h1

El cop d’estat del PPSOE contra la Constitució

Agost 24, 2011

La Constitució Espanyola, amb els seus defectes i mancances que son molts, va suposar una fita històrica en l’esdevenir polític d’Espanya: per primer cop l’any 1978 es va establir un marc jurídic i legal que no era fruït exclusivament d’una sola ideologia, com va succeir amb totes les constitucions anteriors des de 1812, sinó que era un pacte ampli i global entre forces polítiques tan antagòniques com els hereus del franquisme, la AP de Fraga, així com l’únic partit que va articular la resistència antifeixista, el PCE/PSUC, passant pels nacionalistes catalans el PSOE o UCD. Tothom va haver de cedir en aspectes fonamentals i el resultat ha estat el més llarg període d’estabilitat legal dins un règim democràtic conegut fins a la data.

Ja fa temps venim escoltant diverses reivindicacions de modificació constitucional per diversos motius com serien la proclamació de la IIIª República, l’encaix de l’Estatut de Catalunya o l’aprofundiment de la democràcia, entre d’altres; però els poder executiu de torn sempre responia al·legant les enormes dificultats que suposaria iniciar un procés de reforma constituent.

Doncs bé, ahir vam assistir completament atònits i atordits a  un dantesc i lamentable espectacle veient com el mercat capitalista aconseguia imposar una dràstica remodelació al text constituent per aniquilar de facto l’Estat del Benestar, impossibilitant que mai cap Govern central o de cap ajuntament, autonomia, diputació o consell comarcal pugui incrementar el seu dèficit públic per tal d’afrontar les seves despeses socials. Es a dir, mai es podrà fer una política keynesianista o socialdemòcrata a Espanya, encara que IU-ICV guanyés per unanimitat les eleccions en tots els ajuntaments i autonomies.

Per acabar d’adobar aquesta eutanàsia a la democràcia, resulta que la reforma es tramitarà amb malevolència estival,  i una inusitada rapidesa, sense que es pugui sotmetre a referèndum i els ciutadans puguem  expressar la nostre opinió sobre aquest sanguinari atemptat terrorista que ens situa de facto en una dictadura neoliberal.  Tan sols espero que els votants socialistes obrin els ulls d’una punyetera vegada i vegin que sota les sigles del PSOE s’hi amaga la dreta més facha, ultra i venuda al capital possible, convertint al partit de Pablo Iglesias, Largo Caballero i Negrín en un mer tentacle dels poders econòmics.

I jo em pregunto… que succeirà amb aquelles administracions endeutades fins a les celles (es a dir, quasi totes)? Hi han ajuntaments, com el de Moià, on CIU hi va deixar un dèficit del 400%. Vindran els tancs de l’exèrcit a fer complir la Constitució? El Tribunal Constitucional il·legalitzarà l’ajuntament? Obligaran als ciutadans a pagar milions d’euros de els seves butxaques o emigrar? Quin misteri!

14 comentaris

 1. Perquè han de reformar la constitució? No poden fer una llei? Perquè el PP i el PSOE s’han posat d’acord tan ràpidament?
  OLOR A CHAMUSQUINAAAAAA!!!!!!!!


 2. Si, crec que has sintetitzat molt bé l’estupefacció que sentia jo quan vaig llegir la notícia: per l’estatut no, pel 15M tampoc però pel capitalisme sí? A més a més, un govern que ja ha cedit a l’oposició avançant les eleccions no està legitimat per prendre aquest tipus de decisions.

  En qualsevol cas, si canviessin radicalment les majories al Parlament podria tornar-se a reforma la Constitució (o refer-se de nou, tú, ja que hi som, per tot allò que sí que val la pena introduir-hi)… és clar que això ratlla la política ficció.

  Per acabar, un dubte: si quan l’afer de l’estatut, España se rompía, perquè ara no és cap emergència nacional?


 3. Sabem que quan PP i PSOE es posen d’acord i tant ràpidament és que (potser) hi ha alguna cosa més que la que ens han explicat a la premsa.

  Si no me’ls crec per separat, menys quan van de la mà!!!


  • Vivim en un règim molt semblant al de la Restauració d’Alfons XII i XIII: dos partits idèntics que es succeeixen cíclicament al poder per beneficiar a la classe explotadora.


 4. Ho fan perquè ho ha ordenat la Merkel, que s’ha convertit en la presidenta de l’UE de facto.

  De totes formes crec que ara seria un bon moment per a que em donéssiu la raó amb tot allò de “si fóssim un estat independent aquestes coses no passarien!”


  • Artur Mas proclamaria el socialisme, repartiria les seves comissions del 3% entre la població civil, Boi Ruiz no privatitzaria la sanitat ni Rigau afavoriria a les escoles privades de l’Opus Dei.

   Clar, clar, com no hi havia caigut abans!


   • Molt bona la teva resposta, la ironia es l’humos inteligent. L’entendrà tothom?


   • No creguis, potser al ser independents, els del psc no haurien de ser titelles de ningú i per fi podrien fer algo útil.


  • Potser millor solució seria que Europa fos un estat federal i que jo pogués votar (o no) a la senyora Merkel com a presidenta. Al final tenim una democràcia de fireta, ens deixen ficar un paperet a una urna cada quatre anys, però per als temes importants ni es molesten en comptar amb la resta de la població.


 5. Sí, certament és la contaminació de la constitució: hi introdueixen una ideologia particular i, a sobre, tenen la barra de dir que serà bo per a Espanya sense voler sotmetre-ho a referèndum. Són tots plegats uns caragirats que corrompen la democràcia. Això no és una “eutanasia” de la democràcia, sinó un assassinat lent, amb el verí neoliberal inserit en el si de la constitució.


  • No podria estar més d’acord amb el teu comentari!
   Ja estan sorgint moltes veus discrepants al PSOE i al PSC, espero que una revolta interna aconsegueixi frenar aquest despropòsit o, al menys, que ho paguin a les urnes!


   • Està clar que jo no els votaré. Bé, de fet abans tampoc no en tenia intenció. Suposo que la millor manera de frenar el que les classes dirigents volen és articulant-nos, cal un contrapoder: el que encara no ha aconseguit el 15-M és muntar una bona estructura. Això és el que de debò fa por al sistema, no només les idees. Els antics militants deien que els tres fonaments necessaris són unitat, mobilització i negociació.


   • La militància del PSOE ja ha protestat, i Zapatero s’està repensant la seva proposta inicial.

    Em penso que això de reformar la constitució per la porta del darrere ho deixaran per després de les eleccions. Que R. “el barbut” es mengi el marró.


    • Doncs no! Ja han presentat avui mateix la proposta de reforma de la Constitució amb caràcter d’urgència, de la ma del PP, fixant la despesa en el 0,4% i pels ajuntaments un 0%! Un atemptat terrorista es tota regla.

     Espero q el PSOE no guanyi ni a Dos Hermanas! Zapatero em sembla pitjor President que Aznar!Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: