h1

Lloret de Mar i el Turisme-Púrria

Agost 13, 2011

Un dels primers jaciments en el que vaig treballar com a arqueòleg professional requeria l’estança durant un més en la dantesca vila de Lloret de Mar, feina que vaig acceptar durant tres estius seguits, permetent-me conèixer a fons aquest esperpèntic indret on s’acumulen les més infectes escorrialles del turisme europeu.

Realment no m’ha sorprès gens ni mica veure la notícia d’uns turistes embriacs causant episodis de violència gratuïta. I doncs, que es pensaven? Adjectivar la magnitud de la tragèdia és una àrdua tasca, ja que tot mot es queda curt per descriure aquest colossal monument al mal gust! Ho intentaré:

Grupuscles de blanquinosos teenagers anglosaxons ingerint sangria en cubells com si no hi hagués un demà, encegadors neons de colors anunciant locals infectes i pollosos, milers de botigues dels souvenirs més vergonyosos imaginables (barrets de mexicà, nines flamenques, samarretes ordinàries…), vomitius restaurants que es negaven a fer-nos factura reconeixent obertament que eren negocis il·legals, hotelets decorats amb estàtues de cartró pedra que intentaven simular l’antic Egipte, places de braus,  macro-urbanitzacions amb xalets autofabricats o mig derruïts en mig de llocs que en altres temps eren paratges naturals, casinos amb mafiosos russos i les seves putetes, motos gegantines de muntanya arrasant boscos sense cap mena de control…

I ara resulta que el seu alcalde convergent pretén re-orientar a cop de decret aquesta soll. A bones hores s’ha posat a ordenar el kaos! S’ha de ser ben ceg per no adonar-se que aquest model econòmic és un atemptat social, medi-ambiental i de degradació absoluta d’una ciutat que és la vergonya del Mediterrani sencer. L’Ajuntament ja s’ha gastat 20 milions d’euros en costosos estudis per obrar un miracle, però topa un cop i un altre amb la oposició de patronal i d’alguns veïns encantats de viure en aquell infern.

Lloret de mar té 40.000 habitants i 5.000.000 de pernoctacions anuals en 31.222 llits d’Hotel, 261 restaurants, 27 discoteques i 28 bars musicals. Aquest és el veritable problema: una massa d’empreses i treballadors absolutament deprenents dels tour operadors anglesos disposats a rebentar totes les ofertes. Ells encantats de rebolcar-se en aquest femer, si els aporta beneficis!

22 comentaris

 1. Una altre anècdota que m’ha vingut al cap és que a l’hostal on ens allotjàvem els arqueòlegs hi havia un cartell suplicant als turistes que si s’havien fet un tatuatge que encara estès sagnant i tacaven els llençols haurien de pagar una multa!


 2. Tinc una idea! Quan Lloret tingui tots els adolescents de tot Anglaterra tanquem el poble amb un cúpula gegant!


 3. Aix… ja fa dies que ho estem llegint als diaris i avui el Fidu i jo hem dit exactament el mateix que tú. Fa massa anys que estan així, i això és perquè s’ho poden permetre. Jo diria que mai he anat a Lloret, però segur que deuen tenir els preus inflats per a viure dels touristes. Hi haurà una minoria d’habitants de Lloret que realment treballent i viuen horadament i els hi molesta com s’ha degradat; però la gran majoria viu d’ells i deuen viure bastant bé per no queixar-se molt. Ara suposo que cada cop s’ha anat descontrolant, i ja veuen que ha creat una mala imatge a catalunya… que no vegis. En fi, m’agradarà veure l’evolució d’aquest poblet-Las Vegas.


 4. En la meva estada lingüística a Alemanya vaig poder constatar que per al jovent alemany Lloret és ‘Lo MAS!!!!”. Acte seguit jo els hi deia que els hi hauria de fer vergonya anar a Lloret i que el que troben a lloret és una simple ridiculització d’Espanya.

  El problema, el trasfons, és el model turístic que hem cimentat a Catalunya basat en el tot barat, tot fàcil i ‘tot inclòs’, on hem parcelitzat el turisme: l’alemany i britànic a Lloret, l’holandès i francès a Salou (on m’hi he passat tots els estius de la mva infància i adolescència pecaminosa). Aquest model serà molt difícil de canviar per un motiu molt simple: ¿quants llocs de treball en depenen d’aquest horror de turisme? Molts, i no podem canviar-ho ni en 1 any, ni en 2 ni en 5… potser en 10 començarem a notar un canvi si comencèssim avui. Alerta, però, que el turisme europeu està canviant d’habits al venir de motxilero a BCN ciutat (on sembla estar més ‘tranquilet’) i poc a poc es va substituint pel turisme rus. Un tipus de turista que, pel que he constatat a Salou fa un parell de dies, deixa al turista alcoholic britànic o alemany de suburbi industrial de gran ciutat com a ‘ciutadà excels i de gustos exquisits’. Alerta, que el model es mor pel seu propi èxit!

  Bon article, arqueòleg.


 5. Tres anys estius seguits…potser t’agradava massa l’ambient. Les ruïnes del poblat ibèric es una feina molt avorrida, així que les nits només dormies? Potser amb l’edat reneguis del teu passat frívol o guardis un mal record d’una nit d’agost a Sa Boadella…importa ben poc com hagi estat el teu trauma amb Lloret, però ens mereixem un respecte com a ciutat i com a vilatans. I som una gran majoria de gent que treballem honradament, Roser, i la millor manera de fer-se una idea de cóm som es fer una visita a Lloret i deixar-se de gran titulars estivals als mitjans per conèixer en profunditat un vila mil·lenaria. Salut!


  • Efectivament, a les nits no dormia… ja que els turistes alemanys i anglesos s’encarregaven d’impedir-ho amb la seva gresca a intempestives hores al costat del nostre hostal, tot i que ens havíem de llevar a les 6:00h. No et puc descriure la simpatia que els vaig agafar!

   El poblat ibèric genial, tot i estar en mig d’una urbanització dantesca, amb xalets mig derruïts i a mig construir de qualsevol manera i sense cap mena de lògica urbanística. I no, no ens avorríem gaire, ja havíem de parar d’excavar constantment per que els turistes venien amb despampanants motos de muntanya creuant pel mig del poblat (posant en risc les restes), tot i que nosaltres posàvem cadenes per tancar el camí.

   Sincerament, no li desitjo viure en aquell tuguri ni al meu pitjor enemic! I si a tu ja t’agrada fes-t’ho mirar! S’ha de tindre un fetge ben gran!


 6. No has conegut prou Lloret, els veïns n’estem fins els nassos d’això. O sigui que quan parlis, fes-ho amb respecte, perquè les víctimes dels tour-operadors som nosaltres, els lloretencs, que estem sotmesos a ells i als 4 empresaris que controlen el poble i que sovint no són ni del poble, són de Barcelona o anglesos. I també som víctimes d’una administració local lligada de mans i peus al model turístic potenciat en temps de dictadura, i víctimes d’una Generalitat que no mou un dit per fer cumplir les lleis que ella mateixa fa i hauria de supervisar.
  O sigui que quan parlis de Lloret i dels seus habitants fes-ho amb sentit comú. Que a banda de tot això dit que ens crema, també ens cremen molt crítiques com la teva que es limiten a dir que el poble poc menys que és una merda i que els seus veïns tenen el que es mereixen. N’estem farts i des de fa molt de temps, veig que no vas tractar regularment amb cap veí en aquells 3 estius, et falta prudència i creus tenir dret al que et ve de gust com et ve de gust, no creguis pas que ets tant diferent als guiris que arriben a Lloret.

  Apa, salut.


  • Doncs no, realment no vaig conèixer cap veí del poble, vaig ser incapaç trobar a ningú que parlés amb una llengua romànica.De fet era bastant poc probable, si son 5.000.000 de turistes (dades de El Pais) entre 40.000 veïns. Amb prou feines representeu un 0,8%!

   Bé si, els cambrers d’una pizzeria que ens van negar a fer-nos factura ja que reconeixien que el local era il·legal, aquests parlaven castellà, si…

   Peró això no ve d’ahir eh! Si heu permès que s’edifiqui sense cap mena de control i que les llicències urbanístiques es regalin com sugus sense aixecar una sola veu de protesta, sou còmplices!

   Explica’m! Quants moviments veïnals, sindicals i polítics s’han mobilitzat a la ciutat per impedir la seva degradació? Aquests dies, arran dels gravíssims esdeveniments violents, s’ha fet alguna manifestació? O esteu tots calladets com xaiets ja que tots suqueu del femer?

   Em pots dir una sola dada del meu article que sigui falsa o exagerada? Ara resultarà que teniu turisme cultural d’èilit! O es que fa mal que algú de fora t’hagi de vindre a dir la crua veritat, trencant el vostre silenci complice?


   • El que és exagerat és el teu to i el teu menyspreu, les dades són objectives i correctes, el to és del tot gratuït.

    I les dades, per cert, s’han de saber interpretar: les 5.000.000 pernoctacions són anuals, un dia de temporada alta això es tradueix en 200.000 turistes sobre 40.000 habitants.

    Moviments veïnals n’ho ha, de fet hi ha una manifestació pel dilluns.

    La realitat és que el poble s’ha de replantejar amb urgència perquè aquest és el símptoma número MIL de que les coses no s’estan fent bé, però ni és cert que els veïns no fem res, ni és cert que ens dongui igual, ni és cert que ens surti a compte: t’has informat de quines associacions hi ha a Lloret? I de qui s’omple les butxaques a Lloret per dir aquestes coses? No, fas de tertulià de La Noria parlant de coses que no saps barrejades amb 4 dades correctes però que interpretes malament.

    I els veïns de Lloret, en la seva immensa majoria, n’estem fins els nassos i tenim feines de merda on no se’ns respecten els drets laborals, els amos i els que es forren són uns altres, el poble és quasi 100% depenent del turisme de masses i els habitants depenents de feines malpagades. No t’equivoquis, les víctimes som nosaltres, de la mateixa manera que les víctimes dels terratinents d’Andalusia són els pagesos de la zona. Alguns tenen el seu propi negoci i de 4 mesos subsisteixen tot l’any, de la mateixa manera que alguns pagesos a Andalusia tenen un petit terreny amb el que es guanyen la vida però no es fan d’or. Et llegeixo molt confós sobre el que passa a Lloret, molt, i creu-me, el que molesta és la crua realitat de mercat que tenim, i les teves paraules no són més que un reflex del cinisme de mercat que patim, en equivocar-te de víctima tu també ho ets, t’has deixat enganyar com aquells de qui et rius.


    • No, perdona, amb 3 mesos d’estança en 3 anys diferents me n’he pogut fer una idea molt completa del tema! Al meu post he criticat al turisme i a la complicitat que, forçosament hi heu tingut els habitants, permetent que això succeís! No em vinguis amb suposades manifestacions futures, vui enllaços a noticies de manifestacions passades, vagues o mobilitzacions locals Cita’m 4 exemples amb un link i retiro aquest post!.

     No cal un master de sociologia per horroritzar-me davant l’exemple més extrem d’urbanisme salvatge, decadència humana i un mal gust estètic que remourien el ventre al més hortera.Per molt contundent i àcida que sigui la meva opinió, encara soc massa benevolent!

     Si aquest article ha servit per punxar-vos i obrir-us els ulls, ja em dono per satisfet! Demanar que mossegueu la ma que us dona de menjar potser és demanar massa!


     • No, perdona, en 3 mesos d’estança en 3 anys m’acabes d’admetre que no has conegut a ningú del poble i al post i als comentaris t’atreveixes a dir una i una altra vegada què pensen els habitants. Això sobra. I no cal tenir un màster en sociologia per saber que sobra.

      I no seré jo qui et passi enllaços a res, les teves paraules les has de justificar tu mateix, només et donaré una pista: la immensa majoria de tour-operadors són estrangers, la immensa majoria de locals d’oci nocturn són de turistes que als anys 60 van aterrar amb més visió de negoci que els ingenus lloretencs que hi havia a l’època, la immensa majoria dels hotelarros igual, i tot plegat fa que potser 3 de les grans discoteques siguin de la mateixa persona. No ets ningú per dir que aquí ens forrem inflant els preus, es forren uns pocs i el problema ve de que els preus estan a la baixa, parles sense haver-te informat gens.

      I hi ha una plataforma que es diu SOS Lloret, i n’hi han d’altres que demanen millor convivència i més respecte, i la manifestació del dilluns és purament veïnal i sense associacions, perquè et fassis una mínima idea del malestar general que hi ha.

      Saps què falta al poble? “Tirar de la manta”, això és el que falta, però fins ara no es fa, i des de fora no se’ns ajuda gens perquè la teva opinió és un reflex fidedigne del que els mitjans, especialment d’àmbit català (especialment quan gene i ajuntament són del mateix color) diuen del poble: parlen només de les conseqüències, mai de les causes, la culpa és dels guiris i dels veïns. Olé. I aquí mai no hi ha hagut un partit estrambòtic omc a Marbella, la gent vota partits en apariència consolidats i seriosos, o sigui que és ofensiu que fins i tot quan s’assenyala tímidament a un alcalde o ex-alcalde els responsables siguem nosaltres, VERGONYÓS, tant com dir que els barcelonins són els responsables del turisme de masses de Barcelona, sense mirar més enllà dels mateixos ciutadans. Hi han estructures de poder, no cal tenir un màster en sociologia per saber-ho.


 7. I per cert, no cal que em facis l’oferta de que si et justifico res retiraràs el post, la meva intenció no és que retiris res, és dir-te què passa realment al poble. Si tots els que us escandalitzeu des de fora del que passa a Lloret tinguessiu una mínima solidaritat amb nosaltres en lloc de fotre pestes del municipi la cosa milloraria. Però gran part de les vegades ens veiem SOLS, absolutament SOLS: 4 es forren, els guiris fan la seva i des de fora se’ns tracta com brossa. I el que em molesta és que molta de la gent que fa això té una capacitat d’abstracció de l’hòstia per a parlar de la crisi financera, i té molta sensibilitat per detectar catalanofòbia… Però amb Lloret de sensibilitat i d’abstracció gens, no sigui cas que pensin que m’agrada aquella mena de turisme. Ben trist.


  • Bé doncs si es veritat que els veïns teniu tantes ganes de canviar les coses i no de posar impediments als plans de remodelació de l’Ajuntament, com diu el reportatge de EL País, quan ho vegi m’ho creuré i faré un post elogiant la vostre lluita veïnal, que fins ara ha estat inexistent.

   El reportatge de El País tb diu que el 90% de la població depèn econòmicament del turisme i que boicotegen sistemàticament tot intent de canvi, imagino que el diari també deu formar part de la conspiració! Davant la qual cosa jo em pregunto:

   – Esteu disposats a deixar que s’enderroquin TOTES les construccions de xalets que ofenen la vista?

   – Esteu disposats a perdre llocs de treball a canvi de millorar la qualitat del turisme?

   – Esteu disposats a tancar locals i a enfrontar-vos amb la patronal de l’oci?

   Com ja he dit, quan ho vegi em desfaré en elogis envers la vostre vila, fins aleshores, permet-me un xic d’escepticisme!


   • El País pot dir missa noi, l’Ajuntament ha estat qui ha permès certes coses aquí des dels inicis, és l’Ajuntament qui no fa cumplir la llei, és ell qui ha donat permisos d’obra que incomplien la Llei de Costes, qui ha donat llicències per a nous locals d’oci nocturn quan ell mateix havia fet una normativa electoralista que on prohibia noves llicències, qui no exigia a la Generalitat més inspectors per a fer cumplir normatives com la prohibició del 2009 de “barres lliures” i “happy hours”.

    L’Ajuntament de les poques coses que ha fet va ser al 2005 posar 4 nanos als carrers per demanar silenci als turistes, i fa 10 anys que uns i altres prometen canvis a mig termini. Han passat 10 anys i els fets de la setmana passada dupliquen en nombre de detinguts i nombre d’implicats els del 2004. I la Generalitat cap ni una en fa, cap ni una. I per descomptat, l’Estat tampoc. En aquest tema hi han lleis transversals i empreses transnacionals, però, eh, tu feliç pensant que tens la resposta a tot assenyalant als veïns, tant de bo depengués de nosaltres. I ara resulta que els veïns no deixem regular a l’Ajuntament? En quin món vius noi? De debò creus que 40.000 persones s’estan forrant i que l’Ajuntament no fa cas a la llei perquè els veïns no li deixem? Tu saps el que és un lobby empresarial? Saps qui el forma a Lloret? Saps que el lobby sobrepassa el mateix poble? Saps quina part dels 40.000hab en formen part? Ets un tertulià de La Noria.

    Una altra cosa a dir: no em facis preguntes en plural, jo sóc una persona, jo et puc dir què passa al poble però qualsevol pregunta sobre a què estem disposats o no, com tu comprendràs, no les puc contestar en nom d’algú altre que no sigui jo. I això és de primer de sociologia, senyor analista de la realitat.

    I per últim dir-te que no es tracta d’elogis o no als veïns, i ni molt menys de si algu anònim a la xarxa els dóna, tant és això; es tracta que l’autocrítica que t’atreveixes a exigir als qui consideres únics culpables perquè “estan encantats de rebolcar-se en un femer si els aporta beneficis” potser l’hauries de revisar; les coses no s’expliquen “perquè la gent ho vol”, veig que del 15M no has entès gaire, si ho haguessis entès series capaç d’aplicar les seves tesis a altres nivells del mateix territori i exposats a la mateixa lògica del capital.

    De veritat, quant més parles més en evidència quedes. Ni Lloret s’ha presentat a un casting ni tu ets el jurat de cap reality, la teva manera d’expresar-te fa força vergonya aliena; les respostes als problemes mai no es troben tirant de sensacionalisme i frases lapidàries, la realitat és més complexa. No hi ha un culpable d’això, n’hi ha tants que et falten dits a la mà, o sigui que deixa de fer el ridícul, ser “àcid” no significa per sí mateix transmetre “la crua realitat”, tal i com t’autoel·logies, és més, per ser àcid s’ha de ser alguna cosa més que un deixeble de la Rahola o del Sostres.


 8. http://www.frenchspringbreak.com/

  Suposo que aquest video també es fruit de la meva imaginació oi?

  I


 9. Sí, sí, “costas las de levante, playas las de Lloret”, però els guiris, d’on són els bons guiris? (Suposant que n’hi hagi.)

  En tot cas, no són els bàrbars de de les quatre esses (sexe, sol, sorra i sangria) que envaeixen les nostres costes un any i un altre i no deixen dormir els indígenes.

  Per molt mediterrani que siui, jo, si he de passar uns dies fora, prefereixo l’interior.


  • Et puc assegurar que Blanes, al costat mateix, té un turisme bastant més civilitzat! O Sitges, per exemple!


 10. Alguns pobles de la Costa Brava varen fer una aposta equivocada buscant solament el negoci. El poble, el medi ambient i les persones que en allà i viuen eren el de menys, l’únic objectiu era guanyar diners.

  S’haurà de veure si el poble serà capaç de revertir aquesta situació. Com dius, la pressió dels empresaris ha de ser molt gran i no es rendiran fàcilment.

  En certa manera, les autoritats de Lloret han anat convertint el poble en una mena de parc temàtic del Party.


 11. Montbarbat? el jaciment?
  Conec la història de Lloret, profundament.. i desde l’època de l’hostaler Clúa, un falangista dels 60’s, una mena de Porcioles lloretenc, i un Pla General d’urbanisme de la mateixa època per fer de la vila una ciutat de 250.000 persones, res no ha canviat.
  Aprofitant a l’estiu les dones dels inmigrants arribats d’altres llocs d’Andalussia a treballar a la S.A.F.A.
  Avui, si mirem qui porta les franquícies locals del PP i CiU, i mirem els empresaris turístics veurem per que res no canvia..

  La bojeria sembla venir ara d’una construcció d’una autopista Abertis, per posar-ho tot, apartaments nous de merda inclosos a 45 minuts de Barcelona..
  Convertint Lloret en un malson, encara més llardòs, maresmenc, i ciutat dormitori.. autopista Barcelona-Lloret algú s’ho pot imaginar més… absurd, desarrollista? jo no


 12. There is not so many English tourists in Lloret nowadays ..but English is the dominant language among the mixed nationalities. Lloret also gets a lot of catalans from Barcalona. Their behavior can be seen on the early Sunday morning trains from Blanes.


 13. […] molesta zero als autòctons; màxim rendiment amb menor despesa ecològica. L’antítesi dels kalimotxos i casinos de Lloret de Mar, plens de mafiosos russos i adolescents britànics, on cada any hi han punyalades o […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: