h1

Anàlisi del Mercat Laboral d’avui a Barcelona

Agost 29, 2011

A Espanya s’estan creant nous llocs de treball, certament, i cada dia apareixen ofertes de feina, però com veurem a continuació, tot és molt confús i complexe. Per tal de fer un mostreig significatiu de “com està el pati” he fet un experiment estadístic agafant el principal portal de feina on-line, Infojobs, i analitzant les ofertes de feina que s’han publicat durant el dia d’avui a la provincia de Barcelona.

Dades Globals

Avui s’han publicat un nombre d’ofertes de feina a Infojobs per Barcelona igual a 2.147. Pot semblar molt, però tenint en compte que segons les dades més recents de la Diputació de Barcelona, en aquest territori hi han 434.688 persones inscrites a l’atur, això significa que si totes busquessin feina avui en aquest portal competirien 202 ciutadans per cada oferta. Un ratio que faria desistir al més optimista!

Dades per Sectors

I la gran pregunta és: de QUE s’està creant feina? Doncs bé, agafant les ofertes i dividint-les per les mateixes seccions que estan classificades al portal ens dona la següent imatge

Administració i comptabilitat – 233 ofertes (10,8%)

Atenció al client- 160 ofertes (7,4%)

Comercial – 396 ofertes (18,4%)

Construcció i immobiliàries – 12 ofertes (0,5%)

Disseny i arts gràfiques – 41 ofertes (1,9%)

Dret- 19 ofertes (0,8%)

Educació- 15 ofertes (0,6%)

Enginyeries – 157 ofertes (7,4%)

Finances i banca – 22 ofertes (1,04%)

Indústria i manteniment – 53 ofertes (2,4%)

Informàtica – 671 ofertes (31,2%)

Màrqueting i relacions públiques- 84 ofertes (3,9%)

Professions i oficis – 69 ofertes (3,2%)

Recursos Humans- 87 ofertes (4%)

Sanitat – 45 ofertes (2%)

Turisme i restauració- 83 ofertes (3,8%)

Conclusions

A) El sector de la construcció, motor únic de l’economia espanyola entre 1996 i 2008 avui representa un míser 0,5% del mercat. Me n’alegro que finalment s’hagi aturat la voracitat destructiva del medi ambient, però per altre banda això ratifica  la desaparicció total de l’arqueologia preventiva, que fins ara m’havia donat de menjar.

B) El nou boom laboral és sens dubte la informàtica. La majoria d’empreses s’estan passant a la venta per Internet i a la promoció on-line, fet que explica aquest alt índex de demanda (31,2%). Actualment té més sortida un curset de programació en Java que un doctorat en química!

C) Si sumem les ofertes d’informàtica, per vendre on-line, a les de comercial, atenció al client i màrqueting, ens trobem que el 60,4% de noves places laborals estan destinades a vendre coses. I jo em pregunto: a vendre EL QUE? Si tan sols hi ha un 2,4% d’ofertes en la Indústria! Es pot saber QUE estan venent? Imagino que productes importats d’altres països, així doncs la balança comercial espanyola deu estar en números vermells, enviant tot el nostre capital a l’estranger!

D) No, no m’he deixat de comptar les ofertes en Humanitats, Ciències Socials, Filologies, Documentació, Treball Social o Art. Es que simplement no existeixen. En un altre portal, he localitzat una oferta de guia en un museu per les tardes del cap de setmana, publicada el darrer més. Això és tot.

E) Amb les retallades que hi han a  la Sanitat i l’Educació pública, segons la teoria neoliberal, hi hauria d’haver un boom a la privada. Doncs bé, no és així en absolut. Aquests sectors amb prou feines son un 2,6% del total, fet que ens pot indicar que aquests serveis simplement s’estan destruint i no privatitzant, ja que la situació econòmica global no invita a portar els fills al Liceu Francès, precisament.

F) Les úniques ofertes que poden estar destinades a la innovació tecnològica i la investigació en nous mercats és aquest 7,3% d‘enginyeria. La única i remota esperança de poder competir algun dia en el mercat internacional amb productes de qualitat.

16 comentaris

  1. […] Análisis del Mercado Laboral hoy en Barcelona glamboy69.wordpress.com/2011/08/29/analisi-del-mercat-lab…  por arqueoleg hace nada […]


  2. Molt bon anàlisi. Ara bé, no totes les ofertes de treball surten a les borses online (moltes es cobreixen pel bocaorella).

    Per altra banda, els aturats també competeixen amb els treballadors en actiu que busquen canviar de feina, així que la ràtio encara es pitjor que els 202 ciutadans per oferta. Per altra banda molta gent aturada que ja no cobra la prestació ja no renova la demanda de feina de l’INEM per mandra, amb el qual hi ha molta més gent buscant feina que aturats “oficials”.

    Aix, arqueòleg, haurem de fer un curs intensiu de JAVA i PHP! Bueno, un curs d’alemany també serveix per si s’ha d’emigrar…


  3. Afortunats els informàtics! o no…


  4. Recordo l’època que jo també estava a l’atur (això era fa 13 anys quan encara i havia feina), vaig treballar de tot, en tot tipos de fàbriques, repartin a les busties, fins a entrar en el fantàstic món dels teleoperadors, ple de “Teresinas” i “Marietas” un submón en el tragic món laboral. A partir d’aquí la meva carrera professional va progresar, fins a avui.


  5. Bé, que hi hagi feina venent coses no vol dir que sigui una bona feina. Avui en dia tinc la sensació que la feina en el meu gremi, la publicitat, s’adjudica per subhasta inversa. El client contracta l’agència que li ofereix el treball per menys diners i l’agència, és clar, ha de nodrir-se de becaris que accepten cobrar cada cop menys o, darrerament no cobrar. Si això és el que treurà el país de la crisi, anem llestos.


    • Fixa’t! El mateix q passa en arqueologia! ELes constructores sempre contracten a qui ho fa més ràpid i pitjor, pagant menys als treballadors!

      Em sembla que és una cosa bastant estesa!


  6. Igual que Arcangelo, insisteixo en que la qualitat de les ofertes és molt baixa. Jo sóc informàtic i et puc assegurar que el sector està en mínims salarials. A més, les ofertes es concentren en el segment becaris.

    Per altra banda, crec que la teva enquesta és bona però les conclusions són errònies. No només en enginyeria es pot fer innovació, també en tecnologies de la informació o informàtica, com li vulgues dir. I a més, no totes les feines per a enginyers o informàtics són de producció, n’hi ha moltes relatives al circuit comercial.

    En fi, que estem molt fotuts.
    Salutacions,
    Ivan.


  7. Només volia fer dues puntualitzacions al respecte del punt C.

    En tot cas seran bens Importats d’altres països, que no Exportats.

    I de fet, també es poden vendre Serveis! que a Catalunya són bàsicament Turisme i hostaleria.


    • Ara rectifico això de la importació, gràcies!

      Igualment les ofertes en Turisme (3,8%) no quadren amb aquest 60% de ventes!


  8. Sensacional el post, una bona feina amb la que n’hi ha per a no dormir…


  9. Si el comerç ocupa molts més llocs de treball que la indústria, deu ser que l amajoria de comercials es dediquen a vendre assegurances, crèdits, fons d’inversió, participacions en societats i altres béns intangibles.

    Sense oblidar els venedors de fum, que per això són temps de crisi.


  10. http://vimeo.com/20625034


  11. Jo no me n’enfiaria gaire del que diu Infojobs ja que les ofertes són molt confuses i el que apareix com a ‘informàtica’ és, en realitat, tele-marketing, on es requereixen coneixements d’informàtica per a trastejar el programa SAP, plataforma des d’on es manega tot el ‘tingladu’ d’atenció al client.

    Jo hi vaig treballar breument al setembre de 2005 en una empresa de telemarketing (de les que apareixen a ‘Informàtica’ i ‘Comunicació’). Les condicions laborals són d’esclavatge i el perfil al que s’adrecen no és el d’un estudiant de telecos sortit de la UPF amb coneixements de JAVA, HTML5, C++ o Flash, sinó més aviat feines hipertemporals per als ‘locals’ i, especialment dones i majoritariament sudamericanes. Per a que ens fem una idea: quan jo hi era hi havia 400 persones per planta, a la meva jo n’era l’únc home. D’aquí a que dic que va ser una feina de ‘Teleoperadora’.

    Llavors no és que la informàtica tingui sortida avui, sinó que empreses com Atento, filial de telemarketing de Telefónica i que ha importat dels EUA el sistema que jo anomeno ‘Desatenció al client’ amb gran èxit, apareixen a infojobs o monster com a feines “d’informàtica” ja que estàn considerades empreses ’tecnològiques’ quan realment no ho són.

    Salut!!


  12. 60,4% per a vendre a qui? Si ja no queda pasta per poder comprar!


  13. Una mica depriment tot plegat, arqueòleg. Molta preocupació per la gent jove amb força preparació i poques oportunitats. Haureu de marxar del país?????


  14. L’anàlisi que fas de les dades de les ofertes de treball, sembla una fidel fotografia de l’estat actual de les coses.

    Conec altres persones (i qui no!) que també estan cercant feina, i és un malson.



Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: