h1

VARISCITA: Una possible bombolla especulativa de fa 6.000 anys

Agost 17, 2011

A finals dels anys 70’s quan una màquina excavadora treballava al barri de Can Tintorer, a Gavà, va ensorrar-se el terreny posant al descobert una sala subterrània i un espectacular conjunt de galeries excavades a la roca. L’estudi dels materials arqueològics trobats al seu interior no deixaven lloc a dubte, es tractava d’un jaciment arqueològic datat al Neolític Mitjà, del IV mil·leni abans de Crist.

Després de dècades d’investigació científica, en la que vaig col·laborar jo durant dos anys, s’ha posat al descobert que aquest indret es dedicava principalment a l’explotació minera (la més antiga del món en galeria) amb la única finalitat de trobar una pedra anomenada Variscita, que tan sols pot ser emprada per fer-ne denes de collaret.

A Gavà s’han localitzat unes 100 boques de mina, amb pous de fins a 15m de profunditat, galeries entrellaçades i sales d’extracció immenses.  Cal destacar que aquestes mines es van tallar a l’edat de pedra i sense cap ajuda de metall, emprant tan sols banyes de cérvol com a cisells i còdols de riu com a percutors.

A partir de les datacions radio-carbòniques s’ha establert que aquest jaciment va estar en ús almenys durant 8 segles. També sabem que els collarets de variscita es van exportar per tot el Mediterrani,  ja que s’han trobat denes fins a Suïssa; així doncs, possiblement es tractaria d’un objecte de luxe, un bé de prestigi que tindria un valor subjectiu que s’aniria elevant amb el temps i que podria haver generat una veritable bombolla especulativa fent créixer una demanda d’aquest mineral, impulsant als pobres neolítics a viure generacions i generacions rascant roques amb ossos i pedres.

Un cop les mines estaven esgotades es feien servir com a necròpolis on, clarament, es diferències dos tipus d’enterraments: per una banda trobem esquelets llençats de qualsevol forma en mig de les galeries, sense cap mena d’aixovar i amb deformacions patològiques fruït d’un treball intens. Per altre banda trobem sales senceres dedicades a la tomba d’individus distingits, amb ofrenes rituals, sacrificis d’animals, un aixovar format per obsidiana de Sicília, collarets de Variscita, sílex de França i vasos de ceràmica de tipologies molt infreqüents. Ens trobaríem, doncs, davant una incipient divisió social del treball entorn classes socials diferenciades? Aquest rituals son el reflex d’una explotació econòmica en un període, teòricament, igualitari?

Altres dades curioses d’aquest jaciment son la troballa d’una petita estàtua de terracota representant una figura femenina, l’anomenada “Venus de Gavà”, que ens podria estar indicant l’ús de cultes primitius per tal de legitimar aquesta possible explotació social, com després faran les religions. A nivell geològic, els experts encara estan sorpresos de la facilitat amb la que els prehistòrics aconseguien arribar a les vetes de Variscita, situades a metres de profunditat, i plantegen la hipòtesi que el mineral podria estar relacionat amb algun tipus de vegetació concreta.

Així doncs, plantejo la hipòtesi que podríem estar davant d’una primitiva “bombolla especulativa”, produïda per la demanda d’una collarets que donarien prestigi als caps de les tribus neolítiques, que possiblement va donar lloc a xarxes comercials a nivell europeu , desigualtats socials i econòmiques i una explotació laboral de les persones que tallaven les mines a mà, fa 6.000 anys.

Per saber-ne més: visiteu l’espectacular Parc Arqueològic de les Mines de Gavà

14 comentaris

 1. Jo tenia entés que de tomba amb enterrament individual amb l’aixovar que descrius només s’havia trovat fins ara una.


  • Dues! Concretament a la zona de Les Ferreres Ja sé que estadísticament no es una dada definitiva, però dona peu a plantejar una hipòtesi!


 2. Possiblement, podria, … Això és ciència de la bona i la resta son tonteries!


  • Tu entens la diferencia entre una hipòtesi i una teoria contrastada?

   El que jo plantejo és un punt de partida per una investigació futura, no unes conclusions definitives! Queden moltes mines per excavar i molts anàlisis per fer!


   • El que tu intentes es escombrar cap a casa amb les teves paranoies marxistes


    • Si son paranoies, perque no les rebateixes amb dades?

     Sobre les mines hi ha informació a internet (bàsica la del museu), també hi ha publicacions a la sala de lectura de l’arxiu de Gavà (l’accés es totalment gratuït i pots anar matí o tarda). Es tracta d’articles no gaire llargs que et poden donar informació.

     No es tan complicat, només es agafar la hipòtesi que s’et proposa aquí i expliques de manera coherent perquè creus que està equivocada.


     • Es igual Espardenyeta, pels trolls de les cavernes barretinaires, tot coneixement científic, racional o argumentat és una heretgia marxista.
      Ells son devots del dogma, la superstició xamànica i el pensament obscurantista pre-il·lustrat.


     • Jo l’únic que dic és que afirmar coses sense proves no té cap valor.

      Respecte les lectures que em recomanes, no es pot saber de tot, és per això que existeixen els experts en els diversos camps. Jo només sospito que tot aquest raonament de la bombolla està condicionat pel pensament de l’Arquòleg.

      Finalment, agrair aquest tractament tan lamentable amb les típiques fal·làcies de l’home de palla i insults varis. Realment ets el Mourinho de l’arqueologia. I amb això deixeu-me acabar dient que ser expert en un cap no assegura el ser-ho en un altre, és a dir, podràs tenir no se quants títols i haver treballat a no se quants llocs, però pel que fa a dialèctica o raonament, ni puta idea, nano.


     • 40 anys d’excavacions arqueològiques, 6 volums de la revista Rubricatum dedicats en exclusiva a exposar les dades d’aquest jaciment, un Parc Arqueològic i un Museu al sr. Poney no li semblen proves suficients.

      Ai vaja, s’ha enfadat Mr Troll pq no té nivell cultural suficient com per seguir la discussió? Ja t’he dit molts cops que si vols estar al meu nivell potser abans de llegir aquest blog comencis per algun que estigui més al teu nivell intel·lectual, de futbol o nacionalisme, per exemple.


 3. Em fa molta il·lusió que hagis estat a casa nostra; ara em miraré les mines encara amb millors ulls 😀


 4. D’aquestes mines en sabia el tema de la variscita, però no havia llegit res sobre els enterraments.

  Encara no les he visitats, si bé en tinc ganes i espero fer-ho aviat.

  Sembla que la troballa és molt important i que encara hi ha feina d’investigació per molt de temps i encara es poden fer noves troballes que facin més important aquest curiós jaciment.


 5. Interessant reflexió i bons apunts per plantejar una hipòtesi per treballar-hi.

  Com a deixeble de la UB, ja saps que penso sobre la revolució neolítica i l’aparició del sistema de classes. Jo també m’inclino a pensar que hi havia una classe minera dirigent (propietaris, sacerdots, guerrers, comerciants enriquits)… i una majoria obrera dedicada al treball a les mines. Aquest plantejament social és extrapolable al món agrari.

  Per últim, l’existència d’una demanda d’objectes de luxe (joies de variscita) és una mostra inequívoca de l’existrència d’unes elits socials amb ganes de demostrar el seu estatus social mitjançant la possesió d’aquests tipus d’objectes de luxe.

  PD: Un dubte. Més enllà de la tècnica minera de pous i galeries també podia existir altres tipus de tècniques mineres com a cel obert o la tècnica de foc i aigua? Gràcies!


  • Al Paleolític tenim documentades mines en pou per buscar sílex i a partir del calcolític es generalitzen la resta de tipologies, a cel obert, etc…


 6. Us aconsello molt vivament que visiteu el museu de les mines de Gavà, es mooolt didactic i l’entrada val més o menys com anar al cine (no es barat però hi ha molts descomptes i valt mooolt la pena).Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: