h1

La destrucció de la Vila Romana de la Sagrera

Setembre 16, 2011

Aquesta setmana, segons informa El Pais,  s’han iniciat ja els treballs de desmuntatge de la vila romana apareguda en el seguiment arqueològic del traçat de l’AVE pel barri de Sant Andreu, just al costat d’on he estat jo excavant durant dos anys.

Sembla que molts han descobert la sopa d’all al voltant d’aquesta noticia. Doncs si amics, el 99,9% de les restes immobles aparegudes en una excavació arqueològica son immediatament destruïdes, sota supervisió científica. De no ser així els habitants de Ciutat Vella, Badalona, Gavà o Tarragona, entre d’altres no tindrien aigua, llum, gas, electricitat, telèfon, clavegueres, edificis amb fonaments o metro, així que més els valdria emigrar i regalar aquestes ciutats a un grup d’investigadors que tindrien feina assegurada la resta de la seva vida. Resulta evident que cal fer compatible el patrimoni arqueològic amb el desenvolupament futur de les urbs i que a tots ens agrada que surti aigua de l’aixeta.

El quid de la qüestió és molt més profund que això, m’explico:

– No hi ha pressupost per subvencions a excavacions programades o prospeccions en llocs que no estiguin afectats per una obra, pública o privada, imminent i per tant TOTES les restes que trobem son una nosa i, o bé es destrueixen, o bé queden com un bolet en un soterrani ple de pols, on no hi va mai ningú a mirar-ho.

– Les excavacions preventives s’haurien de fer sempre amb anterioritat a l’inici d’una obra, d’aquesta forma els plànols de la construcció es podrien adaptar a les restes trobades. La realitat es ben diferent: es posa a un sofert arqueòleg davant les excavadores que quan veu quelcom ha de parar tota la intervenció, generant pèrdues i nerviosisme en la constructora i presses en l’excavació. Sempre és l’arqueologia la que s’ha d’adaptar a la construcció i mai al revés. Així ens va!

– L’arqueologia és una disciplina científica que busca obtenir informació objectiva del passat. Per tant a mi el que em preocupa realment no és si la vila és conserva in situ o s’en fa una maqueta al museu, sinó les dades que s’en podrà extreure: hi hauran diners per fer analítiques de la pasta ceràmica? I de l’arqueozoologia? Es podran fer flotacions de sediment  i mostres de pol·len i fitòlits per veure quin tipus de vegetals es cultivaven? Es farà divulgació dels resultats? Com això no es contempla quasi mai als pressupostos, normalment els materials acaben en una capsa del magatzem esperant que algun becari del futur ho faci gratis.

Resulta evident que, per desgràcia, no som a temps de canviar el traçat de l’AVE a aquestes alçades i, de fet, quan jo vaig estar excavant al tram del costat (on van aparèixer restes bastant més antigues per cert), el primer dia ja va quedar clar que res del que trobéssim es podria conservar al lloc.

El que si es podria canviar és la política arqueològica, destinant més diners a fer excavacions en llocs no afectats per obres, donant més pressupost a analítiques i difusió o realitzant les excavacions preventives amb anterioritat a l’inici de els obres.

I de nou aquesta noticia ha servit per evidenciar el nivell d’ignorància d’alguns polítics que sovint s’omplen la boca defensant la cultura catalana:

· Jaume Ciurana, Tinent de Cultura de Barcelona (CIU) afirmant que aquesta vila romana, amb un conjunt termal i mosaics intactes no tenia “valor patrimonial”. Ah val! Doncs res, resulta que segons el seu currículum aquest senyor és “Diplomat en Arqueologia i Prehistòria Hispànica“, titulació acadèmica que mai ha existit, doncs l’arqueologia sempre ha estat una especialitat de la Llicenciatura d’Història, amb la qual cosa sospito que no ha acabat la carrera, explicació possible per les seves deplorables declaracions.

· Jordi Portabella (ERC) ha demanat una segona fase d’excavacions. Com?? Si ja està tot excavat i desmuntat! Ho tornem a soterrar i comencem de nou? O ens esperem que passi l’AVE? Bé a aquest encara el podem perdonar, que és biòleg, però seria recomanable prudència alhora d’abordar temes científics, si un no és especialista en la matèria.

21 comentaris

 1. Les dues imatges que he penjat han aparegut a la premsa digital i, per tant, dono per descomptat el permís per a la difusió del seu director científic. Si no fos així estaré encantat de retirar-les


 2. la veritat és que fa una mica de pena, jo recordo el jaciment de sant boi i ara que no hi ha res, que queda sota l’asfalt… d’altres tenen més sort, però ja sabem que l’arqueologia és destrucció…


  • El jaciment de St Boi es conserva intacte… però a metres sota l’asfalt actual a l’espera d’un futur projecte de divulgació.
   Un plaer per aquest blog tornar a comptar amb el teu glamour!


 3. Mira, no tenia cap opinió formada sobre el tema… M’ha anat bé aquest anàlisi perquè, a primer cop d’ull, tots els lletraferits tenim tendència a pensar que és una barbaritat destruïr les antiqualles, però d’altra banda suposo que totes les ciutats estan construïdes sobre les restes d’altres ciutats; i a ningú li sembla malament!


  • Molt ben dit, sobretot la crítica als polítics, sempre s’ho mereixen!
   He de dir que jo, llicenciat en Història però sense sentir amor especial per a l’arqueologia (és molt avorrida per a mi, encara que la importància científica és innegable), sóc dels que considero qeu tota resta s’ha de preservar, tal com es troba a vegades fins i tot sense restaurar. És una postura molt radical, ho sé, simplement és gust personal. És cert que això no es pot fer, ni per recursos ni per pragmatisme, però està clar que, en qualsevol cas, les polítiques sobre excavacions haurien de canviar.
   Van descobrir una mena d’acadèmcia d’entrenament de gladiadors a Tàrraco -si no recordo malament-, a veure què en faran. En podries parlar, Arqueòleg.


   • Sense restaurar??? Home, i com penses llegir els monedes si no li retirem les concrecions d’òxid?? Tampoc netegem la ceràmica? A mi m’hauria estalviat centenars d’hores de feina, però seria gaire pràctic a l’hora de fer els inventaris de material!

    Home, es nota que no has excavat eh… jo obligaria a tots els llicenciats en Hª almenys a passar per una campanya d’excavació! jeje


    • És que m’he expressat malament: vull dir que restaurar sí per tal de fer el manteniment i poder-ho estudiar, com posar productes d’aquells a les restes per tal que no es facin malbé. Però restaurar no quan es tracta de reconstruir amb ciment un castell medieval, per exemple, o quan s’han de fer forats a restes mil·lenàries per tal de passar-hi els cables de l’electricitat.

     I, sí, estic d’acord amb tu: hauríem d’excavar una mica. A la meva facultat, la nova del Raval, hi ha un espai en principi pensat per fer-hi excavacions, però des que la van inaugurar està abandonat, no ho han adaptat. Sempre passa el mateix…


 4. Totalment d’acord amb la idea de les prospeccions fetes amb anterioritat a les grans obres. D’altre manera és molt difícil aturar unes obres d’aquesta magnitud.

  No hi ha diners en aquests moments o això sembla. Acabem de saber que també l’Hospital de sant Pau patirà (amb ell tots nosaltres) noves retallades. En aquesta situació, no és d’esperar més diners per a l’arqueologia. Mals temps per a molta gent i per a molts projectes.


 5. En aquest tema a Convergència li ha vengut molt be que ara mateix estem en crisi, l’excusa perfecte per no haber-ho de conservar. El que és realment escandalós son les polítiques sobre el patrimoni arqueològic que s’han fet durant l’època de “bonança”.

  Recordem els desastres que s’han fet com a Badalona, on sortien forns romans GAIREBÉ INTACTES a on ara hi ha la nova estació de metro. Això ho van solucionar posant unes valles que no permetessin veure res des de l’exterior i amb els municipals vigiliant no fos cas que algún veí s’atrevís a mirar entre les tanques i fer alguna foto (Això explicat per un badaloní)

  Igual que l’Arqueòleg he treballat a molta obra pública i la manera com s’han llançat els diners per falta de planificació (a més d’altres coses més térboles) es escandalosa. De fet a moltes obres els hi ha tocat la loteria quan apareixen restes arqueològiques, perquè aixì poden acusar al arqueòlegs dels retards, que en el fons son culpa de la mala planificació i la pésima organització a l’obra pública.


  • he escrit haber-ho en lloc d’ haver-ho, sorry!!


 6. M’oblidava de la destrucció del pont del rec comtal i d’un barri medieval sencer a les obres d’Arc de Triomf!!!!!!!!


 7. Quan vaig llegir les noticies al respecte vag pensar en tú, i les coses que em vaig plantejar me les confirmes al post, sobretot una: l’estupidesa de les afirmacions dels polítics respecte la troballa.

  Crec que els arqueòlegs més que una nosa el que sou és una espècie de coartada…


 8. la culpa es de les restes arqueològiques que apareixen on no toca…


  • Un arquitecte em va demanar si no podríem moure una mina prehistòrica, que en aquell lloc hi havien de fer un ascensor…


 9. Quina merda de país, els nostres descendents es cagaran en nosaltres…


  • I respecte els soterranis que no va a veure ningú, l’altre dia vaig anar a aquell que hi ha al costat de la pl. Sant Jaume i estava prou bé. No se el que costaria fer sempre el mateix, però segur que amb la meitat del que es va tirar a les escombraries amb el pla E es podria haver fet tranquil·lament.


   • Soterrani al costat de St Jaume?? Imagino q et referixes a la domus romana del carrer de les Flors, on també hi han sitges medievals d’un mercader jueu.

    Tan de bo es pugés fer sempre així, però entendràs que en aquell edifici ja no s’hi podrà fer mai res i clar, a molts propietaris (públics o privats) de solars i terrenys no els hi fa gaire gràcia regalar un terreny valorat en milions a la ciència, per amor a l’art.

    Pensa que en alguns punts ciutat vella apareixen restes medievals a 30 cm sota el sòl actual i la gent necessita aigua i llum a casa seva… és un tema molt complexe!


 10. Ni que fossim rics del cagar et farien gaire cas, amb la febre urbanística que corre per les venes dels polítics i dels rics, a la que poden… zas! Edifici, hotel o golf, ni vil·la romana ni òsties.

  I bé, els comentaris dels polítics… ja sabem com són, ficant cullerada sempre :S


 11. en el cas concret de la vila romana de la Sagrera dificilment una prospecció preventiva els hagués trobat, ja que és va trobar a molta profunditat, l’excavació preventiva per ser efectiva sempre s’ha d’arribar al terreny natural ( en aquest cas pel volum de terra a remoure hagués estat pràcticament inviable) i en una obra pública de les dimensions de les que s’estan fen a la Sagrera, l’excavació preventiva s’hagués fet per catas i això és una autentica loteria, doncs pots estar fent una cata, no trobar res i a pocs centimetres tenir quelcom d’interesanti no trobar-ho.

  Pensa que un cop s’ha fet la prospecció i no és troba res, després les obres és fan sense la presencia de cap arqueòleg.
  En obres com aquesta el més adient és la presencia constant dels arqueòlegs.
  No soc arqueòleg però he estat en excavacions preventives i en l’obra pública, és la meva opinió, també he estat a la vila de la Sagrera.

  Si pots tenir informació de l’enterrament neòlitic de mes de 100 esquelets, trobats on serà l’estació pots fer-ne cinc cèntims?

  Tinc entés que l’enterrament va ser simultani, teoritzen que podria ser per una epidemia, jo no ho acabo de veure clar aquesta teoria


  • Tinc informació però no la puc publicar 😦 Tens raó amb aquest cas concret! Però en d’altres on JA es coneix la existència de restes no hi ha excusa


 12. si no pots dir res ara quan creus que és podrà saber quelcom?
  un altre pregunta, per consolidar la teoria de l’epidèmia hauria de ser necesari que una analítica de tots o la majoria dels ossos donesin el mateix resultat en una mateixa malaltia i que aquesta fos subcebtible de provocar la mort.
  Tu que opines de la teoria de l’epidèmia?Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: