h1

Compredre i sanar l’Homofòbia: desmuntant les teories de Richard A. Cohen

gener 27, 2012

Fa uns dies des de diversos moviments socials vàrem engegar una exitosa campanya de boicot a la venta el llibre “Comprendre i sanar la homosexualitat” de Richard A. Cohen, aconseguint en poques hores que “El Corte Inglés” retirés aquest manual d’odi homòfob de la venta. Però no és suficient! Sempre he estat partidari de desmuntar de forma racional les supersticions obscurantistes de la dreta cavernària, així doncs m’he baixat el llibre en PDF per tal de rebatre una a una les seves afirmacions!

-QUI ÉS RICHARD A. COHEN?

L’autor del llibre és membre d’una secta coreana anomenada Església de la Unificació, partidària d’un creacionisme literal on Adam i Eva son efectivament els primers éssers humans i ni la prehistòria ni la evolució mai varen existir. Aquest grupuscle creu també amb l’espiritisme i afirma mantenir conversacions habituals amb Jesucrist, Stalin i Buda, entre altres. Al llibre Cohen es presenta a si mateix com “psicoterapeuta i educador”. FALS! No té cap lliecència com a terapeuta i l’any 2002 va ser expulsat de la American Counseling Association (un col·legi professional de consellers d’orientació professional i personal), acusat de violar sis cops el codi ètic i d’estafar als seus pacients.

A continuació desmuntaré els seus fútils arguments:

– “La homosexualitat és una malaltia, un desordre emocional. Ningú és feliç sent gai, ja que no pot mantenir mai una relació estable satisfactòria  i busca compensar aquest dèficit amb sexe esporàdic”

-> Jo soc gai i feliç, la única angoixa me l’ha produïda l’homofòbia; tinc una relació homosexual monògama, estable i plenament satisfactòria. Des de l’aprovació del matrimoni GLTB s’han realitzat a Espanya uns 20.000 enllaços (el 2,1% del total), indicador estadístic que ens mostra que al menys 40.000 homosexuals al nostre estat  han trobat un cert grau d’estabilitat  en la seva parella. Quants heteros son solters, infeliços i no tenen una relació satisfactòria? Resulta evident que Cohen creu que la homosexualitat és una malaltia influenciat exclusivament pels seus perjudicis ultracristians, doncs la OMS va deixar de considerar l’atracció envers un mateix sexe una patologia fa 30 anys. Davant la qual cosa ens hauríem de preguntar: l’odi homòfob és un trastorn psicològic? es pot ser feliç odiant algú per no ser hetero?

– “Ningú neix sent homosexual i ningú escull ser homosexual, ja que és una malaltia adquirida, produïda per traumes infantils”

-> Per il·lustrar aquest obscur perjudici Cohen ens explica els seus traumes infantils de dèficit d’estima per part del seu pare i com la frustració en l’esport el va dur a tenir relacions homosexuals. La ciència, però, no diu res d’això: Evidentment existeixen gais esportistes (i associacions com Panteres Grogues ho demostra)  i amb bones relacions familiars. Diversos estudis afirmen que influeixen a parts iguals factors neurobiològics (hipotàlem i amígdala), així com socials (un entorn no homofòbic i feminitzat) I que? Quins factors influeixen en ser heterosexual? Perquè una opció ha de se millor que l’altre? Quins traumes psicològics i frustracions  porten algú a odiar els gais?  Es neix sent homòfob o s’aprèn?

TERÀPIA-> Per tal de curar aquesta “malaltia“,  Cohen recomana no anar a bars, parcs, saunes, evitar la pornografia i llençar joguines sexuals. Diu que s’ha d’evitar tot contacte amb altres persones homosexuals. La curació només serà efectiva quan Deu es manifesti i, per tant, recomana fer-se d’una secta cristiana, per tal de dur a terme oració, meditació, evitar tot pensament luxuriós i autocastigar-se si se’n té algun. Posteriorment estableix una fase de dol i de demanar perdó públicament per haver estat gai, per tal de recuperar a Deu.

->L‘Associació Americana de Psicologia va afirmar el 2002 que “no hi ha dades que demostrin que les teràpies reparatives són efectives”. A més exposen que les mateixes podrien ser perjudicials per la salud. També emfatitza en diverses implicacions ètiques, en el dany que se li pugui causar per les conseqüències reportades de traumes; . En aquest sentit, el qüestionament a l’efectivitat de les teràpies pot afectar greument a una persona a la qual se li han promès expectatives poc raonables, provocant vergonya, culpabilitat i depressió. Això podria portar a la devaluació de les persones lesbianes, homosexuals i bisexuals i reforçar els estigmes, prejudicis i discriminació relacionats a aquestes. S’ha trobat casos de teràpies que han inclòs descàrregues elèctriques i drogues que indueixen al vòmit durant l’exposició a material homoeròtic, augmentant els sentiments de culpabilitat, limitantl’expressió lliure de la sexualitat ja que reprimeix el funcionament portant-los a ser asexuals, més que heterosexuals.

-> Quina TERÀPIA podríem proposar per tal de curar la homofòbia? Jo convidaria al Sr Cohen i als seus seguidors que evitessin entrar a esglésies, mítings de partits de dretes i que llencessin immediatament les seves Bíblies a els escombraries. Posteriorment els recomanaria que evitessin tot contacte amb altres persones homòfobes, que coneguessin alguna parella homosexual, per tal que s’adonessin que això no és cap trastorn i que, en cas que els sorgís algun pensament homofòbic, es tanquessin dins un “cuarto oscuro” a meditar profundament. Finalment els proposaria demanar perdó públicament des de una carrossa al proper Orgull GLTB!

10 comentaris

 1. La portada del llibre ja ho diu tot. Aquest ‘bon’ home s’hauria de treure la bena dels ulls per veure el que realment és la homosexualitat. Sembla mentida que encara visqui gent així. Malauradament sembla que exterminar segons quines idees serà un problema de molt difícil solució.
  Felicitats per haver aconseguit la retirada del llibre d’el Corte Inglés. Mostra que quan la població es posa d’acord es poden aconseguir moltes coses…i bones.


 2. No em constava que haguessin retirat el llibre. En qualsevol cas, és un èxit. La pàtina de superstició es fa encara més perillosa quan organismes científics acreditats n’han renegat, perquè llavors es radicalitza i recorre a tota mena d’estratègies brutes en tots els àmbits (en aquest cas, m’han arribat veus que la forma en com ha arribat a publicar-se aquest assai-ficció no ha passat per un procés del tot rigorós, que hi havien diners al darrere tant si el llibre era rentable com si no, però no trobo referències del tema).

  En qualsevol cas, que es fan anar estratègies brutes és obvi en el cas de la demagògia religiosa. I per posar un exemple extern a aquest llibre que no he tingut el plaer de llegir-me: les declaracions de l’arquebisbe de Tarragona sobre homosexuals i dones.


 3. Crec que el llibre, els seus “psudoarguments”, el seu autor i els seus seguidors tronats es desqualifiquen per si sols, però fas bé d’alçar la veu i argumentar en contra.

  Costa d’entendre que idees tan poc consistents, encara avui en dia tinguin seguidors.


 4. Hi ha coses que coatenció de creure, i aquest llibre és un exemple d’això. La veritat és que les seves afirmacions em superen…


 5. M’agrada la cura de l’homofòbia que proposes… podrien impulsar-ho des del sistema de salut per a aquells intolerants! Segur que funciona.
  Està claríssim que és bastant absurd el que diu aquest senyor i s’aprecia la tendenciositat cristiana. I qui no s’ho cregui, anirà a l’infern! Arg!!
  El millor de tot això és que, d’una banda, les teràpies reperadorse de l’homosexualitat també es podrien aplicar als heterosexuals per tornar-se homo. si vulguessin. Això és absurd, evidentment. Aquestes teràpies no tenen perquè ser exclusives per als homosexuals i és evident que, per tots els efectes negatius que tenen, no incideixen en l’aspecte afectivoemocional adequat. D’altra banda, una altra qüestió, molt més complexa: es pot entendre perfectament que l’heterosexualitat és una construcció cultural pròpia del XIX, mai no ha existit, així com tampoc l’homosexualitat. Ambdues inclinacions afectivosexuals no són naturals, sinó constructes per valors socials, com moltes altres coses, però, en tot cas, potser en base a certs elements biològics dominants.

  P.D.: la imatge de la capçalera és molt maca. D’on és?


  • Es una fotografia de les revoltes estudiantils a França de la primavera passada


 6. El problema que trobo a aquest llibre és que per a mi va dirigit al mateix col·lectiu gai que no ha sabut acceptar que ho és…perquè com a hetero a mi no m’interessa gens ni mica el tema…ja que no m’afecta ( i els heteros que el compren estàn tarats… no sé perquè s’han de posar a la vida dels altres així!)

  I pensant això, crec que és un altre llibre “d’autoajuda” ple de burrades, com altres llibres d’autoajuda per a tot tipus de col·lectius o sobretot els dirigits a dones.

  La contradicció està en que si, el que diu és cert, per aquest gais que compren el llibre, si que els suposa un problema ser homosexuals, i per tant ho passen malament, tal com diu l’autor, que “és una alteració emocional”…el que haurien de fer és anar al psicòleg de debò i acceptar-se tal com són.


 7. Déu ni do com estem encara… Comparteixo l’article a facebook!


 8. […] A. Cohen, un evangelista homòfob, afirma en el seu  manual per curar la homosexualitat que aquesta es tracta d’una patologia provocada pel trauma i la frustració psicològica al […]


 9. […] No es el primer cop que escolto aquesta argumentació. Corria per casa un manual de psicologia de la sexualitat dels anys 50’s on es deia més o menys el mateix. Recordem que no va ser fins l’any 1973 que la Associació Americana de Psiquiatria (APA) va votar per unanimitat deixar de considerar la homosexualitat com una desviació sexual o trastorn mental, tot i que no serà fins 1990 que la OMS no fa el mateix. Ho vaig tornar a llegir en el llibre “Comprendre i sanar la homosexualitat” de Richard A. Cohen, que ja vaig analitzar en un post. […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: