h1

LACIANA: Carbó, corrupció i l’esquerra del s.XXI

Setembre 29, 2011

Que el carbó és una energia contaminant, absolutament superada i que ha de deixar de ser explotada ho sap tothom… excepte, la població lleonesa de Laciana, on recentment el moviment 15M ha fet una campanya de difusió per explicar un cas esfereïdor de corrupció i explotació mediambiental, dins el projecte “Toma la Montaña”

La Vall de Laciana, molt a prop d’on viu Zapatero, és un indret de màxima protecció mediambiental declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO, lloc d’importància comunitària, zona de protecció d’aus i es troba protegida per la llei europea Red-Natura 2000. Això no ha estat impediment perquè s’hi practiqui la mineria del carbó a cel obert, causant la desforestació massiva, escombreres, abocament de residus i núvols de pols tòxica.

La mineria del carbó és absolutament deficitària i tan sols es manté en actiu gràcies a les subvencions públiques, del tot fraudulentes per part del govern espanyol atès la legislació europea i la protecció mediambiental de la zona, fet que va causar una multa dels tribunals europeus de 170.000.000 euros.

Aquestes subvencions consten de 275 milions d’euros anuals que van directament a la butxaca de l’empresa CMC, propietat d’un cacic i mafiós local anomenat Victorino Alonso que compta amb el suport de l’ajuntament del PSOE, és accionista  del Diario de Leon i es dedica a boicotejar la implantació a la zona de cap indústria que no depengui directament del carbó. En quant el govern de l’estat va amenaçar amb retirar les subvencions Alonso va deixar de pagar als treballadors provocant mobilitzacions a favor de la indústria, per part dels sindicats miners i gestions d’IU al Parlament Europeu a favor del carbó (El Grup Verd òbviament va votar en contra).

El moviment ecologista, amb suport de sindicalistes jubilats, porten mols anys lluitant en contra d’aquesta barbàrie, causa  a la qual s’ha afegit recentment el 15M. Aquest és doncs un magnífic exemple de cap a on ha d’anar l’esquerra del segle XXI: defensar els drets dels treballadors si, però no a base d’inflar un model productiu insostenible. Cal repensar de cap a peus l’economia en base a dos vectors: les relacions de propietat per una banda, i un model de decreixement i sostenibilitat que ens permeti viure a tots sense especular destruint el medi que ens rodeja

12 comentaris

 1. Ves quina cosa, un altre tema d’aquells que no volen que “ens interessin”, quin fàstic de hipocresia, a veure si entre tots contra-informem i posem la llum allà on no volen que la posem.

  Bona feina!.


 2. Estic bastant d’acord…. però mai es fàcil conciliar aquests temes. Els treballadors tenen dret a reclamar el seu lloc de treball; el problema es que quan la gent acudeix a un sindicat es molt difícil dir que cal decrèixer a costa seva. Caldrà començar a decrèixer a costa dels que més tenen.


  • I si els 275 milions en subvencions públiques al carbó es destinessin a prejubliar treballadors, impulsar cooperatives en noves fonts energètiques o beques d’estudi per a formació?

   Ecologia i socialisme es poden fer compatibles si hi ha una voluntat política i una consciència clara de que hem de caminar cap a un decreixement productivista.


   • Si jo no t’ho negat!! Estem d’acord. El que he dit, es que es difícil impulsar un programa d’aquest tipus, quan la gent ho pot percebre com contraria als seus interessos. Per tant, estic molt d’acord amb les alternatives que esmentes. I amb que començin a decrèixer els que tenen més, sinò serien unes actuacions aillades.


 3. La mineria és obsoleta i es manté on es manté només perque dona de menjar a quatre cacics. El que no entendré MAI és perquè, si Espanya ha arribat a quotes de fins al 45% de producció d’energia provinent de fonts renovables (especialment eòlica i solar), no s’aposta decididament per aquests fonts com una sortida de la crisi i abandonem, d’una vegada per totes, la producció de carbó.

  Ara, tampoc ens equivoquem: la gent que avui treballa al carbó ha de tenir una sortida digne i un pla en condicions de recolocació laboral si, com volem, tanquem les mines.

  Salut i bona feina!


 4. ja hem podrien subvencionar a mi que no contamino (gaire…)


 5. El PSOE no és d’esquerra. Però l’anomenada esquerra moltes vegades tampoc ho és.

  Quan em vaig assabentar que l’ajuntament de Canet d’en Berenguer era d’EU, vaig flipar: model urbanístic destructiu i ambient macarra 100×100. I és què l’esquerra no s’entén moltes vegades.

  Quins collons tenen!


  • L’esquerra s’ha de repensar i modernitzar profundament. Esprem q el 15M i la previsible derrota del 20N serveixin de revulsiu!


 6. Curiosament aquest és un dels pocs sectors que no s’han reconvertit. Que la mineria és una ruïna se saps des de fa mols anys.

  El carbó que s’extrau no és de bona qualitat, de tal manera que surt més barat portar carbó de fora que no pas extreure’l de les mines que hi queden.

  És molt possible que hi hagi motius difícilment explicables darrera de tota aquesta lamentable història.

  Com dius, si els diners destinats a sustentar aquest negoci es destinessin a formar els treballadors en altres habilitats i en prejubilacions, és molt possible que es podés donar la volta a la truita.


 7. genial l’article! m’agrada molt el resum que has fet. És la història de sempre: ens venen que els interesos ambientals són contraris als socials, quan en realitat és el contrari. Com bé deia la gent crítica de la zona, victorin marxarà amb les butxaques plenes i deixarà una vall destruida completament, d’on la gent haurà de marxar. Si, el de sempre, primem més els beneficicis d’uns pocs a curt termini que els de la comunitat a llarg termini. Felicitats i gràcies!


 8. Més informació sobre la lluita en Laciana en:
  http://www.tomalamontaña.co.cc

  I més en concret:
  -Comunicat del “Toma la montaña – SOS Laciana” als treballadors de cel obert:
  http://www.inventati.org/tomalamontana/?p=1489

  -Qui és Victorino Alonso?:
  http://www.inventati.org/tomalamontana/?p=1589

  -Què vol la “SOS Laciana – Toma la montaña”?
  http://www.inventati.org/tomalamontana/?p=980Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: