
Valoració Global del Govern de Zapatero
Novembre 6, 2011El dia 30 de Juny de 2005 resumeix perfectament el millor i pitjor de Zapatero: en la mateixa sessió en que s’aprova el Matrimoni Homosexual, es vota la reducció d’impostos a les grans fortunes a les SICAVS, on els rics amaguen el seu patrimoni.
Zapatero es ara mateix el polític menys valorat de tot el panorama polític actual, generant un àmpli rebuig i desconfiança des de l’extrema dreta a l’extrema esquerra, passant pel seu propi partit que durant aquesta campanya l’amagarà dissimuladament al darrere de totes les velles glòries socialistes.
I, certament, ZP ha acabat el seu mandat enfonsat per la crisi, l’atur i, sobretot, les mesureres neoliberals que ha aplicat pressionat pels mercats internacionals; però seria molt injust acomiadar aquests 8 anys mirant tan sols la “foto finish” i no realitzant un balanç el més objectiu d’aquestes dues legislatures d’una forma global i objectiva.
COSES QUE HA FET PROU BÉ
– IGUALTAT: Aprovació del matrimoni i adopció homosexual, la llei d’identitat de gènere i aprovació del canvi de sexe gratuït. Llei d’Igualtat i contra la Violència de Gènere. Ampliació de la Llei de l’Avortament als 16 anys i sense condicions prèvies.
– INTERIOR: L’adopció del carnet per punts, que ha fet baixar en picat el nombre d’accidents en carretera. La fi del terrorisme al País Basc, Zapatero va arriscar molt amb la treva etarra, va viure l’assetjament de la dreta i la traïció dels sectors més ultres de la banda terrorista, amb morts pel mig, però finalment s’ha acabat amb aquesta lacra.
COSES QUE ES PODRIEN HAVER FET MILLOR
– EDUCACIÓ: Retirada de les lleis que pretenien fer una educació elitista (LOE i LOU), introducció d’una assignatura per ensenyar valors cívics i tolerància (Educació per la Ciutadania), tot i que al mateix temps s’aplica un Pla Bolònia que encareix molt l’accés a la universitat i dificulta compaginar estudis i treball.
– DEFENSA: S’han retirat les tropes d’Irak, s’ha rebaixat tímidament el pressupost armamentístic, però seguim mantenint tropes a l’estranger (Afganistan i Líbia) a un preu elevadíssim que no ens podem permetre, sense entrar en si la seva presència està justificada o no.
– RELACIÓ AMB CATALUNYA: Es retornen els Papers de Salamanca, però per fascicles i amb retard; s’aprova l’Estatut de Catalunya, però descafeïnat i obrint polèmiques absurdes en tribunals que tan sols beneficien a la dreta essencialista; no s’actua amb prou fermesa davant les onades d’anticatalanisme pepero ni davant els atacs a la immersió lingüística per part d’alguns jutges; s’aprova un nou finançament per l’administració catalana, però que la crisi redueix a escorrialles.
– IMMIGRACIÓ: Es regularitzen la majoria de nouvinguts il·legals que el PP tenia treballant en negre i fent competència deslleial; però es mantenen els CIES com a centres de detenció per motius ètnics, amb pallisses al marge de la llei. No s’il·legalitzen aquelles formacions polítiques de caire antidemocràtic i feixista, com PxC, que promouen l’odi racial i ataquen la convivència.
– CULTURA: Algunes propostes interessants com la Llei del Cinema, per protegir les nostres produccions envers Hollywood, o la Llei de la Memòria Històrica (que certament podria haver estat més contundent), han quedat eclipsades per la nefasta gestió de Sinde, al servei d’una màfia corrupta com és la SGAE en contra de la llibertat de circulació de la cultura.
– MEDI AMBIENT: Cristina Narbona va ser una bona ministra, fent algun esforç per protegir les costes de l’especulació; però aquí es van acabar les bones notícies: s’allarguen la vida a les nuclears, es subvenciona el carbó i es protegeix l’industria pesquera per davant de l’extinció imminent dels bancs de pesca.
COSES QUE S’HAN FET FATAL
– ECONOMIA: Un desastre absolut, sense pal·liatius. Zapatero realment no té ni idea de teoria econòmica i ha anat canviant d’opinió sobre la marxa: primer va seguir amb la des-regulació neoliberal i la bombolla immobiliària que li va deixar Rodrigo Rato, generant riquesa i superàvit de la especulació pura i dura; després es va entestar en negar la crisi tot i la seva evidència; posteriorment va adoptar el keynesianisme socialdemòcrata amb un Pla Espanya mal enfocat i definit; posteriorment recula i acaba obeint als mercats, realitzant reformes al servei dels rics i de les finances internacionals. El rebaix de la tributació al Patrimoni i a les SICAVS es per penjar-lo a la forca.
-TREBALL I PENSIONS: 5.000.000 d’aturats hauria de ser un motiu suficient per empresonar a un President del Govern. En quin moment se li va passar pel cap que la reforma laboral per abaratir l’acomiadament serviria per generar ocupació? Com es pot ser tant estúpid? Això per no parlar de l’endarreriment de la jubilació als 67 anys, justificat amb teories demogràfiques falsejades que oculten la tassa de natalitat dels nouvinguts. En cap moment ha estat capaç d’adoptar una planificació estratègica per re-orientar la creació de treball envers la innovació, la qualitat i les noves fonts d’energia.
– REFORMA DE LA CONSTITUCIÓ: Per acabar d’enfonsar al seu propi partit en la marginalitat, a Zapatero no se li ocorre cap altre forma d’acabar la legislatura reformant la Constitució per blindar el dèficit zero neoliberal i primar la paga del deute a la política social, sense sotmetre la reforma a cap mena de referèndum democràtic i sense que la prima de risc del nostre deute públic baixés ni una dècima (al contrari).
Diuen que el pas del temps, ens deixa una visió edulcorada dels personatges històrics, oblidant o suavitzant-ne els defectes…
En aquest cas, el temps tindrà moooolta feina…
Ara que ho tenim recent, provem de dir-ne coses bones: matrimoni homosexual, carnet per punts, no tornar-se a presentar… potser n’hi ha alguna més però m’ha fugit del cap…
En fi… Sortirem del foc per caure a les brases… 😦
Doncs si, molt em temo Rajoy acabarà fent bo Zapatero,
Enhorabona. Molt bon anàlisi a tenir en compte per d’aquí dues setmanes.
Un bon recull! Cert que la imatge final és nefasta… i no serà fàcil esborrar-la…
Com diu l’arqueòleg, si us sembla dolent ZP, espereu-vos a Rajoydi… ¡¡¡por donde pasa la trotona, no vuelve a crecer la hierba!!!
Una correció: els aqüífers són acumulacions subterrànies d’aigua. Et referies a bancs de pesca. Pel que fa a l’aspecte econòmic, la inèrcia i l’allunyament de la realitat del PSOE és simplement indescriptible. Em refereixo als més de 5.000.000 d’aturats si comptem gent que fa cursos de formació bastants cops de dubtós contingut, i que si no vaig errat deixen de comptar com a tals. 1,5 milions de famílies sense cap ingrès. I això durant 3 anys ja fa, i en queden uns quants. Les gràfiques mostren com la banca, culpable i absolta, ha congelat el crèdit a l’empresa, no només la insolvent, creant una onada d’acomiadaments brutal durant 2008 i 2009. Tot el seu benefici va al pagament del deute, i del dividend, que suposa la meitat dels seus beneficis. No han venut cartera d’inversions ni emès capital, i no se’ls hi ha obligat. Personalment crec que s’ha donat una situació d’alçament de béns en moltes empreses immobiliàries, transferint els comptes fallits valorats en desenes de milions d’euros a la banca, que a més s’ha trobat amb l’esfumament del valor dels seus actius immobles (totxo i terrenys). No se’ls ha obligat encara ni de cop a reflexar aquestes pèrdues als seus balanços, i tampoc han tingut gaire incentiu ni pressió per sanejar els seus comptes de les dues efectives maneres que he dit abans: deixant-se comprar per fons d’inversió estrangers via emissió de capital i venent-se la seva cartera d’inversions i filials sud-americanes.
Per part de l’executiu central, s’ha generat un dèficit públic espantós, del 30% si no vaig errat en 3 anys (del 40 al 70 i pujarà encara). Això s’hauria pogut evitar venent-se béns de titularitat pública o fent concessions. És dolorós, humiliant i desagradable per l’altiu govern i pels ciutadans, però més dolorós és l’interès extra que costa refinançar el deute públic cada any (rolling over o patadón p’alante). I amb la milionada generada (a preu de saldo relativament, d’acord, però ja és alguna cosa) s’hauria pogut donar liquiditat via ICO a l’empresa i evitar tants acomiadaments. Punt a part pels bons patriòtics del lladre Mas i del lladre Montilla. Ofertats a un interès tan alt que s’esgoten en una setmana… Doncs oferta’ls un 1% menys subnormal! Més la comissió que s’emporta la cleptocràcia catalana (La Caixa i les caixes del PSC).
Per cert, ja es parla d’una segona onada de fusions bancàries. I Rajoy ficarà la destral fins al fons per sortir de forma “econòmicament ortodoxa” de la crisi: sous i horaris sud-coreans. I se’n sortirà, perquè això sol funcionar. Però el preu de no fer un mix de mesures més intel·ligents serà un +15% de la població en situació de pobresa.
Tens raó Jordi, Bancs de Pesca, ho rectifico ja! Un que és de lletres i opina del q no sap!!
Estic bastant d’acord amb el post, tot i que és difícil fer una valoració final del govern de Zapatero, perquè sempre serà subjectiva i dependrà de la ideologia de l’analista.
D’acord que moltes coses que ha fet fatal les hauria pogut fer millor, i no s’hi val a donar la culpa a la crisi, la globalització o els poders fàctics perquè, altrament, també podíem addur que el mèrit del que ha fet millor en tots aquests anys, el final d’ETA, no és exclusivament seu. Que carregui, doncs, la seva part de responsabilitat en el que no ha fet bé.
En tot cas, m’agrada més aquest president que el seu antecessor, i també (si les enquestes no fallen) més que el seu successor.
Un cop més te m’has avançat!!! ARGS! Bé, te’l linkaré al blog el darrer divendres de campanya, no t’importa oi?
Sobre l’anàlisi, molt encertat com sempre. Jo critico, però, la llei del cinema i moltes coses al voltant de la gestió de les subvencions en cultura (Especialment cinema i producció audiovisual).
Els paràmetres per a entregar-la són ‘foscos’ i al final ens trobem que es donen ajudes per a fer cinema a productores que no en necessiten pas d’ajuda! Això provoca que les ajudes van a grans produccions i els petits productors i independents queden fora simplement perque el criteri es basa en rendiment econòmic (% de retorn de la inversió pública en taquilla i explotació televisiva) i, obviament, un curt d’un alumne de l’ESCAC no té la mateixa sortida que la darrera peli del De La Iglesia.
Salut i… feliços 17 XD
Bon anàlisi… no en podries fer un també per aquestes eleccions?
N’estic bastant d’acord amb el que hi dius en el post.
ZP va tenir millor principi de mandat que no pas final.
Sense dubte, El no haver sabut fer front a l’atur i el no haver sabut anticipar-se a la Crisi quan els efectes varen ser evidents abans als EEUU que en aquí (on fins i tot negaven que hi hagués crisi), són dues errades que eclipsen algunes coses bones que també les ha hagut.
Conclusió: deixa mooooolt a desitjar. El dolent és que la gent es pensa que amb el PP anirà millor. Il·lusos.
Jo el que tinc clar és que en un principi els bancs faran el mateix que al 96: deixar anar tot el crèdit per a que sembli que hi ha una recuperació… pero patirem, i tant que patirem.
De l’apartat de relació amb Catalunya a l’independentisme hi ha un pas
Un parell més de coses que em vaig deixar: he creuat les dades de participacions accionarials+autocartera (CNMV) i la capitalització en borsa de les cotitzades (eleconomista), per a Caixabank, Santander i BBVA.
La Coixa: Tenen 10.400 milions d’euros en accions
Santander: Les filials de sud-amèrica i varis bancs internacionals. Valor massa llarg de calcular.
BBVA: Tenen uns 5.500 milions d’euros en accions
I actius immobiliaris, patrimonials, etc. Quan pagaria un fons saudita per la torre de La Caixa?
I aquests fills de puta són els que no donen crèdit a l’empresa.
Filials Santander: uns 80.000 milions d’euros.
http://www.estrategiasdeinversion.com/noticias/20101202/valor-filiales-banco-santander-salvavidas-grupo
Realment escandalós! Banca pública ja!
I recorda que a més dels 5 milions d’aturats, n’hi ha 500.000 universitaris inmigrats a l’últim any fora d’Espanya per buscar-se la vida… ZP, molt malament
Has fet un molt bon treball, crec que encertes en totes les teves apreciacions. El que em grinyola una mica és la nova capçalera del blog, en Coscubiela em mira massa fixament i em costa dormir-me.
Salut!!