicis que han esdevingut un referèndum maniqueista entre els mercats i la democràcia, es a dir, entre les dues úniques opcions amb possibilitats d’esdevindre vencedores: Alex Tsipiras de Syriza o Àngela Merkel, representada electoralment amb els seus mesells portanoves de PASOK i Nova Democràcia. En quant a la resta de partidets no son més que insignificants convidats de pedra, on tan sols destaquen, com a perillosa advertència, els violents nazis d’Alba Daurada .
Des de la caiguda de la URSS mai un partit anticapitalista convicte havia tingut tan a prop la possibilitat real d’accedir al poder en un dels principals estat de la Unió Europea. No, no es tracta aquest cop d’un domesticat partit socialdemòcrata liberal i un xic progre,no! Es una àmplia i plural coalició que aglutina totes les diverses sensibilitats de l’esquerra no dogmàtica ni sectària (aquesta s’ha quedat reclosa en l’homòfob i tronat KKE); el seu objectiu bàsic és negar-se a complir les draconianes condicions del memoràndum i replantejar el model econòmic d’austeritat, sense que això impliqui la sortida grega del euro, combinant pragmatisme i revolució. Podeu llegir tot el seu programa aquí
El guanyador del comici s’endú 50 escons extra i les enquestes apunten a un empat tècnic Syriza – Nova Democràcia. Emoció fins al final!
I per primer cop, també, tots els poders mediàtics i econòmics globals s’han conjurat per tal d’impedir que això succeeixi com sigui, sense escatimar en recursos ni mesures, d’allò més antidemocràtiques, per tal de terroritzar als votants. Aquestes son algunes de les amenaces de la Unió Europea en cas que les urnes escullin al candidat de l’esquerra radical:
– “Corralito” immediat als bancs grecs: Es a dir, el segrest de tots els estalvis. De fet, s’han disparat la compravenda de caixes fortes a Atenes i es calcula que cada dia surten 1.000 milions d’euros del país, davant aquesta amenaça.
– Suspensió del Tractat de Schengen amb Grècia: es a dir un tancament de fronteres que no es deixaria entrar ni sortir a ningú d’aquest país, sense un permís específic. Els nazis d’Alba Daurada segur que deuen estar encantats!
– Un informe del Banc Central Europeu apuntava que si guanyava Syriza significaria el retorn immediat al Dracma i l’expulsió de l’eurozona. Dona la casualitat que en cap Tractat es contempla aquesta possibilitat, per tant esdevindria una mena de cop d’estat alegal.
Així doncs l’heroic partit d’esquerres ha hagut de fer una campanya centrada en derrotar la por infundada per Àngela Merkel a través dels seus tentacles institucionals i mercantils. Fins i tot un despitat eurodiputat del Partit Verd Europeu s’ha apuntat, desgraciadament a la cacera de bruixes, assenyalant el seu programa electoral com utòpic i forassenyat, al prometre un sou mínim de 1.300 euros . Declaracions que es podria haver estalviat tenint en compte que molts partits ecosocialistes com ICV donen suport a Syriza.
Finalment tan sols assenyalar que la onada d’entusiasme que ha despertat aquesta epopeya hel·lena, en mig de tanta tragèdia clàssica, ha impulsat a diversos mitjans i diaris catalans a plantejar una “Syriza Catalana“ com una coalició entre ERC-ICV-EUiA. I jo em pregunto: que pinta aquí ERC? En quin lloc de Syriza hi han partits nacionalistes de centre? En quin punt del programa de Tsipiras es diu que “entre l’esquerra i Grècia, Grècia” o es planteja donar suport a Nova Democràcia per patriotisme? No, Syriza ja existeix a Catalunya de fa molt temps, es diu ICV-EUiA i si cal ampliar-la, que sigui per l’esquerra, gràcies! De fet, el mateix Puigcercos ja ha descartat aquesta possibilitat, reafirmant-se amb el seu paper de crossa convergent.
Em fa molta gràcia això de replantejar les condicions draconianes del rescat sense sortir de l’EUR. No hi tinc res en contra, tant de bo se’n sutin, però si no arriben més fons d’Europa, Grècia farà suspensió de pagaments i els ‘malvats’ creditors europeus es faran fotre, però els que ho passaran pitjor seran els pobres grecs perquè no hi haurà diners per a res, ni per funcionaris, ni per aturats, ni per serveis socials, etc…A Grècia no hi quedaran EUR i només podrà fer transaccions amb un altre tipus de moneda que ràpidament es devaluarà i generarà una inflació descontrolada, la crisi serà encara més profunda i en funció de com ho gestionin els grecs això els portarà a una lenta recuperació fora de l’EUR o a algun tipus de populisme més o menys agressiu que posi en joc la democràcia. Per cert, Syriza no crec que sigui en aquesta nova fase, com tots els partits del sistema haurà perdut tota credibilitat.
I en quin punt del programa de Syriza es diu “que no arribin més fons d’Europa”???
Tsipiras vol renegociar el deute per pagar en 20 anys el que li volen fer pagar en dos, invertint en creixement en comptes de en rescatar bancs. Syriza no vol sortir de l’Euro! EN tot cas és Merkel qui els vol expulsar de forma alegal i antidemocràtica.
El teu raonament es troba dins d’una lògica capitalista i liberal actual. Just la que es troba a punt de dur a la sepultura Grècia aquest cap de setmana! Amb impostos sobre els rics, redussións del gasto militar (el més alt d’Europa) i nacionalitzacions de sectors estratègics la cosa canvia molt!
No ho diu en cap punt, però si jo acordo amb tu prestar-te en unes condicions i tu no les compleixes no et prestaré res més. Grècia té un 8,5% de deute sobre PIB en dades de 2011. Si vol fer funcionar el sector públic ha de seguir endeutant-se i si incompleix no ho podrà fer, per tant l’austeritat no serà draconiana sinó brutal i inmediata.
Per altra banda té més d’un 160% de deute sobre PIB, és a dir, nacionalitzant el 100% de l’economia i venent-se fins la darrera pedra de l’acròpoli encara deuria més d’un 60%. Les mesures que planteja Syriza estan molt bé però en aquest escenari macroeconòmic són un conte de fades i els contes de fades no s’acompleixen i de la crisi econòmica i la frustració política ja saps què n’acaba sortint.
No sé què cal fer amb Grècia, penso que l’alternativa hauria de passar per un gran Pla Marshall que involucrés tot Europa, però això tan requereix una mostra de solidaritat del nord com també una demostració de credibilitat financera i seriositat política del sud.
Val d’acord: imaginem que tu m’has prestat diners i jo no ara mateix no t’els puc tornar. Que preferiries:
A) Matar-me i perdre-ho tot.
B) Renegociar les condicions pq te’ls torni en el doble de temps
Estàs dient que el 2% de l’economia europea fa xantatge al 98% restant? Tant de bo m’equivoqui però hi ha una opció C: no arriben més fons europeus, Grècia fa fallida, surt de l’EUR, devalua, hiperinflació i reestructuració del deute. Amb totes i cada una de les nefastes conseqüències socials.
Guanyi qui guanyi s’haurà de fer una cosa diferent de cara a Grècia, o un pla de xoc o una fallida controlada, no hi podrà haver ni terme mig ni nova puntada endavant.
No, no! Qui controla les finances europees és el 1% de la població europea, no el 98%! És el 1% de grans fortunes qui ens ha dut aquí, el 98% del a població no inverteix ni especula amb deute pblic
A mi Syriza no em sembla un partit anticapitalista ni de lluny, Arqueoleg. És un partit d’esquerres, sí, i contrari a les mesures d’austeritat. Però estan proposant mesures que Hollande està proposant per França i la UE: revisar els terminis del retorn del prèstec del rescat i seguir dins de l’Euro i la UE. Syriza ha recordat que és un partit pro-europeu i pro-euro. Considerar-lo anticapitalista o d’ultra-esquerra em sembla un pel agosarat 🙂 És el que mai hauria d’haver deixat de ser la socialdemocràcia europea.
Estem personalitzant els mals en Merkel i no és així. Els que han proposat la sortida de l’Euro de Grècia són Àustria i Finlandia, que es neguen a més rescats i Holanda, que està en una crisi interna sense precedents. Aviat escriuré sobre el tema al meu blog, però l’actitud de Merkel té un punt de lògica i que comparteixo, però no la forma com s’està aplicant.
.
Ep! Que “anti-capitalsita” no vol dir troskista eh! La socialdemocràcia ben aplicada és un socialisme en democràcia, per tant anticapitalista.
…i amb control obrer i impagament unilateral del deute, també. No és precisament quelcom que es canti als quatre vents, però hi ha avui per avui unes desenes d’experiències d’autogestió a Grècia que en un inici podrien ajudar a “amortiguar l’emprenyada considerable” dels capitals(istes) europeus impedint que es talli l’abastament de productes d’aquests que es diuen de primera necessitat, per seguir democratitzant l’estructura productiva del país.
És prou trist que als anàlisis de Grècia no hi entri mai un factor que alguns considerem fonamental: 27 vagues generals en poc més de 2 anys, cadascuna més àmplia que l’anterior. Els canvis que genera una experiència d’aquest tipus en la població és, sens dubte, profunda.
Ves que en lloc de veure-hi falta de democràcia, inflació i fugida de capitals no hi veiem Democràcia, expropiacions i autogestió de la producció.
En qualsevol cas, que ningú es pensi que al 27 començarà ni s’acabarà res a Grècia; en tot cas continuarà… 😉
Molts ànims per ells i aprenentatges per nosaltres!
27 vages generals!! Doncs veus, aquest és un aspecte que desconeixia! Gràcies! De ben segur Syriza s’ha forjat en aquestes mobilitzacions!
No ho diu en cap punt, però si jo acordo amb tu prestar-te en unes condicions i tu no les compleixes no et prestaré res més. Grècia té un 8,5% de deute sobre PIB en dades de 2011. Si vol fer funcionar el sector públic ha de seguir endeutant-se i si incompleix no ho podrà fer, per tant l’austeritat no serà draconiana sinó brutal i inmediata.
Per altra banda té més d’un 160% de deute sobre PIB, és a dir, nacionalitzant el 100% de l’economia i venent-se fins la darrera pedra de l’acròpoli encara deuria més d’un 60%. Les mesures que planteja Syriza estan molt bé però en aquest escenari macroeconòmic són un conte de fades i els contes de fades no s’acompleixen i de la crisi econòmica i la frustració política ja saps què n’acaba sortint.
No sé què cal fer amb Grècia, penso que l’alternativa hauria de passar per un gran Pla Marshall que involucrés tot Europa, però això tan requereix una mostra de solidaritat del nord com també una demostració de credibilitat financera i seriositat política del sud.
KKE obsoleto y trasnochado? Pues si la respuesta al capitalismo salvaje va a a ser un émulo de ICV vamos listos. Y que conste que yo les vote en las ultimas elecciones (aunque tapandome la nariz). Aunque bueno, siempre seran mejor que una coalicion de ND (PP) y PASOK (PSOE).
Si, obsoleto y transnochado si. Un partido que compara a Syriza con los nazis de Amanecer Dorado por no ser tan ortodoxos y dogmáticos como ellos, esto és lo más dulce que se puede decir de esta secta.
Antarsya sí és una coalició de l’esquerra anticapitalista grega. És clar, tampoc la sentim anomenar a cada cantonada per aquí… en qualsevol cas, estic ben d’acod en que hi ha “bastant camp per còrrer” a l’esquerra de Syrisa… i odinant al sectarisme com el que més, tal i com està la situació a Grècia puc entendre perfectament que algú condemni a qui es denomina europeïsta…
Potser en tot plegat hauriem d’abandonar el dominocentrisme amb el que se’ns han fet arribar la immensa majoria de les idees i informacion sobre europa i si m’apures, sobre l’economia i la política en ple… És fantàstic que cada dia més de nosaltes ens veiem en cor d’opinar de qüestions més aviat complexes (i que ens incumbeixen!), però també cal recordar els “2+2” en tot plegat. A veure si al final semblarà que en tot això hi tenim interessos més enllà de que la majoria explotada no les passi tan canutes… i ep! si és que es pot demanar-se sense haver de parlar de la Merkel(!), que aspirem a deixar d’estar-ho…
Salut i aquí com a Grècia, revolució, coi! 😉
Es cert que a l’esquerra de Syriza hi ha espai, però tenint en compte que es el 1r cop que un partit a l’esquerra radical pot pujar al poder i li pot anar de ben poc, hauria estat una ocasió fantàstica per fer abandonar el fraccionalisme endèmic de l’esquerra, fer un Front Popular amb Antrasya, Esquerra Democràtica i KKE, deixant de banda els particularismes de cada xiringuito. Però això seria, com dius tu, posar els interessos de la població abans que els del partit i em temo que ja es demanar massa!
Per si a algú li interessa aquest és el Manifest per una Syriza Catalana http://syrizacatalana.wordpress.com/
A mi m’ha deixat totalment indiferent, la veritat, si tot ha de girar entorn la sobirania de Catalunya i no en contra del capitalisme… que no lo posin Syriza, que li posin Solidaritat per la Independència
ilusament pensava jo que després de no poder fer més tripartits per tornar al poder, ICV-EUiA es radicalitzaria cap a “l’esquerra”. Pero tot el contràri, esteu ocupant l’espai polític que tenia el PSC (o el PSOE o en el context grec el PASOK que són obertament liberals) la socialdemocràcia (que no oblidem és una manera de gestionar el capitalisme més “humana” i alhora utópica ja que ignora completament l’estructura social i el caràcter burgés de l’estat, que no és neutral). La socialdemocràcia no té com a objectiu substituir el sistema econòmic i per tant és absurd anomenar un partit socialdemòcrata “anticapitalista”. El sumum de la contradicció de tot això és la defensa aferrisada del projecte franco-alemàn de la UE…
Et deixo amb un interessant article que ho explica molt millor jo!
http://www.lamanchaobrera.es/?p=14284
L’enllaç que m’has passat es el típic sectarisme messiànic stalinista made in KKE. Se m’ha regirat l’estomac! Estic tan lluny d’aquesta xusma dogmàtica com del PP, quin horror!! Encara en fan mal els ulls de veure l’emblema del PCPE, només em falta veure el de la UCE per trajar la primera papilla
haha veig que el sentiment és recíproc doncs! apart de tan “sentimentalisme” algún argument?
Quan em prengui una biodramnina intento tornar a entrar. Es que ara acabo de dinar i em sap greu pels macarrons!
” hoy en día, hay partidos comunistas como el griego KKE, en el que no se puede militar si se es abiertamente homosexual”
http://www.enlucha.org/site/?q=node/17373
KKE=KKK!
tinc una cosa aquí, sota, just sobre el melic que em diu que acabarà perdent syriza
Seria massa maco! Jo crec que guanyaran però no tindran majoria absoluta i s’hauran de repetir per 3r cop les eleccions i així successivament, fins que a la enèsima convocatòria algú aconsegueixi prou majoria per governar, si es que abans no s’hi imposa una dictadura tecnocràtica o militar.
Sembla que aquesta vegada els grecs sí que tindran un Parlament governable, amb tres grups predominants i sense tantes minories com l’altra vegada.
Crec que la primera posició serà per a Nova Democràcia (amb cinquanta escons de propina), seguida de Syriza, i el Pasok quedarà tercer: “sorpasso” per l’esquerra, doncs. Que hi hagi un doble “sorpasso” i Syriza quedi primera no ho veig tan probable, però tampoc no es pot descartar.
I els xulopiscines de l’Alba Daurada espero que quedin com un grupuscle residual, si no desapareixen del panorama (la famosa escena de l’agessió televisada en directe, en un país normal, els faria perdre tots els vots).
I també l’Eurozona es mantindrà com ara: si els grecs s’hi volen quedar, no hi ha cap manera legal de fer-los fora.
“Le temps des cerises?”
El temps de Syriza!
“Le temps des cerises?” xd!!
Syriza ha lograt l’atenció de bona part dels governs d’Europa. Se’ns està dient que si guanyen, la resta serem rescatats (si més no Espanya i Itàlia).
Sembla que hi ha un fort interès d’una bona part dels països europeus en que Syriza no guanyi, i no forci una renegociació dels pactes del seu rescat.
Europa no vol que ningú surti de la foto…, però amb les seves condicions.
Així i tot, podria donar-se el cas de que sigui Syriza, o sigui un altre partit, si algú no negocia unes altres condicions a les actuals, Grècia no pugui tornar el que deu.
Aquest tema em supera, Arqueòleg! Crec que esperaré que es facin les eleccions i m’apuntaré a cavall guanyador. 😉 Una abraçada.
Si guanyés clarament Syriza (cosa que dubto) el boicot europeu seria brutal, seria tot i tots contra ells, és un exemple massa perillós. Tot i així, potser és l’última possibilitt que els hi queda per sortir-se’n d’aquesta.
EL Financial Times alemany demanant el vot per Nova Democràcia… en fi!
http://www.meneame.net/story/financial-times-aleman-pide-abiertamente-griegos-voto-nueva-ing
d’on treus que el KKE és homòfob? (el link de En Lucha no dona més pistes)
Aquí alguna pista més: http://translate.google.com/translate?sl=el&tl=es&js=n&prev=_t&hl=es&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Ffeleki.wordpress.com%2F2009%2F08%2F04%2F%25CF%2584%25CE%25BF-%25CE%25BF%25CE%25BC%25CE%25BF%25CF%2586%25CE%25BF%25CE%25B2%25CE%25B9%25CE%25BA%25CF%258C-%25CE%25BA%25CE%25BA%25CE%25B5%2F